Бебето ми отказва пюрета

• 1 677
  • 17
  •   1
Отговори
Здравейте 🌷 Дъщеря ми е на 10месеца и половина и отказва всякакви пюрета от 7месечна възраст. Пробвах всичко - аз и приготвях, купени, различни марки - не иска нищо, клати глава и се мръщи. Пробвах и с детско (знам, че е вредно) хапна една седмица и после пак тотален отказ. Първият зъб изби на 9месеца, сега има общо 3 и избива още един. Всеки ми казва, че може би е от зъбите, но 3месеца да отказва пюрета.. вече съм толкова отчаяна, че никога няма да прояде.. всичко, което и давам с пръсти хапва, дъвче, но не може да замести едно ядене. По скоро си играе с храната.. хапва пуканки, солети, филийка, яйце и тн, но не толкова, че да се нахрани. Има ли някоя мама с опит, някакъв съвет? Пробвах да ям с нея - няма интересен, пея - няма интерес, играчка - нищичко не помага.. Започвам да се притеснявам кога ще прояде и дали ще прояде изобщо.. все пак трябва да се учи и да дъвче.. ще се радвам ако някой е минал по този път и сподели опит.. чувствам се мноого отчаяна.. постоянно предлагам и хвърлям, защото не го иска. Имаше моменти, в които даже бягаше като види лъжицата 🙈 Благодаря предварително!

# 1
Прочетете за захранване водено от бебето.
Оставете я да се храни сама.
Имайте предвид, че през лятото е нормално да ядат по-малко.
И не давайте пуканки.

# 2
Вие опитахте ли пюрето? Можете да давате на детето от вашата храна, стига да е захранено. Да се наяде няма в началото, но малко по малко ще свикне с вкуса.
И да, знам че до годината основната храна е млякото.

# 3
Изследвали ли сте нивата на желязо? Ниските нива влияят на апетита. Сина ми беше с анемия и много дълъг период от време ядеше само намачкан банан или банан смесен с малко авокадо. Месец и половина след като започнах да му давам добавка желязо и Б12 започна постепенно да се храни нормално.

# 4
Пробвах и сама да се храни (ЗВБ), нищо не помогна. Няма проблеми с желязото, по-скоро си търси млякото. След една годинка може да се храни от нашата храна.. надявам се поне тогава да започне да има интерес към храната или да и е по-вкусна. Не знам, в чудо се виждам.. как ще яде на една година мляко….

# 5
Не съм мама, татко съм, но съм един от двамата родители и се занимавам от раждането с детето, колкото и майка му. Без кърменето де, там не мога.
Та, при нас беше по същият начин - прочели сме ние за пюрета, захранвания и т.н. Баби, лели, стринки и т.н. естествено са искали 100 пъти експертно и непоискано мнение. И почваме с пюренца, ама детето не ги иска. Седмица, втора. Пак баби, лели, стринки и т.н. 
В един момент му дадох един варен морков - така му хареса. После и ябълка, телешко месо. След втората седмица на шестия месец изобщо не се занимавахме с пюрета. На 9-10 месеца вече ядеше от моята храна - варен ориз, макарони, телешко месо (него го смучеше по-скоро, ама с голямо удоволствие), като паралелно до към 14-тия месец си беше и на кърмене обаче де, естествено.
Е, междувременно разпратих на баби, стринки, лели и т.н. (че живеят на 2000 км от нас) по една опаковка валидол, че беше голям интерес как захранваме детето - еми BLW общо взето и то без схеми и т.н.

# 6
Пробвах и сама да се храни (ЗВБ), нищо не помогна... След една годинка може да се храни от нашата храна.. надявам се поне тогава да започне да има интерес към храната или да и е по-вкусна.
Тя и сега може - хранене с обща, малко преиначена и безопасна храна е ЗВБ. ЗВБ не е да дадете парче картоф докато вие ядете пица, например Simple Smile (моето точно на 10м яде пица в Италия)
Овкусяване храната, просто без люто, без сол (една щипка може, но обикновено ако добавите нещо кисело, например домат, пак става) и без много черен пипер. Зехтин, масло, копър, магданоз, риган са позволени Simple Smile Никой не е казал, че на 1г нещо се отрязва като с нож и край - от тук нататък може да яде Мусака. И сега може Simple Smile Ние я правехме като овчарски пай - зеленчуци и кайма и отгоре картофено пюре. Баничка за закуска, гофрети, парчета плодове, за да не е само на солети и яйце Simple Smile
Пробвайте да ядете от една чиния, така ще разберете дали има интерес към вашата храна - кебапчета/кюфтета, краставица на лентички са най-лесни за самостоятелно ядене. След като яде солети, филийка и яйце, значи все пак яде Simple Smile
(Моето е кърмено, не съм веща по въпроса с млеката)

Последна редакция: чт, 10 юли 2025, 12:44 от Inferiya

# 7
Е, защо да не пие на годинка мляко? На тази възраст все още млякото представлява значителна част от приема на хранителни вещества за толкова малко дете, или поне би трябвало да представлява. Адаптираните млека за тази възраст си съществуват и са достъпни.

