Има ли недостиг на работна ръка в България?

• 4 736
  • 101
  •   1
Отговори
# 15
От моят опит и на мои познати -в България хубава работа без връзки не можеш да си намериш Абсолютно не е вярно , че работодателите изпитват глад за кадри.Това е за дейности, където искат да плащат малко, а изискват дълго работно време и пълен"гърч".Младите не се съгласяват,отстояват си правата и лесно си тръгват.

# 16
  • Melmak
Недостиг има так, където се работи гадна работа и се плаща малко. Неслучайно масово по морето се назначават хора от чужбина. Взимат на половина на това, което ще взима българин. Това е.
Приятелката ти да си търси нещо по специалността.

# 17
А на какъв език  ще/ говорят работниците по морето.

# 18
  • Melmak
Не говорят. Работят по хотели, кухни, не толкова на позиции, на които се общува с крайни клиенти.

# 19
  • София
Там, където се плаща добре, няма недостиг. За съдии, прокурори и прочие, има ли недостиг? Съмнявам се. Съдебни секретари и деловодители обаче няма достатъчно.

# 20
Там, където се плаща добре, няма недостиг. За съдии, прокурори и прочие, има ли недостиг? Съмнявам се. Съдебни секретари и деловодители обаче няма достатъчно.

Аха, имам лични впечатления как в областен град в България 2 пъти отменяха конкурса, понеже неможаха  да се разберат, кой да си уреди протежето.

# 21
  • По света и у нас
Има ли недостиг на работна ръка в България?
Ако гледате репортажите по телевизията, ще разберете, че се търсят работници по хотелите, учители и т.н.
Обаче не е така.
Хиляди се търсели,.от чужбина ще вземаме, те пък не идват, ужас, ужас.
Имало много работа в България, но хората не искали да работят. Joy Аз съм сигурна, че и сводниците и наркопласьорите имат нужда от персонал. Ама нали се сещате, че не става така, никой не бяга от хубавото.

Има нещо гнило в наемането. Аз търся от Февруари и абсолютно никой не се обажда. Получих 1 интервю от 70 подавания.
Моя приятелка с фирма в БГ каза, че нямало специалисти и тя не можела да намери никой да работи. Чак трябвало да и помагат ловци на глави. Звучеше все едно че в БГ ще се уредя по- добре.. вече не зная.

# 22
Работодателите твърдят, че има недостиг на работна ръка, защото частният сектор предлага неконкурентни условия на труд - особено извън София. То няма и как един малък бизнес да предложи кой знае какво, като чрез данъчните си разходи трябва да акумулира заплати за държавни служители, половината от които си клатят краката по цял ден, както и за социални плащания, голяма част от които към фиктивно болни и безработни. Едрият бизнес пък се управлява от далавераджии, които са още по-стиснати по отношение на работниците си. Компаниите, които са изключение, са малко и там глад за кадри няма, а напротив, сериозна конкуренция и много строг подбор.

# 23
Примадона, ти не си ли отвъд океана? Там сега валят съкращения.
Приятелката колко плаща?
ММ е висококвалифициран опитен специалист в особена сфера. В България не са единици, но са достатъчно малко. Предлагат му условия, които дори за мен са смешни, а такива като мен с лопата да ни ринеш.

# 24
  • По света и у нас
Приятелката плаща добре като за бг, но аз не съм в нейния бранш.
Това не значи,  че нямам контакти в моя.

# 25
Приятелката плаща добре като за бг...

Или не плаща толкова добре, както си мисли, или има други минуси, за да не си намери човек.
При читавите работодатели чакат с години да се освободи място или плащат подкупи, за да ги наемат.

# 26
  • По света и у нас
Това си е неин проблем и аз няма как да знам какво е положението във фирмата и.
Цял живот съм работила в корпорация управлявана от жена и не мога да се оплача, но малките фирми определено не са толкова силни колкото големите и там не се плаща чак толкова добре а и се работи повече с по малки изгледи за прогрес и промени… такаче мога да си представя какво е.
Въпреки това жените май се грижат по- майчински за хората си.

# 27
'Като за Бг' за мен означава, че плаща максимум средното за региона. Средното за региона не е точно малко в номинал, но реално и не позволява нещо особено.

# 28
Бе и стажовете не са като преди, супер малко на брой, като се вземат хората на шуши и гуши, евентуално ако остане място-две от кандидатствали 200 🙃 Но пък министъра гордо изрича, че всеки образован може веднага да си намери работа.

# 29
Освен заплащането и други фактори играят роля. Ако на работодателя по една или друга причина му излезе лошо име, читавите служители ще го избягват.

Общи условия

Активация на акаунт