Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 391 465
  • 13 506
  •   21
Отговори
# 13 485
По-високите цени, водят до повече събрано ДДС и повече оборот измерен с пари.
Интересно са го кръстили - икономически растеж.
Подчертаното е фундаментално погрешно. ДДС (както всички знаят е данък върху ДОБАВЕНАТА стойност). По-високите цени изобщо не означават по-висока добавена стойност. Защото по-високи са и цените на суровините, съпътстващите материали и услуги. При невъзможност да "надуеш" крайната цена - ето ти намаляваща добавена стойност. И дупката в бюджета го доказва.

Цяла Европа е в небивала индустриална криза, с намаляло производство, затворени малки и средни предприятия, висока цена на суровини, сринати пазари. Между другото и у нас има много затворени също малки и средни предприятия. не знам от къде идва леещия се оптимизъм, че сме в някакъв оазис на благоденствие. До сега някак ни спасяваше борда, че имаше лимит на заемите. Догодина този усмирител ще липсва. Чакат ни инфлация и обедняване.
Върху суровините/материали/услуги пак се начислява ДДС ( в съответните случаи), просто после се ползва данъчен кредит за него.
Ами нали ДДС, което влиза в бюджета е разлика между начисленото на продажбите и ползваното за покупките. Като не си дигаш крайните цени (защото не можеш), а ползваш повече ДДС на увеличените суровини, материали консумативи какъв е резултата - изпълнение в по-малки размери от предвиденото на приходите от ДДС. Все пак бюджета е прогноза.
Пак ще подчертая - ДДС не е данък върху оборота, а данък върху разликата "оборот продажби - оборот покупки с право на ДДС"

Фрау К - къде съм казала, че няма увеличение на цените? Само, че това увеличение НЕ запазва предишния размер на печалбата, поради твърде поскъпналите суровини и консумативи и невъзможността да се увеличи в същата степен крайната цена. Да не забравяме, че все пак бюджетните приходи не се формират само от продажбите на хляб и сирене. В много голяма степен е спряло производството на изделия за износ (поради кризата в Европа, санкциите, износа на производства към държави с евтина работна ръка)

В крайна сметка разбирането на ситуацията не става само с четене на лозунги и политиканстване. Икономиката е тази, която движи държавата, а за процесите в нея никой от знаещите дереджето няма интерес да говори разбираемо на хората.

# 13 486
А можеха да го затворят за едни 5-6 месеца.
На него отдавна му е време за там.
Не мога да повярвам колко хора във ФБ са непоколебими, че левът ще остане след НГ. 🙄  Как функционират тези хора в обществото, представа си нямам. Ще е епично по магазините, горките служители там.
И аз съм си задавала тези въпроси като чета коментари. Какво да седнеш да им обясняваш да им помогнеш то е..Дънинг Крюгер ефект.

dariVale - има понятие данъчен кредит.
 ако купувам суровини за 100 лв +20 ДДС - плащаш 120лв ( той внася 20 лв ДДС) на доставчик и ги вложа за нещо, в което добавената ми стойност е 10 лв.   и го продаваш за 132 лв с ДДС -  имаш право на данъчен кредит 20 лв. и внасяш само 2лв.
 ако цената скочи...на 110 + 22 ДДС - плащаш 132 лв ( 32 лв ДДС, което си е дан кредит.) добавяш твоите 10+2
144лв - от тебе 2 лв. ддс Simple Smile

# 13 487
Ако в нашата държава се намерят 5-10 човека, които са готови да си сложат главата в торбата и, след като поемат властта, да разчистят терена от всякакви мофиотски структури, възможно е нещо да се промени. Нищо добро не ги чака тези хора - спънки, заплахи, скалъпени измислици, цялата мафиотизирана част от държавата ще се обедини срещу тях! Но според мен това е пътят. Видяхме, че след многолюдните протести... измислиха подобен на стария бюджет. Този "нов" бюджет е погледнал се Илия....

# 13 488
Питах за СУПТО, не видях отговор защо се протестира срещу него и в крайна сметка ще отпадне?

# 13 489
  • София
Не мога да повярвам колко хора във ФБ са непоколебими, че левът ще остане след НГ. 🙄
И аз това забелязвам- много хора си вярват и твърдят, че лева си остава след 1-ви януари, че дотогава все “нещо” ще се случи и няма да въведем еврото. Или просто си пишат небивалици във ФБ Rolling Eyes

# 13 490
Не мога да повярвам колко хора във ФБ са непоколебими, че левът ще остане след НГ. 🙄 Как функционират тези хора в обществото, представа си нямам. Ще е епично по магазините, горките служители там.
И аз съм си задавала тези въпроси като чета коментари. Какво да седнеш да им обясняваш да им помогнеш то е..Дънинг Крюгер ефект.

ако купувам суровини за 100 лв +20 ДДС - плащаш 120лв ( той внася 20 лв ДДС) на доставчик и ги вложа за нещо, в което добавената ми стойност е 10 лв.   и го продаваш за 132 лв с ДДС -  имаш право на данъчен кредит 20 лв. и внасяш само 2лв.
 ако цената скочи...на 110 + 22 ДДС - плащаш 132 лв ( 32 лв ДДС, което си е дан кредит.) добавяш твоите 10+2
Добавяш, ако можеш. Ако пазара/регулаторите/дългосрочен договор те ограничават и крайната ти цена е 140.00, а не 144.00 - колко внасяш тогава? (да бъде 140 лв е оптимистичен вариант, по-вероятно е да е 135 или 137 лв)  Не е 2.00 лв със сигурност. И се надявам и бюджетарите да не го смятат бюджета по този начин, въпреки че по нищо не личи. После се чудят защо няма изпълнение от ДДС.

