Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 443
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 275
Просто русалка,  не беше конкретно към теб. Някак си ме удари изведнъж сюрреалистичната атмосфера. На фона на резултатите от НВО, в темата се пише за деца в топ 10%, които са се изложили и са с лош резултат, и училища-дъно, които приемат деца със среден бал. Не ми се мисли какво се върти в главата на някой родител, който я отвори да си свери часовника. В наборната през годините сякаш пишехме по-представителна извадка от обществото и бяха по- , как да кажа, нормални? Изведнъж съфорумки, които считаш за приятни събеседници, рязко правят изказвания, които... абе надявам се, че са от нервите покрай приема, а не защото реално считат деца с резултат под някакви там точки или в конкретно училище за втора и трета категория хора, пропаднали, наркомани и т.н..

# 1 276
  • Beyond the Frontiers
шмърциплянку, младежите ни да не са съученици? 11 клас тази година.

Абсолютно същата работа. Само и единствено ТУЕС. Това искаше и това записа. Но си беше логичен избор предвид, че години ходеше на Телерик.

# 1 277
шмърциплянку, младежите ни да не са съученици? 11 клас тази година.

Абсолютно същата работа. Само и единствено ТУЕС. Това искаше и това записа. Но си беше логичен избор предвид, че години ходеше на Телерик.
Не са. Моят тази година завърши 12 клас.

# 1 278
  • София
Още миналата година по това време водехме разговори точно по темата с кандидатстването. Много спокойно и внимателно обясних, че истерии по темата няма да търпя, че избор, който включва едно единствено желание няма да приема, че трябва да е наясно какво иска да учи, за да гони оценки в дипломата по балообразуващи предмети, по останалите 3 върши работа и че колкото повече точки изкара на НВО, толкова повече избор ще има. След това цяла година повтарях, че Кольо Фичето не е завършил ни едно от топ 10 столични училища. През годината нямаше излишни драми, ходи си на курс по програмиране, не спря да спортува, яви се на любимото си състезание по лингвистика, завърши годината само с 2 петици, всичко останало е шестици, а желанията бяха подредени още преди НВОтата. Като чета част от мненията направо си мисля, че на такова натоварване нямаше да издържим нито аз, нито детето.

ПП: не ми/ни е кисело ни едно грозде, бал над 455т при всеки вариант на балообразуване има, което със сигурност е над средния дори и за София...

# 1 279
Шмърциплянку, как ще си Черна станция бе, дума да не става, моля ти се...имаме си такава🤣 според мен никак не й приличаш

# 1 280
Момичетата с деца в ТУЕС- какво мислят децата ви (големите) за новата паралелка с AI в сравнение със Системното програмиране? Чудя се дали 11-12кл ще са с големи разлики в плановете..

# 1 281
Каква е разликата между СХН и системно програмиране ?

# 1 282
  • София
Каква е разликата между СХН и системно програмиране ?
Първото е профилирана паралелка, а второто е професионална.

# 1 283
В материала който се учи?

# 1 284
Момичетата с деца в ТУЕС- какво мислят децата ви (големите) за новата паралелка с AI в сравнение със Системното програмиране? Чудя се дали 11-12кл ще са с големи разлики в плановете..
Възможно е. Това никой не знае. Доколкото разбрах от прочетено тук във форума, директорката ТУЕС на деня на професиите е казала, че ще бъде с по-сериозна математическа насоченост, но реално нямам никаква информация по въпроса.

# 1 285
  • София
Е, разбира се. В първото се учат информатика и ИТ по учебните програми за профилирана подготовка. В системното програмиране различни специални предмети от професията.

# 1 286
  • Там, където мечтите се сбъдват
Най-добре може да се ориентирате като сравните учебните планове на две такива паралелки.

# 1 287
  • Куциндрел
Тук за намазаните паралелки като прочетох и се сетих, че една позната ми разказваше как не била приета испански в университета, а португалски и колко страдала. Но сега хич не съжалява, защото е доста търсена и винаги си намира работа без проблем.

# 1 288
Тета, за СХН можеш да погледнеш конспектите за ДЗИ по информатика и ИТ; за СП - ДОС за придобиване на квалификация. В СП по-подробно мрежи, протоколи, сигурност би трябвало да са застъпени. За ИИ някой пита - там като разлика би трябвало да ги има по-подробно невронните мрежи и самообучението. На теория от програмирането повечето неща, които учат, са сходни - нали учат основата на програмните езици, алгоритмизатия, но обикновено в профилирано училище преподава "учител по" и се набляга на теория, а в професионално - някой, който го е работил това и се набляга на практика. В ИТ специалностите с учебниците е малко хмм, и в общи линии много зависи от преподавателите.

# 1 289
Сега аз като гледам старите файлове с класиране за 2023-2024 виждам някои разлики не само в баловете, но и в паралелките
За 2АЕГ паралелката с немски език 2023г се е водила НЕ,М,Ф (предполагам математика и физика) и имала по-висок бал.
Паралелката с испански е била ИЕ,М,ГИ (предполагам с география) и имала по-нисък бал.
През 2024 тези уточнения са премахнати и има само НЕ и ИЕ и балът в първата намалява, а втората нараства и са почти изравнени.
Някой може ли да даде актуална информация на какво се дължат тези изменения? Защо пада балът на немската паралелка? Наистина ли е имало математически профил, който е премахнат?
Същевременно гледам, че на НВО10клас резултатите по математика се вдигат. Би било жалко да няма математически профил.

Като избирам паралелки гледам и НВО10клас, защото ми е важно какво се учи наистина, а не само, че някой с реклама и модерни тенденции си е вдигнал входния бал в последните 1-2г. (както например са Джон Атанасов, 35, 51 и др. с повишен входен бал напоследък). Така че гледам и топ10 на десетокласниците Simple Smile Сметката става сложна, но понеже не ни стига бал за СМГ, НПМГ, а човекът е математик, гледаме варианти за езикова с профил математика. Наредили сме ги вече, но това за 2АЕГ ми стана интересно. Нямам познати там, които да разпитам от първа ръка.

Общи условия

Активация на акаунт