Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 416 225
  • 14 528
  •   10
Отговори
# 14 460
среща между Бойко Борисов и заместник-помощник държавния секретар на САЩ Кристофър Смит е 08 декември 2025 г. — това е датата, на която те са обсъждали ключови двустранни теми по време на неговото посещение в София.  Подробности за  официалното посещение на американеца има на сайта на посолството. Това не е интересно. Срещи е имало на 9.12 с ППДБ, ДП естествено липсва и РР - има прекрасни снимки на фейсбук страницата на посолството качени в навечерието на протеста. Снимките не случайно са подбрани. Изражението му е угрижено с ББ, резервирано с ППДБ и широка усмивка с РР. Джен зитата трябва повече да се интересурат от геополика, а не кой е дебел но от 15 сек тик ток толкова.  Новия проект на Тръмп за подялба на европа с Путин ( можеби е част от сделката за украйна) се състои в нова европа където управляват проруски коалиции и правителства - Чехия, Словакия, Унгария. Ние сме следващите в тази група ( вече сме с едия крак вътре), след нас ще влезе Румъния, а Сърбия никога няма влезе в ЕС.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 22:34 от mauigirl

# 14 461
  • София
Борисов и Пеевски са тази стена, която ни разделя от Европа. Корупция, цензура, превземане на властите, ниски доходи, липса на здравеопазване и образование. Нито едно тяхно действие не е европейско, а по-скоро изцяло кремъловидно.

# 14 462
Защо Борисов се критикува и че правителството не подава оставка, и че е подало?
Не беше ли това, което хората искате?

защото му е малко. Защото знаем какво преставлява. Защото знаем, как все в мизерията ни държи. Справка - бюджета на теменужка.

Значи каквото и да направи, все е лош. Damn if you do, damn if you don't, не знам на български има ли еквивалент.
Нали разбираш, че това е несериозно?

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 23:00 от Fenris

# 14 463
А на ППДБ новата опорка е, че ББ ще играе задкулисно с Радев.
Но ние помним" С вас сме, господин Президент" и никога няма да го забравим.

Второто е опорка, защото когато човек промени мнението си за друг, логично е да оттегли подкрепата, доверието.
А общото между участващите в политическите процеси по времето на правителството на Петков, е че всички в хор го атакуваха.

# 14 464
Някой питаше за бюджета.
Попадна ми това:
https://novini.bg/article/2025121114201987303
Какво означава удължителен бюджет в навечерието на еврото
Преминаването към удължителен бюджет би замразило всички разходи на нивата от предходната година, освен ако парламентът не приеме целенасочени актуализации. Това означава:

Без нови инвестиции в ключови сектори, включително енергетика, здравеопазване и инфраструктура.
Без възможност за увеличение на заплати и пенсии, предвидено в проектобюджета.
Блокиране на редица програми, свързани с европейското финансиране, които изискват национално съфинансиране.
По-трудно управление на дефицита, който трябва да остане под 3% - ключово условие за приемането на еврото.
На прага на еврозоната подобен финансов вакуум изпраща опасен сигнал към Брюксел: липса на политическа стабилност, затруднена фискална дисциплина и невъзможност за изпълнение на поетите ангажименти.

По-широкият ефект от кризата:

Оставката на правителството идва след серия обществени протести и нарастващо недоволство от управленските решения. Самият Желязков призна, че недоволството е било "не социално, а ценностно", насочено срещу "арогантността" на властта. Той призова обществото "да излъчи своите лидери" преди критичната фаза на икономическите и геополитическите предизвикателства.

На този фон несигурността може да окаже натиск върху финансовите пазари, да увеличи цената на държавния дълг и да подкопае доверието в способността на страната да се справи с изискванията на еврозоната.

Всички сценарии оттук нататък зависят от това дали парламентът ще успее да конструира работещо мнозинство, което да приеме бюджета в срок. Ако това не се случи, удължителният бюджет става неизбежен - с всички рискове за икономическата стабилност и европейската интеграция на страната.

Не вярвам Брюксел да са изненадани от това, предвид факта, че в последните години се въртим в спирала от избори, а сегашното правителство беше малцинство. Едва ли са очаквали, че ще е стабилно и ще изкара пълен мандат. Затова и много хора бяха толкова учудени, че с такава лекота ни приеха в ЕЗ. Затова имаше и съмнения, че са имали причини на ди приемат толкова бързо, въпреки всичко случващо се у нас през последните години.

# 14 465
  • София
И колко смешно и жалко Борисов да критикува ПП-ДБ, че били "меки спрямо Боташ".
Същият Борисов една година по-рано каза, че Боташ ще е машина за печатане на пари, т.е. толкова огромни ще са печалбите. Същият беше и на власт последните 11 месеца и кабинетът му не предприе нищо като разследване срещу Боташ, срещу Радев и компания. Даже видяхме как този, дето подписа договора, караше кабрио с 2 жени съвсем спокойно. Wink

# 14 466
ББ е в немилост пред Путин в момента, но РР ще го върне в орбитата.
Ефект от протеста ще има когато т.нар.мафия е осъдена и е в затвора, иначе си остава просто един концерт митинг.

