Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 902
  • 784
  •   2
Отговори
# 435
  • ПЛОВДИВ
Момичета, пускайте палците резултата е 165,42 при референтни стойности 85.00 - 340.00. Да си повторя въпроса: Има ли някоя която е на Верзениос и Фемара да шофира и ако да дали са Ви спирали КАТ-джи за проверка, тъй като преди две седмици за първи път ме спряха за проверка, но бяха Гранична полиция, че покарай тези случай на спрени шофьори и проверки за наркотици почнах да се панирам малко.

# 436
  • Варна
Мадам фрапина, браво за резултата. И аз се чудя, ако я спрат сестра ми, какво ще покаже дрегера. Девера ми пие много лекарства за сърце и при проверка излиза положителен за наркотици. Взеха му книжката и колата.Кръвната проба излезе отрицателна, но чака 7м.

# 437
Вела, ами гледат ги и изхлеждат различно. Предния път ми показва на микроскопа (на екрана) броят се разни неща там. Не го разбирам много, но за него категорично е различен. Предния път Хер-а е бил граничен, сега единия хормон. Но пак са си отрицателни.

Желязно ветрило, успех на мама.
Може  от стрес да е отслабнала. Наблягай на храненето, карай й се да яде. Да гадно е, аз още изпитвам вина, че се карах на майка, но сега от химиите още повече няма да й се яде.
Моя мъж предния път ме караше на сила да ям. То нищо нямаше вкус Sad

# 438
Мадам Фрапина, браво за резултата! За другото - не знам, но може би ако си носим копия на епикризи в колата няма да е излишно. Обсъждали сме го за коланите, важи и за лекарствата, мисля.
Желязно ветрило, отслабнах за месец и половина - два близо 20 кг. Почнах химия на 48 кг. Не помня да не съм яла. Добре е да се яде сега, дори и насила, защото част от химиотерапевтиците действат зле на храносмилателната система като цяло.

# 439
  • ПЛОВДИВ
Благодаря Ви много за информацията, момичета. Смятам да говоря със семейния ни адвокат а ѝ с докторите в Белгия да ми издадът документ какви лекарства взимам. Живи и здрави другата седмица пали пътувам за натам и дано всичко да е наред с издаванията, че да тръгнем по-бързо за България с кола, че цените на билетите са в тавана.

# 440
Мили дами,
Днес се гипсирах тотално. Отидох при трети онколог и той ми рече, че иска ПЕТ скенер, за да види дали съм IV стадий, в който случай нямало да се почва с химио.
Направо не знам на кой свят съм и затова пищя тук.

# 441
  • Северозапада
Kalpazanka, от Надежда могат да ми дадат направление за ЯМР, ако имат желание 😄. Преди операцията ми дадоха направление и час ми записаха точно в Дърветица.
Желязно ветрило, и аз съм 155. Химиотерапията я започнах и аз на около 50кг., но аз на 48-50 се чувствам най-добре. Сега съм 52-53, защото не мога са спра сладоледа 😊 По време на терапията най-добре ми понасяха плодовете и зеленчуците. Месото не ми беше вкусно, хапвах повече яйца.

# 442
Мили дами,
Днес се гипсирах тотално. Отидох при трети онколог и той ми рече, че иска ПЕТ скенер, за да види дали съм IV стадий, в който случай нямало да се почва с химио.

Защо не искаш ПЕТ? При мен го пропуснаха преди лечението, но преди месец проф.Тимчева ми каза, че не е коректно, че са ме стадирали с M0, без да имам ПЕТ скенер. И си е така! Даже сама бях си осигурила направление, за да го направя след биопсията, но доц.Калев ми каза, че няма нужда и ми препоръча само КТ на гръдна клетка и горна част на корема. И досега незнам колко съм болна! Чакам 3 юли!

# 443
И аз съм стадирана само с КТ с контраст. Извинявам се, но когато в Надежда ми съобщиха резултатът, че имам рак, казаха че ме записват за скенер за след 4 дни. След скенера образният излезе и каза, че всичко е наред. Започнах директно химия, бях толкова панирана. Направих ПЕТ чак след химията и какво.... сега трябва да се притеснявам, че може да съм била в IV стадий ли?! Примерно на ПЕТ скенера си имам 3 различни прочита, даже и после взех и едното мнение устно.

