Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 983
  • 784
  •   1
Отговори
# 510
На мен проф. Щерев ми препоръча за лъчето д-р Барша в Бургас, но на мен ми беше далече да пътувам до там.
Досега препоръките му винаги са били добри, така че и за тази щях да му се доверя, ако ми беше наблизо.

# 511
Лекарите са в някакви сложни техни взаимоотношения, от които страдаме ние пациентите. Като отношение съм доволна от клиниката по лъчелечение в Св.Марина - Варна, но като качество не мога да определя. Помолих доц. Калев за мнение, преди да направя избора си и той не се изказа ласкаво за специалистите във Варна и Бургас. Само в София Токуда били добри. Аз избрах удобството да не пътувам извън моя град и... късмета.

# 512
Д-р Паламудова ми назначи терапията. Д-р Барша е завеждащ, но явно на консулите обсъждат всеки пациент, защото веднъж Д-р Барша се спря да говори с мен докато чаках за процедурата и останах много приятно изненадана, че знаеше моя случай в детайли.Щом си от Бургас въобще не ти е далече. Аз бях от седнала в Поморие и пътувах всеки ден до Ветрен. Сега пътувам през 21 дена, заради Верзениуса. За 8 месеца откакто се преместих там имам 2 PET скенера и за другия месец имам назначен обикновен. В София нито един PETскенер, един обикновен при стадирането. Няма да казвам къде се лекувах, защото много момичета от форума са там.

Зная, че в Дева Мария техниката е много нова и модерна, но са много важни и лекарите. Като ги гледам колко млади и неопитни са, ме обхваща съмнение и страх от изгаряне. Чувала съм какви ли не случаи на изгорени пациенти в различни болници и специалисти, които от неопитност или безхаберие причиняват това на пациента.
Един от случаите е в КОЦ Бургас -преди години, на бащата на моя позната, са правили лъчетерапия на бял дроб, но не на мястото на тумора, а на друго място и са му причинили много лошо изгаряне. За съжаление не помнят името на този безобразен, некадърен и безотговорен лъчетерапевт.
За това са ми много важни не само техниката, а специалистите, които работят с нея. Както и физиците, които определят дозата.

# 513
Момичета, не се драматизирайте с лъчетерапията толкова! Дори да има изгаряния накрая, при облъчването на нашия рак не е като при другите вътрешни органи. Нищо не е в сравнение с химиотерапията.

# 514
Дидона, не получих изгаряне въобще. Да, има млади лекари, но те работят под наблюдение на по опитните. Частните болници привличат най-големите светила.Няма как млад лекар да вземе сам решение относно как да продължи лечението ти. За всеки пациент решение се взема от Д-р Джорова и Д-р Спасов

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 10:49 от Kristin19

# 515
Дидона, не получих изгаряне въобще. Да, има млади лекари, но те работят под наблюдение на по опитните. Частните болници привличат най-големите светила.Няма как млад лекар да вземе сам решение относно как да продължи лечението ти. За всеки пациент решение се взема от Д-р Джорова и Д-р Спасов

Много ти благодаря!
Добре, че ви има всички прекрасни и отзивчиви дами тук. Толкова много ми помагате в борбата с тази коварна болест! Пожелавам на всички ви, много здраве и късмет!

Последна редакция: пн, 30 юни 2025, 14:12 от didona666

# 516
  • Добрич
Подкрепям,  че в "Дева Мария" младите лекари не вземат самостоятелно решенията, всичко се обсъжда и за онкологията решаващата дума е на д-р Спасов.

Д-р Барша завежда лъпетерапията и се старае да се запознае лично с пациентите.

След операцията, още не бях решила къде ще се диспансеризирам и д-рХатър ми каза, че където и да избера, тя България не е голяма...

Спрях се на болница "Дева Мария". От Добрич съм и когато се наложи, пътувам.

Определено собственикът се старае да привлича добри и успешни специалисти (вече споменах за физиците от североизточната част на страната). Помислете си, че даже има вариант д-р Вълкан Иванов  да направи там мастектомия с едномоментна реконструкция...

От наблюденията ми бих казала, че частните болници са по-успешни (разбира се, винаги има изключения).

# 517
Момичета, здравейте, чета, чета, не мога да стигна до края на темата. Съжалявам, че има нови момичета, надявам се леко да минава лечението. Сега аз имам нужда от съвет: реших профилактично да направя ЯМР на глава, оказа се, че имам киста на пинеалната жлеза. ЯМР е без контраст, защото не можаха да ми сложат абокат. В лаборатория Русев в Пловдив явно слагат абоката накрая на изследването и една сестра ме направи на решето, но не успях да сложи абокат. Сега не знам какво да правя - ново ЯМР с контраст, къде да е или дискът за второ мнение и при кой ?  При кой невролог да хода ? Моля ако някой има опит да ми пише !

