Имам нужда от съвет как да постъпя с приятелка

• 4 237
  • 149
  •   11
Отговори
# 30
Здравейте, в много необичайна ситуация съм.
В чужбина сме. Имам съседка и приятелка, тя е от друга държава. Разведена е с бащата на децата си, и има малко дете на почти 4г. Има нужда от някой да го гледа в неделите, тъй като тя е медицинска сестра във спешното и дава 12 часови дежурства по график. Дневни е от 7 сутринта до 19 ч, като болницата е на 20 километра от нас (в един комплекс живеем). Трябва някой да гледа малката от 6 сутринта до 20 часа вечерта почти всяка неделя. Бащата на детето дизертира и тя е в огромна нужда от помощ.
Казах и да потърси детегледачка някаква почасово, но до тук само тинейджърки или напушени боклуици идват.

Предлага ми аз да гледам малката, и да ми плаща. Аз не мога да и взема пари, не ми е в приорадата.
Казах и, че в извънредна ситуация винаги може да разчита на мен, но 14 часа на ден, в почивния ден и на моето дете, не мога да го правя системно.

Много ми е неудобно, как да и откажа, тя ме моли мен да и гледам детето от 6 часа  сутринта в неделя, до вечерта в 20ч.
и аз имам дете и семейство...

Не искам да си разваляме отношенията, и без това нямам много близки приятели тук. От друга страна, съпруга ми е против, той смята че тя си е развалила отношенията с бащата на детето и не трябва да и помагам.

Какво да направя. Много ми е мъчно за малкото, разнасят го по познати и непознати.

Първо, защо голямото дете/деца не гледат по-малкото?
Второ, бащата не може да абдикира, има задължения по закон.
Трето, защо на Вас ви е неудобно, чудя се как тази жена има очи да иска подобно нещо и да ви поставя в такава ситуация. В чужбина всичко се решава вътре в семейството, или се плаща на външен човек. Никой не си натоварва приятелите с подобни неща.
Отказвате, и точка. Нито на мъжа ви ще е приятно ако приемете, нито на детето ви. Отстоявайте си границите.
И четвърто, жената може да смени работата, или да си организира графика по друг начин. Абсурдно е да поставяш "приятел" в такава ситуация. Майката е длъжна да съобрази професията си с отговорностите към детето.
Дори срещу голяма сума е нередно, за безплатно пък абсурд. Нищо чудно да е някакъв нарцис на който всички са длъжни да оказват помощ, изнудва емоционално авторката, и е очевидно безотговорна.
Съжалявам за детето, но тя не може да го използва като коз, за да приоритизира професионалното си развитие.

# 31
  • София
Подкрепям горните предложения да поставите заедно някакъв срок (месец, два), в които да се намери подходяща гледачка. За два месеца все ще се появи свестен човек, стига жената да може да предложи и адекватно заплащане. Не пише за всяка неделя, "почти" всяка, ами аз бих направила това за приятелка. Приятелството не е само за аху-иху, а в трудни моменти "аз съм си най-важен". Но това при условие, че и проятелката активно търси друг вариант, а не да счете проблемът за решен за моя сметка и да почне да се ослушва.

Лъки, ако познаваш детето и мислиш, че ще му е спокойно с теб, вземи го от предишната вечер у вас, нали сте съседки. Кукумицинка е предложила назад такъв вариант. Едно е да висиш 14 часа в чужда къща, друго - да вземеш още едно дете да го гледаш с твоето/твоите. Редовно за уикенда имаме гостенчета, не защото се налага да ги гледам, а самите деца искат "с преспиване" я приятел, я братовчедите. Не ни объркват никакви планове, правим си каквото винаги, просто с още едно-две деца плюс. На 4 не е съвсем бебе, не е и голямо дете де, зависи от характера му, може да му понесе добре и да няма (голям) стрес.

# 32
Още един глас против. Това е прекалено голяма отговорност и ангажимент, пък дори и платен! Струва ми се, че и тя не търси реално решение на проблема си. Да, гледачките често са тийнове. Няма да дойде да и го гледа професионална гледачка... това е. Аз също инцидентно бих се съгласила за няколко часа - например докато дойде детегледачката и тн. Но 'почти всяка неделя' – абсурд. Самия факт, че ви е питала за мен означава, че ви поставя на тясно и леко манипулира.

# 33
  • София
Куку, колкото и да не са импулсивни. Пък и детето на авторката е на 10+ и не е бебе, че да планират всичко.
Представи си, че искат мъжът и детето на авторката да спят, ядат, мъжът може да обича да си лежи по гащи в неделя на дивана или нещо друго. Всичко това отпада като опция.
Особено ако през останалите дни от седмицата са ангажирани.
Едно е да дойде съседче да поиграят, друго е да отглеждаш всяка неделя малко дете с негови навици, вкусове, начин на възпитание и т.н., с които трябва да се съобразяваш.
Да не говорим, че това дете може да бъде поканено някъде на парти, да се наложи да бъде заведено на лекар, да посещава курс или нещо друго - т.е. трябва поелият ангажимент да следва неговата програма, а не да го вмъкне някак в тази на семейството си.
Едно е това да е човек от семейството на детето или такъв, който ще поеме ангажимента срещу заплащане. Друго е за неограничено време да се разчита на приятели.
Някой спомена, че това не е приятелство. И по моите критерии не е и не бих очаквала приятел да ми върши подобна услуга, когато става дума за дългосрочен план, а не за 2 часа инцидентно веднъж в годината, защото ми се налага.

