Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 89 811
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 165
Ами аз нямах време да анализирам съдържимото в учебника по мат. Гледах да покрием всичко взето там. И после синко дето не бе отварял този учебник, като ми се опулеше насреща с въпроса амаа туй къде го пише..не сме го вземали...и като му отворех учебника да му го покажа....и те така.
Има го с разписани решения. Номерът е да отвориш и прочетеш!!

За миналите нво-та...само помня че миналите две бяха с квадратни многочлени като третото число беше 49..тоест 7 на квадрат и се прилагаше формулата...

Добре си е маГриала за мен...с отваряне на учебника и решаване на задачки че да приложиш наученото...спокойно без уроци могат да станат раЛтите. Ама моето все го гонех да сяда...това ми бе проблема на мен..нас.

# 166
Тета, повтори го няколко пъти, разбрахме те, не всеки обаче има капацитета сам да научи по математика. Да не кажа, че на много хора им е трудно и с учител. И не всеки може да изреши това количество задачи. Тоест може, но ще му отнеме много повече време. Защо не можете да видите друга позиция. Винаги монетата има две страни.
Проблема е, че с един и същи изпит се гонят няколко цели. Винаги на един изпит ще има и слаби и отлични оценки. Въпросът е как са разпределени тези оценки. Хубаво е да се изчака да излязат резултатите, че често и тук сме чели едни очаквания, а точките са други. И тогава можем да кажем труден ли е бил изпита.

# 167
Привет!
В очакване на резултатите и лятната аканцията,  изискава ли се присъствието на децата/ под 14г. при записване/ подаване на документи след второ класиране или това зависи от конкретното уилище?

# 168
Черна станция, аз споделих кое е разумно, според мен.

И да, от моята камбанария...На стрес, пари за уроци, мързел и хормони, и на дете, което не е зряло, за да осъзнае сериозността. И да, всеки родител се притеснява, къде ще попадне детето му. И прави всичко възможно, понякога граничещо с лудостта, за да му подпомогне в тази ненужна битка с НВО). Моето не е изрешило и 1 сборник, няма тази амбиция, за която други родители споделят.

Но тук няма да измислим кое е първо, яйцето или кокошката.

ПП: Вие ли бяхте споменали за ощетяване в проверката?

Ами, как да подкрепям НВО - не виждам и една малка сламчица, за която да се хвана...

# 169
  • София
Привет!
В очакване на резултатите и лятната аканцията,  изискава ли се присъствието на децата/ под 14г. при записване/ подаване на документи след второ класиране или това зависи от конкретното уилище?

Според укзанията на РУО София:

Според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изборът на всеки гражданин да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности се извършва по негов избор, като за малолетните (под 14-годишна възраст) се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители, а за непълнолетните (над 14-годишна възраст) – от учениците със съгласието на техните родители. Записването за обучение в гимназиален етап е важно решение за продължаване на образованието, поради което е желателно присъствието на ученика. Във всички формуляри се изисква както подпис на родителя, така и на ученика.
При обективна невъзможност родителите да присъстват при записване на ученика в съответното училище, следва упълномощеното от тях лице да има пълномощно, като с оглед гарантиране истинността на предприетите действия и защита интересите на детето силно препоръчително е пълномощното да е от двамата родители и да е нотариално заверено.

https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2025/03/2-Stanchev … _za_DPP-2025.docx

Прочетете ги тези указания. Вероятно ще отговорят на доста от въпросите. А може и да повдигнат нови. Joy

# 170

ПП: Вие ли бяхте споменали за ощетяване в проверката?

Ами, как да подкрепям НВО - не виждам и една малка сламчица, за която да се хвана...

Аз, да. Но далеч не съм само аз.  На какъв проверител ще попаднеш си е лотария. При нас единият не видял, другият го мързяло да вникне, прочел по диагонал и само повторил чавките на предния с друг цвят химикал и готово.  Ама такъв е животът. Затова са уроците - за застраховка.

