Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 886
  • 784
  •   1
Отговори
# 600
Едното не изключва другото!
Ако темата е вече чисто информативна, сменете името! Сухата информация може да се сложи на първа страница.  Даже вчера четох подробно, стъпка по стапка, какво трябва да се прави тук в темата. Няма смисъл стъпките да се повтарят всеки ден, по няколко пъти. Чудесно бяха оформени и написани.

Животът не е само диагнози🤗
Да, темата е тежка, но е и за духовното оцеляване!
Да споделиш нещо смешно, виц, радостно събитие.

# 601
  • Sofia
Да се казва кой какво да пише също не е темата.

# 602
Да се казва кой какво да пише също не е темата.
Кой къде казва какво да се пише?
Има се впредвид да не е само това.

Ето това имах в предвид, да се закачи на първата страница. Описано е чудесно стъпка по стъпка😘

Цитат:

Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностика).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 07:55 от DZ

# 603
Моята биопсия я прави Виктор Йорданов, с локална упойка, каква пълна упойка, хора..това е рутинна процедура за 10 минути. Никаква болка не усетих, три пъти стреля с иглата. Всичко приключи за половин час.
Тия от ВМА няма да ги коментирам, живеем в 21 век, прословутите протоколи са от 30 години,  т.е. от миналия век ги прилагат, ако ВМА си я карат както е било преди 30 години в 90та година на 20 век, тяхна работа, но е скандално, трябва да започнат да ги санкционират, достатъчно отзиви са написани, който ходи там, да му мисли и да внимава на какво се подлага. Изписани са стотици постове, че се прави кор биопсия, буквално всяка тема се пита по 3-4 пъти и се отговаря непрекъснато. Самите пациенти се научиха,че се прави кор биопсия,само ВМА не го разбраха.
Аз съм в ужас момичета, нямам цикъл от два месеца. Имам киста, която е с вид на жълто тяло, рома индекс ми пуснаха, уж е нисък, но аз съм много притеснена. Начетох се яко за рак на яйчниците. Значи няма един месец спокойствие. Април ми беше пет скенера, на 15 май бях на ЯМР на глава,заради ужасяващи болки. Един месец спокойствие, сега с киста уна яйчниците и без цикъл, мисля другата седмица да ходя пак на ЯМР на малък таз, защото той е с голяма достоверност за киста. Как се живее в постоянен стрес, че нещо ти има и през медец на лекари изследвания. Повече от ядосана съм, разярена съм, че нямам миг спокойствие.

# 604
  • Sofia
Да, на първа страница има много информаци, но често се пропуска. Самата аз пуснах няколко теми и допълвах.
Ключът към духовното оцеляване за мен е човек да се помири със себе си и да се заобича Hug Времето е най-ценният ресурс, който имаме и от който трябва да се възползваме.
haidi, много ми е познат гневът ти. Начертала си план някакъв - ЯМР, индекс си изследвала, това са все важни и сигурни неща, че си на верния път. Киста ще е, ще видиш!

# 605
  • Северозапада
i.r.e.n, да се включа и аз. Първото хубаво нещо е, че си в София и имаш достъп до специалисти. На мен във ВМА ми направиха отворена биопсия с цялостно премахване на тумора. Моя грешка е, че за първи път реших, че няма да чета, отивах да ми отстранят фиброаденом и да се приключва с нещо, което наблюдавах от години. Ако имаш възможност, виж в темата за препоръчани специалисти и посети още някой, който със сигурност прави кор биопсия. Надявам се бащата на детето ти да се вразуми и да се погрижи за нея, не защото ти ще си зле, а защото ходенето по лекари и лечението, ако недай Боже се наложи, си отнема време.

# 606
  • Добрич
DZ  цитатът е мой. И е първият скрит цитат в началната страница на темата. Навремето, когато го публикувах, момичетата пожелаха да бъде добавен към първия пост. От тогава съм нанесла леки корекции в него.

Зная колко информация изчетох и колко време ми отне, за да стигна до този "синтез", затова реших да опиша и споделя всичко (професионална деформация).  

Това е подходящо начало за дамите, които тепърва се сблъскват с диагнозата. Вярно  че вече е публикувано на първата страница, но когато си в шок, е напълно възможно да пропуснеш. Затова от време на време при поява на новопостъпили се самоцитирам, в случая даже е в скрит текст.

Така се чувствам полезна, че съм свършила нещо, което може да улесни новите момичета. Моят "дан" за помощта  която получих от Вселената и конкретно от темата.

Вече дали ще се "вслушат" в прочетеното или ще го пропуснат е техен избор.

