Борбата с рака на гърдата - духовно оцеляване, физическо преодоляване тема 90

• 29 048
  • 751
  •   1
Отговори
# 330
ДЗ, ти си жестока, честно, няма такъв дух. Ще минеш през изпитанието като булдозер. Убедена съм 💪👏💐🥷
Жасмина, НИКАКВА операция. Първо се прави кор биопсия,според модерните и нови стандарти в лечението на рак на гърдата. Потърси коментарите на Вела или прочети първата страница. В лечението на рака на гърдата операцията НЕ е единствен подход.
Ако прочетеш заключението на ЯМР ще видиш, че образния лекар е на писал, че трябва да се направи "хистологична верификация", което означава че рентгенолога ви насочва за хистология или КОР биопсия. Вижда се, че има голяма лезия и още няколко фокуса и лимфни възли, това категорично е за кор биопсия, а НЕ за операция. В никакъв случай не тръгвайте на операция. От кой град сте?
 И спокойно, моля те. Общуваш с лекуващи се жени или такива минали лечение, тук сме... Няма нужда от паника и притеснение, ако вие близките сте в паника, то ние с рака какво да кажем? Пак ще го напиша,общуваш с жени лекуващи се от рак или минали лечение, ДЗ много добре го е написала, виж и поста. Успех.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 10:16 от haidi

# 331
haidi, абе и аз клякам и имам нужда понякога от наритване 🤗🥰

Olive, мина времето 🤗
Сега пак съм се записала да уча 🤣
Луд умора няма😁

Детето беше 5клас, а тази година ще е студент🤗🥰
Дай боже да го видя абсулвент, младоженец и баща след време🤗

# 332
От Стара Загора сме. Момичета, възхищавам се за силата Ви! И вярвам, че ще се преборите. Относно решението на майка ми, тя вече го е взела. Лекарят така или иначе ще ги изследва, след като ги премахне. А и нали е лекар...ще рискува ли да сгреши...не знам какво да кажа. Ще потърся темата, която ме насочихте. Няма ли просто да се изрежат, изследват и да се назначи лечение?

# 333
Мила, Жасмин, посъветвай мама да не прибързва с това решение, нека първо да направите корбиопсия, както те съветват и другите момичета. Дори аз, която бях със засечено образование 4мм на ехограф, категорично образния първо направи корбиопсия, изчакахме резултата, който бе обсъден с образен, хирург, патолог и се взе решение за директна операция и после вече имах лечение - но това е, когато е хванато много на време, и пак ти казвам, запиши си час при някой, който да направи корбиопсията и тогава ще се подредят следващите стъпки, и операцията ще е подредена и тя някъде в схемата, няма да ви избяга.. На колко години е майчето ти?
И аз ви желая успех и без прибързани решения!
В момента и аз съм в Софийско заради тате, а съм от Варна, консултирах с няколко лекари и започнахме лечение.. Благодаря на всички, които ми помагат, а те са много, включително от тази и от други теми!
Blush

# 334
Лекарят нищо не рискува, майка ти му е просто пациент. Ще я среже и до пет минути ше забрави, че съществува.
Нито е болен, нито има рак, какво рискува той?
Рискува майка ти и рискува здравето си, тялото си, даже живота си.
Паниката е лош съветник.
То вярно, че така или иначе ще се изследва сред премахване, но нали това ти се обясни, че понякога не трябва премахване, а първо терапия и после премахване, за да има по-голям шанс за излекуване.
Освен това има вероятност да е злокачествено и ако е така, ще трябва да прави после втора операция. Тоест пак ще се забави лечението, само дето ще се мъчи два пъти.
За пориден път ще препоръчам второ мнение, че даже и трето, ако двете се различават.
Макар че при нея май има второ мнение за биопсия, но тя бърза, защото сигурно е паникьосана.
Доктор Валентин Иванов младши в Пловдив има часове за 4 август в сухердок. Идете и вижте той какво ще ви каже, не ви е далече и си струва да чуете още една мнение.
https://superdoc.bg/lekar/valentin-ivanov

# 335
Момиченца, ами този лекар така премахна на леля образувание до здраво и го изследвахме. След това мина на лъчетерапия. А и нали е лекар. Завежда онкология и гинекология в "Света София". Не искам да я обърквам съвсем. А и иска да премахне нещата и тогава да се изследват. Ще е с местна упойка. Веднага ще се пуснат за хистология...Мама е на 55.

