Q&A
Обобщени въпроси и отговори от темата *
Как да пресадя орхидея от сфагнум в ЗС?
Как да се отървете от гъбично заболяване на орхидеите?
Как мога да помогна на моите орхидеи, които имат черни буболечки и лепкави листа?
* Предложените въпроси и отговори се генерират машинно от автоматизиран езиков модел на база потребителските мнения в темата. Генерираното съдържание може да е непълно, неактуално, подвеждащо или неподходящо. Вашите оценки спомагат за подобряване на модела и неговото усъвършенстване.
-
Как да пресадя орхидея от сфагнум в ЗС?
За да пресадите орхидея от сфагнум в ZHP, внимателно извадете растението от саксията. Поставете корените върху дренаж в чаша, като внимавате да не повредите мъха. Можете също така леко да издърпате мъха и след това да го прехвърлите в ZHP заедно с растението или можете да прехвърлите цялото растение без да пипате мъха, като насите кори под, над и около него. Ако времето е влажно и горещо, поливайте я според нуждите и оставете растението да се самополива.
-
Как да се отървете от гъбично заболяване на орхидеите?
-
Как мога да помогна на моите орхидеи, които имат черни буболечки и лепкави листа?
За борба с трипсите, които вероятно причиняват лепкавост на листата, се препоръчва прилагането на инсектициди през 7 дни. Всички растения трябва да се третират и срезовът на листата трябва да се почисти и намаже с фунгицид. Бързата реакция е от съществено значение за предотвратяване на разпространението на вредните организми. Малките черни буболчета, вероятно трипси, могат да бъдат третирани с инсектициди, които трябва да се прилагат на всеки 7 дни и да се редуват. Третирането трябва да включва всички растения и срезовът на листата трябва да се почиства и покрива с фунгицид. Важно е да намерите системен инсектицид, който може да бъде полет върху всички растения, не само орхидеите. За борба с малките черни продълговати насекоми по орхидеите, които могат да бъдат трипси, се препоръчва обилно опръскване с кислородна вода и почистване на засегнатите части на растението. Също така може да се приложи системен фунгицид, като се препоръчва използването на различни препарати за предотвратяване на развитието на резистентност към вредните организми.
-
Какво да правя, ако всичките ми орхидеи са заразени?
-
Какви са тези малки същества, които са продълговати и прозрачни, и другите, които са черни и кръгли?

пресаждам и цъфтящи, ако нещо ме съмнява... Тази не бих я пипала.

Милите, съвсем съм ги изоставила напоследък, но като гледам не тъгуват за нежните ми грижи.