Рак и чакане на резултати от изследвания

• 412
  • 7
  •   1
Отговори
Здравейте,  на баща ми му откриха рак на белият дроб и плеврата.  Взеха му биопсия , излезнаха резултатите и само ни беше съобщено, че да има рак в напреднал стадии и нищо повече. Сега са излезли резултатите от патологията и пак не ни казват нищо. Трябва да чакаме до другата седмица за да разберем подробности. Такава ли е бавна и мъчителна процедурата ? Много съм ядосана,  могат да разболеят здрав човек с това неведение. Притеснява ме факта, че дните си минават а лечение няма все още. 
Насочили сме се за лечение в Св. Иван Рилси гр. София.
Има ли някой който се лекува там и може ли да даде мнение за добър лекар?

# 1
Здравейте, съчувствам ви за диагнозата и това, което преживявате. В България май не остана незасегнато от тази страшна болест семейство.
Да, процедурата е бавна. Първо се чака 7-10 дни за хистология. После се чака 10-14 дни за решение на Онкокомисията.
Всичко това е особено мъчително за пациентите и близките им.
Има много болни и малко патолози, които да разглеждат материалите. Също така онко комисиите не работят всеки ден, а се събират 1-2 пъти седмично и гледат десетки случаи.
Моят съвет е да си искате стъкълцата от хистологията и да ги дадете за повторно мнение - честно казано не знам дали в "Св. Ив.Рилски" ще ги гледат, но за Токуда знам, че гледаха за второ мнение.
А лечението трябва да се започне, каквото е препоръчано.

# 2
Какво значи в напреднал стадий? Само в белия дроб ли е или има метастази в други органи?  Ако е само в белия дроб е възможно оперативно лечение чрез отстраняване на част от белия дроб. На папа Франциск на младини му е отстранена една четвърт от белия дроб заради усложнения след пневмония преминала във воден плеврит и човека доживя до 88 години. Вече ако има метастази в други органи, май единствения вариант е леко отлагане на неизбежния край, но с колко е Божа работа. На мой колега баща му наскоро почина от рак на белия дроб, а още го водеха по изследвания, пет скенер и други процедури и имаха надежди че още не е късно за него, ама човека умря бързо. Преди години и дядо ми умря от белодробен рак. Той като бивш миньор винаги е имал проблеми с белия дроб, но изкара до почти 71 години. Януари 1992г влезе в болница уж с пневмония, февруари му поставиха диагноза рак на белия дроб и на 7 април си отиде. Горе-долу 3 месеца живот, но някои успяват и година да изкарат.

# 3
Днес на баща ми  са му дали епикризата,  още не съм я видяла. Само знам,че днес онколога му е казал ако може да намерим лекарствата Retsevmo или Gavreto защото ги няма в Бг .
Купувате ли ги сами или ги дават по Здравна каса? В Германия ни казаха ,че струват 4 хил.лева 120 таблетки. Не са му казали как се пият , дали всеки ден или през определен период от време. Вашето мнение какво  е?

# 4
Вероятно диагнозата е недребноклетъчен рак на белия дроб. Правен ли е генетичен анализ на клетките дали имат мутация на RET гена. Ако няма тези лекарства няма да помогнат. Това са два различни инхибитори на тирозин киназата на две различни фирми. Като не са регистрирани в България как ще ги вземате по каса. Как се пият трябва да ви каже лекар  - имат много странични ефекти. Но по принцип се пият всеки ден един или два пъти дневно по няколко капсули. Gavreto май е изтеглен от пазара. Те не лекуват рака а подтискат развитието му - вероятно ще трябва операция и химиотерапия.

# 5
Днес на баща ми  са му дали епикризата,  още не съм я видяла. Само знам,че днес онколога му е казал ако може да намерим лекарствата Retsevmo или Gavreto защото ги няма в Бг .
Купувате ли ги сами или ги дават по Здравна каса? В Германия ни казаха ,че струват 4 хил.лева 120 таблетки. Не са му казали как се пият , дали всеки ден или през определен период от време. Вашето мнение какво  е?

Ужас. България 21 век. Хората оставени сами да се оправят. Държава липсва, освен, когато трябва да събира данъци и такси.
За съжаление по здравна каса не се отпускат тези медикаменти, а също така няма от къде да се закупят в България.
Мисля, че трябва да отдетелите време и да идете да се срещнете с въпросния доктор да ви обясни всичко.
Това, което знам е, че в съответната община могат да отпуснат еднократна помощ за закупуване на скъпи лекарства. Поне да се започне от някъде. Успех ви пожелавам, дано потръгне в добра посока!

# 6
В аптека в Германия ни дадоха цена 4 хил.лв. ,лекаря ни се обади днес и каза 8 хил лв ама не знаел как се пият. Ако си ги купим е казал, от аптеката в Германия и ще ни дадът схема на пиене. Той не знаел или да си потърсим друг вариант.  Направо ни отби и по - добре. Внимавайте, мн с тези мушенници източващи здравната каса!

# 7
В аптека в Германия ни дадоха цена 4 хил.лв. ,лекаря ни се обади днес и каза 8 хил лв ама не знаел как се пият. Ако си ги купим е казал, от аптеката в Германия и ще ни дадът схема на пиене. Той не знаел или да си потърсим друг вариант.  Направо ни отби и по - добре. Внимавайте, мн с тези мушенници източващи здравната каса!

Намерете добър онколог.
Този лекар до момента не е компетентен за терапията.
Има различни милиграми, различни схеми на пиене на тези лекарства.
Те са нови вид лечения с добри резултати, но трябва да се направи точна схема, не да се дават на око.
Търсете добър онколог, вие от град сте? Или коя област? Питайте, тук също може да се намерят препоръки.

Общи условия

Активация на акаунт