# 8
Моят син навремето на 7 месеца се отказа от пюретата. По това време имаше в устата само един зъб. И от много опити какво всъщност иска, му предложих това, което яде 3-годишната му сестричка - обща храна, все пак нарязана на ситно, но от същата манджа, която ядем ние, без подправки обаче. И така си тръгна, ядеше си. Беше и на кърма тогава. Макар и само с един зъб, си се справяше с общата храна без проблем.

# 9
Здравейте 🌷 Дъщеря ми е на 10месеца и половина и отказва всякакви пюрета от 7месечна възраст.
Скрит текст:
Пробвах всичко - аз и приготвях, купени, различни марки - не иска нищо, клати глава и се мръщи. Пробвах и с детско (знам, че е вредно) хапна една седмица и после пак тотален отказ. Първият зъб изби на 9месеца, сега има общо 3 и избива още един. Всеки ми казва, че може би е от зъбите, но 3месеца да отказва пюрета.. вече съм толкова отчаяна, че никога няма да прояде.. всичко, което и давам с пръсти хапва, дъвче, но не може да замести едно ядене. По скоро си играе с храната.. хапва пуканки, солети, филийка, яйце и тн, но не толкова, че да се нахрани. Има ли някоя мама с опит, някакъв съвет? Пробвах да ям с нея - няма интересен, пея - няма интерес, играчка - нищичко не помага.. Започвам да се притеснявам кога ще прояде и дали ще прояде изобщо.. все пак трябва да се учи и да дъвче.. ще се радвам ако някой е минал по този път и сподели опит.. чувствам се мноого отчаяна.. постоянно предлагам и хвърлям, защото не го иска. Имаше моменти, в които даже бягаше като види лъжицата 🙈 Благодаря предварително!
Напълно нормално за възрастта е това явление. Свързано е със зъбоникненето. Да знаеш, че е период и ще отмине.
1. Не я лишавай от АМ. То съдържа всичко необходимо за възрастта ѝ. Да пие колкото иска.
2. Предлагай, без да се страхуваш, от вашата храна. Сега е момента.

Аз изпуснах този момент (когато грабна бутче от печено пиле от нашата чиния и му го отнех от страх) и съжалих, защото детето ми стана вегетаринец в продължение на 9 години, откак му избиха кучешките зъби на 9 месеца спря пюретата, караше на твърда храна (плодове, зеленчуци) и АМ. И не можах да му възстановя яденето на месо със супички - плюеше го. А за риба и дума не може да стане. Прояде месо 9 години по-късно покрай кебапчетата на Кауфланд, но все още не му е фен. И се ядосвам на себе си, че не му позволих, когато трябваше, да си ръфа бутчето...

# 10
Ще пробвам пак да и давам от нашата храна, но то така няма заместено хранене. Просто искам да не пие мляко през деня или по 1-2пъти, а тя само това яде 🤷🏻♀ Благодаря ви много!

# 11
Ще пробвам пак да и давам от нашата храна, но то така няма заместено хранене. Просто искам да не пие мляко през деня или по 1-2пъти, а тя само това яде 🤷🏻♀ Благодаря ви много!

А защо не искаш да пие мляко през деня?

# 12
За бутчета, и моята на под 2-годишна възраст вземаше печено пилешко бутче и се опитваше да го яде, което не значи, че сега се е разсипала да яде месо. Яде някои видове печена риба (скумрия, пъстърва - риби, които не са мазни и нямат дребни костици), друго месо не яде. Понякога яде кюфте/кебапче/карначе или пилешки хапки. Пържоли, пилешки бутчета и месо в манджи и супи не яде, шунка и салами не яде, само кренвирши, а от нищо не съм я спирала.

# 13
С АМ си набавя всички необходими минерали и витамини. Трябва да се радваш, че яде АМ. Simple Smile По-лошият сценарий е да откаже млякото. Няма да умре от глад, не се притеснявай. Сега е и лято. Повече течности - по-добре. Не ѝ ограничавай АМ в никакъв случай.

# 14
Нашият син например пиеше мляко доста време, но се будеше нощно време за юляко до голям (примерно година и половина и малко след това). И това беше защото не се хранеше с храна през деня, съорветно оставаше гладен или по-скоро огладняваше по-бързо. Когато започма да се храни с храна, съответно нощното хранене отпадна. И това имам предвид след като като бебе беше отказал нощмоте хранения.

Общи условия

Активация на акаунт