Седмокласна изпитна 30.06-6.07 Нека резултатите да са на късмет и всеки първо желание да е приет!

• 72 573
  • 1 464
  •   1
Отговори
# 1 335
Къде може да се избере профил ФА освен СМГ, НПМГ и 73та? В някоя от другите ЕГ-та има ли?
Само в тези три ФА е гарантиран като профил в 11 и 12 кл. Навсякъде другаде - само ако училището го предлага и ако се събере група от 18 ученика. Много трудно е за училищата намирането на учители по физика, особено за профил.

# 1 336
Синът ми иска физика. При нас няма никъде. Много гадно така...само езици, мат и компютърните там. Много постно и еднообразно..ма такова е статуквото.
И нямаме среден ешалон. Frowning1
Или високобалови гимназии, две..или нещо като вашия Бузем ли беше..с тройкаджиите вътре.

# 1 337
  • София
В НЕГ имаше физика дори когато бяха фиксирани двойките, тоест  в последните години при старата директорка..  Така че едва ли не биха се събрали и  занапред желаещи, при положение, че учениците доста масово избират след 12 клас технически университети в  Германия.  А в тях как без физика? Simple Smile Дори и да не се иска за балообразуването точно оценка  по нея от 2 гимназиален етап в един или друг университет, то се искат  със сигурност знания, за да оцелееш още през първия семестър..

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 20:33 от Просто русалка

# 1 338
  • София
Само за ФЕГ знам, че една година не се събраха желаещи за физика. В Испанската и във 2АЕГ винаги е имало, така че до голяма степен са гарантирани. Няма нормативно изискване за 18 желаещи. В Испанската например са определили минимум 13.

# 1 339
  • София
В НЕГ имаше физика дори когато бяха фиксирани двойките, тоест  в псоледните години при старата директорка..  Така че едва ли не биха се събрали и  занапред желаещи, при положение, че учениците доста масово избират след 12 клас технически университети в  Германия.  А в тях  как без физика? Simple Smile Дори и да не се иска за балообразуването точно оценка  по нея от 2 гимназиален етап в един или друг университет, то се искат  със сигурност  знания, за да оцелееш още през първия семестър..
Извинявай за глупавия въпрос, сигурно многократно е дъвкано по други теми, но в Германия (или с немски по принцип) кои са известните технически университети? Отиват ли много деца от НЕГ натам?

# 1 340
  • София
Нищо глупаво няма във въпроса -  TUM (Мюнхен), KIT (Карлсруе) , RWTH (Аахен), TU Berlin (Берлин)..Има и още няколко като тези в Дармщадт, Щутгарт...И, да, много деца следват в тях. И без физика нямат особени шансове да се справят в техническите специалности. На едната ми дъщеря, хем с медицина,  свят й се зави от физиката в 1 курс - предимно задачи, протоколи за изготвяне/ предаване. Но тя не е била профил физика. А и да беше (макар че по старата система  физика нямаше), все тая, старите профили не бяха като сегашните със свален университетски материал с цел изравняване именно със западните системи..
Все повече деца се отправят  и към ЕТН Цюрих, и към ТУ Виена.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 20:47 от Просто русалка

# 1 341
  • София
Нищо глупаво няма във въпроса -  TUM (Мюнхен), KIT (Карлсруе) , RWTH (Аахен), TU Berlin (Берлин)..Има и още няколко като тези Дармщадт, Щутгарт...И, да, много деца следват в тях.
ОК, и в тази връзка, понеже там се учи на немски предполагам (а не на английски) - не е ли по-далновидно на първо място в желанията да се сложи НЕГ, а не СМГ или НПМГ, ако родителите най-вече (тъй като ученикът в 7 клас в много от случаите не може да мисли дългосрочно за университет) имат желание да го подкрепят за университет в немскоговоряща държава. Така де, чудя се кое ще даде по-подходяща подготовка - математическа гимназия или езикова с немски. Математиката в университета не е за подценяване и затова си мисля, че МГ е чудесна опция за периода 8-12 клас, тъй като нашите МГ дават стабилна подготовка, но пък език се учи по-добре в езикова гимназия. Чудя се кое е по-важно и как да подредим желанията.

