Имам нужда от съвет как да постъпя с приятелка

• 1 097
  • 48
  •   20
Отговори
Здравейте, в много необичайна ситуация съм.
В чужбина сме. Имам съседка и приятелка, тя е от друга държава. Разведена е с бащата на децата си, и има малко дете на почти 4г. Има нужда от някой да го гледа в неделите, тъй като тя е медицинска сестра във спешното и дава 12 часови дежурства по график. Дневни е от 7 сутринта до 19 ч, като болницата е на 20 километра от нас (в един комплекс живеем). Трябва някой да гледа малката от 6 сутринта до 20 часа вечерта почти всяка неделя. Бащата на детето дизертира и тя е в огромна нужда от помощ.
Казах и да потърси детегледачка някаква почасово, но до тук само тинейджърки или напушени боклуици идват.

Предлага ми аз да гледам малката, и да ми плаща. Аз не мога да и взема пари, не ми е в приорадата.
Казах и, че в извънредна ситуация винаги може да разчита на мен, но 14 часа на ден, в почивния ден и на моето дете, не мога да го правя системно.

Много ми е неудобно, как да и откажа, тя ме моли мен да и гледам детето от 6 часа  сутринта в неделя, до вечерта в 20ч.
и аз имам дете и семейство...

Не искам да си разваляме отношенията, и без това нямам много близки приятели тук. От друга страна, съпруга ми е против, той смята че тя си е развалила отношенията с бащата на детето и не трябва да и помагам.

Какво да направя. Много ми е мъчно за малкото, разнасят го по познати и непознати.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 12:08 от Moderator3

# 1
Това, че някой си е развалил отношенията с бащата не означава, че не трябва да му се помага. Но ти не си длъжна, още повече системно, то това си е втора работа. Дори с пари, ако нямаш възможност не е редно да го правиш. Ако неделя двете деца си играят е ок, но на еднаква възраст ли са? Да намери читава бавачка за неделя.

# 2
Бавачката трябва да идва в 6 сутринта, за да може майката в 6 и нещо да излезе в 7 да е на рабита. После като свърши в 19 часа, докато се отпише отиде до колата и се прибере става 19 и 45,  най късно 20 ч вечерта.
Жените, които биха се съгласили на 14 часа за момента не са читави, и тя се притеснява да пусне в дома си непознат човек.

За бащата не ми се говори.

Децата не са на една възраст, моето е по голямо с 4-5 години и може да играе с малката не повече от час два.

От друга страна, ми е адски неудобно, в такива хубави отношения сме.

# 3
Може и да ги развалите; ако започнеш. Но реално тогава ти в неделя трябва да ставаш в 6, а все пак семейството и здравето ти е приоритет. За 14 часа, ако плаща за все едно 2 дни защо да не се съгласи някоя баба? Тук в бг има хора наемат сестра за уикенда или баба за възрастен родител ; и му плащат за 1 или 2 дни.
Или поне две съседки да помагате, а не само ти. Веднъж започнеш ли няма да можеш да откажеш повече. Много тъпо за детето, но все ще се намери някоя баба , най-лесно е да си ти за нея.

# 4
Доколкото разбирам,тя е в огромна нужда,мъчно ви е за детето,но ще и откажете. Ами няма деликатен начин за това,просто го правите. Само да попитам,вие като съдите хората,че са "напушени боклуци",как точно го разбирате? Тестове на вратата,ли има правите?

# 5
Трудна задача. В чужбина неделята е свещена, така да се каже, и всички са със семейството или се отдават на хобите. Затова повечето няма как да се съгласят. Пък и като време е много, не само за гледачката, но и за детето. Моя съседка дава смени и от бабата знам, че детето започва да я търси след известно време. А пък в случая, с непозната цял ден, ще е мъчение. Да не говорим, ако детето не иска да е с нея или поне докато свикне.
Майката да си търси друг вариант за работа, не виждам как ще стане за постоянно. А ако гледачката откаже или самата тя се разболее?
Дори да намери баба, тя трябва да е с опит и във форма за 4-годишното -  да си играят навън, да готви, да знае какво да прави, ако е болно.  Единствено баба от семейството, друго решение не виждам.

# 6
От една страна, това, което иска от теб приятелката ти е твърде голям ангажимент и разбирам, че не ти се занимава. Също останах с впечатление, че мъжа ти е против.

Аз мисля, че би било най-лесно да си измиеш ръцете с него. Можеш да кажеш, че той не е съгласен да работиш 14 часа в неделите, вместо да отделяш време за семейството си. Ще кажеш, че ти е много мъчно, но не може да тръгнеш срещу него и че семейството ти е на първо място.

От друга страна, ако много, много, много я обичаш и ти е близка и разбираш, че разводът не е.бил глезотия, а необходимост (ако е така въобще), че нейната работа е изключително напрегната и тежка, но и единствен доход е възможно да проявиш малко разбиране и саможертва.
Например поставяш граници. Ще гледам детето в следващите два месеца, докато заедно и много активно търсим подходящи кандидати. Безопасността на детето е важна.  Това обаче е максимума, който може да си позволиш. Също може да ѝ кажеш, че съпруга ти не желае да работиш в неделите.

