Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 89

• 25 785
  • 784
  •   1
Отговори
# 735
Iren, само така! Не се оставяй да те паникьосваме! Тук като се разяри някой, става страшно. Не е от лошо, да знаеш. 🙂 Верните пътища са повече от един, както обичам да казвам в такива случаи. Аз, например, от сайтовете и форумите научих, че при тумор над 2 см се прави химия първо и то след като вече имах две операции след кор-биопсия. Мисля, че не само големината има значение, а и другите характеристики като HER 2, ki67, които при мен не насочваха към предоперативна химия. Всеки случай затова се разглежда поотделно от онкокомисия, която се състои от различни специалисти. Така си мисля, че би трябвало да е редът.

# 736
  • Варна
Аз, да ви кажа, че изглежда има заповед от МЗ, задължително да се прави кор биопсия, обаче някои лекари, защото не могат и заобикалят заповедта. Вече какво пише в амбулаторния лист е друг въпрос. Аз вече бях предупредена от потребителки на БГ мама, че във Варна, направо режат и не правят биопсии.Попитах Белинов нарочно, може ли направо операция. Отговори ми, че вече е забранено. И друго ми е чудно, др. Факирова, много добре знае какво се случва във ВМА и си мълчи. А по интервютата, обяснява какъв е пътя, за да се почне правилно лечение. Някой ако иска да пусне жалба до МЗ с удоволствие ще съдействам.

# 737
  • Over the hills and far away
Момичета, какъв е проблемът с отворената биопсия? Питам, защото на мен, в крайна сметка това ми предстои. След месец, с по няколко изследвания с ултразвук, мамографии, ЯМР, корбиопсии... просто още не могат да ми кажат какво се крие вътре в папиломите, които са вътре в кистите. Биопсиите показаха атипии и митоза, но какво точно е ( dcis, папиларен карцином ) и каква част от папиломите, ще могат да ми кажат след като ги махнат и изследват обстойно. Днес, на поредният ултразвук ми откриха 2 нови образувания. Никнат като гъби, да им се не види- на първото ЯМР преди месец ги нямаше. Отново ми назначиха ЯМР, за да знаят колко да режат. Ако зависи от мен- да режат всичко, че взе да става досадно Rolling Eyes
Вече имам клипс вътре, сега ще слагат и още някаква маркировка- тел някаква, доколкото разбрах. Виси ли отвън, как се къпе човек с това?

# 738
  • Варна
marie_curie, при теб всичко е правилно с образните и биопсията. При неуспех и съмнение, се пристъпва към отворена биопсия. Не вярвам точно във Франция да не спазват протоколи. Два от най големите ракови центрове са в Париж. Гюстав Руси и Кюри.Дано при теб вече се разбере какво е. Чакането на резултата е най натоварващо. От сърце ти пожелавам, да е нещо без обидно.

# 739
Аз, да ви кажа, че изглежда има заповед от МЗ, задължително да се прави кор биопсия, обаче някои лекари, защото не могат и заобикалят заповедта. Вече какво пише в амбулаторния лист е друг въпрос. Аз вече бях предупредена от потребителки на БГ мама, че във Варна, направо режат и не правят биопсии.Попитах Белинов нарочно, може ли направо операция. Отговори ми, че вече е забранено. И друго ми е чудно, др. Факирова, много добре знае какво се случва във ВМА и си мълчи. А по интервютата, обяснява какъв е пътя, за да се почне правилно лечение. Някой ако иска да пусне жалба до МЗ с удоволствие ще съдействам.
Като чета тук какво пишете и си мисля, че в моя случай многоуважаемия доктор при когото отидох за биопсия нямаше избор. Бях с амбулаторен лист, съдържащ препоръка за кор биопсия, след ехографски преглед. Малко се усъмни в правата на колегата си, но пък не ми предложи процедурата за "препоръчани" пациенти. За мой "късмет"по същото време моя адашка беше обгрижвана като специален пациент. Аз постъпих за биопсия, а тя беше вече оперирана и чакаше резултат. И като се започна едно заиграване с еднаквите имена....

