Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 883
  • 784
  •   1
Отговори
# 615
Дами, добре се поскарахте. Чета и виждам правота в думите на всяка. 🙂
Haidi, с тотална хистеректомия с аднекси /яйчници/ съм заради съмнения за рак и на ендометриума /увеличен беше/. Имах и киста на единия яйчник, която отбелязваха по ПЕТ скенерите. Така и се оказа след хистологията. Искам да кажа, че щом я виждат като киста и гинеколог, и на образни, обикновено си е такава. Страхът е познат. Изчетох тогава сумати неща и за рака на ендометриума, и за този на яйчниците. Но, мисля, че щом няма съмнение на образни, едва ли ще са объркали. Все пак гинекологично доста добре може да се огледа чисто технически, така да го кажа.
Рецепта за страха от честите изследвания нямам, а търся вече няколко години. 😁 Този месец ми предстоят контроли /от 1,5 месеца не съм била на нищо/ и вече ме тресе шубето, ама, това е положението.

# 616
Момичета, извинете ме, ако се намесвам, може би има нещо от по-рано, което не съм видяла. Просто искам да напомня колко различно изглежда всичко за човек, който току-що получава диагнозата.
В началото е пълен хаос, не можеш да се ориентираш дори вкъщи, камо ли в група, колкото и да е подредена. Най-смелото нещо тогава е да зададеш един въпрос — този, който те измъчва точно в момента. И да получиш разбираем, човешки отговор.
С времето разбрах защо информацията ми е била “на час по лъжичка” — просто тогава толкова съм можела да понеса. Затова за мен групата е ценна такава, каквато е. И подкрепяща, и информативна, и стряскаща/събуждаща, когато е необходимо. Място, където всеки е добре дошъл, без значение къде се намира по пътя. И не забравяйте, всеки пост тук стига до хиляди хора. Групата се намира и през Гугъл. Понякога написаното тук помага на някого, който дори не пише или харесва. И това е безценно.

Благодаря ви, че ви има. ❤

Едното не изключва другото!
Ако темата е вече чисто информативна, сменете името! Сухата информация може да се сложи на първа страница.  Даже вчера четох подробно, стъпка по стапка, какво трябва да се прави тук в темата. Няма смисъл стъпките да се повтарят всеки ден, по няколко пъти. Чудесно бяха оформени и написани.

Животът не е само диагнози🤗
Да, темата е тежка, но е и за духовното оцеляване!
Да споделиш нещо смешно, виц, радостно събитие.

# 617
Аз си пуснах кръвни изследвания и се друснах 300 лв. Ще се разоря просто, щитовидната ми е добре, но имам висок естрадиол и нисък прогестерон, което говори за задържан фоликул, по скоро. В неделя ще ходя на второ мнение.
Аз се начетох за рак на яйчниците, уж съмнителни находки на ехограф се отличават от кисти. Има си специфични характеристики, които аг-тата виждат. Просто ми писна да се тревожа. Писна ми през месец да съм паникьосана. Тоя стрес ми докара физически болежки. Завиждам на здравите, които през ум не им минава, че киста на яйчника може да е рак или при главоболие да тичат на ЯМР.
Аз понякога съм рязка, извинявам се ако съм засегнала някой, но като чуя за поредните доктори които не следват установени с десетилетия протоколи, а си карат с методите отпреди 35 години и се вбесявам. Аз като получих диагнозата не бях паникьосана, бях бясна, че и това ми дойде. Сякаш другото ми беше малко. Ходя на терапевт, уж се опитвам да се държа, повтарям си колкото мога, че съм здрава, ама ...след тая диагноза е много трудно да си хладнокръвен. Утре съм на Легион рън с колеги, ще се окалям и намокря,колкото мога.  Поне колегите ми са млади около 30-35 и много се смея с тях. Гледам да се включвам в активности, та да се разнообразявам малко. Социалния живот много ми помага.

