Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 75 308
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 110
  • София
Знам, че е малко рано за тези “непреходни размисли”, но гледам за предишни години, че при момичетата разликата в бала между 1-во и 2-ро класиране в някои от най-желаните ЕГ не е повече от 1т. Така ли е наистина, или аз гледам грешни таблици?
Нормално е.

# 1 111
Здравейте!
Може ли от някъде да се види нещо като статистика какъв е балът на децата в дадена паралелка.
Имам в предвид следното: например ако в една паралелка има голяма разлика между максималния и минималния приемен бал, да кажем на първо класиране, колко деца са влезнали с бал близък до максималния, колко деца са влезнали с бал, близък до минималния, колко от децата са влезнали с бал около средния за паралелката и т.н.
Статистиката може и да не е за всяко едно от децата в паралелката, а осреднена за съответната паралелка.
Очертава се синът ми да влезне в паралелка, в която е вероятно балът му да бъде един от най-високите. Ние ще пишем и паралелки с по-висок бал, но се опасявам, че няма да успее да се класира за тях. Ако, например, най-високият бал е 380т., а най-ниският в същата паралелка е 240т., то колко от приетите деца са с бал към 380 т., колко от приетите деца са с бал малко над 240 т., например.
Дано да съм го обяснила добре. Не бих искала само той или още едно-две деца да са с максималния за паралелката бал например, а всички останали деца  в тази паралелка да бъдат с доста по-нисък от неговия бал.
Ако някой някъде е виждал подобни данни, моля да сподели. Става въпрос за София.
Благодаря предварително.

Ще бъде отличника на класа, най-добрия. Какво по-хубаво от това.

Наистина доста майки изтрещяв@т покрай приемането на децата. Тези статистики, ако има такива са за минали години. Боб и леща ли ще хвърляте или на гледачки ще ходите да видите как ще е тази година ... ?

# 1 112
  • София
Вероятно 20 ОУ "Тодор Минков" -само предполагам, де.
Може и да е 145-то или 55 или т.нар. Шилерови  паралелки, както и някои от основните частни училища.
Та да повторя това, което Русалката каза, че няма как да се вземе C1 в седми клас, при положение, че няма речников запас дори и на майчиния език.
Няма как да се вземе и B1 в осми клас. Вероятно детето се е явило на А2 и е изкарало резултат, по-висок от изисквания, който покрива и B1, но сертификата пак е за А2,  не се заблуждавайте.
Изобщо, какво е това бързане да се покрива някакво ниво на езиково или каквото и да е обучение! Смирете се малко, няма причина да се препуска и да се покриват някакви нива с краткосрочни знания. Започвате да приличате на азиатски генийчета, които свирят Лист на пиано на 6г и си мислят, че са виртуозни пианисти, но изпълнението им не се различава от това на обикновен робот. А зрелостта, а чувствата, как може един 10-годишен да говори/изпълнява какъвто и да е вид творба, разказваща з анещастна любов, например!
С какво/кого се състезавате?!

# 1 113
  • Куциндрел
За мен винаги е било излишно записване на малки деца по школи в невръстна възраст. Моето от училище, нета, общуване е понаучило английския толкова, колкото е приятелче, което от преди 1ви клас ходи на школа. Далеч съм от мисълта, че нивото му е уау и за това ще бъде записано от догодина в школа.

# 1 114
Вероятно 20 ОУ "Тодор Минков" -само предполагам, де.
Може и да е 145-то или 55 или т.нар. Шилерови  паралелки, както и някои от основните частни училища.
Та да повторя това, което Русалката каза, че няма как да се вземе C1 в седми клас, при положение, че няма речников запас дори и на майчиния език.
Няма как да се вземе и B1 в осми клас. Вероятно детето се е явило на А2 и е изкарало резултат, по-висок от изисквания, който покрива и B1, но сертификата пак е за А2,  не се заблуждавайте.
Изобщо, какво е това бързане да се покрива някакво ниво на езиково или каквото и да е обучение! Смирете се малко, няма причина да се препуска и да се покриват някакви нива с краткосрочни знания. Започвате да приличате на азиатски генийчета, които свирят Лист на пиано на 6г и си мислят, че са виртуозни пианисти, но изпълнението им не се различава от това на обикновен робот. А зрелостта, а чувствата, как може един 10-годишен да говори/изпълнява какъвто и да е вид творба, разказваща з анещастна любов, например!
С какво/кого се състезавате?!

В 20-то държат DSD 1 по избор в 6 или 7 клас. Децата се явяват по желание. Тази година покриха DSD 1 с B1.

# 1 115
  • София
Сложете  едно такова дете с В1 рамо до рамо с осмокласник, достигнал също до края на годината   В1, и вижте дали  нивото им е еднакво. При това даже за осмокласник вземете такъв, който до края на 7 клас въобще не е учил езика, а  от 20-то - някой от най-добрите. Ще се изненадате от наличната разлика..

# 1 116
Абе в частните училища се научава като за възрастта им. Например всички деца в СС излизат в 7 клас със сертификат FCE, което е В2, и около 1/3 го вземат с Грейд А, което отговаря на С1. В нашето училище също има доста такива деца. Няма да казвам моето какво ниво има🤣
Разбира се, има разлика между С1 в 7 клас и С1 в 12 - ти. Децата в 7 клас нямат речник на възрастен. Но за годините си знаят, та напълно е възможно. Моето знае толкова английски, колкото и български и даже на английски пише по-добре текст. И не е само то, поне още 5 деца от класа са на неговото ниво, другите са по-слаби, но също знаят много. А в езиковата вече придобиват речник на възрастен.