Няма лесно и еднозначно решение. Каквото и да избереш, ще загубиш нещо друго. Ние не познаваме жената и нейната ситуация, нито теб. Само ти имаш пълната картина.

# 7
Да си ангажираш целия почивен ден всяка седмица, означава да не можеш да мръднеш никъде със семейството си, да се съобразяваш постоянно с някого, и накрая да си развалиш отношенията с мъжа си. Аз не бих го направила ежеседмично, пък било то и за приятелка. И сигурно си забелязала, че в Америка никой не прави услуги за без пари, така че няма от какво да ти е неудобно за заплащане. Пишеш децата й, значи има и друго дете/деца, колко са големи? Аз с много идеи не мога да помогна, да намери читава детегледачка чрез някоя църква или от хора от нейната държава евентуално. Аз съм виждала хора да си водят децата, че и кучетата с тях на работа, но жената като работи в спешното сигурно няма как да стане. Съсед разведен, беше наел учителката по пиано на дъщерите си /студентка/ да остава с тях по време на нощните му смени. Просто жената трябва да намери сигурен човек. В подфорум Родители в чужбина може би повече идеи ще получиш.

# 8
И според мен няма деликатен начин да го кажеш, по-добре бъди директна. Така че жената да си търси друг вариант. То не е инцидентно да помогнеш, а постоянен ангажимент за следващите 10 години! Нито за твоето дете ще е добре, нито за нейното. Ще си развалите отношенията вероятно, но няма какво да направиш.
И според мен най-добрият вариант е смяна на работата, но това ти няма как да и го кажеш, нейна работа си е.

# 9
Много добре разбирам, че ти е жал за детето. Но, в чужбина неделята си е направо свещен ден за почивка и за семейството. Това с гледането на чуждо дете и толкова много часове  е огромен ангажимент и по-добре от сега да кажеш не, защото после ще си влошите отношенията. Точно ще разбереш дали отношенията ви са толкова добри, колкото мислиш. Защото, ако тя не разбере правилно твоя отказ и ти се разсъди, каква приятелка ти е при първото не от твоя страна?

# 10
Щях да напиша нещо подобно на поста на metal.vixen - да решиш проблема по соломоновски, като избегнеш крайните отговори да/не.

Все пак имате чудесно приятелство и жената е в голяма трудност, а става въпрос за работа и дете, не за екскурзия далечна дестинация.

По принцип истински приятелства трудно  се поддържат и устояват на времето, а в чужбина още по-трудно и там са още по-ценни.
По-скоро ме учудва сентенцията на мъжа ти, който анализира по този начин раздялата й. Това са лични неща, коментарът му мен би ме притеснил..
А ако беше тази жена с мъжа си, но той беше болен, на легло или нещо подобно и пак ви искаше тази услуга, какво би казал мъжа ти?.. Предполагам същото.

Аз на твое място бих поела ангажимента за много кратък срок - един месец, 2 седмици, 2 месеца... колкото прецениш, че са силите ти, но с мъжа ти да постигнеш уговорката да участва и той в това - може да извежда той двете деца, докато ти готвиш, чистиш или обратното. Така няма да се уморяваш/уморявате много, ще можеш и час-два да си почиваш неделите, а той ще направи качествен скок в съзнанието си, надявам се.

Друга идея е жената да потърси колежка/и в нейната ситуация и взаимно да си правят тази услуга.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 07:35 от Valerie R

# 11
Да допълня - добре е жената да уведоми работодателя си, че вече е самотна майка, ако не го е направила, ако може да й съобразяват смените и да не е дежурна почти всяка неделя. Да я насочат към програми в помощ на First Responders за грижа за детето и финансова помощ. Детето сигурно е почнало Pre-K през седмицата, но не разбрах ако майката се падне дежурна в събота, тогава кой го гледа?

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 08:05 от @NoName

# 12
Аз бих казала, че ще го гледам без заплащане само една неделя, за да и дам време да намери детегледачка до другата седмица. Бих заявила категорично, че е само еднократно,

# 13
  • София
Ама това всяка неделя ли?

# 14
Аз бих казала, че ще го гледам без заплащане само една неделя, за да и дам време да намери детегледачка до другата седмица. Бих заявила категорично, че е само еднократно,

Това ми се струва доста добър съвет.
Също може да кажеш, че в почивния ти ден чистиш, готвиш и т.н. и няма как да съвместяваш  и гледане на дете, дори и със заплащане.

Дали от болницата нямат вид детска градина за служителите? Някъде знам, че се предлага. Вероятно тя би се възползвала, ако имаше, де.....така, че сигурно няма. Да потърси някъде в близост до работата си детска градина/ясла/клуб или там, както се нарича за почасова или дневна грижа.

Вариант е някоя съседка, пенсионерка. Сигурно е мислен и този вариант, но може да се опита да потърси пак.

Мен лично ме е страх от непознати вкъщи с детето ми и предпочитам детска градина.

Общи условия

Активация на акаунт