СУПТО е един безподобен и безкраен ужас на свръхконтрол без смисъл, съдържание и полза за държавата. Предишния опит да бъде въведен струваше милиони на бизнеса общо и хиляди на всеки един субект в частност. Без да проработи, без да носи ползи на никого, а само създаващ проблеми. Сега не би било по-различно.
Най-първото нещо е, че държавата не разполага (според мен) с достатъчно мощни и големи сървъри, които да съхраняват такъв чудовищен обем информация. не разполага със специалисти, кото да гарантират сигурност и дългосрочно безпроблемно съхраняване на данните.
Следващото е, че данните не се обработват от само себе си, с натискане на едно копче, само защото има компютър и клавиатура.
На хоризонта се задава и счетоводно СУПТО - пълно и подробно предаване на счетоводни данни към НАП за всички счетоводни операции във всяко едно предприятие - за малките и средни през 2028 г. Между другато - уж европейска директива. Да я видим и нея колко ще издържи. Предполагам до първия голям данъкоплатец изпищял от изтичане на търговски тайни. Та това второто ще дублира информацията от нашенското.
но за да се разбере цялата дивотия на идеята - трябва да си платил няколко хилядарки за компютри, прогроми, касови апарати, да си късал нерви по използването, за да имаш наблюдения от първа ръка.

Последна редакция: пн, 08 дек 2025, 17:46 от dariVale

# 13 491
  • София
Не хора, а ботове (телефони от Тайланд).
Има страници, които пък сега се рекламират, че като достигнат милион лайка ще запазят лева. После ще продават страниците за частни бизнеси. Общо взето да се изловят и последните шарани.

# 13 492
  • Deutschland/HE
ДеВа, СУПТО е голяма тежест за бизнеса. За внедряването му трябва много време и средства. Опитаха преди няколко години и видяха, че не става. Фискалните апаратите са свързани онлайн с НАП, сега искат да следят и наличностите, но за малките търговски обекти това е много трудно. Отделно преди искаха и лекарските кабинети да са свързани със СУПТО, това е изтичане на лична информация.

# 13 493
Аз и в съседната тема питах, но според вас има ли опасност, ако преди Нова година сме със служебно правителство, то да поиска отлагане или стопиране на процеса заради извънредните обстоятелства, както всъщност се надяват противниците на ЕЗ?

# 13 494
# 13 495
Не мога да повярвам колко хора във ФБ са непоколебими, че левът ще остане след НГ. 🙄  Как функционират тези хора в обществото, представа си нямам. Ще е епично по магазините, горките служители там.

ако купувам суровини за 100 лв +20 ДДС - плащаш 120лв ( той внася 20 лв ДДС) на доставчик и ги вложа за нещо, в което добавената ми стойност е 10 лв.   и го продаваш за 132 лв с ДДС -  имаш право на данъчен кредит 20 лв. и внасяш само 2лв.
Добавяш, ако можеш. Ако пазара/регулаторите/дългосрочен договор те ограничават и крайната ти цена е 140.00, а не 144.00 - колко внасяш тогава? Не е 2.00 лв със сигурност. И се надявам и бюджетарите да не го смятат бюджета по този начин, въпреки че по нищо не личи. После се чудят защо няма изпълнение от ДДС.

Сега вече ако тръгнем да го дъвчем тоя пример, ще стигнем и дотам защо могат да ти продадат по дългосрочен договор и така. Но инфлацията- покачването на цените значи по-високи приходи от ДДС.
А няма изпълнение защото го заложиха на нереалистични нива.

# 13 496
  • Deutschland/HE
Аз и в съседната тема питах, но според вас има ли опасност, ако преди Нова година сме със служебно правителство, то да поиска отлагане или стопиране на процеса заради извънредните обстоятелства, както всъщност се надяват противниците на ЕЗ?

Преди подписването на договорите през юли е можело, вече всичко е разписано, процедурите текат. Само пара в свирката!

# 13 497
  • София
Да, организират се масово родителски срещи за 10.11 от 18:00 часа, като съобщението е от днес масово.
Родители, не отивайте. Нищо няма да изпуснете. Дори на учителите не им се занимава с тези излишни формалности. Отидете на протеста, защото там ще се гради бъдещето за вашите деца. Тъкмо ще спестите лев покрай родителските. Wink

Макар да е за темата МОН, а не тук, но ще го напиша - Вълчев иска ограничаване на приема за ученици в езикови гимназии. Знае, че това са гимназиите, в които учениците се сблъскват с широк светоглед, а не с феодалния строй на управляващите.

# 13 498
Не хора, а ботове (телефони от Тайланд).
Има страници, които пък сега се рекламират, че като достигнат милион лайка ще запазят лева. После ще продават страниците за частни бизнеси. Общо взето да се изловят и последните шарани.

Познавам лично такива (функциониращи) хора, не говоря за стотиците "браво", "амин" и прочие под съответния пост, ами например пост на собственик на малък бизнес с "Имаме чудесна новина, все пак имаме шанс и след нова година да си пазаруваме с нашия лев" .... гледаш и не вярваш на ушите си.

# 13 499
  • София
Питах за СУПТО, не видях отговор защо се протестира срещу него и в крайна сметка ще отпадне?
Няма и да видиш освен разход било, ненужно било.
Разбира се, че е разход! Наемите също, но не търгуват на чаршаф в нивата. Всички тези разходи, включително и счетоводните, всеки търговец трябва да има капацитет да си ги предвиди.
Ненужно било? Ми ако щипеш държавата и оттам всички нас, разбира се че ще ти е ненужно. Изрядните това не би ги интересувало.
А притеснения какви сървъри има държавата са изсмукани от пръстите.

Общи условия

Активация на акаунт