Данък от наем

• 1 379
  • 15
  •   1
Отговори
Здравейте, отдадох жилище под наем на символична цена на позната  жена с дете. Жената иска да я регистрирам в жилището за да може да взема детски. Задължително ли да регистрирам имота в НАП за плащане на данък в такъв случай? Съсобственика на апартамента е в  чужбина. И доколкото се запознах трябва и той да подава декларации и да плаща данък. Благодаря!

# 1
Не, декларацията е за получени доходи от наем. Дори и да имаш договор и наематели, ако той не си плаща наема, не плащаш данък върху несъществуващ доход. Тоест и да има съсобственик, той ако не получава доход от наем, не декларира нищо и не плаща данък. Но щом е символичен наемът, пиши в договора, че отсаваш под наем част от жилище (1 стая примерно), която не надхвърля твоята част от собствеността. На практика ти имаш право да отдаваш само това, на което си собственик, та не повече от 50% ид. ч. от общото жилище.

# 2
По закон трябва договора да е отразен в НАП - за приходите се подава годишна данъчна декларация и се плаща 10% данък. Ако има съсобственик, трябва да има писмено съгласие от него, че е уведомен и е ок с това ти да прибираш наема. Не виждам как може да се отдаде под наем просто стая от апартамент и да е юридически издържано - нали освен стаята, наемателя ползва и баня, тоалетна, това са общи части.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 23:00 от Little Queen

# 3
Бих посъветвала авторката да представи ситуацията пред счетоводител с опит. Има детайли, които биха създали потенциални проблеми в бъдеще- символичeн наем , съсобственост с възможно чуждестранно данъчно лице.

Последна редакция: нд, 13 юли 2025, 22:02 от Dimana12

# 4
Какво общо имат детските и настоящия адрес? В друго населено място ли се води?

# 5
Здравейте, отдадох жилище под наем на символична цена на позната  жена с дете. Жената иска да я регистрирам в жилището за да може да взема детски. Задължително ли да регистрирам имота в НАП за плащане на данък в такъв случай? Съсобственика на апартамента е в  чужбина. И доколкото се запознах трябва и той да подава декларации и да плаща данък. Благодаря!
Смени си ника, не е нужно да си със истинското си име и снимка тук. Има зложелатели.
Пиши ми на лично по темата.

# 6
Какво общо имат детските и настоящия адрес? В друго населено място ли се води?
Да предположим, че за да взима детските се иска да има някакъв адрес. Но защо трябва да казва, че е под наем? Просто да се регистрира, че живее там, ако собственикът е съгласен. В общината няма как да знаят дали дали не й е приятел, който я е приютил безплатно.

# 7
Договор за наем НЕ СЕ регистрира никъде, още по-малко в НАП. Пред НАП се декларират ПОЛУЧЕНИ ДОХОДИ от наем на данъчно задължени лица.
1. Ако не е платен наема нищо не се декларира. Ако не ви превеждат сумата по банков път никой не може да докаже, че сте я получила. Няма и да ви търсят, защото плащанията са между две физически лица.
2. Живеещия в чужбина съсобственик не е данъчно задължени лице в България.
3. Вие като гражданка можете да предоставите жилището с обикновен договор за безвъзмездно ползване. (различно е от учредяване право на ползване по нотариален ред).
Може да го оформите подобно на договор за наем, като посочите че живеенето е безвъзмездно или срещу поддръжка и опазване.
Препоръчвам да приложите декларация-съгласие от съсобственик. Или ако имате пълномощно - да го оформите от името на двама ви, като се подпишете в качеството на упълномощен.

Чист вариант е - вие с нотариалния акт на имота отивате в общинска служба ГРАО и подписвате съгласие лицето да бъде регистрирано на вашия адрес. Така той става за него - настоящ и може да кандидатства за детската градина. Преди това упражнение не ви искат договор за наем, а само съгласие лицето да бъде регистрирано на вашия адрес. Аз така регистрирах майка си в мое жилище, в град различен от постоянния й адрес. Никой не те пита роднина ли ти е или защо се съгласява да бъде регистриран като живеещ.
Така правят и с цели тумби избиратели, когато ги регистрират в населено място където е удобно на партиите.