# 618
Storytime, в момента в който видиш, че косата започва да пада- минаваш с машинката!
Не я оставяй дълга и да гледаш падащата коса. Пренния път на 14тия ден ме заболя скалпа и извиках една дружка с машинката.
Поревах си малко 1-2 мин и нахлузих шапката. И то поревах, защото приятелката ми ревна.
В момента косата ми е до кръста. Здрава и хубава! След химията пораства чудесна коса🤗 Мисли колко хубава ще е след това косата ти😍

Аз отивам да оставя перуката, да ми я ремонтират- да сменят прическата искам. Преди 7г едвам я изтраях накрая. И да си поръчам шапки с коса. Взех си две готини шапки и с тях ще изкарам лятото🤗
За мой късмет има далена  коса, точно като моята😘🤗

# 619
  • Sofia
Скъпи мили момичета, всички сте толкова ценни и полезни! Всяка една помага с каквото може. Ние сме събрали тук различни по възраст, социално положение и интереси, но едни в тази битка.  Темата е единственото място, където човек може да намери полезна информация и не на последно място - пълна подкрепа. Информация поднесена не от специалисти, а от хора, които са минали по този път. Не случайно има една стара приказка: " Питай патило, не старило!". Благодаря ви, че ви има! Благодаря на всички момичета, които са преминали през това отдавна и все пак намират време да влезнат в темата за насърчение и полезен съвет!

Haidi, по време на химиотерапията на контролен скенер видяха две кисти на ляв яйчник, насочиха ме към гинеколог. Също, като теб се притесних много. На ехография се видяха също, като кисти и ми изписаха Дуфастон. Увериха ме, че няма проблем да го пия. Вече ми беше спрял цикъла и идеята беше да ми се предизвика цикъл, защото без цикъл няма как се спукат тези кисти. Аз обаче реших да потърся второ мнение. На последващият преглед кисти не се видяха и предположиха, че са били задържани фоликули. Попитах дали може да се обърка фоликул за киста на скенер и ехограф, казаха може.
Вчера бях на контролен скенер.Днес си взех резултата . Дали ме беше страх? Да, душата ми се беше свила! Обадиха ми се по телефона, че е готов и чувах само думите отсреща : "Всичко е наред". Толкова ценни думи!
 Болестта ми даде да осъзная значението на  тези две думи. Всичко е наред .Кистите ги няма и всичко друго е наред!
 Бог чува молитвите ми!

А до това как се справям психически?!
Моля се на Бог.
- да съхрани ума ми, душата ми.
- да е в негов контрол всяко нещо
- да държи здраво ръката ми
- за милостта Му
- да не отмества погледа си от мен
- да ме обича
- да осиява дните ми
- да ми помага да взимам правилните решения

И Бог чува молитвите ми. Ще чуе и вашите, само трябва да Му се доверите.

Болестта не е наказание, а възможност да направим рестарт на собственото си аз. Да погледнем навътре в себе си и да си подредим наново приоритетите. Да се радваме не само на успехите, а и на тези малки неща, които ни се случват, защото ни има.
На тези момичета, които им предстои да се разделят с косата си. Стрижете смело, може и да харесате образа в огледалото. Поне при мен беше така, а винаги съм смятала, че с къса коса или без коса, ще съм една идея по-хубава от Смийгъл ( сещате се, от Властелинът на пръстените и Хобит). Харесвам се и сега с късата коса. Още повече, че наистина късото те прави по-млад.
И още нещо, което може да помогне. Не мислете за себе си, като за болни, а че просто сте излезнали извън релси.

Бог да бъде с всяка една от вас!

# 620
DZ, защото не си отрежеш твоята коса, щом е до кръста, можеш да я използваш за шапките!?! Или пък и ти дариш коса преди да започнеш химията.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 00:09 от kalpazanka1

# 621
Storytime, в момента в който видиш, че косата започва да пада- минаваш с машинката!
Не я оставяй дълга и да гледаш падащата коса. Пренния път на 14тия ден ме заболя скалпа и извиках една дружка с машинката.
Поревах си малко 1-2 мин и нахлузих шапката. И то поревах, защото приятелката ми ревна.
В момента косата ми е до кръста. Здрава и хубава! След химията пораства чудесна коса🤗 Мисли колко хубава ще е след това косата ти😍

Аз отивам да оставя перуката, да ми я ремонтират- да сменят прическата искам. Преди 7г едвам я изтраях накрая. И да си поръчам шапки с коса. Взех си две готини шапки и с тях ще изкарам лятото🤗
За мой късмет има далена  коса, точно като моята😘🤗
Провери в Магама, ако дариш твоята коса дали ще ти направят по поръчка безплатно.
Май така разбрах като питах за моята. Но се оказа че не мога да даря защото беше боядисана и не съм разпитвала повече.

