Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

 • 9 март 2010, 17:14 ч.

Орхидея - тема 3

 • 111 464
 • 752
 •   1
Отговори
 • София
 • Мнения: 4 600
Добре дошли в темата на едни от най-красивите цветя - Орхидеите!

Тук всеки може да се похвали, оплаче, да поиска съвет и подкрепа. Важното е, че ни обединява една цел - да ухажваме така красавиците, че да ни радват по-дълго.
                                            


Фаленопсис
Торене (кристалони)
Лудизия
Пафиопедилум
Съвети от Ботаническа градина към БАН София
Съвети от tania67


Тема 1
Тема 2

Последна редакция: чт, 11 мар 2010, 06:48 от Хера

# 1
 • Варна
 • Мнения: 18 679
Пу първа Laughing

# 2
 • Мнения: 9 338
Честита нова тема на всички

Тъй като най-често задаваните въпроси са за ФАЛАЕНОПСИСИТЕ ето един малък материал създаден от членове на Flowersinfo.net и допълнен от мен ЗА НАЧИНАЕЩИ  :

ФАЛЕНОПСИС

В помощ на тези, които все още се чудят дали да си купят орхидея, както и на тия, които вече са я занесли в къщи
 
С какво да започнете?
Започнете с фаленопсис. Това е една от красивите и едновременно непретенциозни орхидеи.Фаленопсисът се отнася към вида най-популярни орхидеи. Това се обяснява с красотата му, изключително дългата продължителност на цъфтене, сравнително лекото му отглеждане. Заради това той е най-подходящ за отглеждане в домашни условия.
 
Как да си изберем растение?
Внимателно разгледайте растението. Листата не трябва да висят като дрипа. Листата на фаленопсиса са достатъчно плътни. При здравото растение те са еластични, гъвкави, с еднакъв цвят, (с изключение на пъстролистните), без подозрителни петна. Винаги разглеждайте в какво състояние се намират КОРЕНИТЕ / орхидеята се продава винаги в прозрачни саксии/. Част от тях може да са на повърхността на субстрата, извън повърхността на саксията, просто във въздуха. Здравите корени АКО СА СУХИ са серебристо-сиви, твърди, с растящи краища в зеленикав или червено-кафяв цвят. Здравите корени АКО СА ВЛАЖНИ са сиво зелени, повече към зелено. МЪРТВИТЕ - меки, кафяви, без живи краища
 
Къде да го поставим?
Трябва да е на светло но не с пряко огряване от слънцето през горещото време. Може да го сложите на перваза на прозореца, може да виси в подходяща саксия. Ако прозореца е южен, през пролетта и лятото е нужно да засенчите фаленопсиса от преки слънчеви лъчи с леко мрежесто перде. Зимата на перваза на прозореца може да се преохлади растението. Нужна е допълнителна поставка. Често зимата растението страда от недостатък на светлина, ако е по-далече от прозореца.
 
Какво още да направите?
Не се суетете и не се тревожете излишно. На растението му трябва време, за да се приспособи към новите условия. Ако през цялото време нещо променяте, то не успява да се приспособи и всичко може да завърши печално. Може да загубите пъпка две на новото растение ако цъфти но не се стресирайте. Просто му трябва рвме за аклиматизация.

Кога да поливате?
Преди да полеете, убедете се, че това е необходимо. По добре е да попресъхне, отколкото да е преполято. Особено ако имате възрастно растение. Полейте за първи път, когато субстрата стане съвършено сух, да "хруска". Корените трябва да са сребристо сив, да няма конденз по саксията. ако се съмнявате дали да полеете изчакайте още няколко дена.. През това време вие може да си изясните кое-що, да поговорите с други любители, да прочетете.
 
Кога е нужно пресаждане? Ако току що сте купили растението това не се налага. Пресаждането става не почесто от веднъж на две години и то защото субстрата се "изхабява".Голяма част от орхидеите не понасят разложен или засолен субстрат. Ако корените са сухи и чупливи - те са мъртви (или умират) от насъбралите се в тях соли. Ако са меки и тъмни - изгнили са в разлагащия се субстат и затова са непропускливи за въздуха. Нужно е спешно да се пресади растението. Много бързо се засолява мъха сфагнум . Трябва често да се сменя.

Подхранване: Става по време на поливането. Разтворете течен тор в съотношение 1/2 от предписаното на опаковката и поливайте с получения разтвор.
 