# 444
Нова котка, стадирането трябва да стане с образно изследване, не може без него. И повечето онколози (и комисии) препоръчват пет скенер, едно защото се счита че показва повечето органи, второ, заради парите. Това е може би най-скъпото изследване.
Но не е трябвало онкологът така да поставя въпросът и изобщо да споменава четвърти стадий. Не е искал да те плаши, най-вероятно ти е обяснил по принцип какви са протоколите, не че ти ще попаднеш точно в този графа.
И да ти кажа, не си правиш услуга, че криеш имената на лекарите, които посещаваш. Така не можеш да получиш на сто процента адекватни съвети. Тук горе-долу знаем кой какво предписва и по този начин може да се предвиди дали лекарят кара по навик или има предвид нещо конкретно.
Не разбирам какво е това криене на лекари, все едно не си един от стотиците пациенти и някой от тях ще влезе в бг мама да чете и да те разконспирира. Wink

Калпазанке, какво значение има какво е било? Важното е какво е сега.
Ако сега изследванията са ти чисти и си в пълна ремисия, няма значение имало ли е нещо, нямало ли е. И да си знаела, какво щеше да се промени? Нищо. Пак щеше да стигнеш до тук, в ремисия и добре.
Само щеше да се притесняваш повече.
Ето, при мен излезе, че е много вероятно да съм имала костни метастази. Може би наистина и аз трябваше на направя пет скенер, но касвото такова.
Важвото е, че сега се водя в ремисия и имам 6 месеца спокойствие.
Не го мисли толкова, гледай напред. Heart

# 445
И дъщеря ми е стадирана с ЯМР ,скенер и сцинтиграфия.5скенер направи по изрично искане на радиолога,чак след химиотерапия и операция.Защото имаше усложнения и трябваше да се прецезира лъчетерапията.Както и момичетата са го казали,вероятно лекарят е говорил,по принцип ,че има нужда от образно за стадиране,и да,в четвърти стадий,по принцип не се предприема оперативна интервенция...
Никой не може да определи 4 стадий без образно изследване ,доказващо далечно разпространение.
Така че ,ако продължиш с консултациите ,освен да засилиш опасенията и страховете си...то всеки следващ лекар,ще пъчи гърди да изглежда по-значим,даже и да няма основания..
Според мен,поне от личен опит,не се лутай дълго,избери и стартирай...това е важно,към момента...
П.п. и ако не е тайна,какво е предложението,ако не с химио за 4 стадий?

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 23:22 от неда2

# 446
Nova Kotka, напълно разбирам тревогата ти – никоя от нас не иска да чува думите „ IV стадий“, под каквато и да било форма. Но истината е, че онкологът не го допуска, а просто иска да го изключи категорично, както изискват и най-новите клинични ръководства.

Аз самата преминах през ПЕТ и ЯМР точно в началото – и съм много благодарна, че имах тази яснота от самото начало. Но бях ужасена, точно както теб. Но дори малки неща се виждат само на ПЕТ, и е по-добре да знаеш и да действаш с пълната информация, отколкото на сляпо.

В повечето случаи ПЕТ скенерът потвърждава, че всичко е ограничено и лечението продължава по план. Но когато не се направи, понякога след време изникват неясни промени и няма база за сравнение – и това създава много повече стрес.

Винаги по време на тревога от чакане на резултати си повтарям: Никое образно изследване не променя стадия, състоянието ми или отговора ми към лечението. То просто ми дава информация. А информацията = знание, а знанието = сила и правилна реакция.

Така че – ако питаш мен, бих се вслушала в този съвет и бих запазила час възможно най-скоро. Знам, че ПЕТ скенерите не се дават лесно и бързо. Имаш ли вече насочване и дата? Действай!

Мили дами,

# 447
Нова Котка, другите не ти ли казаха, че ще започнат с образно изследване?
Преди 7г така започнах , реално ме стадираха на база махнати ЛВ, ехограф на корем и ренген на бял дроб. ПЕТ скенер минах 4г по-късно по настояване на хирурга, който ми прави операцията.  Майка преди 4г започна с мамография за образно. Първия ПЕТ скенер нямаше с какво да го сравним. Дали е действало лечението или не. Е тумора в гърдат се махна нацяло, но останалото ?
Сега и Проф. Тимчева, и Проф. Цонев (който ще ми води лечението) казаха че започваме с ПЕТ скенер, за да стадираме и видим положението. Това не ме е притеснило, че се съмняват за нещо друго. Радва ме, че протоколите са променени и има повече яснота от самото начало. За да назначат правилно лечение трябва да имат цялата картина!

# 448
DaidD, мерси за споделената мантра за образните! Ще се постарая да я ползвам.
Нова Котка, и аз мисля като останалите, че който е посъветвал за ПЕТ по-скоро е имал предвид по принцип. Нищо лошо да се направи, обаче по принцип аз чакам с месеци в Токуда. Присъединявам се към мнението на Неда, че многото консулти губят време. Както и към Opossum - да пишеш имената на лекарите, защото освен ориентир, това може да е от полза за някого другиго.

# 449
  • Северозапада
Нова котка, провери в Софиямед за ПЕТ скенера. Аз правих последния там и ми се обадиха 2-3 седмици след като подадох документите. Ако им кажеш, че е спешно, ще те имат в предвид, ако им се освободи дупка, много са мили жените на регистратурата.

Общи условия

Активация на акаунт