# 622
i.r.e.n., нищо не е толкова страшно, колкото ти се струва в първия момент. Мислиш, че светът се срутва върху теб, но малко по - късно се изправяш, поизтупваш се и тръгваш напред. Момичетата вече писаха, но и аз ще кажа - настоявай за кор-биопсия. Моята е направи д-р Валентин Иванов младши в Пловдив. Беше с местна упойка. Попита дали искам да виждам какво прави. Аз исках и той обърна монитора към мен. През цялото време говореше какво следва,за мое спокойствие.
AnyHr,това е голяма победа!
Започвам деня с голяма усмивка заради теб!
И си примомних как миналата година есента се запознах в онкологията с една достолепна дама на 78 години, която разказа как вече 29 години идва за прегледи, но тя е победител в битката.
Бъдете здрави!
Здравейте, искам да попитам какво ви е мнението за Валентин Иванов младши, той ли ви извърши операция? Дали знаете дали прави и реконструкция, защото при мен ще се наложи премахване на цялата гърда.

# 623
Piipi,
Д-р Валентин Иванов младши ме оперира. Той е един от най - добрите млади лекари в България, който е в час с всички новости в лечението на рака на гърдата. Специалист в своята област с много човешко отношение към пациента.
Аз съм с органосъхраняваща операция и не съм сигурна дали прави реконструкция.
Може да се свържете с него и съм сигурна, че ще ви отговори.

# 624
Скрит текст:
Опусум, аз пък се запознах с жена по време на лечението ми с химия, до ден днешен поддържаме връзка. Тя пък беше оперирана от д-р Атанасов в Надежда, въпреки че образен диагностик й казва, че е злокачествено. Та оперират я, излизат резултатите и няма рак. Минават няколко седмици и тя решава да отиде на преглед при същия образен, който й е казал, че има рак. Разказва, показва резултати. Но образният е повече от сигурен, че това е било рак. Лично се обажда на д-р Атанасов да направят ревизия на блокчетата. Жената се оказва с рак. Втора операция с лимфна дисекция.
Някак си, ако го бях прочела, нямаше да повярвам, щях да си кажа, че тази жена си измисля. Опознах я, много адекватен и трезво мислещ човек е.
Аз лично не препоръчвам Байчев. Във ВМА процедират с отворени биопсии.
Аз лично съм потърпевша и от д-р Сечанова, така че и в Надежда си им беше практика до преди няколко години. Бях ходила и в Тина Киркова и там също искаха първо операция, не било необходимо кор биопсия.
Но все пак в момента много се шуми за протоколите, така че може би и Байчев ги следва. Помогнал е на много жени в годините. Както и другите известни светила като него.
Kalpazanka, аз пък каквото и да чуя за Надежда, вече всичко ще повярвам.
Разбира се, образуванието ще бъде махнато още есента и то от Ваня Митова, а не от хирурзите в Надежда. Тогава пак ще се направи хистология, даже ако жената послуша моя съвет и второ мнение при Факирова.
Вече нямам пълно доверие на никой лекар, в нито една болниця, жалко, но до там се стигна.

За косата - аз ще пробвам да я спася с каска, поне частично, пък каквото стане.
На 11 юли ще ми сложат порт /с пълна упойка/.
На 14 юли почвам Х.
4 на 14 дни, после 12 на 7 дни.
В Надежда, при проф. Щерев.
Нова Котка, ако ще слагаш порта в Надежда, върни се назад и прочети какво съм разказала за моя порт слаган там.
Твърде скъпо, безмислена пълна упойка, две грешки при поставянето и за капак ми обясниха, че порта ми е запушен и мога да стоя така 6 месеца, а всъщност той е бил счупен в мен.
След поставянето ме боля зверски, още си личи белегът. За сравнение, след махането почти не усещах болка и белегът ще бъде незабележим.
Въпреки че бях проучила къде да го сложа, се подлъгах за Надежда, защото исках да започна веднага.
Ако можех да върна времето назад, нмаше да стъпя в хирургията им.
Иначе за проф. Щерев само хубави неща мога да кажа. За съжаление не всички лекари в болницата са на неговото ниво.