# 336
Момиченца, ами този лекар така премахна на леля образувание до здраво и го изследвахме. След това мина на лъчетерапия. А и нали е лекар. Завежда онкология и гинекология в "Света София". Не искам да я обърквам съвсем. А и иска да премахне нещата и тогава да се изследват. Ще е с местна упойка. Веднага ще се пуснат за хистология...Мама е на 55.
Ето обяснено и от д-р Ваня Митова защо е проблем да не се започне с кор биопсия:
https://www.facebook.com/share/p/1GoxAUZsMo/

# 337
  • Sofia
Жасмина, от първо лице знам, че в Стара Загора болниците са твърдо заседнали в 20век. Наскоро се запознах с момиче с рак на гърдата, което е "избягало" с 200 оттам. Довери се на тези, които вече са минали по този път. Не се доверявай сляпо на лекарите. Бъдете информирани и вземете правилните решения! Майка ти е много млада и много неща могат да се объркат, ако не следвате стъпките в съвременното лечение. И най- вече, обърнете внимание на засегнатите лимфни възли, които са засекли на образните. Те са голяма червена лампичка да се направи задължително кор биопсия.

# 338
  • Варна
Жасмин, искаш съвет, дават ти го. Вече дали ще се вслушаш е лично вашо решение. Само ще ти кажа, че ний ако бяхме послушали първия хирург, резултата може би щеше да е друг.Добрв че бяха момичетата от темата. Има клипове в Ютуб на една от осем. Хубаво е да изгледаш някои, за правилния път на диагностиката и лечението.

# 339
Благодаря на всички, затова и писах. Иначе нашият хирург е от София, Димитър Дамянов, завеждащ гинекология и онкология в "Света София".

# 340
За всеки ,който пита,как се живее след диагнозата и с диагнозата...
Живее се,мотивация всеки сам ще открие...
Майчината любов..няма равна..
Тя държи дъщеря ми,на вълната на живота...

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 15:44 от неда2

# 341
  • Добрич
Здравейте, това са изследванията на майка ми от ямр. Предложението на лекар мамолог- онколог е да изреже съмнителните участъци до здраво и да се изследват. След това да се назначи и лечение. Много ме притеснява лимфният възел, големината му и това, че е групиран с други.
Изследването се проведе след напипване на възела. Притеснена съм безкрайно. Може ли някой да се включи с мнение и път, по който върви? Благодаря предварително!

ZhasminaDanielova, според заключението от ЯМР се предполага, че туморът е лобуларен. Това в 90% от случаите са мултификални тумори, т.е. има няколко "бучки", не е само една. Разпространява се дифузно и при него най-често се препоръчва мастектомия, защото има вероятност след  операцията да останат клетки. ( И при майка ти не е описано само едно образувание).

Как ще изреже съмнителните участъци при дифузно разпространен тумор, освен с мастектомия?

Както е написал д-р Вълкан Иванов (цитирам по памет) "недопустимо е пациентката да легне на операционната маса и да не знае дали ще се събуди с гърда или без гърда"...

Не искам да те плаша, но при дифузно разпространен тумор, събуждането  по-скоро ще е без гърда.

