Имам нужда от съвет как да постъпя с приятелка

• 3 955
  • 149
  •   4
Отговори
# 15
  • София
Пишете, че в чужбина неделята била "свещена". Аз съм в момента в България и пак няма сила, която да ме отдели в неделя от семейството ми и няма пари, които да ми компенсират ангажиране на близките ми с нещо странично.

Авторке, прецени кое ти е по-важно - твоето семейство и твоята почивка или отношенията с приятелката, с която пак може да си развалите отношенията по някакъв повод. Особено ако почнеш да гледаш детето и после откажеш. Готова ли си от жал да се ангажираш години наред, натоварвайки с това и своето семейство, които ще трябва всяка неделя да се съобразяват с чуждото дете.

Единственият ти ход реално е да говориш с жената честно и откровено, без излишно любезничене, за да не я подлъгваш, а да има повече време да намери решение.
Като добра приятелка може да вземеш детето 1 или 2 недели без заплащане, докато намери гледачка, но заяви ясно намеренията си и ограничи предварително времето, фиксирайки крайна дата, след която няма да правиш отстъпки.

Особено след изказването на мъжа ти, което е един голям червен фенер, помисли добре дали от жал към приятелката няма самата ти да останеш без семейство.

# 16
За мен да гледаш 4 годишно ,чуждо дете е огромна отговорност и не бих си го причинила повече от един -два пъти при екстремни обстоятвлста за приятел.Не е оферта и да си жертвате един почивен ден дългосрочно.Нека намери човек ,който работи това и да си реши проблема,а не да го прехвърля на приятелите си.

# 17
При форсмажорни обстоятелства, бих удрила едно рамо за гледането на малкото, но говорим наистина за нещо непредвидено. За ежеседмичен ангажимент - категорично не. В картинката има също вашият съпруг и дете, които не може да неглижирате всеки уикенд, дори и да решите, че самата вие нямате против неделята да е ангажирана.

Бъдете честна и директна към съседката, а тя просто да отдели повече време да намери подходяща грижа - все с нещо се прави компромис, дали с по-голямо заплащане, дали с намалено работно време и т.н.

# 18
Аз бих се съгласила да гледам детето 1-2-3 недели, като през това време тя активно си детегледачка.
Много ангажиращо е да знаеш, че всяка неделя имаш 14 часов ангажимент, и то по-скоро, на мен би ми тежало отговорността, която трябва да нося.

# 19
Подкрепям съвета за помощ, когато е инцидентна. Хора сме, всичко се случва в тоя живот и никой не е застрахован да не стане самотен родител един ден и сам да се чувства в безизходица. Естествено, няма как да жертваме всеки уикенд за чуждо дете, но някоя неделя не е толкова страшна. Също и идеята да вземете детето от предната вечер, за да се наспите нормално в неделя, е много добра.

Ясно е, че по-добра и благонадеждна детегледачка от близка приятелка няма да намери обаче, така че и очакванията към бъдещия човек, който ще гледа детето, трябва да са реалистични.

# 20
В крайни случаи човек може да помогне, но не по-често от 1-2 пъти месечно и то само при наистина нужда. В крайна сметка детето е изцяло отговорност на майката, а да молиш друг (семеен) човек да бъде бавачка на твоето дете звучи малко егоистично. Не искам да се заричам, но ако бях в подобна ситуация, никога не бих помолила приятелките си да гледат детето ми в неделя постоянно - и то от 6 сутринта до късно вечерта. Разбирам, че става дума за работа, но тук вече трябва да се подредят приоритетите и да се търсят други решения.

Вие изобщо не сте длъжни да го правите, и за съжаление и аз не виждам много деликатен начин да кажете "не". Но ако наистина сте близки приятелки, тя би трябвало да ви разбере - все пак и вие имате свое дете, свое семейство и е напълно естествено да сте отдадени първо на тях, а не да помагате на приятелки всяка неделя.

# 21
Жената трябва да намери начин да не работи в неделя, а не кой да ѝ гледа детето в неделя. Вероятно звучи много лесно отстрани, но самотните родители на малки деца имат по-специална защита, особено в чужбина. Сподели ли се коя е държавата?
Не е нормално да оставяш толкова малко дете толкова дълго време на чужда грижа. Тези дежурства може и да опита да ги съкрати като часове.
Аз не бих приела колкото и да ми е мъчно и страшно, че може да си развалите отношенията. Не бих си мила ръцете с никого. Бих говорила откровено с нея като майка с майка. Мога да поема няколко часа, а не цял ден и то от време на време докато си оправи графиците, степенува приоритетите или намери друг човек.
На оставяне на детето за толкова дълго време в чужбина никак не се гледа с добро око и това майката също трябва да я накара да се замисли.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 09:56 от Di Soleil

# 22
И още нещо, което ми се иска да добавя - уговорените 14 часа от 6 сутринта до късно вечерта всъщност не са просто 14 часа. Трябва да станеш още по-рано, да оправиш нещата у дома, които те чакат, да стигнеш до приятелката си, а после и да се върнеш обратно. Като се прибереш - пак има какво да се довършва вкъщи. Поне да се погрижиш за себе си - един елементарен душ и малко почивка. Цялата тази ангажираност е много повече от просто 14 часа.

