Нашите орхидеи – тема 46

• 11 946
  • 362
  •   1
Отговори
# 15
Бих скъсила изсъхналото пънче отдолу и изчоплила всички остатъчни сухи листа, за да се "отвори" стеблото.
За канелата не знам, не я ползвам аз.

Допълвам се, няма по-лесно за отглеждане цвете от орхидея. Колкото повече я оставиш на мира и не я ровичкаш, повече цъфти.

Потвърждавам. И още помня как казваше "не я пипай" когато питах дали да отделя бебето от моята орхидея, ама аз, не, та не.
Ей я сега. Долните листа са завехнали, корените ги изрязах яко днес, измих, оставих да изсъхне и наръсих с канела.
Сега моля отново за съвет. И се заклевам да слушам!  Да режа ли още нещо или да пресаждам утре?

Бебето, слава богу, е добре. И нови листа изкарва.

# 16
Пипи Hug всички се учим най-качествено от собствените си грешки.
Това дългото стъбло го отрежи. Няма да я жалиш, режеш директно под двата хубави корена от втората снимка.
Този уикенд правих същото, четири-пет минаха под ножа. Режа и оставям един ден да засъхне. После слагам в кори така, че стъблото да е над тях, да не е заровено. След още един ден поливам лекичко, най-добре с пръскалка, като гледам да мокря само корените, но не стъблото и листата.
Ето да видиш как изглежда насадена, пръстите ми са между стъблото и корите, там е празно пространство. Ако искаш да расте изправена, връзваш я към пръчки, аз нямам нерви за такива глезотии.

# 17
  • Пловдив
Здравейте, имам кейки на двата цветоноса на орхидея. Днес видях, че единия цветонос е изсъхнал, само до кейкито беше останал свеж. Отрязах го, има само един корен и е тръгнал още един, има и ново листенце. Много е малко, за сега го сложих с малко вода в капачка от дезодорант. Как да го запазя?

На другия цветонос има разклонение, прави пъпки, а кейкито има два корена, мисля че е тръгнал и цветонос

На другата орхидея имам кейки с четири корена, как да го отделя и отгледам, до сега не съм успяла нито веднъж

Благодаря предварително!

# 18
Побързай да настаниш кейкитата, корените им растат много бързо и скоро няма да се побират в саксийка. Ето две идеи от мен, едното е в такава голяма чаша точно защото корените му станаха твърде дълги докато се наканя. Опират  дъното.
 И двете са още на цветоноса, няма да ги отделям докато сами не решат да се разделят.

# 19
  • Пловдив
Благодаря Phloxx! Ще го направя.

# 20
Момичета, да ви питам нещо за третирането с фунгициди - колко обработки правите профилактично напр. при закупуване на нови растения? И през какъв период?

# 21
Все още получавам цветя за РД-то 🌷
Разходихме се с майка ми до гърците и взех Мини Марк, въпреки че имам един в не особено добро състояние.
Две растения са, в не най-добро състояние също, но пък имат корени. За 25лв.
Реших да рискувам и тайничко се надявам единият да е майка и да ме дари с още бебета.😁 Много ми е любим.

# 22
  • София
Честито! Мини Марк за 25 лева е супер! Да са здрави и цъфтеливи и двете растения!

# 23
Прекрасен е този Мини Марк!
Трудно ли се гледа?

# 24
Благодаря Raya Relaxed  заради цената го взех. Не е 100% ок, но понякога изненадват.

Pippi_ нямам представа дали има разлика, гледам го като останалите фалчета.

# 25
  • София
Нормално фалче си е. Няма разлика в грижата.
Моето беше доста спечено. Две години стоя с три листа, но правеше огромни корени. Накрая го засадих във ф12. Вече се развива добре. Цъфтя с два къси цветоноса тази година.

# 26
Дами, от къде си купувате нормални транспортни саксийки? наблъскала съм сума ти растения в еднократни чаши от бира😊, искам да ги сменя, че корени стърчат безконтролно от всички дупки които съм им разрязала..

# 27
Купувала съм от плантс.бг и от орхидеи.бг
В плантс на място имаха и ползвани ф9 за стотинки. В обичайни жветарски магазини не съм виждала.

# 28
Плантс са ми толкова далеч, че трябва да си взема палатка и пакет суха храна за изпопът 😂😂😂
Имах предвид от веригите нещо ако сте виждали..

# 29
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Виж в близките цветарски магазини дали нямат освободени саксии. Wink

Общи условия

Активация на акаунт