Моят тумор също беше такъв.  Една "бучка" се напипваше и на ЯМР "светнаха" още няколко фокуса. Четох много. Обиколих 4 хирурга и 5 онколога. Отмених две дати за болничен прием, и нещата се случиха по най-добрия възможен начин. Ако бях останала при първия посетен хирург ( с много препоръки от пациентки) щях да се вкарам в тъжен филм...

BI-RADS 5 означава над 95% вероятност за злокачествено образувание.

Майка ти ( нали може на "ти"?) може да отиде където иска,  но тук сме дами, минали по този път и препоръчваме най-добрия вариант.

Лекарите и болниците често се водят от собствени интереси и бюджет, които са в ущърб на пациента.

В случая нещата може да имат  неприятно развитие:

- операция и хистология
- втора операция за чисти резекционни линии или мастектомия, която може и при първата операция да се случи.
-операция за лимфна дисекция
-химиотерапия, лъчетерапия,  таргентна/хормонална терапия, според вида на рака.

Когато човек се лекува по остарели методи и пристъпва веднага към операция, често прави повече на брой операции, което е супер за болничния бюджет...

Всички вече са ти написали, че първо се прави кор биопсия. Това е дебелоиглена биопсия под ехографско контрол с местна упойка и не е болезнена.  Остава белег, като от убодено. Кор биопсията от години е "златен стандарт" при рак на гърдата в напредналите държави. А у нас хирурзите често я прескачат...

Ето насоките, които съм систематизирала и които момичетата ти препоръчаха да прочетеш ( дълъг е текстът, но ако искаш да си запозната ти или майка ти, това е най-синтезираната  обща информация):

Скрит текст:

Според съвременната медицина се прави:

-   Кор биопсия – дебелоиглена биопсия под ехографски контрол (не тънкоиглена, не отворена). Кор биопсията е с местна упойка и не е болезнена. Остава белег, като от убождане и мястото посинява, но няма болка.

-   Пробата се изследва за да се определи вида на тумора (Не с гефрир, той дава много грешки и не се прилага в напредналите държави. Дамата, осъдила болницата в Русе за отрязаната гърда е била с гефрир. За съжаление у нас все още много лекари го прилагат).

В случай, че се окаже злокачествен се прави имунохистохимия . Това е изследване за отнасяне към
•   Естроген,
•   Прогестерон
•   и HER 2 (трансмембранен растежен хормон).
•   Определя се ki67 - полифератна активност, която определя скоростта на нарастване на тумора и може да бъде до 100. За ниски стойности се приемат под 20 (преди са се приемали под 14)
•   Обикновено се гледа и E-cadherin – трансмембранен белтък, при чиято липса или ниски стойности по-лесно се откъсват клетки.

-   Освен мамография и ехография задължително се правят още образни изследвания (с контраст) – ЯМР,  КТ(скенер), ПЕТ КТ – едно или няколко от изброените. Това е необходимо, за да се стадира ракът.

Едва тогава се определя лечението – операция, химиотерапия, хормонална терапия, лъчетерапия и т.н.

При чисти лимфни възли с ниско ki67 и хормонозависим тумор, но Her 2 негативен световните протоколи не препоръчват химиотерапия, защото е неефективна. В такива случаи някъде правят теста Ендопредикт, който у нас не се поема от здравната каса, а  е сериозна сума (около 4900 лв).

При чисти лимфни възли най-добрият вариант е сентинелна биопсия. При нея се махат само 1-2-3 стражеви лимфни възли и после ръката може да се натоварва. Повечето лекари у нас работят по старата школа и правят лимфна дисекция - махат всички лимфни възли от първи и втори ред и после ръката трябва да се пази до живот, за да не се получи лимфедем.

При заразени лимфни възли се прави лимфна дисекция.

При мултифокален карцином най-често се прави мастектомия.

За медицинските специалисти:

Биопсията се прави от хирург онколог (по-рядко от специалист по образна диагностика).

Хистологията от патолог.

Лечението е при медицински онколог.

Това са различни специалисти.

