Имам нужда от съвет как да постъпя с приятелка

• 2 081
  • 85
  •   28
Отговори
# 45
Имах колежка, която ползваше мен и съквартирантката ми за детегледачки докато ходеше по мъже.
Бащата на детето не знаеше докато не ни втръсна и не го информирахме.
Взе си детето и подаде молба за развод.
Аз бих отказала - приятелката ти е намерила безплатна балама дето да й отглежда детето.
Да си намира детегледачки или да вика социалните да й вземат детето като не може да го гледа.
Това не е твой проблем.

# 46
Аз също останах с впечатлението, че се търси начин да откаже. В такъв случай спокойно може да изтъкне несъгласието на мъжа си в края на краищата такъв голям ангажимент - особено, ако детето се взема от събота, стават над 24 часа, като пансион, - оказва отражение и на останалите членове на семейството, не само на приелия да направи услугата.
Вероятно приятелството ще пострада, няма как.

Ако е така, ако търси начин да откаже, няма смисъл да се измъква от ситуацията ЧРЕЗ мъжа си. Да си каже истината.

Дори да пострада приятелството от отказа й, поне ще е откровена със себе си най-напред, после и с приятелката.

За мъжа обаче да си помисли.
Да не стане след време точно за мъжа си да търси медицинската сестра от спешното за помощ, услуга или каквото и да е.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 13:22 от Valerie R

# 47
А, да, да каже, че тя е против, и да изгуби гарантираната възможност да иска услуги от Успешното отделение...

# 48
Ако наистина искаш да помогнеш, но и мъжът ти трябва да е съгласен - предложи една неделя в месеца. Това ми се струва преодолимо. По-скоро не бих се навила на срок като следващите 4-8 седмици - това би било ужасно натоварено всяка неделя. Но веднъж в месеца е по-възможно. Все едно веднъж в месеца благотворителност.

Ами най-лесно е да откажеш - ако ти се разсърди - ок. Това е ОГРОМНА молба.

# 49
  • До хладилника, който обичам
Съвсем учтиво и любезно отказваш, тип

"Съжалявам, но не мога да поема този ангажимент. Смятам, че трябва да намериш дългосрочно решение със стабилна детегледачка. Аз мога евентуално да помагам при екстремни ситуации еднократно, например ако детегледачката се разболее в последния момент, но абсолютно не мога да поема ангажимент да съм основен човек, който да гледа детето ти."

Няма нужда да се извиняваш и да се оправдаваш. Няма нужда да изтъкваш защо не можеш, или други подобни.
Даже горещо съветвам да не го правиш, защото тогава ще почне да търси доводи защо трябва да можеш и как да заобиколиш пречките. Това, че тя се е разделила с мъжа си и не успява да си оправи гледането на детето, не може да се превръща в твой проблем и ти да си ѝ решението.
Ако тя реши да си развали отношенията с теб, това ще покаже, че на първо място не е приятелство, а едностранно използвачество и като е спряло да работи за нея, ги прекратява.
Не се поддавай на емоции и изнудване чрез чувства. Неделята е почивен ден и както ти посочваш, ден за теб и детето ти. За мен е абсурдно да се ангажираш с редовно гледане на чуждо дете, даже срещу заплащане. А може и да е, защото знае, че няма да ѝ вземеш пари и иска да се възползва. Щом има пари да плаща, да търси редовна детегледачка. Отстоявай си времето и бъди твърда в казването на "не".

# 50
А, да, да каже, че тя е против, и да изгуби гарантираната възможност да иска услуги от Успешното отделение...

😅
Много си права, знаеш ли?
В такъв случай да направи добра застраховка живот на мъжа си, че ако той попадне на тази мед. сестра... Поне да вземе някой лев/$/€..

# 51
Аз бих взела дете на приятелка, на 4 години при моите деца. Но ние не ходим уикедна да ядем пица в Италия, ходим тука до близкия парк, до магазина - и ще отидем с детенцето. Пишем домашни, то ще си рисува и така. Както някой написа - просто ще го гледам като моето, не като супер квалифицирана Монтесори-Валфдорф детегледачка. И на гости да сме, ще го взема и него, голям праз още едно дете.
Наистина не виждам какво би могло да ми пречи още едно детенце, край мен, като вече имам мои и то е обично дете на любима приятелка. Но аз имам малко приятелки и ако са затруднени бих им помогнала винаги и те на мен.
То инак само за кафе и клюки форума ми стига:)))
Имала съм 4 годишно, то вече не е бебе. Повечето неща може да прави самО. Сигирно ходи на градина и се познават, едва ли ще плаче за майка си. Може би за първия ден ще е странно на всички и после деня ще си върви като всеки друг.
Междувременно жената ще си търси постоянен вариант, ако е наложително да работи всяка неделя. Аз мисля, че тя може би иска да работи в неделя, зщаото се заплаща по-добре. Щом бащата го няма кой знае колко и е трудно и уплашено и за финансите.
Това е един от най-трудните етапи в живота и сигурно, сам сама в чужда държава с малко дете. И даже и приятелки няма явно близки.
Вероятно е скована от страх, за пари, за детето, за наема, за всичко. Според мен малко рамо в тоя момент и ще измислят решение полека лека, ще продължават интервюта, не може да не се появи човек.
Ако беше някоя долна използвачка, приятелката щеше до сега да знае сигурно.
Нали затова сме приятели, да си помагаме.

