Седмокласна изпитна тема -23.06-29.06 В чакане на изпитните резултати, майки сипят заклинания чудати

• 89 337
  • 1 852
  •   1
Отговори
# 540
  • София
Тези резултати на 10 клас защо ги пускат по-рано да размътват главите, да си ги бяха задържали малко Sweat Smile. Аз си чаках 30-ти почти спокойно.
 Сигурно в петък ще се започне с рефрешването, макар и да е малко вероятно.

П.П. ganis, видях, че си писала. Кротвам се пак Smile

# 541
Аз да попитам следното:
Знам, че паралелките се редят по желание. Обаче! Ако имаме следната хипотетична ситуация - детето няма никакъв шанс за паралелка А, но въпреки това я пишем на първо място, защото е най-желана. След нея пишем съответно второ желание паралелка У, трето желание паралелка Z и т.н. Очаквано за първо желание балът не стига. След това за второто желание (паралелка У) може ли моето дете да бъде изместено от друго дете с по-нисък бал, но чието първо желание е паралелка У?

# 542
Дете с по-нисък бал НЕ МОЖЕ да измести дете с по-висок бал, независимо от поредността на желанията.

Сещам се, че миналата година го бях сложила на първа страница това Simple Smile

# 543
  • София
Аз да попитам следното:
Знам, че паралелките се редят по желание. Обаче! Ако имаме следната хипотетична ситуация - детето няма никакъв шанс за паралелка А, но въпреки това я пишем на първо място, защото е най-желана. След нея пишем съответно второ желание паралелка У, трето желание паралелка Z и т.н. Очаквано за първо желание балът не стига. След това за второто желание (паралелка У) може ли моето дете да бъде изместено от друго дете с по-нисък бал, но чието първо желание е паралелка У?
Не

# 544
Аз да попитам следното:
Абсурд. Не може.
Гледа се балът по реда на желанията. Не ви стига за първо желание. След това се гледа за второто ви желание вашият бал, сравнен с балът на всички деца, които са стигнали до вашето желание, независимо на кое място са го писали - ако е на първо, се гледа техният бал, ако са го писали на седмо място и не им е стигнал балът за първите 6 желания, пак се гледа техният бал, конкретно за тази паралелка, сравнен с вашия бал. Ако техният е по- нисък, класирате се вие без значение дали при тях е било първо, пето или седемнайсето желание.
С две думи, дете с по-нисък бал не може да ви измести.
Можете да се изместите само вие самите, ако пишете по- нежелано училище като по-предно желание, тогава стига ли ви балът за по-предното желание, се класирате на него и няма никакъв начин да минете назад.

Затова спокойно си пишете най-желаната паралелка на първо място, няма какво да загубите. Не може за второто ви желание да бъдете изместени от дете с по-нисък бал, щото го било писало като първо. Първо, ама не му стига балът, вашият е по-висок, вие се класирате, ако ще и на десето място да сте го писали, ако не ви стига балът за първите 9.
И също така, може да сте го писали второ желание, но ще бъдете изместени от дете с ПО-ВИСОК бал, което го е писали като 15-то желание, но не му е стигнал балът за първите 14.

Доп. Понеже се дописах, излезе преди постът на Санака, която е обяснила всичко.
Всичко, каквото знам, от Санака го знам, така че ако и тя е писала по даден въпрос, четете нея, а не мен. Всичко горе написано го знам от нея.

Последна редакция: ср, 25 юни 2025, 17:17 от Татко Мецан

# 545
Дете с по-нисък бал НЕ МОЖЕ да измести дете с по-висок бал, независимо от поредността на желанията.

Сещам се, че миналата година го бях сложила на първа страница това Simple Smile
Ами и аз така знам, но разни хора упорито ме убеждават в обратното. Затова реших да си сверя все пак... Мерси Hug

# 546
  • София
Това във всяка седмокласна тема го пиша с големи червени букви. Grinning

И на 58-мо място да сте го сложили, пак не може да ви измести дете с по-нисък бал, ако не сте приети по първите 57.
Няма стратегии и уловки при реденето на желанията. Почвате от най-желаното и вървите надолу към най-нежеланото. Само това е.

# 547
  • София
Точно така.
Всяко дете се класира след всички с по-висок бал и преди всички с по-нисък.
Затова се гледа колко деца имат колкото нашите и повече точки, те са ни реалните конкуренти.
Ако има 2 600 такива, значи това са 100 паралелки по 26 деца. За да сме сигурни, че ще влезем, трябва да осигурим 100 желания за тези 2 600 деца. След тях сме ние.
Е, няма нужда да изглеждаме 100, но да съобразим, че по-желаните паралелки ще се заемат преди нас. Това то гледаме от статистиките от предните 2-3 години.

# 548
Моята дъщеря има едно желание, което и' е първи избор😅 (честно казано, и моето първо желание е това). Паралелките са две, не са от тези с най-високите балове, но знам ли. Ако пишем това като първо желание, а някой друг ученик има същия бал и го е писал примерно като второ или трето, четвърто, пето желание, дъщеря ми в този случай би ли имала някакво предимство? Чудя се дали изобщо има смисъл да слагам други желания (за гимназии с по-висок бал, за които едва ли дъщеря ми ще има шанс) на по-предно място? Ако сложим най-желаното не на първо място и все пак я приемат в паралелка с по-висок бал (записана по-нагоре в желанията, но реално по-нежелана от нея), тогава губим възможност да я запишем в "по-долното" желание (предпочитано всъщност от нея), защото други деца с идентичен бал са сложили паралелките по-високо в техните желания? Така ли?
Съвсем изтрещях. Дано да съм обясниха разбираемо какво имам предвид!😂

# 549
Пишете си желанията както ги искате. Все пак правите справка със статистиката, за да се застраховате с достатъчно желания. Водещ е балът, не поредността на желанието.

# 550
Няма стратегии и уловки при реденето на желанията. Почвате от най-желаното и вървите надолу към най-нежеланото. Само това е.
Цитирам Санака, да не го преразказвам. Не може да се върнете назад, ако прескочите по-желана паралелка. Няма предимства, редите само и единствено по реда на желанията.

# 551
  • София
Не мога да проумея защо човек би сложил по-нежелано училище пред по-желаното.

# 552
Реди се по реда на желанията..независимо дали си мислите че детето няма шанс за нещо. Ако го иска..то се слага на първо място. После се слагат другите.
Не е ок само едно желание да посочите. Рисковано е.
Максимално много се пишат...така ни посъветваха нас.
Иначе има риск да остане незаписано никъде.

# 553
  • Пловдив
Защото е от топ училищата вероятно

# 554
  • София
Не мога да проумея защо човек би сложил по-нежелано училище пред по-желаното.
И аз, но ще се изненадаш колко често се случва. Всяка година има казуси от типа: Детето е прието по трето желание. Иска да участва на второ класиране за първо желание, но като второ сме сложили училище, което по не иска от третото и сега го е страх да не го приемат в него. Simple Smile

Не е нужно желанията да са толкова много, стига да са в различни балови диапазони. Аз миналата година сложих само две паралелки в едно училище като резерва след реалните желания. Бях сигурна, че няма да опрем до тях, но ги сложих за в случай, че тотално съм объркала прогнозите.

Общи условия

Активация на акаунт