Екранни деца

• 2 682
  • 52
  •   1
Отговори
Здравейте,имам син на 7г,който е силно вманиачен на тема Minecraft,Криската....гледа клипчета,играе играта....
По принцип е с ограничено време за тези неща,нооо сме и с малко бебе на 2м.,понякога е седял и повече на компютъра...
Като цяло аз съм против устройствата,а според баща му,те развивали..
Да ама,сега е вкъщи баткото,не ходи на градина..и забелязвам,че акъла му го няма никакъв,говори само за играта,като му кажа да направи нещо,не се концентрира,например намери си флумастерите,отива до бюрото(те са там)и ме пита къде са,Абе като бавноразвиващ започва да ми става...
Знам за екранна зависимост и че новите поколения са като аутисти от устройствата.
На таблет има 40 Мин на ден,някога пускам още 30.
На компютъра около час..
Вие как действате с вашите деца на тази възраст,силно съм притеснена,че започва мозъка му да се "изпържва"....

# 1
Отсега се пригответе, че ще е вечна борба. Няма отърване от екраните.
Моят честно казано по-късно се залепи за тях, на около 10 започна по-активно да ги ползва. И ние минахме през Майнкрафт и още няколко, не ги помня вече. Ами има ограничение по принцип, но от година-две и то поотпада лека-полека, защото са вечни кандърми, увещания, мрънкане, изнудване (от негова страна към нас) и се уморихме. Сега го оставяме по негова преценка. Като прекали, го наритваме (да не се чете буквално) и това е. Той, като има и други занимания, няма как да стои постоянно, но да, повече, отколкото ни се иска прекарва пред екрана.
Та технологично ограничение на времето и занимания с други неща - това са основните методи. Излизане, ходене на спорт, хоби някакво...

# 2
Не разбрах, 7-годишно дете има 40+30+60 минути на устройства?

# 3
Моят син ,той е на 6 и гледа в ютуб клипчета на майнкрафт,как разни хора играят игри и после отива и започва да си строи с леглото и да си играе каквото е видял...
Но...имаше един период преди година беше се вманиачил по криската и компания и гледаше разни страшни игри,започна да се страхува да отиде до тоалетната и да се лигави като момчетата и тогава с баща му забранихме,но той беше по-малък и по-слушаше и сега дори не поглежда въпросната компания
Сега е на друга вълна мина през squid game, сега гледа някакви странни неща тунг савур сахур или нещо подобно

# 4
Мойта малката дъщеря е на 7 г. Играе на таблет около 30 мин. веднъж на 5 дни, може би и по-рядко, освен когато е болна, тогава е малко повече.
Какво прави - чете книги, рисува, играе настолни игри с баща си и кака си, решава задачи по математика, играе навън, гледа детски по 30 мин. на ден, реди пъзели, прави си парфюми от трева... 100 неща има, които да свърши.
А, да добавя - ходи на танци и на спорт.
Телефон НЕ ПИПА освен ако не й дам моя изрично да снима нещо, после ми го връща.
Няма ограничение за времето на таблета, има ЗАБРАНА да го пипа освен ако изрично не й позволя. Така че тя не се и пробва, защото обикновено отговорът е "не може" Grinning
Като прочета за пристрастени малки деца към устройствата и ми става лошо. Извинявайте, ама родителите са за бой, не децата...

Последна редакция: пн, 16 юни 2025, 09:39 от Змей Горянски

# 5
  • Beyond the stars
Аз не разбирам как се случва гледането и вманиачването без родителска намеса и защо се разказва като събитие, което просто се случва нали.
Нашият младеж е почти на 7. На компютър не е играл никога, веднъж на PC с вуйчо си, на телефон е играл броени пъти "Не се сърди човече". Ако пускам нещо да гледа, се пуска през ТВ на голям екран.
Знае обаче за всички възможни игри от градината. От сега е пазарлък кога той ще има телефон Bowtie
Мисля, че поне до 10 ще удържим, ама да видим.

# 6
Родителите дават телефон и таблет в ръцете на невръстни деца, често дори на бебета или непроговорили все още тодлъри, масово телевизори във всяка стая, работещи 24/7 дори когато не се гледат, и после реват по форумите и пишат анонимни постове по групите на какъв специалист да си заведат детето, когато положението излезе извън контрол. Хранят се пред екран, само и само да могат да набутат храната в устата, приспиват се с екран, щот не искало да спи иначе, и така нататък...
Екранните деца са нещо страшно и го казвам като пряк наблюдател на не едно и две деца. Зяпането на екрани е пагубно за детския мозък в първите години на детето. Пристрастява и води до агресия и истерични пристъпи.

На моето дете давам телефон буквално 5 пъти годишно, по време на дълъг път. Телевизор нямаме така че не гледа. Дори като седнем на заведение и има телевизор там - не гледа, въобще не забелязва, че има телевизор. Навиците и правилата се градят у дома от родителите. Далеч съм от мисълта че винаги ще е така, някой ден ще й купя телефон и ще разполага с него, но се старая да положа основата с правила.
Те самите родители в 90% от времето са зяпнали телефона, детето им говори нещо, иска внимание, иска игра, никой не го отразява, "изчакай мама само да види тука нещо...", тъжна е картинката в повечето случаи...

# 7
Аз бих му спряла всички устройства. Една седмица ще реве и ще е в “абстиненция”, но после ще му мине.
Трябва обаче да се разберете с бащата и да имате еднакво виждане по въпроса. Ще потърся после и ще доредактирам с едно много добро видео за екранните зависимости.
Намерете алтернатива - четене на книжки, ако се кърми бебето, рисуване, пластелин, Лего, строители…

PS: https://www.youtube.com/live/UNN-JepA_vo?si=IH54gxT27h_33qJC

# 8
# 9
  • Най-красивата страна
Вниманието на детето трябва да се насочи другаде.
Например повече занимания навън.
А вкъщи някакви задачи.