# 14 467
За да се случат промените издигаме лозунга" Вся власть советом", иначе ППДБ са опозиция. Относно всички обещани увеличения на различните сфери няма как да се случат, защото и новият бюджет не се одобрява. Така, че до чаканото мнозинство от 121 гласа сме малко в положението" Тати ще ми купи колело, ама друг път"

# 14 468
Поне тежестта върху данъкоплатците ще намалее. Почвам да гледам позитивно на промените Simple Smile
Е, да бе, данъкоплатците сме се съсипали от данъци в БГ. Против ГЕРБ съм, категорично, за всичките тези години ни закопаха много под дъното. Но - много съм любопитна как и кога някое друго правителство ще предприеме подобни непопулярни мерки за увеличаване на данъци и осигуровки. Докога здравните ни осигуровки ще са толкова ниски и докога ще са солидарни? Докога неосигурените здравно ще получават същите здравни услуги безплатно, като нас осигурените? Кога ще вдигнат двойно и тройно и четворно акциза на цигарите? Кога ще забранят напълно рекламите на алкохол и цигари по всички видове канали и медии?
Всички са демагози, сега говорят едно преди избори, а после се оправдават с предишните правителства.

# 14 469
  • София
Една сбъдната прогноза на Григор Лилов. Писал я е на 17 януари 2025 г. Новите му коментари са в курсив:

"„Фарсовият кабинет Орешарски № 2 (става дума за правителството на Росен Желязков) ще е същото недоразумение и икономическо-финансов провал като онова правителство Орешарски № 1. Според мен ще завърши печално в рамките на година – с блокирани средства от ЕС (факт е – блокираха част от траншовете), със стопанско-дългова криза (факт е) и с маса раздадени американски и европейски санкции за неговите сановници, ако се опъне да напусне властта. (то и затова не се опънаха, а си дадоха оставката)."

https://www.facebook.com/grigorlilov/posts/pfbid0ESgCfdKDYk7nfNB … Pk17sfvzKbVrfmnql

Новата:
"Какво ще се случи сега след оставката на това правителство под обществения натиск, въпреки че вотът на недоверие не беше одобрен от парламента?
1. То ще продължи да управлява, докато текат консултациите с президента.  Те могат да текат както няколко седмици, така и месеци наред.  (бел.: напомням, ако сте забравили -  такъв беше случаят с насрочването на последните избори и мотането с нов кабинет след тях). Ако президентът отново бави процедурата, отговорът "защо?" е еднозначен: Румен Радев, Бойко Борисов, Делян Пеевски продължават да играят заедно и всъщност целта е да се продължи колкото се може по-дълго това управление. Публичните нападки на двамата към президента са смокинов лист, закрил срамотията от това Задкулисие
Според мен избран този вариант, така че не чакайте избори по-рано от май.
2. Политическото забвение на Пеевски е разписано. Не сега, в момента, но веднага след изборите. През есента поради вътрешната политическа обстановка и външната геополитическа той ще бъде хвърлен курбан като изкупителна жертва за корупцията. 
3. Еврото ще бъде въведено сега – на 1 януари. Олигархията обаче ще си реализира целта за много висока инфлация и съответно обедняване на хората.
Както много пъти съм посочвал, инфлацията е най-голямата възможна кражба от обществото. Отговорни няма да има, защото  управляващата в момента коалиция ще си измие ръцете с „ограничените правомощия” на правителствата в оставка.
Това, разбира се, е лъжа. А освен това и парламентът ще продължи да си действа
4. Целта на занятието с инфлацията освен изгребването на финансов ресурс  от хората е да се даде живот на евроскептичните и прорусофилски партии, за да получат достатъчно гласове на бъдещите избори. 
5. В геополитическата сфера се очаква прорусофилски завой и засилване на евроспектицизма. Но през лятото или към края му голямата сделка на Тръмп с Путин ще умре окончателно  и палачинката ще се обърне толкова рязко, че у нас ще онемеят. Тогава един от вариантите за действие на Задкулисието ще е нова политическа криза и съответно нови избори, защото родните политици винаги гледат да се наведени по вятъра.
6. При всички положения, макар че сега протестите ще бъдат овладени, напролет заради инфлацията и икономическата стагнация ще се възобновят със страшна сила и е възможно да пометат и президента още преди изтичането на мандата му.
7. На изборите ще се създаде патова ситуация. След тъмносиньото СДС на Иван Костов всички победили партии не са получили парламентарно мнозинство и съответно правителствата са коалиционни. Разбира се, това не са верните изборни резултати, а манипулираните и фалшифицираните. Коалицията е удобен начин за измиване на ръцете от отговорност – както пред нашите съюзници, така и пред общественото мнение за лошото управление и невъзможността  за решителни реформи.
8. Доколко тази прогноза ще се сбъдне или не, зависи само от един фактор. Този фактор е зрелостта на българското общество.
.......
В тази връзка препубликувам един от моите коментари под предишния ми пост:
"На всички ще кажа едно! Гласувайте за когото искате, но щом започне да корумпира, да се корумпира, да не мисли за страната, а за обръчите си, протестирайте срещу него, излизайте на митинги, не гласувайте за него или за тази партия и т.н. Това не задраска партийните ви пристрастия, но прочиства партиите ви от такива екземпляри. В нормалните държави избирателите постъпват така и затова те са нормални за разлика от България.
В резюме - всички политици се нуждаят от постоянен контрол и той трябва да се върши и от симпатизантите на партиите им. Иначе винаги изкушенията надделяват и оправия няма да има.
Както виждате, Тръмп не гореше от желание да се отварят досиетата Епщайн, но избирателите му го принуждават стъпка по стъпка да го прави. Не искаше да раздава пари - т.е. да провежда комунизъм, както той счита, но избирателите сега го принудиха да даде милиарди за компенсации на фермерите заради ответните мерки срещу митата му. Оплю тотално кандидата за кмет на Ню-Йорк Зоран Мамдани и го нарече най-долен комунист, но като видя, че републиканците в града също подкрепят много от политиките му, припна да ги подкрепя и да се сдобрява с новия кмет.
А в партийните електорати у нас продължава да си живее комунизмът според онзи прочут стих за партията "ти права си, когато съгрешиш дори". Или друг пример - навремето германците, включително и християндемократите низвергнаха Хелмут Кол заради едни няколко десетки хиляди за партийната каса, макар че е човек с огромни и исторически заслуги пред страната си.
А тук едни се кълнат в ПП и Асен Василев, други в ГЕРБ и Борисов, трети във филанкишията и са готови да им опростят всичко. И си мислят, че изборите оправят една държава. Не я оправят, те са само една стъпка от дълъг път. А този път е постоянната гражданска непримиримост и взискателност."

