Нашите орхидеи – тема 45

• 3 656
  • 109
  •   1
Отговори
Здравейте, ОРХИДЕЙОМАНИАЦИ!!!
Здравейте и вие, открили по случайност тази тема!
Пожелавам на всички орхидеите ви да ви радват с дълъг и обилен цъфтеж!
На всички нас - писали, пишещи и бъдещи членове - приятни моменти на четене и споделяне на грижите около нашето прекрасно хоби!

пожеланието/заклинанието на BЕЩИЦА
"Дълго да ти цъфтят, акари да не ги сполетят, трипсите да ги пропускат; само листа, корени и цветоноси да пускат "

За тези, които са новаци в заболяването „ОРХИДЕЙОМАНИЯ”:
Трябва да знаете, че ОРХИДЕИ е обобщено понятие – има много видове и всеки вид изисква различни грижи.
Ако има нещо конкретно което ви интересува или търсите конкретен съвет, е хубаво да знаете вида на вашата красавица. Не сте ли сигурни или просто не знаете, трябва да пуснете снимка за разпознаване – така съветите ще бъдат много по-точни.

СВОБОДНА ГРУПА НА ЛЮБИТЕЛИТЕ НА ОРХИДЕИ ВЪВ FACEBOOK
В БИБЛИОТЕКАТА на групата можете да намерите много информация за отглеждането на орхидеи.
(С благодарност за труда по превода и систематизирането!)

ПОЛЕЗНИ ПОСТОВЕ ОТ TEMИТЕ
Скрит текст:
Първи грижи за нова орхидея - _re_ge
Информация за субстрати и торене от Ботаническата градина на БАН - second
СУБСТРАТИ, ТЕХНИТЕ КОМПОНЕНТИ, СЪСТАВЯНЕ НА РАЗЛИЧНИ СМЕСКИ И ВИ … И ИЗБОР НА САКСИИ
СВЕТЛИНА , ДООСВЕТЯВАНЕ И НЕГОВИТЕ ПРИНЦИПИ, ПАРАМЕТРИ НА ДООСВЕ … СЪДОВЕ ЗА ОРХИДЕИ
ТОРОВЕ
ВИДОВИ ФАЛЕНОПСИСИ  и ПЪРВИЧНИ ХИБРИДИ
Готови смески субстрати за различни видове орхидеи - maya_76
ПОЛУХИДРОПОННО ОТГЛЕЖДАНЕ / семихидропоника
БРАСИЯ / BRASSIA
МИЛТОНИЯ и МИЛТОНИОПСИС
Вдървено стъбло на ванда - _re_ge
ВАНДА
ЦИМБИДИУМ / CYMBIDIUM
АЛИЦЕАРА / БЕАЛАРА
СКЪПОЦЕННИ ОРХИДЕИ
КАМБРИЯ
БРАССАДА, БРАСИЯ, БУРАГЕАРА, ОНЦИДИУМ
ПАБСТИЯ И ЗИГОПЕТАЛУМ
MИЛТАСИЯ
ПРЕПАРАТИ ЗА ЗАЩИТА НА РАСТЕНИЯТА ОТ БОЛЕСТИ И ВРЕДИТЕЛИ – ОБЩА  … ИЯ И КЛАСИФИКАЦИЯ
РИНХОСТИЛИС, ПАФИОПЕДИЛУМ
ХАБЕНАРИЯ, ПЛЕЙОНЕ
ХАБЕНАРИЯ (немски източник)
DENDROBIUM "NOBILE"
Основни грешки при пресаждане на фалчета - Raya
Основни правила при закупуване на фалчета - Raya
Информация за начинаещи - Raya
Орхидеите в България - Diorela
Трипс 1, Трипс 2
ПАФИОПЕДИЛУМ
Памуклийка
Пресаждане на фаленопсис - Raya

ПРЕДИШНИ ТЕМИ

Последна редакция: сб, 16 ное 2024, 21:48 от Impala

# 1
  • София
Благодаря, Impala.

Черното пиле/перла цъфти по малко след големия цъфтеж пролетта. Сега гледам, че и листенца има в букетчето.

# 2
Благодаря за темата.
Имам само една цъфтяща в момента и много цветоноси на останалите.

# 3
Благодаря и аз за новата тема Simple Smile В момента нямам цъфтящи, само някои с цветоноси (само един дендробиум може би ще цъфне до НГ, другите са съвсем малки).

# 4
  • Русе
Благодаря за темата!
Записвам се с една винена красавица от вчера. Цветът е много тъмен, но не мога да го хвана на снимката.

# 5
Благодаря за новата тема! Relaxed

При мен: 4 цъфтящи, вече споделени с Вас и 22 предстощи Simple Smile

# 6
Благодаря за темата. Записвам се със 7 цветоноса на 6 орхидеи.

# 7
В момента нямам цъфтящи орхидеи.
Имам един въпрос относно бебето, което преди време бях снимала тук. Изчаках да пусне 3 коренчета и 3 листенца по поне 3см, както ме посъветвахте. Няколко дни не бях у дома и се е появил и цветонос и то поне 4 см. Сега се чудя да го отделям ли?

# 8
Нееее, остави го да си цъфне като има желание Blush Имам майка с две бебета от години, цъфтят си заедно.

# 9
  • София
Корените на бебето да са над 3 см., не листата 😅
И аз бих го оставила да цъфти.

# 10
Привет на всички!
Вече мисля,че е ясно...това е цвронос и нов корен ...постигнато с помощта на вашите съвети.
Сега идвам с ново питане.
Попаднах на една орхидейка в окаяно състояние Според вас има ли надежда за живот и как да процедирам. Била е отглеждана във винаги мокра обикновена пръст. Май само в едно от въздушните коренчета е останал живец. Мисля да я потопя в блед разтвор на калиев перманганат, но после.....

# 11
А това въздушно коренче защо е отрязано така?
Единствения шанс е да се изчоплят внимателно остатъците от листа, да се отреже това черно долу до вдървеното (да няма гниеща маса, ако трябва с нокът чоплене), да се намаже с кашичка фунгицид и да се сложи над вода. Някои и обърната надолу над вода слагат с лето топлати листа, но аз така не съм успяла да стигна до положителен резултат...

# 12
А това въздушно коренче защо е отрязано така?
Единствения шанс е да се изчоплят внимателно остатъците от листа, да се отреже това черно долу до вдървеното (да няма гниеща маса, ако трябва с нокът чоплене), да се намаже с кашичка фунгицид и да се сложи над вода. Някои и обърната надолу над вода слагат с лето топлати листа, но аз така не съм успяла да стигна до положителен резултат...
въздушното коренче отрязах, защото краят му беше забоден в пръст и беше започнало и то да гние ( беше кашаво). Изчоплих сухите и меките части,намазах с фунгицид и го закрепих над вода,поствих на светло ( не пряко слънце).Много ми се иска да успея с реанимацията. Благодаря за съветите!

# 13
При мен имаше успех при натопяването във вода само на листо, с пънчето нагоре.
Покараха нови коренчета, листа и вече е в кори Relaxed

# 14
Здравейте,
Моля ви за съвет каква а тази гад на подарената ми мини орхидея! Имам около 15 други орхидеи, някои са с мен от  6—7 години и не са били нападани от вредители досега. Ако има шанс да се разпространи, да я карантинирам ли?
Благодаря!

Общи условия

Активация на акаунт