И да кажа и аз няколко думи за темата (на всяка манджа мерудия Blush).
Първо,  чудесно е, че AniHr сподели с нас за годишнината от победата си над злата гад. Пожелавам и още много, много години да е здрава и щастлива.
Второ, темата не е на никой потребител, че да може да гони друг. Случват се и недоразумения, и сдърпвания, и пререкания, като между всички сестри. Всеки може да избере дали и колко да се сърди.
Трето, ние наистина сме посестрими в тая битка, колкото и да сме различни в реалния живот, на различна възраст  и с различни съдби.
И четвърто, духовното оцеляване за всеки има нужда от различна помощ. На едни помага наритването, на други хубавите новини за други хора, които са се преборили, на други признанието, че им е тежко, а има и една категория хора, които се успокояват именно от сухите факти (и правенето на списъци, нали виждате: едно, две, три.... Blush).
Така че, всичко е полезно, всяка дума, всяко инфо, всеки съвет.
А ако искате темата да стане както преди, направете я такава. Идвайте, пишете, споделяйте, шегувайте се... А други пък ще допринесат със съвети или нещо друго.
Кой, ако не ти и кога, ако не сега! Heart

# 625
Опосум,
Паникьосах се. Кой ти слага порта в Надежда? При мен е някакъв доц. Григоров. Нямам време да тичам другаде, а трябвало да се сложи преди Х-то. Професор Щерев ме прати при доц. Григоров.

# 626
  • Варна
Чудя се, как младите лекари, които специализират, ще се научат да правят кор биопсия под ехографски контрол, като няма от кого. Всички светила в БГ, които и преподават, явно не могат. На сестра ми й направиха кор биопсия, но с разрез. А изрично е питала. Във Варна  в Аспарухово, Окръжна, св. Марина, процедират по един и същ начин гръдни те хирурзи.Нова Котка, радвам се, че започваш лечение. Всичко ще е наред. Щерев е може би единствения проф. който отговаря на телефон и вайбър.

# 627
  • Sofia
Последно по темата от мен и ще се оттеглям- никой не е гонил никого от тази темата и тя много добре го знае. Да си лепваш етикет "жертва" е личен избор,  не е следствие от написано.
Ани влезе да "начуква канчета" в какво се била превърнала тема и защо само се хленчело, защо само се оплаквали всички. Написа, че темата е за друго и че едно време колко хубаво било, защото си споделяли неща, различни от рев и сополи. Това беше. Аз възразих срещу това да се напада всяка, написала оплакване.  И да се правим, че живота с рак е голям купон и веселба като очевидно не е. Ракът белязва за цял живот. Или намираш начин да живееш с него или не. Средно положение няма.

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 19:38 от Child of June

# 628
Aз пък не мога да разбера защо слагате порт,честно. Имам 6 химиотерапии и още 12 Херцептина, все венозно. Всичко с абокат. Отделно са ме боли и за кръв.Първите 6 химиотерапии си ги изкарах с редуване на ръцете, сетне Херцептин само в лявата ръка. Мажех с хепарин. Минаваше. Някой да ми обясни защо се слага порт.
За кор биопсията, Виктор Йорданов ми разказваше, че ходил да показва на млади хирурзи как да правят кор биопсия. Той,образния лекар, рентгенолога, млад медик, учи хирурзите. Смятайте какъв срам е това за хирургията. Даже един доцент му казал, "Срам, не срам, ама идвай да показваш, ние не знаем как." Та тия прехвалени светила и професори масово си  режат както са го учили - мастектомии и кор биопсии не могат да правят.
Пак ще натъртя -Търсете млади лекари. Няма да се уморява да го повтарям.
Днес една дама във фитнеса ми каза, че съм имала много хубава прическа, боб ли била? Къде съм се била подстригвала. Много се забавлявах.😅Та и комплименти доживях да получа. Косата ми се е накъдрила, като мериносова овца съм. Само мажа с гел и опъвам с един гребен за изправяне, но тя се къдри, не съм я подстригвала.За една година е около 12 см израстнала.

# 629
Аз няма да спра да хваля д-р Митова /тя прави мастектомията на мама/ и д-р Дарданов /сложи порта на мама/ и двамата са млади. Препоръчани от д-р Таушанова, още когато работеше в Надежда ме свърза с тях.
Аз тези дни също се занимавах с прегледи. Не бях ходила от години на мамография. Минавах само ехо до сега. И новата препоръка е да ходя на 6 месеца на ехо. Много ми е натоварващо и стресиращо на такъв период.

Общи условия

Активация на акаунт