Нашите орхидеи – тема 45

• 26 894
  • 749
  •   1
Отговори
# 30
  • София
Удължаването и/или разклоняването на стари цветоноси е съвсем нормално за фалчетата. Това е една от причините да не ги режа докато не изсъхнат сами. Обикновено старите цветоноси цъфтят преди новите. Това удължава времето за цъфтеж. Някои смятат, че ако се оставят да цъфтят от старите цветоноси, то растението ще направи по 2-3 пъпки на тях и цъфтежът ще е разпокъсан и по-беден. Моят опит не подкрепя тази теза. Имам разкошни цъфтежи от разклонения и удължения на стар цветонос, както и действително по три пъпки на нов. Тук според мен влияят сортът, възрастта, условията на отглеждане и състоянието на самото растение.

# 31
  • Бургас
Да се похваля с две новодомки

Субстрата въобще не ми харесва от онзи който задържа много влага, но до прилетта не мисля да разбутвам. Ще ги поливам пестеливо на 3-4седмици. Добре, че мъжа ми го няма, че и без друго мрънка, че много цветя има, а място никъкво. Купих си етажерки, но отказа да ги монтира на стената.

# 32
Здравейте! Днес си купих това фалче от Лидл. Мисля, че е миди, в саксия ф9 е. Знаете ли дали си има име?

Търсих подобни и мисля, че може да е Sogo Yenlin Coffee: https://www.tuckersorchidnursery.co.nz/products/phal-sogo-yenlin … R9JfNIoRCrMmYZAkE

Или Phalaenopsis Sogo Yenlin, Sogo 2002 https://orchidroots.com/display/summary/orchidaceae/100124127/.

# 33
Ето го и моето мини онци ☺️ Много дълго го чаках този първи домашен цъфтеж. Отхвърли 3-4 пъпки, но в крайна сметка цъфна 🤗

А това е Ванда на приятелка, която е купила растението от орхидеи.бг
За две седмици ситуацията е много тъжна. Бихте ли споделили от какво може да е този резултат. Мисля че е изчистила всичко и е натопила растението във фунгицид.

# 34
Да не е измръзнала вандата? За две седмици не може да се увреди така само от гъбички, според мен.

# 35
Нямам представа. При нея е била на топло, ако е измръзване е било преди това 🤔
Поляла я е само 1 път за тези две седмици, но едва ли е станала така от липса на вода. Имам Ванда, която забравям понякога и си е ок.
Каза, че е видяла някакви буболечки и за това я е накиснала във фунгицид май 🤔

Да не е измръзнала вандата? За две седмици не може да се увреди така само от гъбички, според мен.

Последна редакция: пт, 06 дек 2024, 22:10 от greis

# 36
  • София
Здравейте, момичета. Имам нужда от съвет. Тъй като не съм професионалист, но се старая и уча непрекъснато за да имам и аз хубави орхидеи, сега имам нужда от помощ. По една от орхидеите ми, може би от около половин година има бели ,като
в пашкул буболечки. Опитвах да ги махна с напоена със спирт клечка за уши. Пръсках със спирт самата орхидея, къпах я под вода. Махаха се за известно време, но сега като я видях е нападната много,дори вече има и по самите кори. В момента цъфти, дори изкарва нови цветоноси. Какво трябва да направя, за да я спася. Благодаря ви.

# 37
Аз не съм компетентна, но момичетата тук са и ще ти кажат и какво е, и как да се отървеш от него. Като за начало може би трябва да качиш снимки.

# 38
  • Мадрид / София
Здравейте, момичета. Имам нужда от съвет. Тъй като не съм професионалист, но се старая и уча непрекъснато за да имам и аз хубави орхидеи, сега имам нужда от помощ. По една от орхидеите ми, може би от около половин година има бели ,като
в пашкул буболечки. Опитвах да ги махна с напоена със спирт клечка за уши. Пръсках със спирт самата орхидея, къпах я под вода. Махаха се за известно време, но сега като я видях е нападната много,дори вече има и по самите кори. В момента цъфти, дори изкарва нови цветоноси. Какво трябва да направя, за да я спася. Благодаря ви.
Третирай с инсектицид. Памуклийки са и е необходим препарат. Третирай също и субстрата, а като прецъфти направо го смени.

# 39
Само не разбрах защо да сменя субстрата?
Докато прецъфти ще са минали няколко цикъла на растеж на памуклийките...
Инсектицид, системен (питаш в агроаптеката, имат в Бриколаж, Практикер и други)... Редуваш два през 5-7 дни поне по два пъти - опръскваш и поливаш с разтвора. Пръскаш и поливаш и съседните растения. Не го разбирам това мазане със спирт и почистване на насекомите Thinking няма как всяко да се хване и да се махме всяко яйчице от пазвите на листата. А спирта си гори и наранява повърхността на листата и корените Hands V
Покажи снимка все пак, да не се окаже нещо другo, но най-вероятно по описание е памуклийка.

# 40
  • София
Благодаря за съветите, които получих. Ще си купя Инсектицид и ще почна да тренирам. Премахнах с клечка за уши и клечка за зъби напоени със спирт, тези които видях.Тя в момента е с два цъфтящи цветоноса и още един е тръгнал. Още веднъж благодаря.

# 41
  • София
Преди два месеца си купих дендробиум от Home Max, уж го разгледах преди да го взема, но се оказа че е с памуклийка. Смених му корите, три пръскания с Лаксиферт https://geosemselect.com/produkt/%D0%BB%D0%B0%D0%BA%D1%81%D0%B8% … 0%BC%D1%83%D0%BA/и приключих с гадовете

# 42
Така са спаружени листата, по често ли да оросявам? Да ги премахна ли? Иначе ще има цветенос

# 43
Не бих оросявала по-често, особено в този сезон Hands V Не махай, т сами ще си пожълтеят и чак тогава махане Simple Smile

# 44
Не бих оросявала по-често, особено в този сезон Hands V Не махай, т сами ще си пожълтеят и чак тогава махане Simple Smile
Привет.И при мен имаше съшият случай с листата. Сложих саксията в една по-дълбока подложка и сипах вода 2 пръста. От 1 месец седи така във вода.Листата се оправиха и даже има нови листенца.

Общи условия

Активация на акаунт