# 10
Играта не устройство не трябва да бъде режимно , както сте го поставили във взаимодействието с детето. Трябва да бъде награда. Вие получавате ли заплата без да работите? Не. ами това е същото. Като трябва  много добре да обмислите колко "труд" трябва да се положи и за колко време  за да има детето правилната мотивация. Нито да е прекалено лесно, нито да е непостижимо. Освен това нека не получава наградата авансово. Подкупите също са напълно неподходящи. Всекидневния достъп обезсмисля ценността , прави тази награда прекалено достъпна.

На таблет има 40 Мин на ден,някога пускам още 30.
Не проявявайте вариативно родителство , това е изключително вредно за границите и правата, които трябва да поставите на детето.

Освен това като време сумарно - това е страшно много  и то всеки ден, Uncommon - много правилно отбелязва. Това е над два часа дневно, представете си вие да прекарвате по два часа на ден на телефона. ами това ако пресметнем е цялото му свободно време на ден заето с устройства!

Важно е да сте на едно мнение с таткото. ако това го няма, каквото и да си говорим тук е просто сътрисане на въздух.

# 11
И даване на екрани като награда не мисля, че е съвсем ок. Рискува се да се премине в другата крайност даването на екран да стане самоцел за детето, да се превърне във вманиачено натягане и самодоказване не с радостта, че детето има постижение, а с радостта, че ще получи устройство, макар и замалко.
За мен разсейване и запълване на времето с друго е по-правилния подход, при деца под 7 годишна възраст поне.

# 12
Е, откъде толкова малки деца знаят за тези игри? Имам племенници на същата възраст. Гледат детско по телевизията Пепа пиг и подобни и понякога на лаптоп детско от ютуб. Рисуват си, играят си с играчки, в парка тичат, карат колело...
Кой им ги дава тези игри и им ги пуска - Родителите! Махайте ги и готово! Прибирате го и край. Това зависи от вас вие сте силната и "шефа", не детето.
Моето дете, когато беше малко също имаше компютърни игри и филмчета, ама не му оставаше много време от спорт и игри с децата.
Компютрите са полезни и всеки трябва да има добри компютърни умения, но трябва да се ползват с цел.

# 13
Така, телефон моето дете не ползва.
Таблет има от 1г,на който има време 40 Мин,но от половин година да кажем се зариби по Майнкрафт и то от дете от градината,гледа детски иначе пак с ограничено време.
Аз 7г изключително много съм се занимавала с него,и от там,той знае че за всяко занимание аз трябва да съм там,но вече положението е друго с бебе.
Може би и че много съм се занимавала е моя грешка,не съм го оставяла сам.
Беше бебе,сядала съм по кафета,никога не съм дала телефон за да си пия кафето спокойно,както и до сега телефон няма,дори за 1 клас мисля и да няма,но както казва баща му,ще се смеят...така че търся златната среда
Родителите дават телефон и таблет в ръцете на невръстни деца, често дори на бебета или непроговорили все още тодлъри, масово телевизори във всяка стая, работещи 24/7 дори когато не се гледат, и после реват по форумите и пишат анонимни постове по групите на какъв специалист да си заведат детето, когато положението излезе извън контрол. Хранят се пред екран, само и само да могат да набутат храната в устата, приспиват се с екран, щот не искало да спи иначе, и така нататък...
Екранните деца са нещо страшно и го казвам като пряк наблюдател на не едно и две деца. Зяпането на екрани е пагубно за детския мозък в първите години на детето. Пристрастява и води до агресия и истерични пристъпи.

На моето дете давам телефон буквално 5 пъти годишно, по време на дълъг път. Телевизор нямаме така че не гледа. Дори като седнем на заведение и има телевизор там - не гледа, въобще не забелязва, че има телевизор. Навиците и правилата се градят у дома от родителите. Далеч съм от мисълта че винаги ще е така, някой ден ще й купя телефон и ще разполага с него, но се старая да положа основата с правила.
Те самите родители в 90% от времето са зяпнали телефона, детето им говори нещо, иска внимание, иска игра, никой не го отразява, "изчакай мама само да види тука нещо...", тъжна е картинката в повечето случаи...

# 14
И даване на екрани като награда не мисля, че е съвсем ок. Рискува се да се премине в другата крайност даването на екран да стане самоцел за детето, да се превърне във вманиачено натягане и самодоказване не с радостта, че детето има постижение, а с радостта, че ще получи устройство, макар и замалко.
За мен разсейване и запълване на времето с друго е по-правилния подход, при деца под 7 годишна възраст поне.

Награди/стимули не са само това което родителите мислят че е добро и полезно за детето. Същото важи и за възрастния, който изпушва цигара в обедната почивка или се награждава с чашка ракийка на вечеря Simple Smile Ама на него никой не му натяква.  Докато се стигне до социална награда, се минава през материална, понякога даже много материална и често тя е това което родителите не биха искали да дадат, но стимулът е  двигателя който ще накара детето да прави нещо което иначе не би. От там обикновено се работи по сдвояване на стимули (материален и социален). Но кога детето ще има нужда само от социален стимул не може да бъде твърдо определено като възраст, не всички деца са амбициозни по получават радост като си оправят кревата или простират прането. Разбира се много зависи и от родителския стил на възпитание, освен от самото дете.

Общи условия

Активация на акаунт