Какво повече НЯМА да купя - 28

• 92 974
  • 720
  •   4
Отговори
# 600
Може би са заменили част от какаото или са използвали различен вид какао (по-нискокачествено). Отдавна не съм купувала от тях, но си бяха кафяви преди, определено.

# 601
Преди две седмици бях си купила изчистени орехи без черупка опаковка на "Борче",
пишеше произведени в Китай. Харесах ги на вкус и си купих пак преди няколко дни.
Този път доста неприятна изненада - на всяка трета ядка по една с вкус на нещо
като нафталин или ДДТ. Не определям точно, но адски неприятно.
С какво ги опушват против ларви в складовете не знам, но доста са се престарали.

ПП/ Същите на вид виждам ги продават насипно на цена 25 лв/кг.

# 602
От китайците всичко може да се очаква, че са сложили. Щом се тафърчат, че вече правили имитация на яйце.

# 603
Стига де, китайски ядки. Даже ме е страх да си го помисля, камо ли да ги ям Joy

# 604
  • оттам, откъдето започва България
Кашу на "Борче" ни е любимо. Произход: Индия.

# 605
  • София
А откъде мислите, че идват повечето ядки? Да не би да си мислите, че са от България. Даже "българските" фъстъци, които продават, не са български.

# 606
  • Sofia
Български фъстъци, от години няма на пазара. Всяка година за Коледа купувам ядки, включително и фъстъци, които пека в къщи и винаги питам за произход, както и има ли все пак български, отговорът е Не. Всичко което се продава е внос, основно от Китай, Щатите и кой знае ли къде.
Българските фъстъци -  Калина които търся от години, няма в търговската мрежа.

# 607
Български фъстъци, от години няма на пазара. Всяка година за Коледа купувам ядки, включително и фъстъци, които пека в къщи и винаги питам за произход, както и има ли все пак български, отговорът е Не. Всичко което се продава е внос, основно от Китай, Щатите и кой знае ли къде.
Българските фъстъци -  Калина които търся от години, няма в търговската мрежа.

Което е много жалко, защото фъстъците се гледат лесно, особено българските сортове като Калина, просто искат по-топъл климат и по-леки почви, защото се вкореняват и в тежка почва не става. В Южна България все още се произвеждат, поне за лична консумация. Обогатяват почвата с азот и са полезна култура.

# 608
Преди две седмици бях си купила изчистени орехи без черупка опаковка на "Борче",
пишеше произведени в Китай. Харесах ги на вкус и си купих пак преди няколко дни.
Този път доста неприятна изненада - на всяка трета ядка по една с вкус на нещо
като нафталин или ДДТ. Не определям точно, но адски неприятно.
С какво ги опушват против ларви в складовете не знам, но доста са се престарали.

ПП/ Същите на вид виждам ги продават насипно на цена 25 лв/кг.
Повечето ядки идват от Китай. Белени сурови ядки мия обилно под гореща вода и тогава пека или суша, ако ми трябват сурови. Освен, че ги третират с всевъзможни препарати, понякога върху тях има един гранив налеп. След обилен горещ душ стават като нови. Grinning

Чесънът по магазините в по-голямата си част също е Китайски. Satisfied

# 609
През 80-те беше много модерно да се отглеждат фъстъци, доста хора се занимаваха с това и изкарваха хубави пари. Какво е станало, че тази култура вече не е печеливша?

# 610
  • Пловдив
Малко хора искат да се занимават с отглеждане на нещо. Имам едни познати...за мен това е утрепия. Жената си изкара майчинството на пазара да продава, мъжът бачка яко. Няма студ, няма пек. И ако се падне кофти годиня, градушка и всичко отива по дяволите.
Наложи ми се няколко дни да поливаме зарзавата на свекърите - няколко лехи по два часа на ден отнемаше само това занимание.

# 611
Интересно, че повечето търговци на хранителни стоки не пишат произхода примерно на ядките, а се продават и насипно. В случая "Борче" за мен са коректни и уважаващи клиентите си след като посочват производителя, но последният им гаф не е за пренебрегване поне за мен.

# 612
През 80-те беше много модерно да се отглеждат фъстъци, доста хора се занимаваха с това и изкарваха хубави пари. Какво е станало, че тази култура вече не е печеливша?
Стана това, което стана с всички останали продукти родно производство. Същото очаква и малкия и среден бизнес.....и така нататък по реда на номерата. Smirk

# 613
Ядките, които купувам от Евразия трейдинг от слатинската борса винаги посочват произход - бадеми САЩ, орехи Китай, кашу Виетнам, изхвърлила съм пакета на шам фъстъка, за да видя произход. Изобщо не ме притесняват китайските орехи - супер качествени са и при неправилно съхранение гранясват. Вече не очаквам почти нищо българско като суровина, но това е положението. Трудно е да си производител в България със затворен цикъл.

# 614
  • Sofia
Къде може да се купят български?, визирам конкретно фъстъци, дори и на по висока цена.

Общи условия

Активация на акаунт