Почистване на пералнята след пране на обувки

• 523
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте Hug! Имам запитвания относно вие как си почивствате пералнята след като си изперете обувките. Миналата седмица за пръв път прах маратонки в пералнята, като цяло обувки. Два чифта пуснах, като единият са ми работните маратонки. Преди да ги пусна, ги изчетках хубаво със сапун за пране и четка за зъби външно, като наблегнах на подметките и след това ги пуснах на 40 градуса. След като ги изпрах, пуснах една пералня със оцет и сода на 90 градуса. След това пуснах 2 перални с дрехи. Преди третата ми пералня (която беше бельо и къпри) пуснах още една, като програмата е почистване на барабана, отново със оцет и сода. Отогава насам се притеснявам. Много съм гнуслива и се притеснявам дали се е почистила добре преди бельото. Работя в цех, където е страшно мръсно и съм притеснена относно бактерии. Попринцип всяка седмица, след работните ми дрехи даже пускам една пералня на 90 градуса или  програмата почистване на барабана, винаги с оцет и сода. Трябва ли да се притеснявам или го мисля страшно много. Програмата "почистване на барабан" също сгорещява страшно много водата.

# 1
Пера маратонки всеки месец. То няма значение в цех ли работиш, навън ли ходиш, то в цеха като нищо да е по-чисто, предвид кучешките изпражнения, които са навсякъде.
След всяко пране на маратонки, пускам една програма на 90 градуса, пералнята ми има специална, която се води за почистване. Но не го прави със сода и оцет. Не знам дали помниш химическото уравнение сода + киселина (оцет) = сол и вода 😆.
Има специални препарати за почистване на перални във всеки един магазин за препарати, но така или иначе на почти вряща вода 2 часа, няма как да оцелее.
Бъди спокойна.

# 2
Имам запитвания относно вие как си почивствате пералнята след като си изперете обувките...
...Преди да ги пусна, ги изчетках хубаво със сапун за пране и четка за зъби външно...

Никак. Не ги оставям да станат толкова мръсни, че да се налага да "обезпаразитявам" пералнята си след това.
Нито си пера нещата на ръка преди да ги пера в пералнята. Някой път даже като ме мързи мятам един чифт кецове директно с дънките да се перат.
Веднъж месечно пускам почистване с препарат, някой път два пъти месечно, ако забравя кога съм пускала последно. Не робувам на уредите и дрехите си.

# 3
Пера маратонки всеки месец. То няма значение в цех ли работиш, навън ли ходиш, то в цеха като нищо да е по-чисто, предвид кучешките изпражнения, които са навсякъде.
След всяко пране на маратонки, пускам една програма на 90 градуса, пералнята ми има специална, която се води за почистване. Но не го прави със сода и оцет. Не знам дали помниш химическото уравнение сода + киселина (оцет) = сол и вода 😆.
Има специални препарати за почистване на перални във всеки един магазин за препарати, но така или иначе на почти вряща вода 2 часа, няма как да оцелее.
Бъди спокойна.
Благодаря ти страшно много. Голяма мизерия и плъхове има, киселини, прахоляк, гълъби. Затова и доста време си играх да ги пера на ръка преди да ги пусна в пералнята. Голяма паника съм.

# 4
Има за какво да се притесняваш. Нито оцетът, нито содата дезинфекцират. Най- близко до ума е да пуснеш празна пералня на 90 градуса с дезинфектант за пране.
Оцетът и содата са за готвене.

# 5
дезинфектирам с една таблетка от миалната.

# 6
Освен препаратите за почистване на пералня (които са основно за почистване на отлагания и котлен камък, не толкова дезинфекциращи), има и дезинфектанти за пране. Точно така се казват, различни марки, идеята е че дезинфекцират дрехите (и пералнята). Аз все още не мога да си метна маратонките да ги пера в пералня, гнус ме е, признавам. Но можеш а) да си накисваш маратонките предварително в дезинфектант и тогава - в пералнята, б) да ги пускаш да се перат заедно с дезинфектант и/или в) да пускаш после празен цикъл с препарат. Има варианти, ако се налага. Но сода и оцет наистина нищо не прави.

# 7
Благодаря. Оцетът и содата, просто така съм научена. Но малко ми беше съмнейшън работата и затова исках още мнения.

# 8
Една капсулa за съдомиялна и пускам програма "Hygiene".

# 9
  • София/Севлиево
Аз си купувам от ДМ едно прахче, което се води нещо като дезинфектант за пералня.След пране на обувките (което е рядко,може би 4-5 пъти годишно) го изсипвам в барабана,завъртам на максимални градуси и пускам празна пералня на някоя по-дълга програма.

# 10
  • София
След обувки или след някакво определено време, винаги дезинфекцирям - понякога пускам кърпи на 90 градуса, когато просто съм решила ей така профилактично, а след обувки с препарат на Лидл.

# 11
Да се чудиш как е оцелял светът, четейки тази тема!
Никога не пера нищо на 90 градуса.
Не мисля, че предвид състава на днешните продукти за пране, е необходимо чак толкова да се вманиачавате.
Дори и не ми е хрумнало да си почиствам специално пералнята след пране на кецове.
Все пак не ги мятате вътре с калта, предполагам. Flushed

# 12
Utro77,

Дори и в книжката с упътване за ползване на пералнята препоръчват ежемесечно почистване със специална програма на 90 градуса.
А именно всичките тези препарати, омекотители и т.н. се наслагват вътре в самата пералня, частите вътре ги правят все по-евтини и по-евтини и ако не се почиства, става голямо мазало отвътре. Тази инфо я имам от пералния ми техник, тъй че просто си правя редовно профилактика, независимо дали пера маратонки или не.
А иначе - имам познати, които перат само на 30 градуса и то на бързи програми. Живи са всичките. Но все пак е въпрос на личен избор и хигиена.

# 13
  • София/Севлиево
И аз перях на 30 градуса,но някои петна от детските дрехи не се махат и минах на 50.Най-дългата програма,която ползвам е час и 30 минути (а тези по над 3 часа идея си нямам защо са направени)...

# 14
Никак не я почиствам. Гледам след маратонки да пускам тъмни дрехи.
Пера всичко на 30-40 градуса.

Общи условия

Активация на акаунт