Пазаруване от Amazon- тема № 109

• 69 532
  • 781
  •   1
Отговори
# 375
Като беше министър и трябваше да представи публична имуществена декларация, дедо Еконтий официално декларира 20 милиона дивиденти от Еконт и към 30 недвижими имота, от които 2 къщи за милиони в Испания и две къщи в София. Отделно има поне 2-3 луксозни яхти, от които редовно качва снимки на страницата си. Да е жив и здрав и да си харчи парите, обаче при такива печалби е смешно да говорим за "оръфан пазар" в куриерските услуги и да ги ожалваме, колко са зле. Щом не могат да си намерят персонал, явно заплатите са ниски, няма друго обяснение. А очевидно фирмата добре печели, не е като да е на ръба.

# 376
  • Варна
За мен въпроса е по-скоро дали и как може да се заяви предварително дали да е до офис или до адрес доставката.
Ако не може още с поръчката от Амазон, какъв е проблема тогава да се следи движението на пратката и още с влизането в Бг да се пренасочи безплатно към желаното място?

Тук разковничето е да е безплатно. При мен Амазон редовно ми разбива пратките на почти колкото бройки има в поръчката. Обикновено са 4-5, което си е цифра за пренасочване.

Чудесно би било да може да се доставя до офис, много чакане и ядове ще си спестя - мисля, че не само аз.

# 377
Амазон имат проблеми с доставките и до други държави. Хората очакват доставка до врата, но местният куриер не го прави, а оставя в склад. Хората звънят и се оплаквах на кол центъра, но на Амазон им е по-важно да продават и по-изгодно от време на време някой да си откаже пратката, от колкото да спрат "доставките до врата" до някой пощенски код.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 22:09 от drago_2008

# 378
Като беше министър и трябваше да представи публична имуществена декларация, дедо Еконтий официално декларира 20 милиона дивиденти от Еконт и към 30 недвижими имота, от които 2 къщи за милиони в Испания и две къщи в София. Отделно има поне 2-3 луксозни яхти, от които редовно качва снимки на страницата си. Да е жив и здрав и да си харчи парите, обаче при такива печалби е смешно да говорим за "оръфан пазар" в куриерските услуги и да ги ожалваме, колко са зле. Щом не могат да си намерят персонал, явно заплатите са ниски, няма друго обяснение. А очевидно фирмата добре печели, не е като да е на ръба.

Заплатите като за България въобще не са ниски. На куриер в София са бруто минимум 3200 и стигат до над 4000, което значи, че този служител на работодателя с осигуровките струва над 4000 лв. А работодател му е франчайзът, който взима до около 30% от цената на пратката, останалото си го делят другите по веригата. Една груба бакалска сметка показва, че само за покриването на заплатата и изразходваното гориво на един куриер са нужни около 3 лв на всяка доставена от него пратка. А след това идва и печалбата на собственика на франчайза и за дядо Еконтий Simple Smile От амазонските пратки средно Еконт общо я взимат 5 лв на пратка, я не. Румънците от Фан естествено прибират основния пай.
Когато си поръчаме от Амазон 20 кг перилни препарати (задължително на промоция) и докараме заветните 49 евро за безплатна доставка, надценката на Амазон (ако въобще има такава, защото колкото и да не им се вярва на някои хора, често купуваме стоки и под себестойност - аз го правя постоянно) става невъзможно да покрие дори тези изпилени куриерски тарифи. И това ако си получите поръчката само с една доставка, защото може да я получите и с пет. Тогава разходите за доставка със сигурност са повече от себестойността на поръчаната стока. С по-леките стоки не е много по-различно. Това имам предвид, когато казвам, че такава услуга не може да съществува на пазарен принцип, особено за пазар като нашия, където клиентите правят малки поръчки и гледат основно стоките над 50-60% намаление - клошарското ъгълче на Лидл и Кауфланд Simple Smile

Еконт сигурно биха си спестили много ядове ако дадат възможност за безплатно пренасочване до офис, но май има други пречки или се страхуват, че ще си затрупат офисите с пратки. Но каквото и да е, със сигурност нито Еконт се борят на живот и смърт за тези пратки, нито на Амазон ще им липсваме. Единствено със сигурност печели държавния бюджет, чрез директния приход от ДДС, който не би постъпвал при обичайното използване на посредници за вътрешнообщностни придобивания от физически лица, както бе доскоро, което беше чиста загуба за бюджета от милиони всяка година.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 01:42 от EzzG

# 379
При брутна заплата 3200 лв., работникът взема чисто 2300 лв. За София не знам как някой се навива на тази тежка физическа работа за толкова пари. Да дадат тогава по-добри условия на франчайзърите и да не си измиват ръцете с тях.