ОК, не виждаш полза, но все нещо трябва да има. И какво да бъде? За мен си е доста добро НВО-то по принцип, вече детайлите трябва да се оптимизират. И в САЩ имат САТ и цял Свят го използва и оценява.

# 171
  • София
21 зад, така зададена, не е ок за нормалните училища. Отличниците знаят да разлагат по-сложни многочлени, защото са ходили на школа.
Повечето обаче не са чували за израза  "множители от първа степен", защото това го няма в учебниците. Има едночлен от първа степен, но не и множител от първа степен. Може някой някога да го е споменал, но не е останало трайно в главите им.

Какво точно искат да измерят МОН, не е ясно. Със сигурност ще разслоят децата, но това е само в полза на децата от математическите гимназии.

За протокола, моето си е решило задачата, не ми е кисело гроздето.

# 172

Какво точно искат да измерят МОН, не е ясно. Със сигурност ще разслоят децата, но това е само в полза на децата от математическите гимназии.

А с какво ще навреди на другите? Освен на егото, че нямат топ оценка?

# 173
Привет!
В очакване на резултатите и лятната аканцията,  изискава ли се присъствието на децата/ под 14г. при записване/ подаване на документи след второ класиране или това зависи от конкретното уилище?

Според укзанията на РУО София:

Според Закона за предучилищното и училищното образование (ЗПУО) изборът на всеки гражданин да упражнява правото си на образование съобразно своите предпочитания и възможности се извършва по негов избор, като за малолетните (под 14-годишна възраст) се извършва вместо тях и от тяхно име от техните родители, а за непълнолетните (над 14-годишна възраст) – от учениците със съгласието на техните родители. Записването за обучение в гимназиален етап е важно решение за продължаване на образованието, поради което е желателно присъствието на ученика. Във всички формуляри се изисква както подпис на родителя, така и на ученика.
При обективна невъзможност родителите да присъстват при записване на ученика в съответното училище, следва упълномощеното от тях лице да има пълномощно, като с оглед гарантиране истинността на предприетите действия и защита интересите на детето силно препоръчително е пълномощното да е от двамата родители и да е нотариално заверено.

https://ruo-sofia-grad.com/wp-content/uploads/2025/03/2-Stanchev … _za_DPP-2025.docx

Прочетете ги тези указания. Вероятно ще отговорят на доста от въпросите. А може и да повдигнат нови. Joy

Четох уж, но не знам дали във Варна тълкуват  "препоръчително" и "желателно" по същия начин.

# 174
Уловката е адвокатска. Това не е математика да забиваш някого така. Дай им нещо да се сетят, нещо математическо

# 175
Къде има качествено обучение по математика и информатика, извън СМГ, където ще ти трябват 100т?

И аз от това се интересувах, ала уви - местата извън СМГ и НПМГ със засилено изучаване на математика и информатика са силно ограничени... 31 - во училище има математическа паралелка, 18-то - също.

# 176
Достатъчно просто си беше с НВО, като имаше БЕЛ, Мат, Природни науки, общ. науки и език (в 4ти клас и за набор 2003, по нататък не помня... ).
Чудя им се на акъла на смесването на манджа с грознде... Ако трябва един модул да е, но отделен, с отделни точки... Да е ясно с математиката си 100%, с природните науки си 50%...
Може да си грамотен математик, но с историята гола вода и хоп, интегриран БЕЛ + история си "неграмотна история"...

Всички езикови гимназии имат 3 и 4 профили с математическа насоченост. Не са само 31 и 18...

Последна редакция: вт, 24 юни 2025, 10:03 от peneva_a

# 177
А в случай, че присъстват на записване и пр. трябва ли им документ за самоличност? Че мойто шмати вчера си изгубила ученическата лична карта, паспорта изтече и го върнахме, картата за градски транспорт е без снимка, няма 14г. за лична карта.

# 178
  • София
И моята се е пулила на "множители от първа степен" и твърди, че това много я е объркало ...

# 179
Това са им забивките, зубрачески.

Общи условия

Активация на акаунт