Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 27 879
  • 784
  •   1
Отговори
# 630
  • Варна
haidi, на запад точно образните диагностици правят кор биопсиите. Във Варна др. Куцаров също образен диагностик прави в неговата  клиника, но докато разберем стана късно е чадо.Всички са много уплашени, след диагнозата и отиват при първия известен,за който са чули.

# 631
Нова котка, аз не ти го казвам за да се паникьосваш, а напротив, да спреш, да помислиш и да вземеш правилното за теб решение.
На мен също проф. Щерев ми препоръча доц. Григоров, точно защото исках да започна химията възможно най-бързо. Исках да мина колкото се може повече от химията преди да ида за детето си. Паниката, че няма да мога беше лош съветник, макар че може и да беше правилна, защото след четвъртата червена ми беше толкова лошо, че не знам дали щях да мога да пътувам.
Но ако обстоятелствата бяха други, трябваше да отида там, където бях проучила че има добър лекар и да отложа химиотерапията. Това щеше да е правилно.
В Надежда ми бяха казали една сума, после я удвоиха и то при положение, че бях взела направление за операцията. Изненадаха ни на касата, така да се каже.
И няма смисъл от пълна упойка, много трудно излязох от нея после.
Но най-лошото е, че първо са ми сложили порт, който не е съобразен с моето тяло, порт за едър мъж. И второ, портът имаше незакрепени части т.е. имала съм нещо, което е могло да се придвижи във вената ми и от от към страната на сърцето.
Винаги имаше проблеми с промиването. Ако съм знаела, да съм го махнала веднага щом свърши терапията, а аз се гласях да го държа 5 години
Затова и казвам, че титлите и опита не трябва да се гледат. И че паниката, и бързането са лош съветник.
Седни, успокой се, помисли си. Не казвам, че каквото се е случило с мен, ще се случи и с теб. Но имай едно наум и най-вече не вземай прибързани решения от страх.

Alatea, мисля че пловдивския д-р Иванов е обучаван от белгиец.
Други пък са работили в чужбина.
Лошото е, не че няма кой да обучи младите лекари, а че няма желаещи да се обучават. Пациенти има и без допълнително да се напъват.
А и лекари вече няма. Едно време за едно място в Медицинския университет са се борили десетки кандидати, сега двама. И колко от тях ще останат в България? Колко ще са ентусиасти и загрижени за пациентите си?
А има и нещо друго, което е най-гадното. Младите, кадърни лекари иноватори вместо да са оценени в болниците, са най-засегнати от интриги. Защото посредствеността най-мрази някой да е над нея.
Пак имаме късмет, че има тук там по някой добър лекар и че има интернет да ги откриваме.

Haidi, всеки път в България като ми вземат кръв или слагат абокат е едно пъшкане, охкане и затова сложих порт. За да е по-лесно и за мен и за сестрите.
Случвало се е да ме бодат на едната ръка, после на другата и най-накрая долу на опакото на дланта.
Ами зор си е да те дупчат като игленик.
В Щатите и в Украйна такъв проблем не съм имала. Как пък там имам вени, а в България не
Даже тук са едни мексиканки по лабораториите, докато ми сверят името и хоп, вече ми слагат лепенката и викат готова си, чао и си излизат. Нямат време да гледат, пък да хъмкат, пък да се оплакват, пък да бодат по три пъти.
Та затова сложих порт и то не е нито нещо сложно, нито опасно, стига да го прави лекар като д-р Атанасов в Стара Загора, Лекар и Човек. Става за 15 мин с местна упойка и не би трябвало да боли после, а за хора като мен е голямо удобство. Така се и маха.
Просто това беше единствения път, когато не направих каквото бях проучила, а отидох на сляпо при случаен лекар и нямах късмет
Но това не значи, че портът е нещо лошо или ненужно .

# 632
Aз пък не мога да разбера защо слагате порт,честно. Имам 6 химиотерапии и още 12 Херцептина, все венозно. Всичко с абокат. Отделно са ме боли и за кръв.Първите 6 химиотерапии си ги изкарах с редуване на ръцете, сетне Херцептин само в лявата ръка. Мажех с хепарин. Минаваше. Някой да ми обясни защо се слага порт.
За кор биопсията, Виктор Йорданов ми разказваше, че ходил да показва на млади хирурзи как да правят кор биопсия. Той,образния лекар, рентгенолога, млад медик, учи хирурзите. Смятайте какъв срам е това за хирургията. Даже един доцент му казал, "Срам, не срам, ама идвай да показваш, ние не знаем как." Та тия прехвалени светила и професори масово си  режат както са го учили - мастектомии и кор биопсии не могат да правят.
Пак ще натъртя -Търсете млади лекари. Няма да се уморява да го повтарям.
Днес една дама във фитнеса ми каза, че съм имала много хубава прическа, боб ли била? Къде съм се била подстригвала. Много се забавлявах.😅Та и комплименти доживях да получа. Косата ми се е накъдрила, като мериносова овца съм. Само мажа с гел и опъвам с един гребен за изправяне, но тя се къдри, не съм я подстригвала.За една година е около 12 см израстнала.
В САЩ кор биопсията се прави от образен диагностик,под ехографски контрол,а порта е задължителен.
Това по протокол.

