Отговори
Вчера 11 деца включително и стрелецът умират при безразборна стрелба в Грац, Австрия.
Оказва се, че 22 годишният австриец, който е открил стрелбата е бил бивш ученик, който по последни данни е бил жестоко тормозен от съучениците си и очевидно за това са си затваряли очите и родители и учители.
До кога преподаватели и родители и ще мълчат за подобни издевателства докато някой не изпадне в амок и не хване огнестрелно оръжие?
Засяга ли ни мобингът в училище изобщо и защо едва след като стане някаква огромна трагедия се сещаме, че май не било нормално учители да обиждат ученици или пък съучениците да ти тикат главата в тоалетната чиния, за да демонстрират надмощие и превъзходство?

Последна редакция: ср, 11 юни 2025, 23:32 от Arielle

# 1
Това не става ли всяка седмица? Само, че 90%+ от стрелбите са в САЩ, така че няма голям отзвук тук

# 2
Това не става ли всяка седмица? Само, че 90%+ от стрелбите са в САЩ, така че няма голям отзвук тук
.

Така е, но това никога не е било "ежедневие" в Европа.

# 3
И сега не е. Стават може би 2-3 такива стрелби на година.

# 4
И сега не е. Стават може би 2-3 такива стрелби на година.

Хич не, само разни "локални" банди от тийнейджъри без контрол раздават правосъдие.
Колко му е да се доберат до незаконно оръжие и да направят подобна поразия.
После пак всички ще се тюхкат: "Ама как така...".

# 5
Почти не познавам хора, които да не са преживели насилие в училище под някаква форма. Много учители подминават и оставят децата “да се разберат сами”, и така голяма част от случаите минават безнаказано. Според мен когато в такива ситуации се реагира от учителите, това постепенно им придава неприемливост сред децата и случаите намаляват. Иначе ги игнорират, или по-лошо, кибичат отстрани и снимат с телефона.

# 6
Мобинг ок. ?!
Обаче тоя младеж на 22 години отдавна е завършил и вече не е бил в същата среда. Тоест за мен това не е пряката причина.Не може 4 години след завършването си да живееш в миналото и да не можеш да преодолееш травмата поне минимално.
Не пишат дали е работел или е учел другаде.
Съседите го описват като много затворен, недружелюбен, никога не разговарял с никого дори с връстници от блока. Ходел със слушалки на ушите и живеел само с майка си. На мен ми се струва сериозно психично разтройство да има и неглижиране от страна на всички, както обикновено.

# 7
Като майка на ученик, който беше тормозен доста в училище, мога да кажа-не! Абсолютно  на никого не му пука и всеки си затваря очите, защото така му е удобно и не желае да разваля спокойствието  си...Единственото нещо, което ни помогна и продължава да помага е спортът.С пълна липса на емпатия се сблъсках, уви...

# 8
Аз още нямам опит в българско училище и как е в наши дни. Племенникът ми е тормозен в училище, в Ирландия. Там казват да игнорираш агресора, да не реагираш и да мълчиш. Ами сестра ми вече не издържа и говори с майката и момчето и всичко се оправи.

# 9
Навсякъде тръбят, че трябва да се игнорира агресията, но не ми се е случвало да съм имала такъв проблем и игнорирането да го реши, даже напротив. Браво на майката, както и на другата, че е взела отношение.

# 10
На 22 ли са го тормозили съучениците? Много въпросителни има. След три години се върнал да убива деца в пети и седми клас (поне така четох).

Поредният жалък страхливец с оправдания.

# 11
Мобинг ок. ?!
Обаче тоя младеж на 22 години отдавна е завършил и вече не е бил в същата среда. Тоест за мен това не е пряката причина.Не може 4 години след завършването си да живееш в миналото и да не можеш да преодолееш травмата поне минимално.
Не пишат дали е работел или е учел другаде.
Съседите го описват като много затворен, недружелюбен, никога не разговарял с никого дори с връстници от блока. Ходел със слушалки на ушите и живеел само с майка си. На мен ми се струва сериозно психично разтройство да има и неглижиране от страна на всички, както обикновено.

Не сме запознати на какво точно е подложен този човек.
Второ, двама човека подложени на еднакъв тормоз, ще реагират и отработят различно травмата.
Явно не е ставало въпрос за обикновен хулигански тормоз. А е било сериозно, щом на 22 не се е справил, не е могъл да продължи и се е върнал в бившата си класна стая.
Просто е бил тотално неадекватен и луд. Счупен човек.
Трябвало е още като са го тормозили да е хванал пистолета и да отвърне, поне да си го получат тия дето заслужават. Та да е обица на ухото на останалите "ангелчета" Не че е редно. Ама какво е това закъснение от има няма 10 години. Неадекватно е.

Децата са си такива. Каквито ги направят родителите, но влияние имат и останалите хора.
Съветите да се игнорира агресия са от слабоумни хора, които явно говорят наизуст.

# 12
Дали е възможно, след като използваш такава голяма трагедия, за да се изкажеш пред някакви непознати в друга държава, да посочиш поне къде си прочела, че версията за мобинга е потвърдена или да дадеш поне линкове с примери на какво този - хайде да не казвам за какво го смятам - е бил жертва?

# 13
Сутринта на две места го четох. В български източници.
В Австрийски източници не се ровя, не им знам езика.
Arielle е там някъде, да даде източници.
Аз четох само, че това за тормоза е според местни медии.

# 14
Информацията я има във всички европейски издания. Първо излезе в австрийските медии - имаше интервюта с две съседки.
Също така казаха, че оръжията са законно притежавани.

Не намирам логика в това да се върнеш в училище и да гърмиш по непознати деца - тези, които са го тормозили отдавна не са в класната стая, така че за мен този човек си е бил тотално неадекватен.

Първи снимки на убиеца - бял австриец , бащата е бил с арменски произход, но не е в семейството. Това за тези, които веднага предположиха, че човекът ще е друг тип.
Той е искал да накаже училището, но не знам как, след като убива напълно невинни деца.
В предсмъртното писмо е изразил загриженост само за котката си.
https://www.dnes.bg/a/2-svyat/682560-poyaviha-se-parvite-snimki- … to-si-pismo-video

Общи условия

Активация на акаунт