# 740
Едва ли е толкова трудна борбата и балансирането между протоколите и интереса, след като млади доктори без "гръб" успяват да го правят. А коскоджамити светила, окопали се стабилно в добри болници не могат. Щом едни могат, а други не могат, явно е че вторите искат, ама нямат желание.
Разбира се, не казвам, че всеки трябва да минава по един и същ път или да ходи при определен лекар. Даже и най-лошото не се знае дали не ни е предпазило от нещо по-лошо и да ни е спасило.
Но определено не виждам аз причина да се прави разрез за кор биопсия. Тази игла пробива кожата, а и затова е ехографския контрол, да се гледа къде се боде.
Има тук начетени момичета, с медицински познания, да ме поправят ако могат, в кои случаи не може направо да се боде с иглата, а трябва да се реже.

# 741
Има си медицински стандарт в България да се прави първо кор биопсия. Има. Обаче никой не го спазва. ВМА си правят, каквото искат, за да си точат Касата вероятно или просто не могат да правят кор биопсии. Те тия медицински феодали спъват младите лекари, окопали се и си я карат отпреди 30 години. То явно се вдига вече олелия с тая кор биопсия и МЗ са взели мерки. Имайте предвид, че и тоя форум го четат много хора,които не пишат. Като се напише 50 пъти, че се прави кор биопсия, хората се научават, самите пациенти си търсят кор биопсия и то се вдига шум. Питат лекарите,ония хън-мън, виждат че и пациентите знаят и като "опищим" че ВМА са скандални и се чува това.
Хората от 30 години правят кор биопсия с игла, нашите тука феодали та с тънка игла, та операции, та отворени биопсии,та шанци и не знам какво щуротии, срам. Ако започнат да ги глобяват, така хубаво ще се научат всички да правят кор биопсия.

Последна редакция: ср, 09 юли 2025, 23:46 от haidi

# 742
Момичета, чета ви изключително внимателно, когато мога. Просто всичко в момента е на големи обороти от болка, грижи и стрес. Няма мнение, което не съм взела под внимание.
Изключителни сте и съобразявам и премислям всичко, което прочитам.
Сега треперя за резултатът. И въпреки, че имам доверие в лекаря, то винаги премислям и другите възможности.
Действително практиките, които видях там на моменти ме рсзлюляваха, но.... повярвайте ми и информираността при жените е почти нула. И все пак, правят каквото могат по техния протокол и възможности. Има много и различни тежки случаи, където вероятно това е и начинът. А и да има хора с желание за съвременните протоколи, то това е голяма структура, където ти (лекарят) нямаш думата. Промяната не може да стане само с желание, трябва и държавата да "удари едно рамо", но сами разбирате, че това е...
Прекрасни сте и съм благодарна, че ви открих. Нека има такива дебати, изключително са полезни. Тези дни ще върна и прочета с още по-голямо внимание последните дни.
Моля се тия, дето сме нови и се тресем все още от ужас и се опитваме да приемем "новият ни живот" да минем по-леко този преход. А тия, дето "начуквст канчета" да продължават, знам, че дори понякога да звучат "по-грубо", в основата са само добри намерения.
Бог да ни пази в тази тежка борба! ❤️

# 743
Не,нищо не е нормално...това е пълна анархия..липса на държавна политика в здравеопазването!Във всеки един аспект!
В бг здравеопазването стандарти няма!Няма протоколи,няма реален контрол,така да го кажем...
Те затова лекарите ,които могат,искат и се опитват да вървят напред ви цитират световни стандарти и протоколи.
Лошото е,че на лекарското съсловие така му изнася...желание за промяна,няма ..А пациента се сблъсква челно!
Съжалявам момичета,знам че и вие го разбирате,и това ви гневи.Имате право да сте гневни,имате право на най-доброто ,за да сте здрави... Съжалявам,че е толкова труден пътя по който вървите...не е въпрос на нови попълнения и стари кучета...всички сте в една позиция,на ощетени от държавната политика,която е превърнала пациента в ходещ портфейл,а живота и здравето му в ,част от пазарна икономика... А лекарите,за тях ..или добро,или нищо...