# 34
Не.
Ти де факто си готова да пренебрегнеш своето семейство – мъж (мнението му, времето с него и твоето дете), собствен дом и време, за да съжалиш нея и нейното дете.
Това не е твоя работа. Размиваш личните граници и доброжелателството, желанието за помощ.
Тя е длъжна след като има живи роднини, мъж, да си организира сама ежедневието и бита.
Можеш да се саможертваш по подобен начин единствено, ако има замесени кардинално болни хора в картинката.
Всичко останало е някаква глупашка и ненужна саможертва.
За сметка на твоето дете и мъж.
Мъжът ти е прав да негодува.

# 35
От мен категорично НЕ. Ангажиментът и отговорността са изключително сериозни. Не дай Боже нещо се случи с това дете, ще се вкараш в такъв филм. Аз от време на време гледам чужда котка, ми ангажимент си е и съобразяване, а за дете да не говорим.

# 36
И от мен имаш НЕ.
Не става въпрос само за това дали ти си съгласна да се ангажираш, тъй като имаш семейство, и ангажирайки се, задължаваш и семейството си с този ангажимент. Още повече, че съпругът ти е против. На мнение съм, че това може да внесе сътресения между вас, в случай, че се съгласиш.

# 37
От мен -да.
Ще го приема като помощ към другарче,което ще разнообрази уикендите.Не ме притесснява присъствието на приятелско дете и считам,че спокойно мога да го взимам на всички мероприятия заедно със семейството ми.

# 38
  • София
Е, после от 14 часа ще поиска още 1-2, за да излезе с някое гадже, ще те помоли да го наглеждаш и през седмицата вечер или да го вземеш на семейната ви почивка, а накрая може да каже, че не гледаш детето добре, че не го храниш качествено или да лепне някое друго обвинение.
Докато на семейството ти му писне и всеки си тръгне по пътя.
Ако съпругът ми води всяка неделя от 6 до 20 дете на приятел у нас, аз няма да съм си вкъщи в това време, но няма да изкарам така 10-тина години, защото много по-рано ще си тръгна.

# 39
От мен -да.
Ще го приема като помощ към другарче,което ще разнообрази уикендите.Не ме притесснява присъствието на приятелско дете и считам,че спокойно мога да го взимам на всички мероприятия заедно със семейството ми.
Детето е на 4 все пак. Освен, че вероятно търси мама допускам, че е възможно да изживява и раздялата. Някак не ми се струва толкова лесно.

# 40
Не е нужно да се вкарваш в чужди проблеми и да се ангажираш по 14 часа на ден щото тя имала нужда. Можеш да и помагаш от време на време, но да си окачиш такъв постоянен ангажимент е безумие. Мъжът ти е прав, обясняваш и че не можеш да поемеш такъв постоянен ангажимент и за сметка на вашето семейство, ако реши да се сърди за такова нещо по добре без нея

# 41
  • София
Като човек, който прави график от няколко години насам, изчислявам, че ако смените са по 14 часа, тя работи 12 дни.
В Щатите мед, сестри работят 3 работни на 4 почивни.
Какво прави през останалото време?
Всяка неделя ли работи?
Защо?
Не може ли да се уговори да не работи в неделя или да не работи всяка неделя?

Аз бих поела 1 неделя, не повече.

# 42
Аз бих. Приятелите са точно за такива критични житейски моменти. НО.
Разбира се, без заплащане, защото това ще превърне услегата в договорни отношения и ще доведе до претенции по отношение на качеството и.
И за период,  който е предварително ограничен - един месец, а ако не става въпрос за всяка, а за почти всяка неделя - два. Това според мен е разумен срок, в който в САЩ човек може да се уговори с работодателя си, да намери платени услуги, или да си сподели доброволно, или доброзорно ангажимента с бившия, който също е баща на това дете.
Слагам и уговорката, че много държа на малкото си приятелки и очаквам мъжа ми да ме подкрепи, а не да ми прави рекламации, тъй като е жалостив към децата и винаги застава на страната на жената, ако мъжът и я е зарязал с тях.
И също, че рутината ни в неделя ни позволява присъствието на едно четиригодишно дете, майката на което все пак е на разположение при екстрена нужда, не е на друг континент, даже работи в спешното Simple Smile

В случая на авторката, обаче, мисля, че тя иска да откаже и просто с тази тема рационализира решението си. Това е съвсем разбираемо, ангажиментът може да бъде натоварващ, мъжът и да прави проблеми, или просто да иска да си почине в отредения за това ден.

В такъв случай, просто и кажи направо, без увъртания.

Последна редакция: пт, 10 окт 2025, 17:30 от Iris04

# 43
Аз също останах с впечатлението, че се търси начин да откаже. В такъв случай спокойно може да изтъкне несъгласието на мъжа си, в края на краищата такъв голям ангажимент - особено, ако детето се взема от събота, стават над 24 часа, като пансион, - оказва отражение и на останалите членове на семейството, не само на приелия да направи услугата.
Вероятно приятелството ще пострада, няма как.

# 44
Не.
Неделя е световен почивен ден, а тя иска от теб да дадеш почти двойна смяна в този ден. Изпитвам известни съмнения, че приятелката е намерила достатъчно варианти, но са скъпи и сега разчита да мине по приятелски тънко.
Инцидентно събитие се случва веднъж в годишно и внезапно. Всяка седмица вече е график, който се знае предварително.
Мъжът ти има доста неприятен коментар. Баща си или не си. Ако си читав, не си зарязваш децата, защото майка им си е развалила отношенията с теб. Каква е причината мъжът ти да одобрява подобно поведение?

Общи условия

Активация на акаунт