Политиката в България - Епизод седми, част втора

• 640 618
  • 22 289
  •   3
Отговори
# 22 185
Значи нямат право българите в чужбина, но имат право да пращат пари в България, или самите те да си харчат изкараните в странство пари, в България? Не е ли малко лицемерно?

Щеше да е лицемерно, ако бяха задължени със закон да си харчат или изпращат парите в БГ, те не са. Правят го по желание.

# 22 186
Значи нямат право българите в чужбина, но имат право да пращат пари в България, или самите те да си харчат изкараните в странство пари, в България? Не е ли малко лицемерно?
Защо да е лицемерно! Парите не влизат в държавния бюджет като приход, те са лични средства и всеки разполага с тях, както намери за добре.
Хора, които от години не са стъпвали в БГ, не познават структурата на държавата, не говорят български, само защото имат българско гражданство ще имат право да гласуват. Другото нещо, пропуски във водене регистри за населението, пак такива хора, които никога може да не са стъпвали в БГ има адресна регистрация в БГ.
Нека първо държавата да може да каже, кой къде живее реално т.е. да си оправят списъците, после да постави някакви условия /такива има поставени в други държави/ и тогава да предоставя правото на гласуване. Това, че някой има български паспорт не би следвало да е достатъчно условие за право като на български гражданин, живеещ, работещ, плащат данъци ..... в БГ.

# 22 187
Аз не съм съгласна. За мен българските граждани са български граждани. И имат право да гласуват. Огромна част от тези хора вероятно биха се върнали в страната си, при други условия. А те зависят от политиците основно. Но се наблюдава как се насъскват  опата едни срещу други.

Мач Нана, най-малкото от ДДС влизат. Да не говорим, че никой не знае дали тези хора нямат имоти в България. А има ли статистика колко от тях колко години не са стъпвали тук? Или ей така, на ангро?

# 22 188
Няма ПП, няма Възраждане, Дпс, кой как му изнася и т.н. Аз съм против българи живеещи в чужбина да гласуват. Доколкото знам Германия не разрешава на нейните граждани в странство да гласуват. Какви са тези панаири и сбирки по секции, за които ние от Бг плащаме? Защо? Да се почувстват някои важни и значими, ще ни определят кой да ни управлява. Спомням си, когато изведнъж от нищото се появи Величие, в студиото казваха за много гласове от Нова Зеландия. Е  “мерси”!
Няма лошо да не искаш българите в чужбина да не гласуват. Принципно и аз не съм фен на това, особено след като знам как гласуват (Възраждане, ДПС, ИТН, Величие, МЕЧ и т.н.). Но да си затваряш очите защо беше направено това е също толкова тъпо. Ясно е, че Шиши иска да разкара конкуренцията си Доган, който главно печели гласовете си от Турция, което хич не е добре за нас. Защото докато ДПС-то е разделено на две, това е добре за България. Вместо това сега Шиши иска да прилапа Доган напълно с помощта на неговите марионетки от Възраждане и ИТН.

# 22 189
И аз съм против гласуване на хора, които не живеят в България. Парите нямат нищо общо. Никой не ги кара да пращат. Пращат на близките си, не към държавния бюджет.

# 22 190
Аз не съм съгласна. За мен българските граждани са български граждани. И имат право да гласуват. Огромна част от тези хора вероятно биха се върнали в страната си,, придружи условия. А те зависят от политиците основно. Но се наблюдава как се насъскват  опата едни срещу други.
Абе и аз бях на това мнение, тук, четейки темата се поразколебах.

И все пак основната ми теза винаги е била, ще ако ние тук в България си гласуваме масово, българите в чужбина няма да могат да влияят в тази голяма степен, в която е случва сега.

Та предвид целенасочената политика от десетилетия да не се случва първото, трябва в тази посока да се работи повече отколкото към ограничаване на вота от чужбина.

# 22 191
Скрит текст:
Аз не съм съгласна. За мен българските граждани са български граждани. И имат право да гласуват. Огромна част от тези хора вероятно биха се върнали в страната си, при други условия. А те зависят от политиците основно. Но се наблюдава как се насъскват  опата едни срещу други.