Поливане: За поливането на растението се използва мека, отлежала вода (може и преварена, може и дъждовна но трябва да сте сигурни в чистотата на съда за събиране на дъждовна вода както и в нейните качества). През топлите месеци се извършва е по често , през зимата може и напо рядко от 2 седмици - просто следете растението то ще ви подскаже дали иска поливане.ЛИЧЕН ОПИТ за начинаещи и напреднали :
 
Пулверизиране : Казват че е хубаво орхидеите да се пулверизират особенно през лятото защото искали висока въздушна влажност. моят опит показва че какво го свикнете така че вирее растението. Не вярвам всеки от вас д аима време сутрин дапулверизира красавиците. може да изкроите мимутка ако е една но ако са 20-30 саксии- става сложно.Аз не пулверизирам фалчетата си и това не им пречи.Внимавайте обаче когато пулверизирате, да не се задържа вода в розетката на листата, защото ще загният - изтривайте вътрешността на розетката с клечка за уши
 
Поливане : Мнения за поливането има много, аз поливам с потапяне. слагам саксията в подходящ съд и започвам да поливам саксията с отлежала вода ( със стайна температура) в която ако ще торя предварително е разтворена торта ( половината а пояога дори по рядко от указаното количество ) , поливам докато съдът в която е потопена саксията не се напълни с вода до ръба й. Оставям така растението за минимум 15 минути. Поради причина че ако растението е заразено водата може да пренася заразата рядко изпозлвам тази вода за повторно поливане. След това слагам намивката да се отцедят за 10-15 минути Внимавайте , да отцеждате напълно водата от дъното на саксията, защото ако се задържи ще загният корените.
 
Как да разбера дали растението получава достатъчно светлина : Обърнете внимание на цвета на листата. При здравите растения листата са ярко зелени, а не тъмно зелени. Ако листата са тъмно зелени, значи на растението не му достига светлина, ако листата имат червеникав отенък, то светлината е прекалено много. На милтонии, фаленопсиси, пафиопедилуми им трябва по-малко светлина, за това тях поставете по-далечко от прозореца, или да бъдат на северен или източен прозорец.
 

Оказва се,че има някои тънкости при цъфтежа на фаленопсисите.
Вярно е,че повечето цъфтят в края на зимата и началото на пролетта, но има немалко видове с цъфтеж през лятото и есента.
За жалост в България орхидеите се продават без точно обозначаване на видовата им пренадлежност и евентуалните родители, които са кръстосани.
Някои видове фаленопсиси растат и цъфтят САМО ако са качени (обикновено на корк).
Два са основните фактори, които оказват влияние върху цъфтежа : светлина и температура. Високата температура и/или слабата осветеност спират образуването на цветонос. Това се използва широко от професионалистите, за да предизвикат цъфтеж "по график".
За образуването на цветонос е от значение не толкова разликата между дневната и нощната температура, колкото цялостното понижаване на температурата. Идеални условия , за да накараме фаленопсиса да цъфти - светло и хладно ( температурата не трябва да пада под 15 градуса). Цветоносът ще стане по-дълъг и с повече и по-големи цветове , ако държим фаленопсиса на хладно.
ЗА доброто състояние на орхидеята са от основно значение микроелементите и формата ,под която е азота в тора. Стандартните торове съдъжат малко микроелементи , а азотът е основно под формата на урея.Орхидеите не могат да усвояват пълноценно азота от уреята и реално "гладуват" , независимо от редовното ни торене.Интересно за напреднали в ФАЛАЕНОПСИС ОТГЛЕЖДАНЕТО:

Разделението което често може да срещнете по сайтовете за Фалаенпсиси е Видове фалаенопсиси ( Phalaenopsis species  ) и Оновни хибриди ( Phalaenopsis primary hybrid  ) . Каква е разликата прочетете по долу :

Phalaenopsis species is a Phalaenopsis found in the wild in its native habitat.
Phalaenopsis primary hybrid is the result of crossing two Phalaenopsis species.

