Университет в България или университет в Нидерландия?

• 896
  • 11
  •   1
Отговори
Привет, тази година завърших 12 клас и дойде времето да реша какво ми предстои за следващите три/четири години. Още преди да завърша бях (условно) приета в три университета в Нидерландия, както и в Американския Университет в Благоевград. Не смятах да кандидатствам в София, но след като изкарах две 6.00 на матурите (БЕЛ и АЕ) реших да се пробвам, тъй като аз самата леко се изненадах от собствения си резултат. И сега честно казано не знам по кой път да поема. Със сигурност оставането в София би било по-лесно за мен от практична гледна точка, тъй като живея сама като кръгъл сирак и след смъртта на майка ми останах единствения човек, който да се грижи за котката ни. Колкото и смешно може да прозвучи на някои, аз наистина си обичам тази животинка и ще ми липсва много. От друга страна обаче, за мен следването в чужбина винаги е било мечта (още от 7 клас, та може би и преди това) и като човек, който би искал да се занимава с изследователска дейност в университет, смятам, че бих имала много по-големи възможности за това в Нидерландия, отколкото в България. Много бих се радвала да чуя и други мнения по въпроса!

Последна редакция: сб, 19 юли 2025, 05:22 от whiteskies

# 1
Ако това ти е мечта, следвай си я, а за котката се постарай да намериш някого, който да я приеме.

# 2
Не е редно котката да спира развитието ти както личностно, така и образователно и в последствие професионално. По скоро като сирак как ще заминеш в чужбина, има ли кой да ти помогне в началото финансово?

# 3
Естествено, че Нидерландия. Следвай мечтите си!

# 4
  • София
Имаш ли възможност да се издържаш в Нидерландия?
Проучила ли си липсата на места за настаняване, наеми, пътуване?

В Американския колеж таксата как ще си плащаш?

Въобще, нека ти чуем размислите по въпроса, че за нас е лесно.

# 5
Животът в Нидерландия определено не е евтин. Щом нямаш близки хора до себе си, на които да можеш да разчиташ, по-добре се насочи към бакалавър в България в град, в който ще имаш възможността да се издържаш финансово. Да се работи и да се учи едновременно, хич не е лесно и психиката в един момент не издържа, особено ако става въпрос за специалност със сериозно учене. В кой град си в момента? Има ли университет в него, в близост до него, който да предлага желаните от теб специалности? Ако има, обмисли варианта да запишеш там. Вероятно има начини да успееш да се справиш сама и в чужбина, но ще е много трудно. След като си преживяла травмата от загуба на родител, не знам дали няма да ти дойде прекалено всичко. Психиката не е за подценяване, помисли и за себе си. Да, по-престижно ще е да се обучаваш в Нидерландия, но образованието не е всичко. А и освен това след бакалавъра в България можеш да заминеш в чужбина и да изкараш магистратура или да специализираш в избрана от теб област, както и да работиш там. Просто ще минат няколко години, в които ще можеш да премислиш нещата и да си стъпиш на краката. А и дотогава може да намериш и друг път за реализация, който да те направи щастлива. Животът е пред теб и ти пожелавам здраве, успехи и късмет! Simple Smile

# 6
Има доста влогъри които говорят за образованието си там......това обаче което усещам е една негативна нотка и някак не звучат доволни от живота си там...

# 7
  • Варна
Има доста влогъри които говорят за образованието си там......това обаче което усещам е една негативна нотка и някак не звучат доволни от живота си там...

може ли инфо за влогърите, които разказват за живота си и ученето в Нидерландия, тъй като и пред сина ми стои този избор.
Как да ги намеря, някакви имена или линкове?
Предварително благодаря!

# 8
Антония Сарафова е едно от момичетата, които учиха в Нидерландия, в университет в Бреда - Creative business ѝ е специалността или нещо от сорта. Тя ми е връстничка (2001 година родена), по време на Ковид ѝ премина 3-годишният курс на обучение и като цяло не е пребивавала много за дълго в Нидерландия, но във видеата си в социалните мрежи дава ценни съвети за живота и обучението там.

# 9

може ли инфо за влогърите, които разказват за живота си и ученето в Нидерландия, тъй като и пред сина ми стои този избор.
Как да ги намеря, някакви имена или линкове?
Предварително благодаря!
Има доста, не ги помня по имена. Просто напишете в ютуб "какво е да си студент в Холандия", "Образование в Холандия" и подобни.

# 10
Може да се изтегли кредит за обучение в Нидерландия. Мисля, че при починал родител има намаление на таксите. С добро желание можете да намерите работа там, особено в по-големите градове.

# 11
  • София
Ела в нидерландската тема "Студенти в Нидерландия". Там ще те подкрепим със съвети и помощ.
В NL също обичат котките! Това не е причина да се отказваш.

Общи условия

Активация на акаунт