# 1 117
  • София
Мецане, в последните постове се коментира само немски...Английският е по-особен категория, учи се къде ли не и много отрано - по школи, в частни училища, с частни  учители,  на летни курсове/лагери, четат се книги на него, гледат се филми, играят се игри в нета, изискващи комуникация с чужденци.. Колко от тези неща се случват с немски и френски примерно?

# 1 118
Сложете  едно такова дете с В1 рамо до рамо с осмокласник, достигнал също до края на годината   В1, и вижте дали  нивото им е еднакво. При това даже за осмокласник вземете такъв, който до края на 7 клас въобще не е учил езика, а  от 20-то - някой от най-добрите. Ще се изненадате от наличната разлика..
Не е съпоставимо по ред причини, още повече че не съм запозната с качеството на обучение по език  в 20-о училище на начален етап. Според мен е напълно възможно, ако сравним деца в 7. и 8. клас с едно и също ниво на езика, първото да изпреварва другото и обратно, тъй като това зависи както от обучението, така и от самото дете Несравним е и речниковия запас…

# 1 119
  • София
Не е съпоставимо по ред причини, още повече че не съм запозната с качеството на обучение по език  в 20-о училище на начален етап. Според мен е напълно възможно, ако сравним деца в 7. и 8. клас с едно и също ниво на езика, първото да изпреварва другото и обратно, тъй като това зависи както от обучението, така и от самото дете Несравним е и речниковия запас…
Несравним в коя посока..Пазя тетрадката-рченик на голямата ми дъщеря   от 8 клас, 9000+ думи бяха някъде.. Далеч съм от илюзията, че всичките ги е  знаела и въобще, че всичките учени ги е  записвала, но наученото позволява да се  изучават предмети на езика, при това , ако човек е в  паралелка към немския отдел  на НЕГ примерно - по немска програма и с немски учители. Много пробни тестове съм виждала за ДСД1, имам пред себе си даже помагалото за такава подготовка - ми по никакъв  начин с тези знания човек не може да учи  химия, биология, математика, физика  на немски..Ако детето Ви продължи с  немски в гимназията, ще се убедите, че е така.

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 18:41 от Просто русалка

# 1 120
  • София
В 20-то държат дсд1, да, някои деца покриват B1, но съм съгласна с Русалка, че нивото не е съизмеримо с B1 в гимназията.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 00:59 от Niffi

# 1 121
Несравним в коя посока..Пазя тетрадката-рченик на голямата ми дъщеря   от 8 клас, 9000+ думи бяха някъде.. Далеч съм от илюзията, че всичките ги е  знаела, но наученото позволява да се  изучават предмети на езика, при това , ако човек е в  паралелка към немския отдел  на НЕГ примерно - по немска програма и с немски учители. Много пробни тестове съм виждала за ДСД1, имам пред себе си даже помагалото за такава подготовка - ми по никакъв  начин с тези знания човек не може да учи  химия, биология, математика, физика  на немски..Ако детето Ви продължи с  немски в гимназията, ще се убедите, че е така.
Несравнимо от гледна точка подготовката на детето да кажем до 7 клас по език сравнена с такава на дете в ЕГ само в 8 клас. Имайте предвид, че ДСД 1 е А2-Б1 - както се справи детето. Този изпит е “естествен” завършек за ранно езиково обучение. Друг е въпроса само в училище ли е готвено детето… Не споря грам за надграждането и знанията после в ЕГ😇.

# 1 122
Цитат
Няма как да се вземе и B1 в осми клас.

Дъщеря ми е с Б2 от Кеймбридж още в 6 клас, без курсове и никаква специална подготовка, само от училище.
Т.е. - има как.
Твърде много значение отделяте на тези неща.
За мен много по-стойностни са чудесните резултати, които изкара на НВО, както и по-голямата част от децата тук.
Б2 може да изкара всеки ... дали за година, две или пет - все ще стане.

# 1 123
Добре, че го каза, че да не казвам същото - ето ти потвърждаваш, че може. И ние сме така, още в 5 клас на РЕТ го взе с Грейд А, което е В2.

Доп. Разбира се, за немския това едва ли може да се случи. Немският е ужасно труден език и далеч не са само падежите. Родовете на думите нямат нищо общо с българските, пола е от м.р., а панталон - от ж.р. Делимите представки отиват в края... перфектното време не е като на английски само с have, а има глаголи, например за движение, в които е с глагола sein - съм. Например Ich bin nach Berlin geflogen und dort habe ich meinen Freund getrofen - летях до Берлин и там се срещнах с моя приятел. Хем със хабен, хем със зайн, хем моят приятел е в падеж (Между другото и на френски е така - хем с авоар, хем с етр.) Всяка дума трябва да й знаеш члена, защото падежите се образуват чрез промяна на члена - а не както на руски в окончанието на думата, така че и по това двата езика нямат нищо общо.
Ich bin mit meinem guten Freund durch den schoenen gruenen Park spazieren gegangen. - Разхождах се с добрият ми приятел в хубавия зелен парк - хем глаголът и причастието накрая, хем падежи, хем е Ich bin gegangen, а не I have gone. A на руски трябва да е - Мьi  с моим хорошим другом гуляли в красивом зеленом парке -пак падежи, ама в окончанията - -им -ом, -е. Немският е ужас брате. Всеки не може. И durch изисква акузатив, затова е den Park - от der става den...а гуляя на руски значи разхождам се🤣

Последна редакция: сб, 05 юли 2025, 20:57 от Татко Мецан

# 1 124
Ми да слушат Рамщайн и да си решат проблема и с падежите, и с родовете.. ай ся, капризи пък.

Общи условия

Активация на акаунт