Мач Нана, най-малкото от ДДС влизат. Да не говорим, че никой не знае дали тези хора нямат имоти в България. А има ли статистика колко от тях колко години не са стъпвали тук? Или ей така, на ангро?
Не е на ангро. Имам информация от първа ръка за Турция и за Канада.
Можеш ли да докажеш къде и за какво си харчат парите тези, които са ги получили отвън?

# 22 192
  • София
Има много хора, които живеят в чужбина, но са добре запознати със случващото се у нас. Четат, гледат интервюта, често си идват, грамотни са, имат мнение, имат база за съпоставка с това, което се случва там, където сега живеят. Как може това да се сравни с купуването на гласове в цели махали, които даже не знаят за кого гласуват, само гледат номера да запомнят и да го отбележат в бюлетината.

# 22 193
Заради едни гласове от Турция се ограничава правото на вот на хора от Великобритания, САЩ и Канада. Това е истината. Докато този вот от Турция беше в изгода на ДП всичко беше точно. Когато стана неизгоден, отива в канала. Както какво ли не в тази държава всъщност.

# 22 194
Хората в чужбина ще гласуват масово за Радев (те обичат спасителите Wink). Ще разбутат всичко, само и само да го ограничат. Същото беше и с промените в Конституцията.

Последна редакция: пт, 06 фев 2026, 10:33 от mantissa

# 22 195
Има много хора, които живеят в чужбина, но са добре запознати със случващото се у нас. Четат, гледат интервюта, често си идват, грамотни са, имат мнение, имат база за съпоставка с това, което се случва там, където сега живеят. Как може това да се сравни с купуването на гласове в цели махали, които даже не знаят за кого гласуват, само гледат номера да запомнят и да го отбележат в бюлетината.
Именно защото си имаме предостатъчно в БГ, които не знаят за какво гласуват, няма нужда от още. Другото, оправдано ли е 784 секции в чужбина за 180 хиляди гласуващи. Толкова ли сме богати, че да подсигуряваме правота на всеки български гражданин, намиращ се във всяка точка на света да упражни правото си.
За ЕС някак е разбираемо /нали ще ставаме федерация/, но за държави като Турция специално ....

# 22 196
Който в чужбина се чувства свързан с държавата намира начин да гласува.
Да се наливат маса пари за организиране на секции, комисии и т.н . За 100 гласа в една секция е глупост.

# 22 197
Скрит текст:

Не е на ангро. Имам информация от първа ръка за Турция и за Канада.
Можеш ли да докажеш къде и за какво си харчат парите тези, които са ги получили отвън?
Доказателствата в съда. Тук е форум. Изразява се мнение, не сме положили клетва.
Парите, дошли отвън, се харчат за хранителни и нехранителни стоки, услуги, финансират се аптеки, зъболекари, лекари, хосписи, старчески домове... А децата на гастарбайтерите няма да пиша за какво харчат пари.
Виждаме стандарта на живот на хората, които имат близки в чужбина.

# 22 198
Тогава на им бяха да им възможност да гласуват по пощата. По-голям проблем имаме с хартиената бюлетина, обаче опраскаха машините. Трябва да изискваме от партиите в парламента промени в изборния кодекс да са такива, че да се измерва точно вота на избирателите, а не да ги поощряваме да си докарат резултати както е угодно да ДП и ББ.

# 22 199
  • Обран бостан ;)

Напълно съм съгласен, но защо тези хора ще определят кой да ме управлява мен.
Все едно бившия ти мъж да ти дава уклон с кой да живееш. 

Решил си, заминал си, работиш за чужда икономика, подчиняваш се на чужди закони и чужди политици.
Ако там ти е по-добре, ОК, но да гласуваш за някакви хора, които аз издържам и съм длъжен да се подчинавам на техните закони ми идва в повече.

Ако перефразиранм една поговорка: На чужд гръб и 100 правителства са малко.

Общи условия

Активация на акаунт