Oсновни ХИБРИДИ ( Primary Hybrids ) на Фалаенопсиса

 
amabilis   amboinensis   aphrodite   appendiculata   bastianii      
bellina   borneensis   celebensis   chibae   cochlearis      
corningiana   cornu-cervi   doweryensis   equestris   fasciata      
fimbriata   floresensis   fuscata   gibbosa   gigantea      
hainanensis   hieroglyphica   honghenensis   inscriptiosinensis   javanica      
kunstleri   lamelligera   lindenii   lobbii   lowii      
lueddemanniana   maculata   mannii   mariae   micholitzii      
modesta   pallens   pantherina   parishii   philippinensis      
pulchra   reichenbachiana   robinsonii   sanderiana   schilleriana      
speciosa   stobartiana   stuartiana   sumatrana   tetraspis      
venosa   violacea   viridis   wilsonii      

Снимки , описания на Oсновните хибриди (Primary Hybrids) :
http://www.phals.net/Primary.html
http://www.dustindorton.com/orchids2/pages/phals.html
http://pagesperso-orange.fr/bernard.lagrelle/AA%20anglais/traduc … ion%20anglais.htm

Снимки на Видовете  (Phalaenopsis species) :
http://www.phals.net/Species.html


Описания на български от нашата тема Орхидея - 2  на отглеждане на следните  Primary Hybrids:

На стр.33  на линк : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=443257.480
ще намерите описани следните видове
Phalaenopsis Mariae
Phalaenopsis Cornu-servi
Phalaenopsis amboinensis
Phalaenopsis sanderiana
Phalaenopsis equestris
Phalaenopsis violacea
Phalaenopsis viridis

На стр.34 на линк : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=443257.495
ще намерите описани следните видове
Phalaenopsis pantherina
Phalaenopsis modesta


Снимки на различни кръстоски и разцветки :
http://www.firstrays.com/photos_Phals.htm
http://www.pcorchidsinc.com/pcorhids/index.htm
http://www.bigleaforchids.com/photos.htm
http://www.bigleaforchids.com/store/

Mного богата колекция на Orchid wire от Сайтове за Орхидеи:
http://www.orchidwire.com/Genus/1/Phalaenopsis.html

Линк със схемно описание как се отглеждат Основните Хибиди Фалчета
http://www.orchidspecies.com/indexph-pk.htm

Доста богат и общирен сайт за отглеждане на фалчета и техни основни хибриди:
http://www.orchidee.ru/orchideen/phalaenopsis/phalaenopsis.htm

Български блог за любители на цветарството със специална секция за орхидеи доста богат на информация освен за обмяна на опит:
http://www.adept-bg.com/forum/index.php?c=9

Различни лични сайтове, ферми, любителки снимки и други:
http://www.millennium-orchids.co.uk/intro.html
http://www.dustindorton.com/orchids2/pages/gallery.html
http://topsorchid.20m.com/index.html

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 16:44 от _re_ge

# 3
 • Мнения: 9 338
КРИСТАЛОНИ

_______________________________________________________________________________________

Видове кристалони :
KRISTALON® 3-11-38+4Mg - кафяв
KRISTALON® 6-12-36+3Mg - оранжав
KRISTALON® 12-12-36+1Mg - червен
KRISTALON® 13-40-13 - жълт
KRISTALON® 15-5-30+3Mg – черен/бял
KRISTALON® 18-18-18+2Mg - зелен
KRISTALON® 17-6-18+2Mg – тъмно син
KRISTALON® 20-5-10+2Mg – светло син
Конкретно за Кристалоните като торене:

По време на цъфтеж, и късна есен. Ниското съдържание на азот намаля вегетацията. Подготовка на растенията за зимен покой.
KRISTALON® 3-11-38+4Mg
KRISTALON® 6-12-36+3Mg

Този е с подобен ефект, но е за предпочитане при растения които им продължава все още вегетацията, примерно при храстовидни цъфтящи
KRISTALON® 12-12-36+1Mg

Преди цъфтеж
KRISTALON® 13-40-13

По време на цъфтеж и вегетация
KRISTALON® 15-5-30+3Mg

Универсалната рецепта. Който се чуди коя за какво е, поне с тази няма да сгреши.
KRISTALON® 18-18-18+2Mg