# 8
Това че живее в чужбина не означава непременно, че не е данъчно задължен в България. Темата за какво е всъщност - за това как да се направят законово нещата или как да се заобиколи закона? Ако е второто, не мога да помогна със съвет.

# 9
Съвсем законово, без никакви наеми, може да се декларира в общината  съгласие лицето да бъде регистрирано на настоящ адрес - въпросния имот.
Иначе пробвайте да подадете декларация за доходи от наем. Ще останете без символичния приход, даже може и да додавате от себе си. Ако приемем, че е наистина символичен.

А пък вашия съвет започва с репликата "по закон трябва договора да е отразен в НАП".
Е няма такъв закон и нищо никъде не се отразява. Като пишете съвети, гледайте поне да сте пунктуално точна. Защото не ориентираната питаща като нищо утре ще отиде да пита с коя декларация да "отрази" договора.

# 10
Нищо не съм писала за регистриране, прочетете внимателно поста ми. Отразен означава за доходите по него да е платен данък, нищо повече.

# 11
Нищо не съм писала за регистриране, прочетете внимателно поста ми. Отразен означава за доходите по него да е платен данък, нищо повече.
Много в имателно ви прочетох. Обаче трябва да се държи сметка как ще бъдете разбрана. Не от мен, а от питащия. И ако има вероятност за двусмислие - да си редактирате поста.
"Отразен в данъчното договор" и "декларирани доходи от наем" са две коренно различни действия. Особено в очите и главата на неспециалист.
Има и други юридически ме издържани части в поста ви. Жилището не е жилищен блок - с лични и общи части. Съсобствеността означава, че всеки има право да ползва половината от всеки квадратен сантиметър, половината от всички помещения, вкл. баня, тоалетна,, кухня. Без да може пространствено да се определи коя половина. Така, че е напълно възможно питащата да отдаде под наем своите идеални части от жилищната площ. И така да не ангажира съсобственик с приходи от наем (напр.)
Нужно ли е за нещо толкова простичко да вкараме обикновен човек във висшия пилотаж на правото и данъчното облагане.
Много неща са написани в законите, но на практика са трудно изпълними и следването им обезсмисля всяка инициатива.

# 12
Не знам колко юридически издържан е поста ми, но съм давала и все още давам имоти под наем, консултирала съм се с не един и двама адвокати и знам едно нещо със сигурност: няма как законно да се отдаде под наем дори част от общо жилище без знанието и съгласието на другия собственик. За справка - чл.30 от ЗС.

Скрит текст:
Ако другия собственик не е уведомен и случайно разбере, може да предяви претенции и нещата да станат доста грозни.

Ако все пак допуснем, че моята информация е стара или грешна, адвокатите ми са некадърници и не знам какво говоря, моля цитирайте къде точно в закона пише, че можем да отдадем общо жилище под наем без знанието и съгласието на другия собственик.

# 13
Прочит на чл. 30 и следващи, третиращи съсобствеността на имотите и бегла справка по темата в интернет показват, че може да се отдава имот от съсобственик без да иска съгласието на останалите, стига да притежава повече от половината ид.части от имота.
Също в Закона е записано, че всеки съсобственик може да ползва имота стига да не пречи на останалите за същото. Ако съсобственик с по-малък дял отдаде своята идеална част и наемателя не пречи на ползването на останалите никакво съгласие не е длъжен да им иска.
Изобщо има много нюанси, както и случаи. А въпроса в темата не е изяснен в детайли.
Най-масовия вариант на отдаване под наем не изключва или обхваща всички възможности, за да се каже че е единствен.

# 14
Не виждам конкретика и за мен това обезсмисля по-нататъшния диалог. Аз си дадох съвета, всеки си има глава на раменете и в крайна сметка постъпва както намери за добре.

Общи условия

Активация на акаунт