https://www.facebook.com/grigorlilov/posts/pfbid02mDpkXDK7FJW2qb … t9tyDa2H5XFJGAfcl

С две ръце се подписвам.

# 14 470
Младежите са си екстра. Много от тях просто още не са работили, нямат идея какво е реална отговорност и това е съвсем нормално. Предстои им в живота.

Които работим от 20-30 години ги виждаме нещата малко по-различно, поне себе си визирам. Аз винаги мисля за последствията, а служебните проавителства носят несигурност и държавата се клати. Европа също го вижда. Е това няма как да ми хареса, пък нека е супер за което и да е поколение и т.н. За мен конкретно не е.

# 14 471
Преди малко гледах на изказването на ББ, където казва, че поне той не назовавал хората с епитети, а навремето обръщението му към Караянчева “ПКП“ стана сензация.

# 14 472
Петроф, електората на ПП ( младите не са проруски), но самите ППДБ са синове на секретари на ЦК БКП и други подобни партийни функционери, ДСта, а на академика до коя година му се е подавала червената книжка от джоба не знам, както и на генерала. Те създават чувство на елитарност ( като наследници на елита в бкп), докато ген.ББ събира по обикновени хорица по паланки и махали 😀.

# 14 473
Григор Лилов не знам защо така наивно вярва, че калимерата Тръмпутин ще се разпадне през лятото. Няма никакви такива индикации, точно обратното. И ние за съжаление попадаме между воденичните камъни.

Последно трябваше ли да се подава тая оставка или не? Защото сега според Григор Лилов управляващите ще са виновни, че са паднали и така са дали път на олигархията да ограби българите чрез инфлация. Кой свика 200 000 души да бутат правителството? Нали това искаха всички - оставка?

През 2020 беше същото. Оставка, ама какво ще стане после, ще видим. И каквото и да стане, Бойко Борисов е виновен. Видя се какво стана. Пълен батак.

Проблемът с функционалната неграмотност на поколението, израснало с визуална култура, не е някаква тайна. Има си изследвания по въпроса.

Значи на предните и по-предните избори не гласувах за ГЕРБ, защото Бойко Борисов ми е антипатичен. Но този път съм с две ръце за тях. След всички мизерии от 4 години насам, определено са ми най-малкото зло.

Пак казвам обаче, чисто геополитически нямаме особено голям избор. Лош момент за цяла Източна Европа. Не знам колко държави ще устискаме до края на мандата на Тръмп.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 23:15 от Moderator3

# 14 474
Батак си е от време оно.Така си построи държавата ББ.
Той провали сглобката и ротацията,като смяташе,че ще затрие и ППДБ като предишните си коалиционни партньори.Пропиля си шанса да се реабилитира поне малко.Уви,сега затрива ИТН и БСП,пък ДП ДПС.Ай,чал им.

Последна редакция: чт, 11 дек 2025, 23:06 от Морана

Общи условия

Активация на акаунт