Тези двете стимулират вегетацията
KRISTALON® 17-6-18+2Mg
KRISTALON® 20-5-10+2Mg
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ЦИТАТ нади666 « #151 Петък, 06 Март 2009, 21:00 »
Да след като видя цветонос торя с оранжев кристалон ,та и твоя случай е такъв,калия стимулира цъфтежа и се тори при поява на цветонос за по обилен и дълготраен цъфтеж.Зеления е за да направи листна маса.
...
Та за концентрацията винаги слагам на око,но всяка тор за орхидеите си има указание,а за кристалоните слагам 1 мг на 1 л.,измервам като използвам от парацетамол 500 дето са хап4етата сладам 2 дози по 500 и става 1 мг. ,може и на око да слагате.но по принцип ако слагаш друга тор не за орхидеи а някаква универсална за всички цветя,защото може и такава разреждаш 2 пъти повече от указаното .ИИИИ да топя вси4ки в един разтвор не им пречи,редувам ги и после изсипвам торта на другите ми цветя .
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________
ЦИТАТ ТАНЯ  « #230 Петък, 13 Март 2009, 22:01 »
Моля ви за съвет,купих си бял кристалон, защото четох че е за големи цветове и обилен цъфтеж, но ме е страх да не ги изгорят или да ги преторя(разбрах, че е за всички цветя и за орхидеи трябва да се разреди 4 пъти, но мен пак ме е страх). Идеята ми е да го редувам с тор за орхидеи. Също така не знам дали може да се тори с кристалон докато имат цвят. Досега винаги съм торила само с тор за орхидеи, но реших да разнообразя.
ОТГОВОР АЛЕКСА 
ОТГОВОР АЛЕКСА Re: Орхидея « #231 Петък, 13 Март 2009, 22:55 »
tania tda67, аз ползвам само кристалон за орхидеите си. Имам почти цялата гама. Спорен е въпроса дали изобщо трябва да се тори при цъфтеж, поради предизвикване на преждевременно прецъфтяване. Ако все пак решиш да използваш тор го разреждай доста повече от указаното.
_________________________________________________________________________________________________________________________________________________

ЦИТАТ ТАНЯ Рe: Орхидея « #236 Събота, 14 Март 2009, 12:51 »
Благодаря за отговора,но искам само още нещо да ви попитам-видях схемата с кристалоните,но не разбрах белия кристалон кога се използва. Няма да торя вече цъфналите за да не прецъфтят преждевременно, но се чудя дали да наторя един фаленопсис, който изкара цветонос и сега му се оформят пъпките(незмам дали точно това е цъфтежа ).Освен това не знам дали не е по-добре да торя само с оранжев, тъй като навсякъде пишат че не трябва да се тори по време на цъфтеж.

ОТГОВОР НАДИ Re: Орхидея « #237 Събота, 14 Март 2009, 13:36 »
торете ги по време на цъфтеж,аз ги торя и цъфтят по 6 мес,това е глупаво да не ги торите по времем на цъфтеж растението има нужда от повече елементи за да изхранва цветовете,торете с оранжав кристалон .
________________________________________________________
 ПУБЛИКУВАНО ОТ БАГИРА :
Re: Орхидея - 2 « #582 Петък, 12 Февруари 2010, 13:03 »
Ето какво друго ме впечатли:

1.Само ако торът не е специално за орхидеи трябва да се разрежда два пъти повече от указаното. А за пафиопедилумът- четири пъти.
2.една бабина рецепта:щипка английска сол на всеки три месеца за стимулация на цъфтежа.
3.преторяването може да се познае по червеникавия или кафяв цвят на корените.

ЗИМА - балансиран тор - зелен кристалон, или тор, който преобладава азотът-един път месечно.

ПРОЛЕТ- три пъти торим с балансиран тор(зеления кр.) и един път с високо съдържание на фосфор (жълт кр.)

ПРИ ПОЯВА НА ЦВЕТОВЕ - жълтия кр. се заменя с тор с високо калиево съдържание(червен кр.) Т.е. 3 пъти торим с зеления и един път с червения.

ЦЯЛО ЛЯТО- червен или бял, или лилав кр.(с високо съдържание на азот) за кисела среда.

ЕСЕН-за цъфнали торим както през лятото.

ЗА ЦЪФНАЛИТЕ ПРЕЗ ЗИМАТА -Торим също както през лятото

________________________________________________________________________________________________________________________________________________
 
