СЕДМОКЛАСНИЦИ 2024/2025 - Тема 11 - Седмокласникът е на финала, майката е вече взела-дала....

• 29 624
  • 795
  •   1
Отговори
# 690
Пишат и учат изразни средства. В училище им изискват да ги откриват и включват в тезите. Ако съм проверяващ, никога не бих отнела точки за допълнителни знания. Това е абсурдно за всеки уважаващ се преподавател.

# 691
И как точно ще я постигнат тази разлика, след като резултатите от матурите ще излязат след като изтече срока за годишно оформяне ?!
Не ни информират за сроковете за оформяне. Чета, че са най-късно два дни от края на годината (30.06). А резултатите - най-късно 01.07. Възможно е да съвпаднат.

# 692
  • София
По повод изразните средства, при сина ми ги изискват и в курса, и в училище и намаляват точки. Получавал е 5т в школата с коментар - още изразни средства Grinning
Аз за тезата очаквам макс 4т и не ги мисля, да санкционират там, ако ги има, или ги няма, както им хареса. Оценявали са му теза на пробен в Регалия за 2т, както е получавал 6т пак там за не много сполучлива според мен, така че дано средно 4 получи 😎.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 07:40 от Niffi

# 693
Дайте ми пример за цитиране на изразно средство моля. Ако е това, което си мисля, нашата учителка не само ги кара да ги пишат, но точкуването и се върти около това. Последното, което ме изуми бяха анжанбаманите (май така се пише в Заточеници.

# 694
Ко речи??? 😵‍💫

# 695
  • София
Анжанбаманите е като апосиопеза.
Нагълтват се като патета с термини, вместо да изразят собствените си мисли с прости думи.

Аз затова съм казала на моето да не я мисли тезата. Ако дадат точки, са бонус.

# 696

Хаха, да и аз така реагирах, ама и на родителската госпожата го повтори няколко пъти, та не е грешка Simple Smile
https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%90%D0%BD%D0%B6%D0%B0%D0%BC%D … D0%BC%D0%B0%D0%BD

# 697
  • София
Всички тези стилистични фигури, които съм сигурна, че никой власт имащ не помни какво са, ако изобщо ги е чувал, пък те (фигурите) са именовани като бактерии, няма как да се съглася, че имат каквато и да е добавена стойност в живия живот...

Наборът, който уж беше зле по БЕЛ и супер по математика, съответно беше записан на школа само по БЕЛ, едвам додрапа до 6 по математика. Гадната му майка (демек аз) предните 3 дни го подложи на блиц курс преговор на всички типове задачи, сега 3 дни ще има блиц преговор на материала по БЕЛ в школата, а то, милото, няма нито една грешка на последната пробна по математика и докарва трайно над 80т по БЕЛ...

Да са здрави всички, малко остана, трябва да издържат и децата, и ние.

# 698
Оле,.лашкате ме от крайност до крайност. Тамън построенията поизяснихме и сега ми вкарвате нови художествени средства😅

Припадам, а още едно кафе не съм изпила😬

# 699
  • София
Анжанбаманите е като апосиопеза.
Нагълтват се като патета с термини, вместо да изразят собствените си мисли с прости думи.

Аз затова съм казала на моето да не я мисли тезата. Ако дадат точки, са бонус.
И аз това съм му казала на моя за тезата. Колкото успее, със свои думи да изразява и обяснява. Че не били баш според нечии анализи... обикновено има 3-4 точки,май само на един пробен докара до 6.

# 700
И как точно ще я постигнат тази разлика, след като резултатите от матурите ще излязат след като изтече срока за годишно оформяне ?!
Не ни информират за сроковете за оформяне. Чета, че са най-късно два дни от края на годината (30.06). А резултатите - най-късно 01.07. Възможно е да съвпаднат.
Не знам защо ги тормозят и с това оформяне в последния момент.
Аз мислех да пропусне последната седмица и да отидем до морето,но имат контролно на 23,06.
Толкова ли е трудно да ги оформят по-раничко?

# 701
  • София
Какво по-умно има от това да насрочиш контролно в ден, в който има тамън две НВОта 🤦🏻‍♀️

При нас досега има нанесени срочни и годишни оценки само по ИзИ...

# 702
  • София
Слушам тържеството на училището по случай завършването на 4.5 и 6 клас, че е съвсем до нас и се чува. Стана ми едно носталгично и мило... 7 години и цял етап от живота си минаха като миг. Днес ще им дадат служебните бележки.

# 703
Дайте ми пример за цитиране на изразно средство моля. Ако е това, което си мисля, нашата учителка не само ги кара да ги пишат, но точкуването и се върти около това. Последното, което ме изуми бяха анжанбаманите (май така се пише в Заточеници.

Пример:
Чрез използването на етимологичната фигура "бели белеят" се подсилва..........

И как да не се изискват да се пишат изразните средства, като и в училище и в школата ги учат - метонимия, метафора, апосиопеза и т.н.
Отнемат си се точки и още как.
Още в началото на годината това беше първото нещо дадето и в училище и в школата - списък и изразни средства.
Въпроса при мен конкретно стои в разминаването на това дали трябва да се цитира самото изразно средство, примерно "бели белеят". Двете ни учителки са на разалично мнение. Иначе си се опоменава, че е етимологична фигура.

Последна редакция: пт, 13 юни 2025, 10:46 от loliy

# 704
Излезнаха резултатите от състезанието Чакалов на НПМГ.

https://npmg.org/2025/06/12/%d1%80%d0%b5%d0%b7%d1%83%d0%bb%d1%82 … 0%b3%d0%b5%d0%be/

Общи условия

Активация на акаунт