# 1 342
Аш, и двете стават. В НЕГ профилът физика и математика е много силен, но децата взимат и ДСД 2. Моята има приятели физика в Мюнхен и се справят без проблеми
В СМГ с немски също може, но немският трябва да го доучват по курсове или частни уроци и да си платят за сертификат. Иначе е ясно, че подготовката по мат и физика е по-силна от тази в НЕГ.  Въпрос на избор е. Ако сте решили от сега какво искате, може би СМГ е по подходящо, знам ли.

# 1 343
  • София
Вечният въпрос е това и няма еднозначен отговор.
Скрит текст:
Справят се и едните, и другите. В частта с мат/физика предимството е на страната на  СМГ,  по отношение на езика - на страната на НЕГ.  Семегейци, дори и да са били с немски, го доучват от 9 клас нагоре  на курсове. Ако са били  с английски - изцяло на курсове. И все пак, нищо че моите и трите бяха в НЕГ, една йота предимство давам на СМГ, ако целта конкретно е техническа/инженерна  специалност в  немскоезична държава. Да, езиково са по- назад в общия случай , ама  това няма  кой знае какво значение,  на място се наваксва.  С мат/физика е по-трудно догонването. Но подчертавам,че може да не съм права, понеже децата ми  бяха профил математика и информатика, да,  но от старите.. Сега вероятно е различно, при това в позитивна посока, а и  в София конкретно на ДЗИ мат ПП НЕГ е на най-близко отстояние сред езиковите от СМГ . В първата година  с матура на   ПП (при това трудна предвид резултатите)  само две училища в  София имаха успех над 5 - СМГ и НЕГ.
Но дори и  по старата система, с физика  ООП само, от класа на близначките ми две деца  следваха/завършиха точно физика в Германия.

Ако обаче целта е друга специалност -  международно право, медицина,  икономика, психология, медии и  т.н , твърдо на  НЕГ бих заложила, тъй като  езикът е от   голямо значение.

Последна редакция: нд, 06 юли 2025, 21:08 от Просто русалка

# 1 344
О, и у нас това беше голяма дилема, дали МГ с немски или немски език в езикова гимназия,  но детето си избра математика, докато нашето желание беше за езиковата. Другият ми син най-вероятно обаче ще е в първа езикова,  близнаци са, така че ще имаме по едно дете и в двете гимназии. Същата ситуация,  само че във Варна.

# 1 345
  • София
О, и у нас това беше голяма дилема, дали МГ с немски или немски език в езикова гимназия,  но детето си избра математика, докато нашето желание беше за езиковата. Другият ми син най-вероятно обаче ще е в първа езикова,  близнаци са, така че ще имаме по едно дете и в двете гимназии. Същата ситуация,  само че във Варна.
няма ли да те е яд после, че са разделени? И моите са близнаци, но девойката иска твърдо Американски колеж (тя въобще не иска и да чуе за математика).

Доп. се относно поста на Просто Русалка - продължавам да се чудя 🥳 … както и да е, щом сме стигнали дотук, все нещо ще го запишем 😁. Ама на мен ще ми е криво, че не сме избрали НЕГ за първо желание 🫤 Допреди една седмица исках МГ 😩

# 1 346
Ако едно дете не е решило твърдо какво ще учи после, езикова е по-подходяща за него, според мен. Нито математическите гимназии имат монопол върху математиката, нито езиковите върху езика. Но вторите стават за всякакви деца в по-голяма степен от математическите.

# 1 347
  • София
Ако едно дете не е решило твърдо какво ще учи после, езикова е по-подходяща за него, според мен. Нито математическите гимназии имат монопол върху математиката, нито езиковите върху езика. Но вторите стават за всякакви деца в по-голяма степен от математическите.
Ами то колко са децата, които в края на 7 клас твърдо са решили какво ще учат после 🤨

# 1 348
Е има и такива, ама са малко. Повечето те изненадват в последния момент

# 1 349
  • София
Съгласна съм с написаното от Априлски душ, в скрития текст дадох леко предимство на СМГ с изричната уговорка, че става дума за дете, което е наясно отсега, че иска техническа/инженерна специалност. Но от троен личен опит знам, че и иначе става.
Скрит текст:
Едното ми дете избра медицина след профил мат и информатика, тоест в 12 клас дори не беше учило  със сигурност химия, за биология не помня вече.

Общи условия

Активация на акаунт