 ПУБЛИКУВАНО ОТ ТАНЯ:Re: Орхидея - 2  « #583 Петък, 12 Февруари 2010, 14:41 »
Да ви кажа и за моята "схема" на торене/ по-точно липса на такава /. Ако растението има нужда от корени и листа - жълт кристалон. Много пъти след като орхидеята е прецъфтяла и отпочинала известно време, я торя 1-2 пъти с него и без нужда. После зелен/той е универсалния/. В момента, в който се покаже цветонос - оранжев и с него торя докато цъфне. Резултатът е страхотен - понякога стават по-големи цветове от оригиналните. Като цъфне бях пробвала с бял, но както казах прецъфтяха доста бързо и вече използвам универсалния за орхидеи. Имам и син - ползвам го след като е прецъфтяла орхидеята - торя 2-3 пъти. Концентрацията, коята правя - 1 хапче от аналгин, парацетамол/0,5г/ на почти 2 литра вода/кутията ми е толкова, а водата реално е 1,6-1,7/. Нади ме беше посъветвала да слагам 0,5 г на 1 литър вода, но от страх да не пренаторя разреждам още малко . Когато се налага да доливам вода в съда за поливане, добавям и по няколко кристалчета тор, за да не се разреди съвсем/това вече не се налага, че останаха много малко/. А колкото до зимно и лятно торене - ами те цъфтят по всяко време на годината, а и в крайна сметка живеят в почти постоянни условия и температури/не говоря за тези, на които им се налага зазимяване/. Самият факт, че по всяко време на годината се предлагат цъфнали орхидеи по магазините, говори достатъчно.

С тази "система" в детската стая е цветна градина. Имам 4 цъфнали фаленопсиса, 1 камбрия, а 6 са с цветоноси/едното е пафче/. Само 2 от фалчетата нямат още цветоноси, но едното цъфтя наскоро.

_________________________________________________________________________________________________________________________________________

Мнение  Nadi
Балансираната тор има фосфор,азот,калий.По принцип се слага повече калай за да е по обилен цъфтежа и да са по дълготрайни цветовете.Аз лично торя с различни торове,имам няколко един от Мимозата,друг от метро,отделно и кристалони.Схемата на торене ми е такава торя си с тор за орхидеи после като видя цветонос редувам един път с такава балансирана тор и другия път с оранжев кристалон (с повече калий е) ,също така имам и бял и червен и зелен и син кристалон,със син торя като прецъфти за да може растението да направи корени и листа и един вид малко почивка но за около месец,после торя с бял кристалон като го редувам с тор за орхидеи дето го продават по4ти във всеки магазин и като видя събудена пъпка или нов цветонос почвам оранжевия кристалон.Може да ви стори сложно,но друг лесен начин е да си торите постоянно с тази тор за орхидеи които продават,няма да сгрешите,аз ги сменям защото имат нужда от различни неща за да я стимулирам един вид с калия.Също така може да торите и само с бял кристалон,също добре им се отразява############################################################################

СЪВЕТИ НА АЛЕКСА ЗА НАПРЕДНАЛИ:

КРИСТАЛОНИ
Обикновено на етикета има означение с цифри, подредени така: N- F- K + Mg (азот- фосфор- калий + магнезий)

При млади растения, за стимулиране на кореновата система се използват торове с повишено съдържание на F.
За листна маса - N, за стимулиране на цъвтеж и подготовка за покой - K.
Микроелементите обикновено са включени в състава на тора. В някои има Mg и Fe (за плътния зелен цвят на листната маса), когато липсват се вкарват допълнително.

Mg- английска сол, продава се в аптеките. Доза - 1 гр. -1 л. вода.
Fe- обикновено се продава в агроаптеките като Тензо (поне аз знам само за този), тъмнокафяв прах. Доза - водата да придобие цвят на кока - кола.
Ca - калций, също се продава в агроаптеките или цветарските магазини в течна форма - аминоквилант. Шишенцето е около 100 мл., ако не се лъжа. Добре е веднъж месечно да се накисват орхидеите в калциев разтвор, след което се промива почвата под душа, за да се отстранят натрупаните соли.

Ами...това е. Звучи сложно, но не е.

Към притежателите на цъвтящи в момента: ако държите да торите, може да прибегнете до оранжев, червен, кафяв , бял кристалон. Просто разреждате повече от указаното на етикета. Мисля, че Надето (с изключителен практически опит) изполва червен и няма проблем с преждевременното прецъфтяване. Все пак това са хибириди и не са толкова взискателни. Аз лично не спазвам стриктно схемите за торене, защото не разполагам с достатъчно време и не ми се занимава да правя по няколко различни торови разтвора. Просто ги изкъпвам в банята и хоп - по местата. Не са се оплакали. Да не мислите, че в естествените им местообитания, където са като бурени, някой ги тори?! Това се отнася повече за хидропониката, но тъй като нашите са оранжерийни...та и ние правим напъни за стимулиране.

