Трудности в избора на университет, специалност и кариера след 12 клас.

• 1 483
  • 18
  •   1
Отговори
Здравейте, тази година завърших 12 клас и сега ми е изключително трудно да си избера университет или специалност. Средният ми успех от дипломата е 6.00, а на ДЗИ по Български език и литература имам отличен, тоест имам качества да бъда добър професионалист, тъй като съм старателна и "умна", проблемът е, че нищо не ме влече до такава степен, че да си кажа "Да това е моето нещо, това искам да уча и да работя". Кандидатствах в Икономически университет-Варна (със Счетоводство и одит, което завърших и в гимназията), Бургарския свободен и в Пловдивския университет (с Право). Много четох по въпроса и за съжаление все още нямам точна представа къде да се запиша (предполагам, че ще бъда приета и на трите места). Надявам се някои от вас да ми дадат мнение, било то за какво да уча, за университетите, сравнение между Правото в Бургас и Пловдив и всичко, което може да се сетите по темата. От всичко, което изчетох за това къде да се учи Право в България, разбрах, че най-предпочитани са софийските университети, но аз не мога да си причиня живот в столицата. Приеха ме и във ВУСИ-Пловдив със специалност Криминалистика, но след малко ровичкане в интернет и мнения от някакви си познати на една приятелка се отказах от самия университет. Студентският живот (или там както го наричат) също ми е непонятен. Нямам близки или дори познати, които да са учили или да учат в университет. Когато попитам някой от семейството си за мнение и съвет, всички вдигат рамене, а после ме критикуват за това, което аз съм споделила. Спирам да се оплаквам и предварително благодаря на всеки отзовал се на помощ!

# 1
Аз бих избрала счетоводство във Варна. Даже съм се чудила дали да не го запиша като второ висше, работата е доста перспективна. Един(ствен) минус може би е, че не може да се работи в чужбина (не съм съвсем сигурна доколко нещата се припокриват в ЕС), но то и с правото е така - а в правото без солиден гръб не си струва.

# 2
Право, разбира се. Не се притеснявайте, те преподавателите в Софийския и във всички останали университети са на 80% едни и същи. Учи се много, но вие имате основата и ще се справите. Съветвам ви да изберете Пловдив.

# 3
Аз пак да кажа, че висшето образование не е задължително.
Ако не си сигурна какво точно искаш да учиш и в каква област да се развиваш, ами... дай си малко почивка.
Огледай се, ослушай се, поработи и когато ти се избистри - кандидатствай.
По този начин няма да се налага да сменяш градове, университети, специалности, ако не уцелиш с първия избор сега.
Непонятно ми е и как в твоето обкръжение няма студенти. В наши дни вече всички са студенти, и девойките/младежите, и родителите им дори.

# 4
  • Melmak
Къде е счетоводство, къде е право? Две много различни специалности са това. Няма как да ти дадем съвет. Помисли ти какво искаш да правиш. Запознай се с работата на юрист/адвокат и на счетоводител. Това са сериозни професии и не са за всеки.

# 5
Аз бих избрала счетоводство във Варна. Даже съм се чудила дали да не го запиша като второ висше, работата е доста перспективна. Един(ствен) минус може би е, че не може да се работи в чужбина (не съм съвсем сигурна доколко нещата се припокриват в ЕС), но то и с правото е така - а в правото без солиден гръб не си струва.
Счетоводството ми е лесно и донякъде интересно, но вече имам предложения за работа от мои учители и не знам дали има особен смисъл в това да уча 4 години за позиция, на която някои фирми са готови да ме назначат и просто със Свидетелство за професионална квалификация. Проблемът ми е, че не се виждам като счетоводител. Ходила съм на практики и като видя лелките, които само премятат някакви листи и задават команди на програми, направо ми става лошо и се отказвам. Никакво желание за живот и за развитие и качествена работа не виждам в тях. Но не се и виждам в никаква друга сфера.

# 6
  • у дома...
За да имаш развитие като счетоводител - експерт, главен, одитор и т.н. определено ще ти трябва висше Счетоводство.

# 7
Мило момиче, ти, твоята амбиция и хъс избирате дали да станеш уморена от живота лелка в прашна стаичка в Горно Нанадолнище или адекватен, търсен и добре платен специалист, който в един момент може да си позволи да не е служител, а да работи за себе си (както не малко счетоводители).
Сега ти е най-продуктивното време, но ще го разбереш след 10-15г, като започнеш да му береш плодовете. Не го пропилявай за нещо без перспектива.