# 744
В крайна сметка кор или не, взет е материал, туморът е видян хубаво “очи в очи”, старание и отношение е имало в конкретния случай! Човек с богат опит е пипнал. Той така е свикнал, това е неговият начин. Не може да дойде при мен пациент, на който съм била силно препоръчана от няколко човека, че съм им помогнала с моите две ръчички и компетентност, обаче новият пациент да изисква от мен да му изработя зъб под микроскоп, а аз да не съм работила така. Тогава се обезсмисля моята намеса и знания и е по-добре да пренасоча пациента към някой млад и по-оборудван с иновации колега. Ирен, убедена съм, че нещата са напълно наред при теб! Ядосваме се, защото има начин да се избегне приспиването и белезите, травмата и понякога ненужното изрязване на целия обем на тумора, което бърка цялото лечение нататък. При теб не се е случило такова нещо. При мен пък малко кор биопсията не беше съвсем информативна, защото бях “светнала” в обема на почти цялата гърда на ямр и по размер отивах в трети стадий, в същото време оскубаха 6 повлекла, от които ин ситу в по-голямата си част с мн малка зона на инвазия. Така и не знам и никога няма да разбера колко точно съм била болна от рак или от преканцероза, която е била в съвсем начален стадий на озлокачествяване. Предпочитам да живея с мисълта за по-благоприятния вариант. Може би ако бяха ми направили отворена биопсия щях да имам една идея по-ясна картинка. Както и да е, туморът ти не е отстранен напълно, така че ще имаш шанс да проследиш ефект от лечението си и каквото и да става да се излекуваш. Идеята на всички тук е да съветват, за да можем на финал да не сме окълцани, деформирани и обезверени, задето са ни пуснали по пързалката.

# 745
Мили дами,
Имам следния въпрос относно херпес зостер по време на Х:
1/ През март ми бяха наливали кортокостероиди заради фациалис, после беше шокът от диагнозата, последвана от отворената биопсия с брутална пълна упойка и накрая направих тежък херпес зостер, от който доц. Орозова /да е жива и здрава!/ ме спаси с конски дози Ацикловир, Изопренузин и витамин C на ампули;
     Някъде из форума прочетох, че като част от Х наливат и кортикостероиди, както и че някоя от вас беше направила херпес зостер, което пък й объркало Х-то.
     Попитах доц. Орозова дали мога за предприема нещо, за да предотвратя херпес зостера и тя ми предложи конкретна схема за превенция с по-малки дози Ацикловир, но каза да го обсъдя с онколога. Факт е, че херпес зостерът повтаря и няма имунитет - отключва се при силен стрес и/или рязък срив на имунитета. 
2/ Въпросът: някой пробвал ли е превенция с Ацикловир по време на Х. Питах онколога, но той не можа да каже нито да, нито не.
Нямам време да обхождам други онколози, че утре ще ми слагат порта с локална в Александровска /благодаря на всички дето ме ориентираха по този въпрос!/ и на 14 ме "почват", а Ацикловирът трябва да се започне на 15 -ти.

# 746
Неда, има си протоколи,контрол няма. Контрол. Тея протоколи са препоръчителни и те затова си правят, каквото искат. Доктор Кръстева ми каза, че има протокол в България.
Момичета, изтръпна ми дясната китка и длан, три пръста - показалец, среден и палец. От три дни съм така. Ще изчакам и ще ходя на невролог, чудя се дали не е периферна невропатия, някоя от вас да има такова нещо и как го усеща? Писна ми да ходя по лекари, писна ми хора, ейййй. Реве ми се вече. Пия прогестерон и чакам уж да ми дойде цикъл, да видим. И това ми цъка в главата. Все нещо има да ме притеснява,мир няма.

