Седмокласна Изпитна 14.07 - 20.07 До класирането отброяваме, на най-желаното място се надяваме …

• 87 449
  • 1 503
  •   1
Отговори
# 1 290
Да, натискам "втори етап". Аз съм карък, знам, ама детето защо....

# 1 291
Аз се опитвам да науча дъщеря си, да не си поставя граници. Имам си една теория - което не става с талант, става с труд, а което не става с труд, става с много труд, няма нищо невъзможно, важно е желанието. Примерно математиката, в началото на годината тя ми вика "Трудно ми е, не е моето, съседчето от СМГ ще изкара без проблем 100т, а аз какво ще правя?". Викам и " Ами ще решиш двойно, тройно повече задачи от съседчето и ти ще изкараш 100т, но по БЕЛ, то ще трябва да се постарае мнооого повече от теб, за да изкара колкото теб." Накрая и двете деца изкараха 100т по МАТ, но моето изкара повече по БЕЛ.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 12:25 от slaveia84

# 1 292
Ваче е права. Този формат на НВО не отсява математици, нито хуманитаристи. Има деца със 17 точки на областен кръг на олимпиадата по мат с 98 точки на НВО, има деца, които не са могли да се класират на областен кръг, но с 99 точки на НВО. Форматът по бел няма нищо общо с хуманитарните дисциплини, в които също се изисква аналитично мислене и абстрактно виждане. Това е тест за средностатистически умения, придобити със систематично учене на неособено труден материал, и тест за издръжливост на стрес. Основно, за издръжливост на стрес
И не е вярно, че математическото мислене няма общо с хуманитаристиката и ученето на езици, нищо подобно. В хуманитарните дисциплини има математика и обратно. Нещата са взаимно свързани.

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 12:10 от Априлски душ

# 1 293
Цялата идея с един тест за всички и за всичко е сбъркана. За да има адекватна отсявка, трябва МГ-тата да си имат отделен изпит и трябва да се вкара модела на университетите, 2 изпита като се взема по-високата оценка, точно заради стреса и други неразположения в един конкретен ден.

# 1 294
Каквото и да си говорим, всяко дете ще намери своя път под неговата индивидуална форма.
Както е казал Ницше: "Ти имаш своя път, аз имам моя път. Що се отнася до правилния път, верния път и единствения път, той просто не съществува."

# 1 295
Дами, има ли още някой с надпис "няма желания за този етап"? Вече ми е доста притеснено.
Подадохте ли заявление на 2ро класиране и имате ли входящ номер?

Истерията покрай подготовката и тя ли е по учебник? Особено с това, че на децата им се набива, че ако не се представят добре ще си провалят живота?
От моето чух как имало цигански училища, по-престижни училища и подобни, които никога не са споменавани у дома. Масово родители се тръшкат, че детето имало 90+ точки, но е малко и можело по-добре. Точно заради това трябва да сменят вида кандидастване след 7ми клас

Абсолютно съм съгласна. В момента с цялата истерия около подготовката става така, че НВО оценява главно  здравата психика и издръжливостта на стрес. Още в 6 клас, или може би в пети, в училище всички учители почнаха да се редуват да повтарят как този изпит им определя съдбата. Подобни изпити има и в други страни, но не са придружени от стрес. Може би в малките градове и села е по-нормално, но в София и големите градове това е едно безумие и ясно се вижда, че може да се подготви успешно и без частни уроци и школи, които освен че са един огромен бизнес, крепящ се върху истерията на родителите, само допълнително натоварват психиката.

# 1 296
Да, натискам "втори етап". Аз съм карък, знам, ама детето защо....
От кой град сте? Може би вашето РУО се бави и е решило в понеделник да ги въвежда.

Момичета, много пишете като за събота преди обяд и едни дълги постове 😊. Признавам си, минах ги по диагонал. Чакам класирането, но днес още не съм рефрешвала. Очаквам го в понеделник най-рано по обяд.

Хайде, хубав ви уикенд! ☀️☀️☀️

# 1 297
От Шумен. Не знам какво са решили, ама вече в главата ми е апокалипсис как губи и мястото от 1 класиране заради нечия некадърност...