ЗА ТОРЕНЕТО
Принципно аз разбира се коато се тори сповече N се стимулират листата, F - корените а с повече K цветоносите. Универсалната тор пък е равни съотношение- примерно 18-18-18 тя е и за нарастване на листна маса.Черен или бял кристалон би бил подходящ във фазата на прецъфтяване и подготовка на растението за покой. Дайте им почивка поне 2-3 месеца, за да не се изтощят прекомерно.

При торенето на Фалчетата( конкретно говорим за тях нали?) се спазват следните правила
1. Силно намалена концентрация.
2. Като се каже торене не се има в предвид тореме само с една тор.
3. Корените са доста чувствителни и доколкото разбрах натрупват от торта, освен това се натрупват и соли в почвата и е необходио "почистване " ако мога да го нарека.Това означава че е желателно веднъж в месеца да се полива и с магнезиев сулфат (английска сол в доза една щипка на 1 л. вода) освен това е добре да се използва и Ca (под формата на аминоквилант Ca, в малки шишенца), за да разгради натрупаните в почвата соли.

Така че
концентрацията е ( от течните торове ЗА ОРХИДЕИ не по концентрирано от 1/2 според указанието. Най добре 1/4. (по време на цъфтеж може и 1/8). Кристалоните - една непълна кафяна лъжичка на два литра вода.

Примерно ако искаш да цъфят

един път с балансирана
един пък с К
един път с балансирана
един път с английската сол
Пак с балансирана
един пък с К
един път а Ca

Така излиза че от 7 поливания си поляла два пъти с К ( за цвят ) и си почистила последователно.
Разбира се като пресметнеш че поливанията за на минимум 10-14 дена виждаш за какъв дълъг период става време.


ПРЕСАЖДАНЕ
Четох в темата за орхидеи, че си имала проблем със смелостта за пресаждане. Никак не е сложно. Опитай. Важното е да не ги нараняваш, но пък не е фатално, като ги вадиш от саксията. Та, независимо каква е орхидеята принципа е следния: вадиш, изтърсваш от почвата, почистваш от налепени дунапренчета, сфагнум и корички по корените. Последното е по-лесно като първо ги намокриш под течаща вода за няколко минути. При фаленопсисите, както вече ти е ясно здравите корени позеленяват. Бели са тези, до които не е достигала светлина, сиреч централните. Опипай ги, ако са твърди, не ги режи. Остави ги на мира.
Премахва се само веламена(кожичката, обвивката) на кафявите корени. Изхлузваш я, хващайки отгоре и дърпаш, да остане жилката на корена, която е като конец за шиене.
Следващ етап е пръскането на корените с някакъв фунгицид. Аз не уважавам канела. Ползвам Купроцин, мед-съдържащ и доста препоръчван и Топсин (по-рядко). От първия се прави бледо син разтвор. Омокрят се обилно.
Орхидеята се оставя да престои поне една нощ без почва.
Последен етап: сади се в кори или кори и сфагнум, може да се добави естествения фунгицид - дървени въглища (натрошени и половин шепа е достатъчна), дренаж- стиропор, ако саксията не е от специалните за орхидеи.
Не се полива поне 5-6 дена ако помещението, в което ще се отглежда е с нормална температура (20-22 С), ако е по-висока на 4-ия е добре да се полее.


Що до покоя: писах ти да починат, защото питаше как да ги стимулираш да цъфнат отново, след като тъкмо бяха прецъфтели, може и да не сме се разбрали точно с този момент, но през това време може и да се торят за развитие на коренова система и листна маса. И Нади е права в това отношение, че те е посъветвала да ториш или със син или с бял кристалон. Много хубава схема - в единия случай имаме повече азот и калий, а в другия пак се набляга на азота, но калия е доста повече, което е характерно за период след прецъфтяване. Фосфора е по-малко и в двата случая. По призумпция - сезон есен. НО, забележи, не всички фаленопсиси прецъфтяват сега, а напротив сега трябва да залагат цветоноси и да са във вихъра си. Хибриди от оранжерии. Какво да ги правиш - объркан режим на възприятия. С това мисля, че отговорих и на Деми. Всъщност няма точна "рецепта". И да не забравяте желязото .

Относно качването на орхидеите на дънер, пън и прочие във флауърснет(форума) има цяла тема по въпроса с много съвети, но лично аз не бих качила фаленопсис, защото:

1. Израстват буйни и са тежки. Закрепването е трудно. Изключение правят отделни видове, но това е друга тема...
2. Сфагнума изсъхва много бързо и трябва да се полива почти през ден, да не кажа всеки ден.
3. Наистина са епифитни, но за да се стабилизира един фаленопсис на подобен клон, то той трябва да е огромен, което мен ме притеснява откъм естетическа гледна точка.