# 607
Ако не беше тази тема, ако не бяхте вие аз щях да отида за отворена биопсия. След като се видя че има нещо съмнително, ме пратиха на хирург(д-р Попов) Александровска, който направи преглед с палпация и каза че най-вероятно е доброкачесвено, повърхностно образование близо до ореола и лесно ще се премахне. Даже ме записа за операция (късмет че му предатоеше отпуск от следващия ден и ме записа за след две седмици). Много ми олекна като каза че май е доброкачесвено и че нищо няма да си личи след операцията. Но... Когато се прибрах от прегледа реших да се пороея за всеки случай и... Това ровене е първото нещо което ме спаси.... Ако не бяхте вие намаше и да знам какви се стъпките, протокола и към кои специалисти да се насоча. Шока е голям, не всички лекари обясняват... Да не говоря за емоционалната подкрепа която получих... Така че има огромен смисъл от споделянето тук... И логистичните и физическите и емоционалните драми... Нашия опит е спасение за някой друг...

# 608
Ирен, писах ти за моя опит с Байчев, но това не означава, че в момента вече не я практикува (според мен малко вероятно). Като ходих при Вълкан Иванов и той сподели, че си е направил труда да гледа клипчета на болница Надежда и в частност на младата лекарка Сечанова, защото недоумяваше защо е постъпила по този начин.
AnyHr, не знаеш колко много ми вдъхна надежда, тъкмо оня ден бях на преглед и докторът тотално ме напсихяса. Аз определено съм с лабилна психика и информацията, която ми поднесе, не ми се отрази добре. Не че не знам за биологията на тумора ми, но ако продължа да мисля негативно, значи е неизбежно и се настройвам, че скоро няма да съм тук. Та, моля те, споделяй! И другите да споделят!
Вчера например една дружка ми обясни, че е говорила с д-р Виктор Йорданов защо след двойна мастектомия се появяват рецидиви в гърдата (рядко, но все пак) и причината е, че оставали клетки под мастната тъкан, не можело да се изчисти напълно. Обикалях по пластични два дни и те ми обясниха същото, че ще опитат да изчистят още, но винаги има някакъв малък риск.
Имам световъртеж, два пъти ходя при отоневролози, правя ямр на глава и не откриват причината. Аз също през два месеца обикалям по лекари. Живея като болна, а всъщност не съм.
Haidi, сигурна съм, че ще е киста. Действай с този план и пожелавам лятото да го изкараш спокойно. Знам, че всичко ще е наред. Тъй като цикъла ти закъснява много, е нормално да вижда изменения.

# 609
Здравейте, момичета Аз съм от новите попълнения, които са пропуснали инфото за кор биопсията и отиде панически на отворена..Също съм от тези, които извлякоха полза от наритването в темата, тъй като ми минаваха мисли за отказ от лечение. Все още не вярвам, че тая гад ме е пипнала. Но тръгнах по каналния ред и след няколко дни ме почват с химията.  За физическите мъки вече съм наясно, но как спасихте психиката? От момента, който почват да падат кичурите.

# 610
  • Добрич
Storytime, два пъти дневно пиех успокоителен чай. Така не се панирах, приемах нещата спокойно и през цялото време бях уверена в хубавия изход.

Скрит текст:
За молитвите...

И преди съм писала, когато се молите, заявявате пред Вселената, че искате нещо, което смятате, че не ви се полага и се надявате да го получите по милост. Това е изключително погрешно.

Трябва да благодарим за това, което искаме! В сегашно време! Тогава даваме сигнал на Вселената, че сме благодарни за нещо, което ни се полага по право.

Ако говорите и мислите в бъдеще време, нещата които искате ще останат в бъдещето и няма да се реализират тук и сега.

"Благодаря, че оздравявам."
"Благодаря, че съм здрава."
"Благодаря, че лимфните ми възли са чисти."
"Благодаря, че ракът напусна моето тяло завинаги."

И т.н.

Не се използват отрицателни частици, защото Вселената не ги приема. Например "не си представяйте диня". Веднага си я представихте, нали?

Интересувам се от позитивна психология много преди диагнозата.

Бъдете позитивни, усмихнете се на живота, за да ви се усмихне и той.

Обличайте се добре,  гримирайте се,  глезете се с малки удоволствия (разходка, хубав филм, шоколад, хоби, каквото ви харесва).

Мислите и действията ни все едно се отразяват от огледало и се връщат при нас!

Длъжни сме първо на себе си.

Ако Бог искаше да ни вземе, нямаше да ни помога: да посетим добри лекари,  за кор биопсията, за операцията, за сентинелната биопсия, за чудесните деца, внуци, съпруг  и т.н. Замислете се над това.

Нужни сме - здрави, усмихнати, позитивни и обичащи - себе си, семейството си и живота!

Като за начало си направете позитивни утвърждения и ги повтаряйте.

Както казва Мечо Пух, "Колкото повече, толкова повече".

Ако не успеете сами да излезете от дупката, потърсете помощ, от близки, от психолог, чай, билки и т н.

Първата най-важна стъпка за победата е позитивната нагласа.

Дори в момента да ви е зле, " И това ще мине!".

