Перилни препарати и омекотители - 78

• 40 500
  • 539
  •   2
Отговори
# 525
  • София
Здравейте.
От скоро съм с нови пералня и сушилня и спрях да използвам омекотител, но дрехите се наелектризират ужасно много.
Има ли някакъв продукт който да помага, но да не вреди на уредите?
Как се справяте вие ?

В Lilly все още се намира спрей антистатик. Откакто го ползвам, се родих. Не ползвам омекотител. Бедата е, че онлайн вече го няма, а в няколко магазина е изчерпан. Но в крайна сметка намерих. Така че, потърси.

# 526
  • Варна - Черна гора
От много години ползвам само антистатика на Химирекс

# 527
  • Mediterraneo
Скоро питах същото в темата,категорично ме посъветваха да не използвам гел със сапун в пералнята.

Съжалявам, много ме разсмя. Нали не си представяме в гела за пране да има настърган сапун? Или какво изобщо си представяме?
От години пера с препарати с марсилски сапун( аромат ли е, сапунът е превърнат в прах/ гел ли, не знам), пералнята ми си пере и си свирка.
Ако можеш да приемеш аромата, че е силен и специфичен, разбира се. Аз бях много скептична, сега съм свикнала много с него. Омекотител или перли убиват острия аромат.
Използвам Формил на Лидл
Скрит текст:

# 528
  • Велики Преслав
Ама то не е смешно.
Едно време са прали с домашен сапун (свински) в пералните Рига-Роса-Аурика и прочие.
В зората на барабанните перални хората може би от липса на препарати също са се пробвали да стържат сапун и да перат в пералните с него. Съпуна обаче се струпва с времето около нагревателя като нагар и той изгаря.
Даже в упътването на Перла 73, Перла 03 и Перла 04 навремето са засегнали тази тема и са дали различни рецепти за перилни препарати за бели, цветни и по фини тъкани (е те това е ръководство на пералня 🤣)
  Та там пишеше как да си извлечем скорбяла от картофени кори и вече според функцията на препарата, каква концентрация да бъде.
Имаше различни съотношения скорбяла/вода
1 ако се ползва за омекотяване
1 за избелване и другото не помня.

Много се отплеснах.
Това объркване със сапуните идва от тея случаи на едни други времена.

# 529
Тарталета, ама смейте се на воля, никой не ви е спрял,аз казвам какво ме посъветваха хората,които си имат представа,в темата.😉
При това питах точно за Формил от Лидл,а и никъде не съм споменала какво си представям аз.Така може и аз да се посмея,в крайна сметка смехът е здраве! 😉🙃

Последна редакция: чт, 12 фев 2026, 14:44 от believe_

# 530
  • София
Чатът каза че геловете с марсилски сапун, наистина съдържат малко сапун, който може да остави налепи при пране на ниска температура.

# 531
  • Mediterraneo
Разбира се, който пере на ниска Т да му мисли. Аз пера само на 60 градуса.

# 532
  • София
Аз пера всичко на 40 градуса с този препарат. Включително пуловери от акрил.
https://cdncloudcart.com/13301/products/images/3602/omino-bianco … 0.jpeg?1700684049

# 533
  • София
Когато прах с Формил с марсилски сапун, миризмата след изпиране нямаше нищо общо с миризмата от шишето. Освен това въппросният е нисък клас с доста орязани съставки. Лично при мен тогава се отрази на бялото пране - посивя.

# 534
А не ви ли се свиват и избеляват дрехите при постоянното пране на тези градуси? Интересно ми е, защото похабихме доста хубави дрехи във времето с пране на високи температури. Може би има някакъв "трик", споделете, моля, ако е така! 🌺

# 535
Аз 60 градуса не ги намирам за висока температура, когато става дума за памук, особен бял/светъл, респ. цветни дрехи с качествени багрила. Синтетика и деликатни, коприна, вълна и т.н. пера на съответната програма. Т.е. сортирането и преценката на дрехите преди пране са си решаващ фактор (след покупката, разбира се, тя е водеща). Навремето всичко бяло и светло, що е памук, съм прала на 90 градуса - не съм имала увредени дрехи. Сега по понятни причини не смея, материите днес не са така качествени и издръжливи.   

# 536
А не ви ли се свиват и избеляват дрехите при постоянното пране на тези градуси? Интересно ми е, защото похабихме доста хубави дрехи във времето с пране на високи температури. Може би има някакъв "трик", споделете, моля, ако е така! 🌺
Аз също пера почти всичко на 60С.
На по-ниски градуси пера: вълна — 40С, дънки — 50С, връхни дрехи (якета) — 40С.

Дрехите не ми избеляват. Печелившата комбинация е: качествена пералня + качествени материи + качествени перилни препарати.

# 537
  • Mediterraneo
С Формил не пера бели дрехи никога, за тях си имам Ариел и не го сменям за нищо. На 60 градуса не ми се свиват и захабяват дрехите, носим изключително памучни дрехи.

# 538
  • Пловдив
Нямам свити,захабени дрехи,а винаги пера на 60С,вкл. и черни дрехи.Както вече каза една потребителка печелившата комбинация е качествена пералня,качествени материи,качествени перилни препарати(не бих ползвала Савекс,Формил,Бинго и тем подобни...).

# 539
Хубавите и качествени тъкани не би трябвало да се променят с времето,независимо от температурите на пране.Щом се случва не са толкова "хубави и качествени".

Общи условия

Активация на акаунт