# 52
Рамото е да помогнеш на приятел при екстремна трудност, не да си му патерица нон стоп - всяка неделя по 12 часа. Айде, няма нужда.
Това вече не е приятелство, а си е наемник.
1 в месеца инцидентно - да. Но ангажимент всяка неделя.....
Бу, много полезно мнение.

# 53
  • София
Е за инцидентно става въпрос, моментът е тежък, едва ли се иска ангажимент до завъшване на училище.

Не знам защо така по презумпция жената се води за използвачка, търсеща лесно, евтино, пък вече по мъже щяла да ходи, не знам какво си. Чак и се сравнява самотна майка с дълги смени с някаква, дето си зарязвала децата, за да кръшка на мъжа си, wtf. Ако съм на мястото на тази жена, за която Лъки пише, цитирам, че е "в огромна нужда от помощ", по всякакъв начин бих търсила гледачка, бих била безкрайно благодарна на хипотетичната приятелка, която ми помага в трудностите, бих търсила начини да ѝ се отблагодаря и да върна услугата, когато тя е в някаква нужда... Което, между другото, е същината на приятелството, или?! Има още и съвсем нормални хора, защо навсякъде ви се привиждат използвачи, егоисти, измекяри. 

Между другото в този форум във всяка тема, свързана с приятели/приятелство, преобладават враждебните мнения. Модерно е някак си всеки да живее в капсула със златен мъж и яйце в пълна самодостатъчност и да се гледа на всеки "външен" като на потенциален, ако не и като на доказан разрушител на семейната хармония. Така обаче си възпитавате и децата си в бесен егоизъм. Няма лошо да им покажете, че понякога човек може да си наруши комфорта за друг човек ей така, за да помогне просто, без задни мисли.

# 54
  • София
14 са часовете с редовно ставане всяка неделя около 05:30, за да не те завари детето спяща или 24 часа от предната вечер, за да не ставате рано в неделя.

# 55
Аз си обичам приятелите, но нямам смелост да им гледам децата по цял ден. То не върви да му се скараш, ако прави беля, нито да го възпитаваш, Абе, честно казано, доста смели изказвания.

# 56
Не става въпрос за инцидентно – тя каза, че "приятелката" понеже не намира детегледач/ка подходящи и иска да наеме нея за гледачка. Което не е фер. А, 14 часа ли били – хептен.
Лично аз имам голяма отговорност към гледане на дете и не бих се ангажирала с чуждо дете, освен ако не съм наемник и то за не повече от 4 часа в работно време. А пък да поемеш дете на приятелка в неделя, всяка неделя за по 12 часа (при условие, че не си сама, а имаш семейство, (че и сама да си не дължиш обяснения) си е нахално и прекалено. Ще ме извините.

# 57
Ако авторката е искала да приеме, досега да го е направила. Това определя и посоката на отговорите. Колективният разум на бг мама е нещо като ИИ - зависи как ще зададеш въпроса си, какви нюанси на изказа ще използваш, оттам и резултатите ще са различни Simple Smile

# 58
  • До хладилника, който обичам
Е за инцидентно става въпрос, моментът е тежък, едва ли се иска ангажимент до завъшване на училище.

... Няма лошо да им покажете, че понякога човек може да си наруши комфорта за друг човек ей така, за да помогне просто, без задни мисли.
Това е чудесно, но авторката определено не казва, че става дума за инцидентно гледане, което както мнозинството се изказа, е ОК и приятел в нужда се познава.
Питала я е да гледа детето редовно, като детегледачка, да я наеме. Нищо от това не казва "инцидентно, няколко пъти, докато си намеря човек".
Децата си ги възпитавам добре, и част от доброто възпитание, включващо състрадание и помощ за околните, включва и научаване как човек да поставя граници и да ги отстоява. Да си добър приятел и състрадателен човек е много различно от това, да не можеш да кажеш "не" даже, когато не искаш да правиш нещо, и в резултат да ти ходят отгоре като по изтривалка.

# 59
  • Сф
Това не е помощ към приятел. Излиза, че всички други варианти са неудобни на съседката и видиш ли , Лъки щото си е вкъщи да поема. 12 часа при това! Имате ли идея как се гледа 4 годишно чуждо дете дори и с най- благия характер? И отделно трябва да си му нон стоп над главата, за да не сътвори някоя щуротия.Плюс хранене извеждане, тоалет , игри , внимание и прочие.
На чужденката роднините къде са? Бащата защо не участва? В чужбина, а вече и тук се споделя родителство. Лошите отношения с майката не го правят автоматично лош.

Общи условия

Активация на акаунт