# 23
  • София
Всяка неделя ли е на работа тази жена?
Щом е медицинска сестра, не трябва ли да работи на смени и не всяка неделя да се пада на смяна?
За дете на подобна възраст най-подходящи са или възрастна жена, която живее наблизо и има опит с деца (пенсионирана учителка, пенсионирана колежка на майката) или студентка, която може да използва времето да играе с детето, да учи за изпити и да си изкара малко допълнителни пари.
Щом майката няма никаква помощ, вариант е да потърси в програмите за "о-пер" и така да има под ръка помощ по всяко време.

# 24
За една неделя приеми безплатно, като жест. Не можеш ти да си разбиваш живота, да се лишаваш от заслужената си почивка и от време само с твоето семейство, за да може тя да работи. Все пак не си й майка, за да се жертваш за нея. Случайно имам съвсем пресен опит с гледане на 4-годишно, изпитание е. Да поемеш отговорност за чуждо дете, не е като да гледаш твоето. И аз мисля, че ако би го гледала, не се знае дали отношенията с майката биха се запазили толкова добри.

Виж, ако ти имаше нужда от пари (закъсали сте, нещо подобно), щеше да ти дойде дюшеш едно заплащане за 14 часа. Хората казват - дружбата си е дружба, но сиренето е с пари.

Тя има проблем и не може, не бива да го решава на твой гръб. Не трябва да го допускаш.
В чужбина има фирми, с проверени детегледачки. Сигурна съм, че ще нямери някоя подходяща.

# 25
Ако ходи някъде да го гледа, да, но аз не бих се втелясвала много. Бих гледала детето, както гледам моето. Моето не го гледам в очите 14 часа, без да свърша нищо и без да се изкъпя. Като се наспи сутринта, със сигурност остават по-малко от 14 часа. На 4 със сигурност може да се занимава и само известно време в безопасна среда със занимания, а и при мъж и дете в къщата, би трябвало да има кой да му обърне внимание, ако се налага, когато авторката е заета или излиза. Това за обикновена редова неделя, без планирани някакви специални активности навън. Жената едва ли очаква авторката да си зареже собственото дете някой друг да го гледа, за да гледа от 6 сутринта 14 часа чуждо дете по приятелски.

# 26
  • Сф
Коя пък е държавата, в която всички са напушени? Щатите ли? Joy
Виж какво Лъки, отказвай! Два пъти го играя тоя мач. Единият път бях млада несемейна и ми беше кеф, без пари взимах дете след училище и докато си дойде майката, моя приятелка. Втория път с дете бях и се изприщих. Развалихме почти отношения и с двете. Така че нито е до пари ,нито до услуги. Злоупотребява се  има отговорност , не си струва. Смятам, че приятелки, които търсят подобни услуги от приятели за постоянно, а не инцидентно НЕ са истински приятели. Смятам, че това е личен ангажимент на родителя и избор. Има професия детегледачки- търси. Има сменни работи, не сменни- търси. С две думи - прави си сметката и не лежи върху приятелства. Мъжа ти е прав, не знаеш в какъв филм ще се вкараш! - отказвай!
В чужбина има толкова общности ,да търси там също , ако има някаква помощ. Графика е убийствен. И в неделя наистина повече са на църква. Да търси при евреите , те почиват събота. Joy

# 27
Аз бих се съгласила да гледам детето 1-2-3 недели, като през това време тя активно си детегледачка.
Много ангажиращо е да знаеш, че всяка неделя имаш 14 часов ангажимент, и то по-скоро, на мен би ми тежало отговорността, която трябва да нося.

Аз мисля същото, още повече, че децата са в различна възраст.
Но бих го казала директно, без да намесвам мъжа ми. Много неприятна ситуация за всички, най-вече за малкото.

# 28
  • София
Само дето с чуждо дете трябва да съобразяваш семейните планове. Не можеш да запалиш в събота колата и да идете някъде за уикенда, понеже то в неделя ще е у вас. Не можеш да заведеш някъде детето си, без да вземеш и чуждото, вкл. всички разходи и отговорности.
Мъжът и детето пък не са приятели на приятелката, че да гледат те детето.

# 29
Повечето хора с деца не са толкова импулсивни обаче и знаят предварително дали ще ходят някъде през уикенда. За мен лично не е проблем да се спомене, ако ще се ходи някъде с детето. Да, повече отговорност е с още едно дете, но специално за разходи мисля че всеки ще се сети да остави пари за мероприятията, ако се каже, че ще ходят на театър, в увеселителен парк и пр.

При дъщеря ми, след като мина 3 години, даже ми беше по-лесно и съседското дете, ако дойде, да си играят заедно. Преди това беше кошмар и не натоварваше, разбира се, защото бяха прекалено малки. Тук разликата между възрастта на децата за съжаление е по-голяма, чувствителна разлика в развитието и интересите са 4 години между 4 и 8-годишно дете, но все пак...

Общи условия

Активация на акаунт