Иначе за дребните видове - няма проблем.

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 16:46 от _re_ge

# 4
 • Мнения: 9 338
Прости съвети за отглеждане из стари теми:

За Лудизията - стр.29 на Тема Орхидея 2 : http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=443257.420
За Пафиопедилума - стр.24 на тема Орхидея 2 :http://www.bg-mamma.com/index.php?topic=443257.345

Следва продължение

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 16:48 от _re_ge

# 5
 • София
 • Мнения: 4 600
Айде като сме тръгнали така с информацията да сложа и аз нещичко.
Това е информацията за торенето, която беше изложена в Ботаническата градина.

А това са торовете, които бяха изложени и препоръчани там:

И трите ги видях вчера в баумакс. Това с жълтата капачка беше 6 и нещо лева, а другите 2 бяха по 4.99 лв.

# 6
 • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
 • Мнения: 22 615
 Heart Eyes Heart Eyes и аз в агитката Heart Eyes Heart Eyes

# 7
 • София
 • Мнения: 8 162
И аз да се запиша в новата темичка с нещо от старата  Wink. Дано да е полезно  Grinning

торове:
- наполовина от предписаното се дозират само торовете, които са универсални за селскостопански култури и  цветя, а не за орхидеи. Орхидейните са разредени, а тези които се продават у нас още повече, за да се понижи цената  Grinning;
- добре е освен 3-те основни съставки /азот, фосфор и калий/ да има и микроелементи, дори и витамини при листното торене(витамин В);
- растението се храни и с листата и особено в случаите, когато почти няма корени, трябва да се пръска с тор - листно подхранване;
- кристалоните са добри, както вече знаем, но в двойно по-малка дозировка, отколкото за краставици например;
- тори се през едно, или две, или дори три поливания, според нуждите.
- торове с повече калий стимулират цъфтежа; повече азот стимулира трупане на листна маса - за малки растения;
- по време на цъфтеж може би е по-добре да не се тори.

субстрати за пресаждане:
- фаленопсисите - в борови кори + малко въглен. Най-добре е кора от секвоя, но се намира трудно. Тя е по-мека, реже се по-лесно и поема повече влага от боровата. Може и сфагнум - добър е и има действие против гъби и плесени, но задържа много влага и трябва да се внимава с поливането;
- земни /пафиопедилуми/пантофки/ - букова листовка + торф + въглен + перлит. Саксията най-напред се пълни до 1/3 от обема с керамични парчета, а после се слага субстрата. Дренажът е задължителен при обикновените саксии, защото ако корените киснат във вода ще изгният;
- речни камъни и керамзит не се препоръчват! Камъните държат много студено, а за керамзита не каза конкретно - "растенията не го обичат";

саксии:
- прозрачните не са задължителни, дори в тях се развиват водорасли и зеленясват. Те обикновено са на крачета и дренаж не е задължителен;
- най-добре керамични, може и да имат дупки отстрани, през които да излизат някои от корените. Да има дренаж;

пресаждане:
- налага се, когато се запълни саксията;
- растението се изчиства от загнили корени, после се измива с вода, топва се в разтвор на калиев перманганат за дезинфекция и тогава се слага в саксията;
- здравите жилки на болните корени се режат, но не пречи и да се оставят;
- добре е корените да са намокрени, за да са еластични и да не се чупят;
- докато са меки е добре въздушните корени да се насочат към субстрата;
- субстратът да е влажен;
- ако растението няма достатъчно корени, се привързва към пръчица (напр. бамбуково шишче), за да не се клати;
- земните се поливат веднага след пресаждането, а фалчетата не (но те са с влажни кори и корени от преди това). После няколко дни не се мокрят, за да не се предизвикат гнилостни процеси (възможно е да сме наранили някъде корените);
- топсинът е много добър за дезинфекция. Може да се прилага като се намазва мястото (с намокрена клечка за уши, която се потапя в прахообразния топсин), може да се направи разтвор и да се топи или да се пръска. В краен случай става и като мястото се поръси. За канела не е ставало въпрос;
- при цъвтеж не се препоръчва пресаждане, освен ако не е наложително;

влажност и поливане:
- нуждаят се от много влага и затова всекидневно се пръскат с вода или вода + тор. Да не се прекалява с количеството и да не се пълнят розетките - може да загният.
- поливането в оранжерията е отгоре, 1 път седмично, но понякога се налага и втори път (поне за някои от орхидеите)
- може да се полива и с потапяне. Тогава поемат повече влага (и тор) и се полива по-рядко.
- може да се поставят и върху мокри камъчета, но да се има предвид, че така им е по-студено. Въздушната влажност е по-добра от много пръскане, но трудно се постига в домашни условия;

# 8
 • На планетата Земя
 • Мнения: 5 144
Здравейте и да ни е честита новата темичка!Кучо, добре дошла в тази приятна цветна атмосфера. Много ти е хубава орхидейката.