# 1 298
  • София
Привет и от мен Simple Smile
За втори път в отбора, преди осем години дебютирах.
Нищо не е като преди осем години - в училището (едно и също за двете ми деца), в НВО-то, във вътрешните изпити за точно определено училище. Факт е, че малкото се представи на всички изпити по-добре от голямото, но остава извън първия "ешелон".
Общото между двете кампании - преди 8 години и сега - стресът. Огромен. Ендокринолозите ще кажат наесен.
За генетиката - баща инженер, майка юрист (с математическа гимназия обаче), баби и дядовци - лекар, историк и двама химици, единият - изобретател. Децата - биология, химия, езици... Математика йок. Като юрист винаги съм твърдяла, че и правото е математика. Като математик - че ако нямаш искра Божия, резултатите идват с труд или с много труд, както беше писала една мама по-горе.
Нека само са здрави и щастливи с това, което правят, децата ни. Всичко останало е второстепенно, а човешкият живот - много кратък.

# 1 299
От Шумен. Не знам какво са решили, ама вече в главата ми е апокалипсис как губи и мястото от 1 класиране заради нечия некадърност...

Ами то сигурно не е лесно да се концентрира човек, когато наоколо дебнат пантери и леопарди. Уж се били изнесли в посока Варна вече, ама кой знае?

# 1 300
  • София
Не мисля, че има основание за притеснение, щом статусът е коректен. Така или иначе желанията са същите, няма къде да се загубят, в първото класиране се вижда къде е класирано детето, не си проваляйте почивните дни заради РУО 😉

# 1 301
  • Sofia
Аз не разбирам защо изобщо се бутате да има изпити за влизане някъде. Има толкова добри учебни системи без стрес за децата - защото това НВО е просто едно издевателство над тях + загубено лято, след като го преместиха през юни. Вместо борбата да е за качествено образование и добре поднесен материал във всички училища. Да, по-сложно е за организация и постигане от просто един (или повече) изпит, в който се оценяват най-вече финансовите способности на родителите да плащат за школи и психическата издръжливост на децата.
В Белгия например децата се записват в най-близката гимназия, ако има техния профил, или в тази, в която го има. И всяка година могат да си сменят профила, само последните две години нямат право на смяна. Изпити имат само в края на сроковете. Така не е нужно да решават още на 12-13 години (гимназията там е 6 г.) какво ще правят с живота си. И ако не харесват това, което са избрали първоначално, имат свободата да изберат друго.

# 1 302
Няма проблем с леопарда. По телевизията казаха ако го срещнеш, го гледаш в очите, не се обръщаш с гръб. Всеки, учил биология в училище, знае, че така се оцелява сред диви зверове, особено големи котки, просто ги гледаш в очите и всичко е наред. Отивам да нахраня моя джобен черен леопард, че издра вратата

# 1 303
Аз също се чудя как така тихомълком преместиха изпита през юни, в най-големите жеги. В нашето училище дарихме пари за щори преди 3 години и още няма щори. А в деня на изпитите беше над 30 градуса. Преди изпитите са били края на май и всичко с класирания приключва до края на юни. Имам чувството, че и учебната година тихомълком се удължи за от 4 клас нагоре с по-две седмици, защото знам, че преди чак в 8 клас свършваха 30 юни?
А относно другите държави, да, борбата трябва да е за качествено образование за всички. Подобно да примера с Белгия мога да кажа, че много близка моя приятелка в Канада с 3 деца момчета премина тихо и безболезнено през НВО, като само работеше с тях всяка неделя по 2-3 часа допълнително по едно помагало с примерни тестове, с оглед на това да усвоят формата на изпита. Нито едно от децата не са блестяли с някакъв особен интелект, просто средно ниво деца. И трите бяха приети на първо желание там, където искаха. Но не знам дали имаше и други критерии освен бала от изпитите. По нейни разкази, това е случаят на всички родители и такъв бизнес като частни уроци и школи, е изключително ограничен.

# 1 304

Мисля, че и Вълчев не го разбира това. Той си мисли, че като въведе задължителен ДЗИ по математика, веднага ще се навъдят инженери, физици, химици. Не става така. Пробвала съм. Просто има една граница, която не можеш да минеш.

Ще се навъдят инженери, когато фирмите започнат да им плащат прилично. В момента дипломирани инженери (не от компютърните инженерни специалности) в България работят масово като компютърни програмисти, защото заплатите са в пъти по-добри.

Общи условия

Активация на акаунт