Имам нужда от съвет как да постъпя с приятелка

• 3 738
  • 149
  •   4
Отговори
# 135
  • Пловдив
So Lucky, няколко пъти споменавам евтината опция au pair. Тя знае ли за нея и какво мисли?
Не знам дали има такава опция за САЩ, освен това на нея не и трябва постоянна детегледачка,
на нея и трябва някой 2-3 максимум недели в месеца. Като се надява да намери решение междувременно. Тя разбира, че цяла неделя с чужд човек не е ОК.
Преди 20 години имаше. Аз съм била au pair в Дания, имаше опции за САЩ. Но аз съм била в САЩ на студентски бригади и не ме привличаха изобщо.

# 136
Ако приятелката е израсла в страна с различен манталитет, където е норма да си правят такива големи услуги,  не би могла да разбере, че е прекалено да иска такава помощ от теб и семейството ти. Тук вече прекрачва границата на приятелството.

# 137
Добре, че едно време не са разсъждавали така, че нямаше да могат да ни отгледат.

# 138
Огледали са ви съседите ли? Тоест човек ражда деца и ако не са съседите да се жертват -спукана им е работата...
Като бях дете имахме една съседка рускиня в блока дето редовно ме муфтеше да седя с децата и едното по-малко от мен (аз 3 ти клас ) ,другото бебе .Един ден майка ми като разбра стопира набързо този малолетен о'пеър....хората са страшно несъобразителни и просто трябва да се поставят граници.

# 139
  • SF
Здравейте, в много необичайна ситуация съм.
....
Предлага ми аз да гледам малката, и да ми плаща. Аз не мога да и взема пари, не ми е в приорадата.
Казах и, че в извънредна ситуация винаги може да разчита на мен, но 14 часа на ден, в почивния ден и на моето дете, не мога да го правя системно.
.....
Много ми е неудобно, как да и откажа, тя ме моли мен да и гледам детето от 6 часа  сутринта в неделя, до вечерта в 20ч.
и аз имам дете и семейство...

Не искам да си разваляме отношенията, и без това нямам много близки приятели тук. От друга страна, съпруга ми е против, той смята че тя си е развалила отношенията с бащата на детето и не трябва да и помагам.

Късно се включвам по темата и сигурно вече си получила доста съвети. Не коментирам аргументите на съпруга ти - не е хубаво ние да наказваме хората за изборите, които са направили. Ако можеш да помагаш, помагай.
Но не е нормално да те моли такова нещо. Това са 14 часа. Дори и за 4 часа, даже 2,  регулярно всяка неделя, молбата е огромна. За да поемеш детето й от 6, ти трябва да станеш в 5. Малко прекалена ми се струва тази молба.
Много добре си и й казала, че ако можеш би помогнала, но не можеш. Оправдай се, че имате планове с мъжа ти, на който не му се седи вкъщи в неделя и доукраси малко, без да прекаляваш обясненията и с лъжите.
Кажи, че ще помислиш, а и ако можеш задължително го направи, за детегледачка. Кажи й, че нямаш нужда от допълнителен работен ден и допълнителни доходи, а от почивка и време с детето ти.

# 140
Редовно си помагаха майка ми и приятелките и. Ние бяхме 3 деца, на приятелката и 2. Вземала ги е и ние сме ходили. Много си помагаха навремето хората, майка правеше лютеница и приятелките и идваха да и помагат. Тя ходеше винаги да им помага като колеха прасета. Ние пораснахме на село в големи къщи с дворове имало е дни по 7-10 деца са били вкъщи от сутрин до вечер, но моята майка не беше изнервен човек. Правеше ни палатки от одеала и чаршафи, организираше ни всякакви игри. Пържеше картофи по половин кофа и т.н.т. Също е работила на въртящ график през това време, имаше 2 декара двор, прасета и кокошки и 3 деца.

# 141
  • SF
Едно е да помогнеш, друго е да те наемат на работа.
И аз съм гледала деца на приятелки като помощ, без заплащане. Не съм ги отглеждала, но съм ги пазила, докато майката има някакъв ангажимент, без значение дали е важен, служебен или просто иска да отиде на фризьор, лекар, кино дори. За кино и вечеря със семейни приятели най-често съм помагала.
Но това са чрезвичайни включвания и не е ангажимент, който да ме задължава например всеки петък от 6 до 10 вечерта аз да гледам деца.
Иначе съм гледала деца на чужденци срещу заплащане, които не са ми били приятели. Не съм се сприятелявала с тях, въпреки че съм имала тази възможност.

# 142
Има огромна разлика между взаимни услуги около децата и "ти всяка неделя си у вас, ето ти и моето дете от тъмно до тъмно, понеже където е едно там са и две".

# 143
Тези приятелски практики са на ротационен принцип, а и този принцип е много разтеглен във времето, не е на седмична база.

# 144
  • Пловдив
Едно е инцидентна помощ - всяка тук би ги гледала веднъж, не видях някоя от нас да откаже. ВЕДНЪЖ! Повечето, включително и аз, биха ги гледали от време на време - веднъж на месец. Но на практика 3 недели в месеца ти оставя един свободен уикенд да бъдете само семейството и да можете да имате планове за пътуване. Това е много задължаващо.

# 145
  • SF
И е на доброволни начала. Не е платен.
Може и да е рисково от приятелски да смените отношенията на работодател и служител.
Затова споделих, че съм гледала деца на чужденци срещу заплащане и не съм (не сме) допускали да ставаме големите приятели, за да не се получават и заплащания по приятелски: днес няма, ще ти платя другия път - абе, няма проблеми, не ми плащай, нали обичам децата! И ей такива "приятелски" простотии, в които единият е прецакан.

# 146
Ние пораснахме на село в големи къщи с дворове имало е дни по 7-10 деца са били вкъщи от сутрин до вечер, но моята майка не беше изнервен човек. Правеше ни палатки от одеала и чаршафи, организираше ни всякакви игри. Пържеше картофи по половин кофа и т.н.т. Също е работила на въртящ график през това време, имаше 2 декара двор, прасета и кокошки и 3 деца.
ПО онова време децата сами се отглеждаха и беше лесно. Всеки си гледа работата, децата се въртят наоколо и е песен! На днешно време е мноого по-различно.

# 147
  • SF
Едно време на село сигурно е било така. А в по-предишно време с по толкова деца направо в една къща са си живеели.
В големите градове така се живееше, но на общите площадки пред блоковете, но много рядко сме били отговорност на чужд родител.
Няма особен смисъл това сравнение с едно време.

# 148
Тези неща да си помагат заедно приятелки, ако имат нужда е едно, но тази приятелка ще й гледа ли на авторката децата?
Работила към втора работа онлайн два дни по 2 часа отвкъщи... къде са 2 къде 14, и направо не издържах, а това са 14 часа. Жената да наеме две бавачки и да раздели смяната на две, така има шанс.
И ако беше където едно там и две деца те хората щяха да си раждат още деца, ако искаха. Хората си имат планове, дори с едно дете собствено не винаги е лесно, това е втора работа без заплащане, в която е въвлечено цялото семейство.

# 149

Общи условия

Активация на акаунт