Реге, радвам се да те видя и ти благодаря заподробната информация. Къде се беше изгубила? (кой ли пита  Blush)

Лаленце, цветарникът ти е много хубав.

За Баумакс да кажа - аз на 04.03. случих деня на доставката. Имаше мнооого орхидеи по 10 лв., най-вече бели, розови и виолетови. Във вътрешността на редовете след ровене можеше да се открият по-редките цветове - напръскани, оранжеви, керемидени. Имаше орхидеи с много добри корени. В петък (05.03) пак наминаш привечер след работа и почти нищо не беше останало, имаше наистина само бели и розови.

Вчера се обаждах на Баумакс и ми казаха, че чакат новата доставка петък или събота. Разбрахме се в петък пак да звънна и после ще пиша тук да ви кажа. Цената 10 лв. наистина е до края на март, така че си заслужава.

Аз си донесох едната орхидейка в работа, седи пред мен на съседната маса и ми е много приятно. Току вдигна глава и си я погледна. Иначе ми беше тъжно, че си виждам красавиците само вечер, а сутрин в задачи и бързане не остава време.

# 9
 • На планетата Земя
 • Мнения: 5 144
Вижте каква страхотна ферма за орхидеи в Тайланд намерих! Невероятно!


# 10
 • Варна
 • Мнения: 18 679
Иххх, защо си нямаме Баумакс, страшно ме е яд Crossing Arms
Mileto,
фермата е върхът. Какво ли би било да работиш заобиколен от толкова красота и ЗА тази красота, вместо да седиш на бюрото и да се взираш цял ден в монитора Whistling
п.п. не съм се "хвалила" досега, защото не бях разнищила случая, ама мъж ми снощи сам си призна Crazy В понеделник сутринта докато се опитвал да вдигне щорите в хола подбрал цветарника и съборил двете ми големи фалчета и малкото денди на земята. Много им върви в последно време да падат, май само на минито му се разминава досега. Та на големите изненадващо нищо им нямаше, само един пречупен въздушен корен на лилавата и саксията и леко се е пукнала отдолу. Дендито се беше изсипало, та го садих наново. Аз станах след като той беше излязъл и забелязах, че фалчетата са размествани, видях и разсипаното денди, но си мислех, че Кетя може да е вилняла. А то кой бил.

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 11:02 от Месечинка виторога

# 11
 • Мнения: 276
Много силно начало на темата!
Точно от такова имахме нужда!
Поздравления за всички, положили труд и старание, за да ни улеснят в отглеждането  на любимите ни орхидеи! Heart Eyes

# 12
 • София
 • Мнения: 4 600
Mileto, направо си за ей такава прегръдка!  hug Много благодаря за информацията за доставките в Баумакс. С нетърпение ще чакам да кажеш кога са докарали орхидеи и ще бягаме с моя хубавец натам да си избера закъснелия подарък за 8 март. Фермата за орхидеи е супер! И аз бих умирала от кеф да работя на такова място!
Месечинка виторога, много лесно може да се реши въпроса с една софийска срещичка и после орхи шопинг за всички Wink

# 13
 • Варна
 • Мнения: 18 679
Мдам, хубаво би било Laughing Ама много далече тази София беееее Whistling Кога ли ще се наканя...

# 14
 • София
 • Мнения: 8 162
Много силно начало на темата!
Точно от такова имахме нужда!
Поздравления за всички, положили труд и старание, за да ни улеснят в отглеждането  на любимите ни орхидеи! Heart Eyes

Добре е следващият път някой като отвори новата темичка да ги изкопира същите тези неща. А линковете към стари постове не са добра идея, защото в момента, в който темата се архивира линковете се изпращат в началото на темата, а страниците се променят като номерация.

Последна редакция: ср, 10 мар 2010, 17:30 от tania67

Общи условия

Активация на акаунт