# 518
  • Варна
Vinci, търси неврохирург, за второ мнение, не невролог. Те не могат да разчитат дискове. За София, Минкин и Габровски. За второ мнение на диска, специалист образна диагностика, проф. Генова, Пирогов. Голям професионалист. Не знам как ще й се от благодаря. Сестра ми има стернотомия, операция на сърцето, като малка. Тук във Варна и Младост София, не искаха да й правят ЯМР. Лекаря който й е правил операцията се свърза с нея и тя ми изпрати писмено становище, напълно безвъзмездно, Че може ЯМР, дисертацията й е на тая тема и изпрати линк от чужди мед. Сайтове. Дори си остави личния тел. специалистите да й се обадят, ако има нужда.Покрай тая болест, се срещнах с толкова добри лекари, но за жалост са малцина. На мен също трябваше да правят ЯМР с контраст на глава, но прецениха по време на изследването, че няма нужда.

# 519
Здравейте, момичета. Все още невярваща Storytime..След биопсия и пет скан..защо просто не махнат звяра 8 ММ  без разсейки и засегнати ЛВ и да се приключи? Защо задължително химио?

# 520
  • Варна
Здравейте, момичета. Все още невярваща Storytime..След биопсия и пет скан..защо просто не махнат звяра 8 ММ  без разсейки и засегнати ЛВ и да се приключи? Защо задължително химио?
Да разбирам, че Пет е чист. Най вероятно Хера е положителен.

# 521
Ако ти положителен хер-а, отиваш на химиотерапия.ХЕР+  е изключително агресивен рак. Няма какво толкова да се чудиш и маеш,защо, защо, не гледай размера на ХЕР+, и най малките тумори могат да метастазират. Щом онколозите ти казват химиотерапия, започвай. Преди десетилетия ХЕР е бил смъртна присъда, съвсем сериозно го казвам. Сега, благодарение на Херцептина е прогнозата се е подобрила.

# 522
Storytime, комисия и онколози единодушни ли са, че трябва неоадювантна химиотерапия? С колко онколога си правила консултации? Ако всички казват едно и също, явно такъв е твоя случай.
И имай предвид, че тези 8 мм са прогнозни. И при мен ехограф, скенер показаха 13 мм и чисти лв, после се оказа 2 см и заразен лимфен възел.
Така че, довери се на лекарите, за да се приключи наистина, а не сега да избързаш от страх.

Не знам защо така ви е страх от младите лекари. С новата апаратура не е нужен стар опит, а нови знания.
Когато се обадих в нашето онко да питам кога ще пуснат новия апарат, който бяха закупили, те ми обясниха, че дори да е готов, пак няма да мога да направя терапията с него, защото тепърва трябва да обучават хората да работят с него. Предполагам, че всичките са с опит и какво от това, пак трябва да се учат. Така е в медицината, ако не се развиваш, изоставаш. А младите лекари идват с пресни знания и надъхани да работят.

# 523
Търсете само млади лекари, те са гъвкави и се учат бързо. Имат едно предимство,много четат. Разберете, за един лекар не чете ли, е пагубно. Медицината се развива с дни,не е както преди 20 години. Затова трябва да се чете,чете,чете, да се следят клинични проучвания и новости. Ако не четеш, изоставаш. Има една каста от мастити беге светила,които не четат и лежат на стари лаври, позовавайки се на опита си. Затова в националната онкологична болница в Дървеница сентинелната биопсия не е стандарт, въпреки че на Запад я прилагат от 30 години,щото там се лежи на стари лаври. Хубаво, че е Ваня Митова МЛАД лекар, та да прокарва новото. Един лекар около 35-40 годишен е идеален, хем има достатъчно стаж, хем чете и бие светилата по осведоменост.
Виктор Йорданов е млад лекар, всички го търсят. Ваня Митова е млад лекар, изключителен професионалист, Славяна Ушева е млад лекар - изключителен хирург, Маринела Василева е млад лекар. Търсете млади лекари и не се предоверявайте на светила.
 Едно голямо светило беше диагностицирало сестра ми с Паркинсон, натресе и хапчета за Паркинсон, няма да казвам в какъв шок бяхме. Отиде при млад лекар, който изрази съмнение за диагнозата, коригира дозата на лекарствата, защото беше грешна, и я прати на второ мнение,което категорично отрече Паркинсона. Та няма Паркинсон сестра ми.
Та ви съветвам, търсете млади лекари и не се страхувайте от тях.

# 524
Като чета какви неща пишете за хер+ и се чувствам обречена въпреки 1вия ми стадий 🥲🤯

Общи условия

Активация на акаунт