# 747
haidi, карпален тунел се усеща така. Но може и нещо с периферията да е и да се оправиш с добавки.
Карпален тунел се оправя с лека операция. Мъжа ми миналата година мина през такава. Аз също имам изтръпване, но за сега пасувам🙄

# 748
  • Sofia
Мили дами,
Имам следния въпрос относно херпес зостер по време на Х:
1/ През март ми бяха наливали кортокостероиди заради фациалис, после беше шокът от диагнозата, последвана от отворената биопсия с брутална пълна упойка и накрая направих тежък херпес зостер, от който доц. Орозова /да е жива и здрава!/ ме спаси с конски дози Ацикловир, Изопренузин и витамин C на ампули;
     Някъде из форума прочетох, че като част от Х наливат и кортикостероиди, както и че някоя от вас беше направила херпес зостер, което пък й объркало Х-то.
     Попитах доц. Орозова дали мога за предприема нещо, за да предотвратя херпес зостера и тя ми предложи конкретна схема за превенция с по-малки дози Ацикловир, но каза да го обсъдя с онколога. Факт е, че херпес зостерът повтаря и няма имунитет - отключва се при силен стрес и/или рязък срив на имунитета. 
2/ Въпросът: някой пробвал ли е превенция с Ацикловир по време на Х. Питах онколога, но той не можа да каже нито да, нито не.
Нямам време да обхождам други онколози, че утре ще ми слагат порта с локална в Александровска /благодаря на всички дето ме ориентираха по този въпрос!/ и на 14 ме "почват", а Ацикловирът трябва да се започне на 15 -ти.

Нова котка, аз отключих херпес Зостер в края на химиотерапията. Изписаха ми ударна доза Ацикловир заедно с още един препарат локално. При мен решиха да не се прави последният курс, защото беше рисково да не стане по-зле, бях приела достатъчно химия и дали с тази или без тази нямаше кой знае какво значение за самият тумор. Беше важно да се стабилизирам, защото ми предстоеше двойна мастектомия и лъчетерапия. Ако беше се случило в началото или в средата на лечението, щяха да отложат курса със седмица. Ацикловир не пречи на химиотерапията на която аз бях ( паклитаксел).
Имай предвид, че онколога не взима отношение за конкретно лечение за заболяване, което не е онкологично. Може единствено да ти каже, дали активната съставка на лекарството би взаимодействала с химиотерапията.
По време на химиотерапията ми се случи два пъти да потърся специалист извън онкологичното си заболяване. Един път заради херпеса и веднъж заради кисти на единият яйчник. И двата пъти лекаря, който ме следеше каза: "Каквото кажат колегите, те са специалисти". Дерматолога при когото бях и ми изписа Ацикловира каза, че няма проблем да го пия по време на лечението, но все пак да попитам онколога ми. Онколога ми каза, това което написах по-горе....Какво да кажа?! Без думи просто Grinning  Така, че се довери на  доц. Оризова. Само витамин С и Изопринозин недей да пиеш, ако случайно нещо ти предпише и тях. Те въобще не са ок.

Пожелавам ти леко и спокойно да ти мине всичко!

# 749
Кати Д, мерси!
Доцент Орозова изрично ми каза Изопринузин и витамин С да не си и помислям, че те вдигали имунитета, а Х-то трябвало нарочно да го свали.
Ще пусна в ChatGBT дали си взаимодействат Ацикловира и това, дето ще ми го наливат /от американския протокол/ и толкова.
Като се сетя как почти три седмици ме беше срам да си покажа лицето заради херпес зостера ...
Ще му се не види и чудото, и РМЖ, и зостера Simple Smile.

Общи условия

Активация на акаунт