# 633
DZ, защото не си отреже твоята коса, щом е до кръста, можеш да използваш за шапките!?! Или пък и ти дариш коса преди да започнеш химията.
Ще я отрежа, но запазя за друг проект- диадема, за след като започне да расте косата.🤗

eyeswideopen, от Магама ми е перуката. 1/3 с моя коса. Другата част е от дарение🤗

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 22:49 от DZ

# 634
  • Варна
Ами точно, че всички които умеят да я правят, са учили или специализирали в чужбина. Има и една лекарка хирург в Сърце и мозък Плевен, Мая Балабанова. Перфектна кор биопсия, дори синки нямаше.

# 635
  • Северозапада
Аз пък виждам разлика между вените ми преди и след химиотерапията и се чудя дали щеше да е по-добре да бях с порт.

# 636
Аз не сложих порт. Нямах време. Ще избутам шесте хт... После за таргетната ще видя... Понеже казаха че може да е на инжекция (както сега)... Ще видим... Иначе ми казаха че в Пирогов слагат порт. Само че не знам дали е по здравна каса или платено

# 637
Преди 7г изкарах без порт, 8 химии. Аз принципно нямам вени, след химиите останаха точно две и то се нацелват само от опитни сестри. Няма как да ги изкарам новите 6 без порт. Дано да са само толкова и да го махам после🤗
На 21.07 ще ми го поставят.

# 638
  • София
Скрит текст:
Последно по темата от мен и ще се оттеглям- никой не е гонил никого от тази темата и тя много добре го знае. Да си лепваш етикет "жертва" е личен избор,  не е следствие от написано.
Ани влезе да "начуква канчета" в какво се била превърнала тема и защо само се хленчело, защо само се оплаквали всички. Написа, че темата е за друго и че едно време колко хубаво било, защото си споделяли неща, различни от рев и сополи. Това беше. Аз възразих срещу това да се напада всяка, написала оплакване.  И да се правим, че живота с рак е голям купон и веселба като очевидно не е. Ракът белязва за цял живот. Или намираш начин да живееш с него или не. Средно положение няма.

Никога не съм си позволявала да "начуквам канчета" (в темата съм от 2012 г)! Това, че съм изказала мнение, което не ти е харесало е нещо съвсем друго!
"Жертва"?!... няма как да съм жертва...
За съм SURVIVOR!
Бъдете здрави, момичета! Бог да е с вас!
Ще се справите! ❤️

Последна редакция: пт, 04 юли 2025, 23:57 от AnyHr

# 639
  • Sofia
Никога не съм си позволявала да "начуквам канчета" (в темата съм от 2012 г)! Това, че съм изказала мнение, което не ти е харесало е нещо съвсем друго!
"Жертва"?!... няма как да съм жертва...
За съм SURVIVOR!
Бъдете здрави, момичета! Бог да е с вас!
Ще се справите! ❤️

Надявам се, че написаното тогава между нас стои и може да се прочете. Не обявили още тогава, че си изгонена? Не влезе ли сега да припомниш "старите муцуни"?  Още тогава написах, че съм от старите муцуни и че не може да влизаш веднъж годишно, само да ни кажеш, че животът ти продължава и било много хубаво. В онзи момент се бяха насъбрали нови момичета с въпроси, с тревоги. Имаха много питания за целия процес, ти влезе да им кажеш, че пишат само, за да се оплакват. Защо? Смяташ, че си помогнала? И всъщност не можеше ли просто да обявиш годишнината си, ако наистина не се чувстваш " изгонена жертва". Кога съм те гонила? Защото аз не помня да съм те гонила, но помня, че ти написах да им помогнеш с информация, не просто да пишеш, че животът ти е супер и има живот след рака - хубав и цветен, безметежен.
От "старите" имаше изключително емпатични момичета, не помня други така рязко да са влизали. Не смятам, че има мъка, която трябва неглижираме, за да се правим, че всичко е наред като то очевидно не е.

Имам порт от 2022 година. Ползвах го за втория път и то само за 4 вливания. Нямаше да изкарам без него, никакви вени нямам, освен това и от двете страни съм с премахнати лимфни възли и ръцете ми оттичат. Слаган е във ВМА, промивам го всеки месец в Надежда.

