Живот на легло- как се справяте

• 1 370
  • 6
  •   1
Отговори
От 8 месеца съм на легло заради усложнение при гръбначна операция. Проблемът ми е свързан с изключително тежко главоболие поради изтичане на ликвор. Имам 2 неуспешни операции за поправка.

Като казвам на легло - изправям се само за да тоалетна напоследък.
При изправяне усещането в главата е ужасно.

Този проблем доведе и до други неврологични симптоми.

Понякога усещанията в мозъка са толкова плашещи - имам усещането, че ще получа инсулт или нещо такова и изпадам в ужасна паника и страх.

Нервната ми система направо се разби.

Освен тези плашещи симптоми самото ежедневие в едно легло може да те смаже. Опитвам се да се държа, но вече трудно успявам да не се подавам на отчаянието.

Ако някой е изпадал в ситуация да е на легло дълго време или в изолираща здравословна ситуация, ще се радвам да сподели мисли и опит.

# 1
Здравейте, съжалявам, че преминавате през такъв тежък епизод във вашия живот. Надявам се скоро нещата за вас да се подобрят.
Едно от най-важните неща, които трябва да знаете е, че усещанията ви са в главата - дискомфорт при изправяне, може да има главоболие, причерняване, замаяност.
Но няма как да имате усещания в мозъка и нищо от тези неща няма връзка с инсулт, така че този страх и паниката са напълно неоснователни. Трябва да го осмислите, за да избегнете паниката всеки път, когато опитвате да станете от леглото.
Опитвайте стоене в полулегнало положение. Залежаването не е добре. Правете всеки ден по няколко минути в полулегнало положение, изправяне, като се опитвате да удължавате всеки ден с 1-2 минути.
Пожелавам ви от сърце скорошно излекуване. Потърсете и варианти за лечение в чужбина.

# 2
Здравейте!
Имате ли опит с ликворея?
Всъщност човек може да има много усещания поради загубата на ликвор около мозъка и спадане на налягането.
Мозъкът "увисва" и поради това се дразнят множество нерви, което пък предизвиква различни по интензивност и вид усещания.
Липсата на достатъчно ликвор, който да предпазва мозъка, може да доведе до хематоми и други сериозни усложнения.
Страхът си е доста основателен, но когато си наясно и знаеш, че трябва да се пазиш като лежиш, усложненията са по-редки.

Тъй като при мен вече е дългосрочно състоянието болката и усещанията за ниско налягане не са само при изправяне, но и в легнало положение. При изправяне просто се влошават още.

Втората ми операция беше в Германия, при един от най-добрите специалисти в тази област, но за съжаление неуспешна.

Знам че, залежаването не е добре за тялото, но при мен няма как да се избегне. Правя упражнения в леглото доколкото мога.

Всичката тази ежедневна болка и неприятни усещания, залежаването си оказват влияние върху психиката. Плюс, че не е ясно дали и кога ще се отстрани проблемът ;/

Благодаря за пожеланията!

# 3
Нямам личен опит с вашето заболяване, но току-що прочетох какво е ликворея и разбирам, че е нещо много сериозно. Благодаря Ви, че споделихте. Съчувствам Ви искрено и Ви пожелавам бързо и пълно възстановяване. Надявам се да откриете и други хора с подобен опит, за да не се чувствате сама в това.

# 4
Миналата година прекарах поради други здравословни проблеми няколко месеца в леглото без сили да стана за друго освен тоалетна. Това, което ме спаси беше електронната ми книга. Спомням си, че по неизвестна за мен причина бях започнала и да изпитвам нужда от значително повече от обичайното за мен количество течности. Как сте с усещането за температурен комфорт? Имате ли промяна - да предпочитате да е по-топло или по-хладно, или може би по-влажен или сух въздух в помещението? Ако все още не сте, експериментирайте и с това - важно е за психиката Ви да се чувствате доколкото е възможно добре физически.

Желая Ви бързо възстановяване.

# 5
Нямам проблеми с температура.
Относно комфорта - и най-удобното легло и комфортно място на света става неприятно след 8 месеца...

Благодаря за пожеланията!

# 6
Лечение на изтичане на цереброспинална течност след операция на гръбн. стълб
Стратегии за лечение
Въпреки че директното възстановяване на шева за разкъсване на дурала е широко използвано, то все още има процент на неуспех от 5%–9%. Наскоро беше предложена нова стратегия за лечение, която е да се промени разликата в налягането, за да се забави изтичането на CSF. В този преглед всички подходи за лечение бяха класифицирани в две групи въз основа на механиката на потока на течността: 1) спиране на изтичането на CSF чрез директен шев или увеличено затваряне с дурален заместващ материал8, 
2) забавяне на изтичането на CSF чрез намаляване на налягането на субарахноидалната течност и/или увеличаване на налягането в епидуралното пространство.

Директен шев или увеличено затваряне

Намаляване на налягането на субарахноидалната течност
PВ рандомизирано клинично изпитване ацетазоламид е прилаган през първите 48 h с доза 25 mg/kg/ден. След лечението изтичането на CSF спря при всичките 28 пациенти.17 За пациенти с изтичане на CSF най-голямото предизвикателство е неразпознатото място на фистулата след операция...

Увеличаване на налягането на епидуралната течност

Други методи на лечение
Проучването на Sean Grannum предполага, че разкъсването на дурала след лумбална декомпресивна операция може да се поддържа добре без възстановяване на шева. Тези пациенти просто бяха положени на плоско легло, докато съответният симптом не беше установен. Средната продължителност на почивката на легло е 2,6 дни (диапазон 2–4 дни).28 В допълнение, лошото заздравяване на дуралното разкъсване може да бъде причинено от определени състояния, като голям дурален дефект, лошо покритие на меките тъкани, инфекция, хранителни дефицити, стероидни агенти и повишено налягане в CSF. Тези споменати клинични проблеми не трябва да се пренебрегват.

Резюме
Дори директното възстановяване на шева все още има процент на отказ от 5%–9%, тъй като отворът на щифта, създаден от преминаването на иглата на шева, може да превърне дурален дефект с ниско налягане в дефект с високо налягане, което води до постоянно изтичане. Клиничните хирурзи обикновено избират няколко метода на лечение заедно, за да създадат ‘водонепроницаемо ’’ състояние на дурално затваряне. Въпреки че са предоставени някои нови методи на лечение, повечето от тях принадлежат към малко извадково проучване или доклад за случай. В бъдеще е необходима голяма извадка от проучване или базирано на доказателства медицинско проучване, за да се сравнят тези ефекти от лечението.

Източни на информацията::
https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC5392710/

https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/16854-cerebrospinal-fluid-csf-leak

Общи условия

Активация на акаунт