Отговори
Здравейте, бих ви помолила искрено за съвет. Тази година ме приеха специалност в университета, искам я, но не съм 100 процента сигурна, и мислех, че ако не ме приемат нея първо желание, ще ме приемат второ друга специалност, но се оказа, че не е така, получила съм грешна информация. Въпросът е, че аз имам интерес към нея, но взе да ме обхваща страх дали ще се справя, може би ако знаех, че така ще станат нещата, щях да си запиша другата на първо желание. Сега се записах, но се чудя дали да не се отпиша още преди да е почнала годината, и да пропусна една година, защото ми е гузно, че взимам мястото на някого, за което не съм напълно сигурна, или да си карам тази година и да видя как ще се получат нещата? Благодаря предварително.

# 1
Ако все пак си го искала и ти е интересно, не виждам защо да не се пробваш. Винаги може да прекъснеш, след като се убедиш, че не е твоето. Не бива да се поддаваш на страхове и притеснения, защото това освен да те спъне и да ти пречи, друго няма да стане.

# 2
  • София
Ако не са толкова далечни двете специалности, можеш по-натам да се прехвърлиш и да ти признаят взетите изпити, а можеш да запишеш другата специалност като магистратура.
Цяла година да загубиш ми се струва неособено разумно.
С тези колебания как ще постъпиш ако почнеш хубава работа през празната от учене година, а после се окаже, че не може да я съвместяващ с ученето?

# 3
Аз също смятам, че прехвърляне в друга специалност след първата година е много по-добра идея, отколкото отписване и загуба на 1 година от живота.

# 4
Която и специалност да избереш, най-вероятно първата година ще си силно разочарована. Тогава се учат базови предмети, някои от които на пръв поглед нямат нищо общо със специалността и много първокурсници се разочароват.
Интересното идва по-нататък – обикновено след втората или третата година, когато навлизат специалните предмети.
Щом се двоумиш, можеш да напишеш кои са двете специалности, за да получиш адекватни съвети от хора, запознати с тях и с последващата реализация на пазара на труда. Защото има много интересни специалности, но когато си вземеш дипломата, седиш, гледаш я и се чудиш: „Дотук добре, ама аз сега какво ще работя?“.

# 5
Всички места ли се запълниха след първо класиране? Не ми се вярва, защото това се случва само в броени специалности. Ако не можеш да участваш отново в класиране, защото е за желание под първото, би трябвало да можеш да се отпишеш и участваш на общо основание отново. Не значи, че ще загубиш цялата година, то класирания вървят до септември някъде...
Прехвърляне след първата година най-вероятно няма да се случи не заради друго, ами защото до тогава вече ще имаш изграден приятелски кръг и навици, ще си добила представа за университета (евентуално развенчала някои заблуди) и шансът да се навиеш да гониш "дивото" ще е минимален.

# 6
Всъшност си приета на първото си желание, което е много хубаво. Започни, огледай се, ослушай се, завърши си годината и по-нататък, ако прецениш друго, ще мислиш за прехвърляне. В момента, доколкото разбирам, те гони страхът, че няма да се представиш добре. Всеки малко се притеснява в началото, така че това е съвсем нормално. Недей да губиш година, в това няма смисъл.

# 7
Става дума за медицина и фармация. 😬

# 8
Привет.

Дъщеря ми е втори курс, дентална медицина. Попаднах на публикацията ви случайно, това което мога да дам съвет от нейния скромен опит до момента, е че за тези специалности в медицинските университети се иска много желание, за да се справяте с обучението, които разбира се идва ако харесвате специалността.
Щом сте успели да влезнете, значи имате доста висок успех, моето мнение е да започнете специалността- от чист интерес медицина или фармация ще учите последно? Ще видите как върви темпото на медицинските университети, но имайте предвид че медицината и стоматологията първата година учат много задълбочено предклиничните дисциплини- анатомия, химия, медицинска биология, физика и тн и не очаквайте да ви е кой знае колко интересно, това са двугодишните основи на предклиничнита ви подготовка.
Доколкото знам при фармацевтите има доста повече химия и ги вкарват в лаборатории още от първите дни, правят различни опити и малко или много ще усетите от специалността. Ако дотолкова не ви харесва впоследствие, можете да прекъснете обучението и да кандидатствате наново, но имайте предвид че изпитите от фармацевтичен факултет много рядко ги признават за взети в медицината.
И с двете професии ще имате много възможности за развитие- помислете си хубаво обаче какво точно ви се работи, но дори на този етап да не се виждате с работа в някоя болница, винаги може да почнете като медицински представител

Успех!

# 9
Привет.

Дъщеря ми е втори курс, дентална медицина. Попаднах на публикацията ви случайно, това което мога да дам съвет от нейния скромен опит до момента, е че за тези специалности в медицинските университети се иска много желание, за да се справяте с обучението, които разбира се идва ако харесвате специалността.
Щом сте успели да влезнете, значи имате доста висок успех, моето мнение е да започнете специалността- от чист интерес медицина или фармация ще учите последно? Ще видите как върви темпото на медицинските университети, но имайте предвид че медицината и стоматологията първата година учат много задълбочено предклиничните дисциплини- анатомия, химия, медицинска биология, физика и тн и не очаквайте да ви е кой знае колко интересно, това са двугодишните основи на предклиничнита ви подготовка.
Доколкото знам при фармацевтите има доста повече химия и ги вкарват в лаборатории още от първите дни, правят различни опити и малко или много ще усетите от специалността. Ако дотолкова не ви харесва впоследствие, можете да прекъснете обучението и да кандидатствате наново, но имайте предвид че изпитите от фармацевтичен факултет много рядко ги признават за взети в медицината.
И с двете професии ще имате много възможности за развитие- помислете си хубаво обаче какво точно ви се работи, но дори на този етап да не се виждате с работа в някоя болница, винаги може да почнете като медицински представител

Успех!

Благодаря Ви много. Приета съм медицина и смятам да се пробвам там, говорих с хора и установихме, че щом имам интерес и сега са ме приели, си струва да пробвам. Интересно ми е доста, не съм го писала ей така, така че ще дам всичко от себе си, но ако не стане вече, ще пиша наново фармация, защото от университета ми казаха, че не е възможно прехвърляне след първи курс. Благодаря много за мненията, ако някой има да допълни нещо, ще се радвам да сподели мнение.

# 10
Здравейте,
Според Закона за висшето образование,
всеки има право само веднъж да се обучава държавна поръчка, за образователно-квалификационна степен „магистър“.
Проучете дали прекъсването не води до загуба на право за бъдеща държавна поръчка.
Успех!

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 23:00 от Oma Desala

# 11
Не бих се отказала от медицина. Вярно,  много учене и труд е, но медицината си е медицина.

# 12
  • София
За мен въпросът стои така:
Предпочитам ли да помагам на хората, да ги преглеждам, лекувам?
Срещу
Предпочитам ли да се занимавам с търговия, химия, подреждане и бизнес?
Не може на 19 години да нямате усещането кое от двете ще Ви носи повече удовлетворение 😉

# 13
Има толкова много ниши на двете направления, че нещата изобщо не опират до "искам ли да преглеждам, или искам да продавам зад гише".
Чудесни избори на явно интелигентно младо момиче. Нека има късмет и желание да се развие в областта, в която иска!

Общи условия

Активация на акаунт