Държавна поръчка, без за си завършил?

• 962
  • 15
  •   1
Отговори
  • Washington,USA
Здравейте, ако някой е завършил семестриално, но не си е получил диплома може ли да се запише друга специалност или сходна такава пак държавна поръчка? Аз мисля, че не, ама искам и други мнения

# 1
  • София
Според мен би следвало да може предвид, че този човек реално няма диплома, не е положил последният изпит / защита на дипломна работа. Официално не се води завършил.

За мен е тъжно толкова години да се полагат усилия, да остане само държавен изпит и някой да се откаже, но всеки си преценява.

# 2
  • Beyond the stars
Мисля, че законът ограничава студенти, които са просрочили срока на обучението. Втора държавна поръчка в същата степен мисля,че още не е възможно. Говореше се за промени в закона, но не знам до къде стигнаха в тази посока.

# 3
остава ти държавен изпит? или е минат, но още нямаш документа? моята диплома се забави - наложи се на целия поток да се правят наново заради наранени стикери на МОН. в такъв случай, от унито ти дават бележка с обяснение.
но ако имаш една държавна, нямаш право на 2ра - така беше преди.

# 4
  • Washington,USA
Нямам държавна поръчка още

# 5
  • София
Може, да, синът ми учи така в момента.

# 6
  • Washington,USA
Може, да, синът ми учи така в момента.

Семестриално завършил ли е?

# 7
  • София
Не съм сигурна легално как са нещата, честно казано.

# 8
Не може, държавата не я интересува дали си завършила или не. Тя те е субсидирала в периода на обучение веднъж и втори път ще трябва да си платиш сама.

# 9
  • столицата
Не може, държавата не я интересува дали си завършила или не. Тя те е субсидирала в периода на обучение веднъж и втори път ще трябва да си платиш сама.
Това къде е регламентирано?

# 10
  • София
Според мен никъде не е регламентирано и хората си приказват ей така. Пък синът ми учи второ висше вече втора година, без да е завършил 4-тата година на първото си.

# 11
  • у дома...
Според мен никъде не е регламентирано и хората си приказват ей така. Пък синът ми учи второ висше вече втора година, без да е завършил 4-тата година на първото си.
Бърди, питащата е завършила семестриално. Т. е. изкарала е целият курс на обучение.

# 12
  • Beyond the stars
Върти ми се член 91 от Закон за висшето образование като регламентация.

# 13
Намирам, че просветният министър март месец е предложил държавата да финансира второ висше и магистратура, а депутатите през април са прецизирали предложението, така че това да може да става само за приоритетни специалности, като педагогика, математика, машинно инженерство, металургия, електротехника, транспорт, общо инженерство., физически и химически науки, енергетика и др., както и защитените специаалности. Но отново това е само предложение, не намирам да е прието.
Евентуално ще действа от 01.01.2026.
След като си завършил цялото обучение, значи си изразходвал средствата по държавната поръчка, независимо дали си положил или не държавен изпит. Аз бих си довършила започнатото, след като толкова време и труд са вложени, но всеки сам си решава.

Последна редакция: вт, 10 юни 2025, 17:20 от Uncommon

# 14
Семестриално завършил с всички взети изпити и статус "отчислен с право на защита" не може да запише друга специалност държавна поръчка. Ако има невзети изпити и прекъсне, губи текущите си студентски права и може да запише друга специаност.

Общи условия

Активация на акаунт