За да се лекува човек от медицински онколог, трябва да има доказан карцином. Т.е. почва се с хирург онколог и кор биопсия.

После хистологията.

Ако излезе злокачествено образувание, се търси помощ от медицински онколог.

Следва лекарска онкокомисия (мултидисциплинарен екип) и после терапия/лечение/операция,  каквото решат...

В случаите,  в които ще има неоадювантна (предоперативна) химиотерапия е добре туморът да се маркира предварително. Така ще се знае точно къде е бил и ако се повлияе напълно от "химията" и изчезне, после хурургът ще се ориентира по маркираното място точно  къде да реже.

Диспансеризирането е след като приключи активното лечение.

Живеем в 21. век и е редно да се възползваме напълно от постиженията на съвременната медицина. Не сме в миналия век, че да се оперираме след ехограф и да правим тънкоиглена и отворена биопсия. За съжаление много от българските лекари работят по старата школа. Не зная дали нямат нужната апаратура или умения или двете…

Ако хистологията открие доброкачествено образувание, следва наблюдение или операция. Толкова. Няма нужда от още образни изследвания, от имунохистохимия и пр.

В случай, че се наложи мастектомия, имайте предвид,  че е възможно да се направи реконструкция:

-  След приключване на активното лечение. Обикновено с няколко операции. Когато е имало лъчетерапия, кожата е изменена и първо пренасят материал с мазнина ( от гърба или корема най-често).

- Мастектомия с едномоментна реконструкция,  т.е. по време на самата операция (маха се туморът и се слага импланта). Възможна е и двустранна мастектомия с едномоментна реконструкция.

Последна редакция: нд, 27 юли 2025, 16:18 от Вела

# 342
  • Sofia
Неда, толкова се радвам на тази снимка. За хората във "външният" свят е просто една снимка, но за нас е много повече!
И друг път съм го казвала, но няма да се изморя да го казвам отново и отново: Пожелавам оттук насетне да е здрава и всички около нея! Всяка трудност, болка, съмнение и тъга да остане в миналото! Дните ѝ да бъдат изпълнени с щастие! Бог да я благославя и да бди над нея! Както и всички нейни любими хора! А на теб ти пожелавам спокойствие и увереност, че най- доброто тепърва предстои!

# 343
Жасмина, ракът на леля ти може да е съвсем различен. Например при дуктален, хормонален, без заразени лв и до 2 см наистина се прави първо операция. И се минава само лъче.
Но ако е лобуларен, тройнонегативен и по-голям, със заразени лв, често се почва с терапия и статистиката показва, че има по-висока преживяемост така.
Всеки случай е различен, въпреки че все е РМЖ.
Но вие вече сте решили, познавате хирурга, оперирал е леля ти и няма усложнения, значи му се доверявате.
Защо тогава така настоятелно пишеш във форума, мисля че мернах и във фейсбук групите, че беше задала същите въпроси.
И спориш с нас.
Няма смисъл, ние вече сме минали по този път и сме взели решенията си. Дали добри, дали лоши, времето ще покаже.
Щом имате доверие на лекаря си, слушайте него, не непознати, анонимни хора по форумите.
Каквото и да изберете, пожелавам ти от все сърце майка ти и леля ти да са здрави и повече никога да не ги посещава този неприятен гостенин.

# 344
Привет, не ме разбирайте погрешно. Стреснати сме много. Не знам дали е и добра идея да питам така. Всеки човек е индивидуален. Пожелавам на всички, които са тук, да оставят в миналото това страшно нещо. И не е спор, моля да приемете моите извинения. Просто за буквално два дена се опитвам да събера информация и да знам какво да очакваме. Всеки преминава през нещо, всеки води своята борба и съм благодарна, че споделихте. Ще видим как и какво ще се случи и наистина вярвам, че ще има какво да си споделим и как да си помогнем. Благодаря ❤️

Общи условия

Активация на акаунт