Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 904
  • 784
  •   1
Отговори
# 450
  • София
И моето лечение започна без ПЕТ скенер. Даже до момента такъв не съм правила. В началото ми направиха КТ и за всичко което им се видя съмнително на КТ (кости, черен дроб ми пуснаха допълнителни изследвания - ЯМР и сцинтиграфия). Но в това време вече вървеше ХТ. Вярно че аз съм с HER2 - 3+ и онколозите много бързаха. Вярно че ми сложиха една от агресивните ХТ. Но резултатът е, че имаше ефект. След операцията патологията показа, че в гърдата (която ми махнаха) не е останало нищо от тумурните клетки, както и в 3те ЛВ които ми махнаха. Патолозите бяха категорични, че и в гърдата и в единия ЛВ има изменения, които показват че е имало тумурни клетки, но след терапията ги нямаше вече. Това ми спести лъчетерапия и сега съм само на таргетна и хормонална терапия.
Чак сега ми дадоха препоръка за ПЕТ скенер, за да се види дали нещо някъде е останало и да го ползват за база за сравнение за следващо проследяване.
Аз също като момичетата смятам, че повече на брой образни изследвания дават доста голяма яснота за положението, но не влияят драстично върху терапията, ако на база на други образни изследвания вече се знае горе долу какво е положението.
И понякога е по-добре да се довериш и да започнеш терапия, вместо да продължаваш да се луташ. Но това е мое мнение.
Нова Котка аз бих преценила колко време бих загубила да чакам ПЕТ скенер и дали в това време не е по добре да започна ХТ. Да, не е най-приятното преживяване ХТ, но е много поносимо и даже не пречи толкова много на качеството на живот, а в същото време определено спасява.
А по повод изказванията на лекарите за състоянието ни - много от тях са оперирани от чувство за такт. Изобщо не се усещат че понякога ни плашат и действат на психиката.

# 451
На местата, където и е вземано кръв, и на мястото на  абоката е посиняла. Като на едно от местата е котлено синьо. С какво да се маже?

Кога започва да пада косата при химиотерапия? Да се постриже ли предварително и колко да е къса? А като опада какво да си слага на главата, да не е гола? Приемам всякакви съвети.

# 452
На местата, където и е вземано кръв, и на мястото на  абоката е посиняла. Като на едно от местата е котлено синьо. С какво да се маже?

Кога започва да пада косата при химиотерапия? Да се постриже ли предварително и колко да е къса? А като опада какво да си слага на главата, да не е гола? Приемам всякакви съвети.
Може да мажете с Лиотон.А относно косата,около 15 дни след започване на терапията,започва да пада...
За дъщеря ми беше по-драматично да гледа в ръцете си дългите кичури.Предприе радикални мерки,директно с машинката 0 номер...даже се посмяхме,оказа се че и завиждат за правилната форма на черепа...
Днес,година по късно,за изненада на всички,има буйна къдрава грива...
Носеше кърпи и шапки с козирка,перуките и създаваха дискомфорт през лятото...

# 453
  • Sofia
Желязно ветрило, също като дъщерята на Неда се подстригах гола глава след вторият курс химиотерапия, когато около мен беше само косми. Бях с дълга коса и откачах, че след мен само косми оставях. По-скоро ме дразнеше. Мъжа ми ме подстрига с машинка и ми олекна на главата. Възприех се късо подстригана и не ми е било драма. Взех си и перука, но ме хващаха лудите с нея, не я изтърпях и затова ходих с кърпи лятото и шапка през есента и зимата. Цяло лято ми беше химиотерапията, големите жеги. С кърпа ми беше екстра. Имай предвид, че от химията скалпа става много чувствителен. Поне при мен беше така. За вените ми се случвало да ми спукат капиляр, с нищо не съм се мазала. Горе-долу за седмица се разнася. Ако вените са ѝ слаби вижте за порт за химиотерапията, защото химията допълнително ги уврежда.
Пожелавам леко и спокойно да мине терапията и даде отлични резултати!

# 454
Мерси момичета!

При нея вливките ще са 3 и следва операция. За толкова вливки нужен ли е порт?

Сега си мисля, Ki- 50- 60%. При такова високо Ki  на тумора, възможно ли е HER2  да е отрицателен? Иначе е хормоноположителен.
Допълвам се: видях молекулярна класификация. С по- лоша прогноза е високото Ki.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 12:20 от Желязно ветрило

# 455
При майка беше тройнонегативен с Ки95, та Хер-а няма общо.
Предния път бях с перука навън и тюрбани вкъщи. Сега съм се запасила от Тему с още тюрбани (да си имам нови Wink ) и шапки с коса за градината на село😁 За есента ще си поръчам или взема пак от Тему зимна шапка с коса.
За порт-а след операцията пак ще има химия. Преценете си. Първия път не сложих, но сега вече ще слагам. Останах без вени

# 456
За локално лечение на вените много помага Хепароид.

# 457
Желязно ветрило, Хепароид ми помагаше. Онкологът след поредната зверска синина ме посъветва веднага след убождане, независимо за какво, да мажа с него. Продължавам да си нося в чантата. Относно косата - моята падна след първата химия. Преди това е подрязах и после два пъти нула номер с машинка. Перука ползвах извън квартала (уж специална, дишаща, но полудявах лятото с нея). Кърпите за лятото ми бяха по-търпими.