Питах Интелекта каква е годишната печалба на Еконт и ето какво ми отговори:
2020 г.: Приблизително 30.7 милиона лева.
2022 г.: 29.9 милиона лева.
За другите години нямал данни, а не ми се рови в Търговския регистър. Но и тези цифри са достатъчно показателни.

# 380
Някои хора съвсем са загубили представа за стойността на парите. Да не мислите, че дори в една Германия куриерите взимат много повече? За сравнение в данъците не може да става и дума и нетните заплати ще се окажат доста сходни. Заплатите в държави от нашия ранг може да са и по-ниски.
Тези 3200 лв. начална са 2500 лв. нето, а 4000 лв. са към 3100 лв. нето. Е, съжалявам, но за неквалифициран труд, който всеки само с шофьорска книжка може да работи, това в България не е ниска заплата. А да говорят едни хора, че заплатите били ниски, и същите хора да искат ниски цени на услугите и безплатни доставки, съвсем започва да звучи налудничаво. Как си го представяте да се случи?

Какво трябва да ни говорят тези милиони печалба, когато те са получени от нормалните им услуги, които са на значително по-висока цена от това, което получават от Амазон? Нима Еконт или който и да е друг ни е длъжен с нещо, та да финансират безплатните ни доставки с останалите си услуги.

# 381
За мен въпроса е по-скоро дали и как може да се заяви предварително дали да е до офис или до адрес доставката.
Ако не може още с поръчката от Амазон, какъв е проблема тогава да се следи движението на пратката и още с влизането в Бг да се пренасочи безплатно към желаното място?
Еконт не предлагат следене с пренасочване на пратките от Амазон. Иначе би било удобно. Аз така процедирам с пратки от Зооплюс чрез Спиди.
Ред. Сега се замислих,като ви чета,че аз поръчвам с данните и името на съпруга ми,той няма регистрация в Еконт и може би затова няма възможност за пренасочване. Но така или иначе на служебния адрес куриера е свестен човек,а и почти винаги има кой да получи пратката.

Последна редакция: нд, 24 авг 2025, 13:27 от Трапезица

# 382
През приложението на Еконт виждам праткта си предния ден преди доставка . Не съм пренасочвала от Амазон , но съм пренасочвала пратки , които са с наложен платеж,от адрес  до офис Еконт, когато не съм на адреса ,безпроблемно и безплатно.

# 383
  • Там...
На мен ми начислява такса. Не начислява, ако сменя деня за доставка.

# 384
  • София
EzzG, няма нужда така разпалено да защитавате еконт. Всички знаем що за стока са. Процедират по същия левашки начин и с платените доставки. Безумно е да компенсират клиентите с отстъпка при изпращане, защото аз лично не бих пратила нищо по тях.
И за да се върнем на темата с пазаруването - в немския има доста намалени Samsonite и American tourister.

# 385
През приложението на Еконт виждам праткта си предния ден преди доставка . Не съм пренасочвала от Амазон , но съм пренасочвала пратки , които са с наложен платеж,от адрес  до офис Еконт, когато не съм на адреса ,безпроблемно и безплатно.
Това не е вярно и не бива да заблуждавате, че туко виж някой ви повярвал и решил да пренасочи "безплатно".

# 386
  • Варна
Какво трябва да ни говорят тези милиони печалба, когато те са получени от нормалните им услуги, които са на значително по-висока цена от това, което получават от Амазон? Нима Еконт или който и да е друг ни е длъжен с нещо, та да финансират безплатните ни доставки с останалите си услуги.

Прощавай ... но това е много смешно.
Няма безплатни доставки.
А дали Еконт е длъжен? Разбира се, че е длъжен да си изпълнява договорите и при условията които сам е разписал.

# 387
  • Сф
Някой да препоръча ръчен миксер, който да си струва от амазон?
И търся изгодна душ система за банята.

# 388
  • София
Аз пък търся изгодно прахосмукачка робот.

# 389
За Еконт има друга тема. Преместете се в нея. Влизам и баам 30 коментара. Викам си, Амазон са пуснали 70% намаление на всичко. Пък то било Еконт. И хич не ме интересува (вярвам не само мен) кой какви печалби годишно генерира, какви разходи има…. Аз си следя само моите. Съветвам и останалите д си гледат в канчето.

Този бива ли го? Помня от темата с препаратите, че имаше разлика в качеството
https://amzn.eu/d/4pF9YBn

Общи условия

Активация на акаунт