Нашите орхидеи – тема 46

• 11 938
  • 362
  •   1
Отговори
Здравейте, ОРХИДЕЙОМАНИАЦИ!!!
Здравейте и вие, открили по случайност тази тема!
Пожелавам на всички орхидеите ви да ви радват с дълъг и обилен цъфтеж!
На всички нас - писали, пишещи и бъдещи членове - приятни моменти на четене и споделяне на грижите около нашето прекрасно хоби!

пожеланието/заклинанието на BЕЩИЦА
"Дълго да ти цъфтят, акари да не ги сполетят, трипсите да ги пропускат; само листа, корени и цветоноси да пускат "

За тези, които са новаци в заболяването „ОРХИДЕЙОМАНИЯ”:
Трябва да знаете, че ОРХИДЕИ е обобщено понятие – има много видове и всеки вид изисква различни грижи.
Ако има нещо конкретно което ви интересува или търсите конкретен съвет, е хубаво да знаете вида на вашата красавица. Не сте ли сигурни или просто не знаете, трябва да пуснете снимка за разпознаване – така съветите ще бъдат много по-точни.

СВОБОДНА ГРУПА НА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ОРХИДЕИ ВЪВ FACEBOOK
В БИБЛИОТЕКАТА на групата можете да намерите много информация за отглеждането на орхидеи.
(С благодарност за труда по превода и систематизирането!)

ПОЛЕЗНИ ПОСТОВЕ ОТ TEMИТЕ
Скрит текст:
Първи грижи за нова орхидея - _re_ge
Информация за субстрати и торене от Ботаническата градина на БАН - second
СУБСТРАТИ, ТЕХНИТЕ КОМПОНЕНТИ, СЪСТАВЯНЕ НА РАЗЛИЧНИ СМЕСКИ И ВИ … И ИЗБОР НА САКСИИ
СВЕТЛИНА , ДООСВЕТЯВАНЕ И НЕГОВИТЕ ПРИНЦИПИ, ПАРАМЕТРИ НА ДООСВЕ … СЪДОВЕ ЗА ОРХИДЕИ
ТОРОВЕ
ВИДОВИ ФАЛЕНОПСИСИ  и ПЪРВИЧНИ ХИБРИДИ
Готови смески субстрати за различни видове орхидеи - maya_76
ПОЛУХИДРОПОННО ОТГЛЕЖДАНЕ / семихидропоника
БРАСИЯ / BRASSIA
МИЛТОНИЯ и МИЛТОНИОПСИС
Вдървено стъбло на ванда - _re_ge
ВАНДА
ЦИМБИДИУМ / CYMBIDIUM
АЛИЦЕАРА / БЕАЛАРА
СКЪПОЦЕННИ ОРХИДЕИ
КАМБРИЯ
БРАССАДА, БРАСИЯ, БУРАГЕАРА, ОНЦИДИУМ
ПАБСТИЯ И ЗИГОПЕТАЛУМ
MИЛТАСИЯ
ПРЕПАРАТИ ЗА ЗАЩИТА НА РАСТЕНИЯТА ОТ БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ – ОБЩА  … ИЯ И КЛАСИФИКАЦИЯ
РИНХОСТИЛИС, ПАФИОПЕДИЛУМ
ХАБЕНАРИЯ, ПЛЕЙОНЕ
ХАБЕНАРИЯ (немски източник)
DENDROBIUM "NOBILE"
Основни грешки при пресаждане на фалчета - Raya
Основни правила при закупуване на фалчета - Raya
Информация за начинаещи - Raya
Орхидеите в България - Diorela
Трипс 1, Трипс 2
ПАФИОПЕДИЛУМ
Памуклийка
Пресаждане на фаленопсис - Raya

ПРЕДИШНИ ТЕМИ

# 1

Хубавицата ми започва бавно и постепенно да прецъфтява. От началото на януари ме радва на прозореца в офиса. Това е един единствен цветонос.
Благодаря за темата!

# 2
Благодаря за темата.
При моите орхидеи нищо ново.
Цъфтят повечето. Само камбриите не знам как да ги накарам да цъфтят.

# 3
Благодаря за новата тема!

Точно накрая на поливането, когато се радвам, че този път всичко е минало без ексцесии. Тъкмо беше цъфнал.

# 4
  • Бургас
Много красив цвят Heart, жалко така ще живее десетина дни, поне при мен и после отмира, а на цветоноса поне два месеца минимум.

# 5
  • Мадрид / София
Благодаря за темата.
При мен вече прецъфтя шоколадената, но тя и първа цъфна. Вдигнаха се температурите на над 30 градуса и скоро ще почнат всички да прецъфтяват.

# 6
Благодаря за новата тема. Пускам в скрит текст малко снимки на орхидеи от ботаническата градина в Мерано. Истински рай за любителите на цветя. Препоръчвам с две ръце!

Скрит текст:

# 7
Цъфтелива да е и тази тема.

…когато искаш да си като големите 💜

# 8
Малиии, то цветоноса е по-голям от растението.

# 9
Благодаря за новата тема 🤗

При мен все още си цъфтят.

Към момента доразцъфна тази на водно, майката.
Бебето планирам да отделя като прецъфти.

Една от най-старите тепърва ще цъфти:

Чакам един Зигопеталум, който май от Румъния съм взимала 🤔 и е само бубли:

И една, която съм взимала от Exotic Orchids Bg - Lime Mandarin:

# 10
Здравейте!

Представям ви моята красавица Heart Eyes
До скоро изобщо не харесвах орхидеи, защото мислех, че много трудно се отглеждат, а и нито една не оцеляваше след моите грижи, но миналата година за първия рожден ден на дъщеря ми ми подариха това мъниче и може би заради това я отглеждам с много любов, а тя ми се отблагодарява подобаващо.

# 11
Нямам опит с орхидеи, обаче изглеждат много красиви и мисля да си купя.
Гледам, че все цветовете са вързани нагоре, проблем ли е да ги оставя да си висят?
Кои орхидеи имат изискване саксията им да е прозрачна?
В борови кори и мъхове ли трябва да стоят и изисква ли се подмяна или торене?

# 12
Не е проблем да висят цветовете, моите никога не ги връзвам, по-красиво ми е така. Всъщност има леко неудобство, че така заемат повече място като цъфнат, но докато имаш само 1-2-3 растения не е страшно.
В прозрачна саксия и в кори се гледат фаленопсисите. Не е нужно да подменяш нищо. Не е нужно и да ториш в началото, от разсадниците идват на стероиди Joy Т.е. наблъскани с тор.
Ти си купи само едничка да се зарибиш, пък после ще помагаме тук със съвети за отглеждането Wink
Допълвам се, няма по-лесно за отглеждане цвете от орхидея. Колкото повече я оставиш на мира и не я ровичкаш, повече цъфти.

# 13
Благодаря за информацията. Наистина ме впечатлява колко издръжлив и свеж цъфтеж имат.

# 14
Допълвам се, няма по-лесно за отглеждане цвете от орхидея. Колкото повече я оставиш на мира и не я ровичкаш, повече цъфти.

Потвърждавам. И още помня как казваше "не я пипай" когато питах дали да отделя бебето от моята орхидея, ама аз, не, та не.
Ей я сега. Долните листа са завехнали, корените ги изрязах яко днес, измих, оставих да изсъхне и наръсих с канела.
Сега моля отново за съвет. И се заклевам да слушам!  Да режа ли още нещо или да пресаждам утре?

Бебето, слава богу, е добре. И нови листа изкарва.

Общи условия

Активация на акаунт