# 458
За синьото - хепароид зентива препоръчвам и аз, но да не чака следващия път, а веднага след вземането на кръв или махането абоката, като махне лепенката и да намаже.  И после да маже още няколко дни.
За косата, аз се подстригах късо преди началото на терапията. Просто обикновена къса прическа, 5-10 см. След като станах една сутрин и видях възглавницата си в косми, т.е. разбрах че е почнала да пада на топки, веднага събудих и мм, влязохме в банята и ме мина с машинката нула номер. Спестих си продължителния стрес да пада косата на кичури дълго време и да я гледам из цялата къща. Така всичко мина за 15 минути.
Очаквах го, но пак беше голям шок и ревах много. После свикнах.
Перука не съм носила, много некомфортно. Харесвах един вид тюрбани, по-широчки, тях ги носех. Също така кърпа, квадратна, тънка, тип забрадка. Когато косата почна да расте, слагах шапка с козирка.
Сега косата ми е страхотна, никога не съм имала толкова гъста, чуплива и здрава коса. Така че, всяко зло за добро. Blush
Ки67 може да е високо и хер да е отрицателен. При мен е така. Страшничко е с такова ки, но не означава непременно, че после няма да има висока преживяемост. Всичко е въпрос и на късмет, и промяна на мисленето.
Пък и на нас не ни трябва да живеем вечно, само още 20-30 годинки. Wink

# 459
https://heyzine.com/flip-book/000978c595.html?fbclid=IwY2xjawLKY … RgbcMgxnqsO5JnLuA

Последна редакция: пт, 27 юни 2025, 07:32 от Aelita_62

# 460
За вените е важно и да се пие вода - като стане и същл по около чаша непосредствено преди да й вземат кръв и също преди да й пуснат вливката.

# 461
За вените аз също много мажех и мажа и досега с Хепароид и също много ефективен се оказа един крем на Ина Есеншълс с конски кестен и смрадлика - даже в момента е намален в сайта им. ПОнеже ръката с лимфната дисекция не я давам, а на 28 дни поне ме боцкат и вената я мажа постоянно, за да си я подържам.

# 462
Добре, ясно за лимфедема и пазенето на ръката, аз засега успях без порт да си съхраня вените. Едно време ми взимаха кръв добре и от двете ръце, след терапиите, които бяха също и по двете ръце, не са ми повреждали вени, освен една на самата длан, заради по-грубо отношение на една от сестрите. Тази вена направи флебит и изчезна. Интересното е, че си изкарах химиите предимно с абокати по дланта, за да “пазим” декубиталните, а накрая след операцията, между другото ми сложиха абоката точно на лявата “болната” страна в деня на операцията, в хубавата вена в декубиталната ямка, събудих се и край. Вените в лявата ръка вече ги няма. Не се виждат, не се напипват, не ми ги искат и лаборантките, защото аз мазохистично съм си давала оперираната ръка за венепункции, за да видя дали ще стане…. Цяла година провеждах вливки на кадцайла следоперативно само в дясната ръка, Слава Богу веничката издържа успешно за сега и все нея ми дупчат и за скенери и за взимане на кръв. Просто любопиствам дали при вас се е случило нещо подобно с вените на оперираните страни.

# 463
Аз принципно си нямах вени. Даже докато раждах, две сестри се изпотиха с абокада. Чакаха трета да излезе от секцио, защото работила в Либия и имала тренинг с вени като моите.
А една приятелка мед.сестра има лаф "Човек без вени няма, има некадърен персонал!"
Преди 7г даже се качи в отделението да ми сложи абокада за операцията.

# 464
Мили дами,
Няколко дни се борих да поставя при мен ситуацията под контрол (поне да не съм вцепенена), та сега почвам да обяснявам:
1/ Първо лекарката ми написа схемата /4 на 2 седмици, 12 през седмица/. Питах я защо е такава схемата (не 6 на 21 дни) обаче отговорът беше лаконичен - при нас е така. С две думи, не разбрах кое е предимството.
2/ След което ми каза, че горното важи само ако не е IV стадий.
IV-ти стадий бил само хормоно и таргетна, пък Химио могло по- натам, някакъв краен вариант, ако първите две не действат. Не можело да се започва с химио при IV стадий. Така наистина е по американския протокол. (https://www.nccn.org/guidelines/category_1).
Факт е, че го и написа - понеже имала съмнение на какъв хал съм и иска ПЕТ скенер, като при единия вариант е адювантна /Химио, ендокринна и т.н./, а при другия вариант - само еднокринна и таргетна.
3/ После ми рече, че трябва да ходя на ПЕТ скенер, за да се види дали съм си IIIa или направо съм в IV, инак /ако не направя ПЕТ скенер/ тя няма да се заема с моето лечение. 
4/ Даде ми направление за ПЕТ скенер, за което съм й благодарна, та затова няма да спомена името й, въпреки че подходът й ме срути тотално и две денонощия не бях на себе си (няма да казвам какви неща обмислях).
С две думи, може и да е супер специалист, ама емпатия зироу.
5/ Другото полезно нещо, което каза е, че свестните ПЕТ скенери в София са в Софиямед, Токуда и Дървеница. В Панагюрище също бил хубав.
Това е полезното инфо, което мога да споделя. 

Общи условия

Активация на акаунт