Това, че отсега ти предлагат позиции, за мен би било само още един коз в посока счетоводство. Не просто ще си помагаш/се издържаш по време на следването, но и ще трупаш опит по специалността си. Безценно е това, дано го видиш. А хубава позиция никой няма да ти даде само с гимназиална диплома.

# 8
А мислила ли си да се насочиш, например към медицинска сестра, маркетинг, архитектура, фармация?

# 9
Много странен избор на университети, пък уж си с високи оценки. ИУ-Варна е окей, ама…Бургаския никой не го брои за съществуващ.

# 10
Относно "право", разбираемо е, че имат някакъв рейтинг университетите, но не е никак трудно да се усвои материала където и да е. В днешно време има достатъчно информация, лекции и др материали. Но реализацията после е много трудна, защото се нароиха много юридически факултети и излизат много специалисти. Никой не е останал без работа, но по-желаните позиции е проблемно.

# 11
А мислила ли си да се насочиш, например към медицинска сестра, маркетинг, архитектура, фармация?
Химията и биологията не са ми любими затова и никога не съм се интересувала от медицината и фармацията. Първоначално архитектурата, много ме привлече, тъй като математиката освен лесна ми е и интересна, но аз изобщо не мога да рисувам, а има по 2/3 изпита по изобразително само за да влезеш в университета.
Много странен избор на университети, пък уж си с високи оценки. ИУ-Варна е окей, ама…Бургаския никой не го брои за съществуващ.
Ако под “добри университети” разбирате тези в София, както вече споменах, аз лично не бих си причинила живот в столицата.

Последна редакция: чт, 26 юни 2025, 20:14 от d00025

# 12
За университетите нямам наблюдения, но на твое място бих избрала правото. Аз съм завършила езикова гимназия и понеже също не знаех какво искам да уча си избрах от справочника специалността с най-много изброени професии - "Финанси". Реших, че след като има толкова широка реализация все ще си намеря мястото. Започнах да работя още в 3-ти курс на най-ниското ниво счетоводител и така си останах в професията. В момента съчетавам функцията на главен счетоводител и финансов директор, отговарям за няколко оперативни счетоводителя, а масата от колегите ми са юристи (не е адвокатска фирма). Наблюденията ми от гидините опит са, че завършилите счетоводен техникум могат със съвсем малко обучение да влязат и да започнат директно да работят оперативно счетоводство. Обучението по счетоводство в техникумите покрива изцяло специалните предмети в университетите и те нямат особена нужда от висшетообразование, за да приложат знанията си в практиката. Висше счетоводство служи главно за СВ и за да придобиеш по-бързо право да съставяш финансови отчети.
От друга страна един главен счетоводител, одитор и финансов директор си тежи на мястото ако разбира от законодателство. Има го и момента, че начинът по който счетоводител чете данъчното законодателство рязко се различава от начинът по който го разбират юристите. С колегите много често спорим по темата - те все искат да ходят да се съдят с НАП, защото прилагали 'странно' законодателните норми и вероятно са прави, като се има предвид колко актове падат в съда. Така че едно юридическо образование ако все пак после решиш да се развиваш в областта на финансите ще ти е огромен плюс.
Аз на твое място бих записала право и в процеса на учене бих решила дали ще работя като юрист в бъдеще или ще се върна към финансите. Ако избереш второто винаги можеш да запишеш счетоводство като втора специалност и да вземаш дори 2 години в една за по-бързо дипломиране. Явно си умно момиче - ще ти е трудно но не е невъзможно. Дори да не запишеш второ висше можеш да си потърсиш работа като оперативен счетоводител докато си студентка и да почнеш да трупаш стаж, за да можеш после да подписваш финансови отчети.

# 13
Здравейте, аз Ви препоръчвам специалността - Стопански и финансов контрол. Има я в София, Свищов и Варна. Мн интересна специалност и същевременно дава възможност за реализация в много сфери като:
- Одитори в Сметната палата;
   - Инспектори в Агенция „Митници“, Национална агенция за приходите, Агенция „Държавна финансова инспекция“;
   - Вътрешни одитори в звената за вътрешен одит в организациите от публичния сектор, банкови и други финансови институции, нефинансови предприятия;
   - Финансови контрольори в организациите от публичния сектор на икономиката;
   - Митнически представители във външнотърговски и спедиторски фирми.
Много от колегите ми работят в горепосочените институции или са в частния сектор на "високи" позиции.

Друга преспективна специалност е Туризма. В краткосрочен аспект се очаква голям недостиг на ръководни кадри в сектора.

# 14
Здравейте!Ползвам темата ,за да поискам мнения за -Компютърни технологии във ВУТП и Бизнес информатика и комуникации в УНСС.Пред дилемата сме кое да изберем.

Общи условия

Активация на акаунт