# 640
Здравейте, момечета ат Варна а и не само. Това току що ми попадна и реших да го сподуля с васhttps://www.moreto.net/novini.m.php?n=514280

# 641
Опосум,
Нямам време да отлагам порта и Х-то.
Всички бяха единодушни, че Х-то трябва да започне незабавно.
Предстоят поне 16 вливания (4 плюс 12) и няма да се справя без порт,  а съм и с ниско кръвно и припадам при процедури.
Проф. Щерев каза,  че портът не може да се сложи "в движение", т.е. след започване на процедурата.

Моля кажете добри лекари/болници за слагане на порт в София и наоколо, по възможност с местна упойка! Пък аз ще пробвам да пробия някъде! Има ли смисъл да звъня в Унихоспитал в Панагюрище да пробвам там?

И още един въпрос - има ли някъде препоръки за хранителен режим- витамини, добавки и т.н.  /в смисъл някой да е обобщил нещо/.
Дотук ми казаха два лимона и чаена лъжица сода всеки ден.   

П.С. Благодаря на всички,  които ще ми отговорят, а също и на тези, които ще си помислят за мен Simple Smile

# 642
За какво се препоръчват лимоните със сода?
И аз да допълня с още един въпрос. Как стоят нещата със зъболечение по време на химио?

# 643
Опосум,
Нямам време да отлагам порта и Х-то.
Всички бяха единодушни, че Х-то трябва да започне незабавно.
Предстоят поне 16 вливания (4 плюс 12) и няма да се справя без порт,  а съм и с ниско кръвно и припадам при процедури.
Проф. Щерев каза,  че портът не може да се сложи "в движение", т.е. след започване на процедурата.

Моля кажете добри лекари/болници за слагане на порт в София и наоколо, по възможност с местна упойка! Пък аз ще пробвам да пробия някъде! Има ли смисъл да звъня в Унихоспитал в Панагюрище да пробвам там?

И още един въпрос - има ли някъде препоръки за хранителен режим- витамини, добавки и т.н.  /в смисъл някой да е обобщил нещо/.
Дотук ми казаха два лимона и чаена лъжица сода всеки ден.   

П.С. Благодаря на всички,  които ще ми отговорят, а също и на тези, които ще си помислят за мен Simple Smile

Коте,порт сложи,както успееш да го уредиш,но знай че е много полезно и удобно нещо.Разбира се,без усложненията които Опусум е понесла,за съжаление.
Дъщеря ми беше на схемата,която са определили за теб,сравнително леко я понесе,с повече оплаквания в първите 3-4 от вливката.
Относно хранителните добавки,абсолютно забранени са по време на активното лечение,пиша го по този начин,за да ти е по-лесно да го запомниш и да не се луташ..
Като започнеш,ще разбереш кои храни ,как ти понасят и сама ще си направиш хранителния режим....това е период на оцеляване-ядеш колкото и каквото можеш...дъщеря ми по едно време и водата и беше с неприятен вкус,какво ли не пробвахме...накрая сложихме филтър на чешмата ,и до днес е с него..
Много се радвам,за теб,че пребори опасенията си и тръгваш,смело и уверено...ще успееш,вярвам,вярвай!

# 644
За порт на мен ми казаха в Пирогов. Не сложих, но докторката ми каза ако реша да отида там. Лимон и сода се препоръчва за алкализиране на средата(то и като си здрав е препоръчително). За хнаителни добавки или смяна на режим на хранене ми казаха - не по време на хт, да не променям нищо. Но.... Аз се свързах с диетолога ми и тя ми направи едно смути, което пия всяка сутрин (един банан, една ябълка, джинджифил, куркума, черен пипер, семена от коприва, чия, тиквени семки, бразилски орехи два, ленено масло една супена лъжица, прах от зелена пшеница, годжи бери, арония, червени боровинки, една лъжица протеин и 250мл. вода)...  Всяка сутрин... И всеки ден задължително в храненето да присъства "зелена храна" - тиквички, зеле, спанак, коприва, броколи, аспержи... Каквото и да е зелено. И 70% сурова храна, 30% сготвена. До обяд само плодове, на обяд и вечеря салата, и нещо готвено... Каквото ми харесва.... Няма ограничения в количествата... Аз преминах на такъв режим... Който не се различава от обикновеното много (това което направих е да сведа въглехидрати до минимум, както и млечните... Но си позволявам от време на време).
Като цяло се чувствам отлично, добре понасям терапията... Дали се дължи на храненето... Ако не изцяло... То допринася със сигурност положително. Даже хора които не са ме виждали известно време ми казват че съм се разхубавила, че изглеждам много добре... Странно... Но факт... И това което на мен ми помага... Пълноценна почивка... Ако може да си я позволите, и здрав сън. Ако има проблеми със сънят... Може малатонин...

Общи условия

Активация на акаунт