Отново добавям любимо мое стихотворение (сложих си го в рамка на стената):

Аз мога

Уолтър Д. Уинтъл

Ако мислиш "сразен съм",
 сразен си.
Ако мислиш "не смея",
не смееш.
 Ако казваш "бих искал",
 но си мислиш "не мога",
просто няма как да успееш.
Ако мислиш, че губиш,
"загубен си",
ще ти каже светът без упойка - успехът се крие в твоята воля
 и е в умствената ти настройка.
 Ако мислиш "назад съм",
назад си,
който мисли високо,
не пада.
Просто трябва да бъдеш напълно уверен
щом си тръгнал да дириш награда.
Не най-силният,
нито най-бързият
 обезателно грабват залога,
 но човекът, който печели играта,
е тоз,
КОЙТО МИСЛИ "АЗ МОГА"

☆☆☆  

kalpazanka1, благодаря че сподели за рецидивите след мастектомия. Затова при 100% мастектомия се отстраняват и зърната, оставени вдигат риска с 5%. И пак е "Божа работа".

Затова трябва и редовно проследяване.

Трябва освен на физическо, да се променим и на психическо ниво. Защото причините най-често са подсъзнателни и даже да отстранят хирургически жлезата, ако подсъзнателният проблем е все още наличен,  той ща търси къде да се прояви.  На същото или на друго място.

# 611
Здравейте, момичета Аз съм от новите попълнения, които са пропуснали инфото за кор биопсията и отиде панически на отворена..Също съм от тези, които извлякоха полза от наритването в темата, тъй като ми минаваха мисли за отказ от лечение. Все още не вярвам, че тая гад ме е пипнала. Но тръгнах по каналния ред и след няколко дни ме почват с химията.  За физическите мъки вече съм наясно, но как спасихте психиката? От момента, който почват да падат кичурите.

За косата - аз ще пробвам да я спася с каска, поне частично, пък каквото стане.
На 11 юли ще ми сложат порт /с пълна упойка/.
На 14 юли почвам Х.
4 на 14 дни, после 12 на 7 дни.
В Надежда, при проф. Щерев.

# 612
Здравейте, момичета Аз съм от новите попълнения, които са пропуснали инфото за кор биопсията и отиде панически на отворена..Също съм от тези, които извлякоха полза от наритването в темата, тъй като ми минаваха мисли за отказ от лечение. Все още не вярвам, че тая гад ме е пипнала. Но тръгнах по каналния ред и след няколко дни ме почват с химията.  За физическите мъки вече съм наясно, но как спасихте психиката? От момента, който почват да падат кичурите.

За косата - аз ще пробвам да я спася с каска, поне частично, пък каквото стане.
На 11 юли ще ми сложат порт /с пълна упойка/.
На 14 юли почвам Х.
4 на 14 дни, после 12 на 7 дни.
В Надежда, при проф. Щерев.

Да минава с лесно! Аз ползвах каска първите два пъти, но при мен много оредя и я подстригах първи номер... Продължава да пада... Но понеже косъмчетата са малки не ме дразни... Няма да лъжа... Трудно преживявам историята с косата... Имах дълга къдрава здрава коса... Но.... Каквото такова... Взех си перука... Много си я харесвам... Все едно моята коса.... И я къдря... Понеже взех естествен косъм... В онкото има една жена която след пет вливания напълно запази косата си с каска... Така че си струва да се опита... Иначе веждите много ми оредяха... Рисувам ги... За справянето психически... Дълга тема... Държа се... Работя с психотерапевт... Помага ми... Но това е "занимание самотно"... Път който е за вървене сам към себе си... На мен ми помага да си представям процеса като маратон по плуване... Все едно трябва да преплувам океана... Обаче без предварителна подготовка... А до мен в лодката са близките, лекарите... И освен да ми помагат.... Да ми дават кураж и да ме съветват за темпото и техниката на справяне... Друго не могат... Плувам... Няма друго... Ако спра.. се давя... И така... Просто е... Когато изпадна в паника (което се случва... Защото доста ми е напреднал стадия) натискам червения бутон при психолога и след едно две кратки упражнения се успокоявам... И така... Плувам... До другия бряг... Който е много далече... Не се вижда... Но го има... Има край тази работа... И момичетата които вече ги няма в темата са доказателство... Нека почесто ни посещават За да ни напомнят че има край

# 613
Успех на новите, няма да се давате, ще победите и в тази битка
Опитайте да гледате позитивно на ситуацията, имали сте късмета да ви диагностицират сравнително навреме, в ранен стадий и диагнозата е напълно лечима в наши дни
Спрете се за малко, слезте от въртележката и погледнете с нови очи на света около вас и на живота си
На мен това приземяване много ми помогна

Тази година правя 3 години, темата ми е полезна във всичките и нюанси
напр всички съвети към новите - винаги намирам нещо важно и за старо куче като мен затова съм благодарна за всички мнения
животът ме научи, че това което днес ни се вижда безполезно или ненужно утре може да се окаже важно

прегръдки на всички и хубаво лято ви желая въпреки тежките битки, които предстоят на някои

Честити годишнини на старите кучета и само така

# 614
  • ПЛОВДИВ
Здравейте момичета, пускайте палците изследванията са добри и ми дадоха поредните 3 кутий Верзениос. Живи и здрави месец Октомври пак съм килимчето и вече при мойта онколошка, тъй като месец Септември се връща от майченство.

Общи условия

Активация на акаунт