Ветеринарна медицина към МУ Плевен

• 705
  • 16
  •   1
Отговори
Здравейте! Бих искала да ви попитам дали имате някаква информация за ветеринарномедицинският факултет към МУ Плевен? Колко желаещи има? Колко места има? Из интернет е прекалено оскъдна информацията, затова се обръщам към вас! Дъщеря ми много иска да влезе там, притеснява се изключително много. Благодаря предварително 🫶

# 1
  • Телиш/Плевен
Информацията е оскъдна, защото това е първият прием, факултетът е съвсем нов. Пожелавам успех на дъщеря Ви!

# 2
Факултетът е наистина нов, решението за откриването му беше взето през месец юни. Тази есен ще започне обучението си първият випуск. Така беше преди 8-9 години и с факултет "Фармация" и специалност "Фармация". Първите випуски на новите специалности винаги са с по-малко приети студенти (бройката е 15-20 души, като тук пиша съвсем общо, не знам колко студенти ще бъдат приети тази година конкретно в специалността "Ветеринарна медицина). Факултетът е перспективен, част от занятията ще се провеждат извън града, в град Пордим, в специална база, която е оборудвана за целта. Предстои и изграждането на нови зали и сгради.

Прочетете тук повече информация:

https://www.mu-pleven.bg/index.php/bg/priem2022-mobile/bulgarian … ts/7864-2025-2026

# 3
Факултетът е наистина нов, решението за откриването му беше взето през месец юни. Тази есен ще започне обучението си първият випуск. Така беше преди 8-9 години и с факултет "Фармация" и специалност "Фармация". Първите випуски на новите специалности винаги са с по-малко приети студенти (бройката е 15-20 души, като тук пиша съвсем общо, не знам колко студенти ще бъдат приети тази година конкретно в специалността "Ветеринарна медицина). Факултетът е перспективен, част от занятията ще се провеждат извън града, в град Пордим, в специална база, която е оборудвана за целта. Предстои и изграждането на нови зали и сгради.

https://www.mu-pleven.bg/index.php/bg/priem2022-mobile/bulgarian … ts/7864-2025-2026

Според Вас ще има ли засилено желание?

# 4

Според Вас ще има ли засилено желание?
В първите години, вероятно ще бъде по слабо отколкото в СФ или СЗ. Ще бъде 3- ти избор на желаещите.

# 5
Докато не направят добра база ще е слабо. Ще са си последен избор.
В следващите 10 години СЗ ще е на първо място. Но мисля, че Пл имат голям шанс да ги задминат,ако наистина направят добра база. До три години Сф ще са последен избор.

# 6
В следващите 10 години СЗ ще е на първо място. Но мисля, че Пл имат голям шанс да ги задминат,ако наистина направят добра база. До три години Сф ще са последен избор.
Трябват и кадри. София има все пак едно предимство- доста ветеринарни клиники, където студентите да стажуват, дори в учебно време. В Плевен едва ли има толкова ветеринарни клиники колкото в София.

# 7
О, има доста вет клиники в Плевен.

# 8
Има доста ветеринарни клиники в Плевен, освен това университетът ще си партнира с Ветеринарния техникум в гр. Ловеч, ще привлича ученици от него, а и от цяла Северна България. Има много кандидат-студенти от Северна България, за които е по-близо и по-удобно финансово да учат в по-малък град, а не в столицата. Стара Загора ще обхване главно Южна България, Плевен - Северна България, а София ще обхване тези, които искат перспективен по-нататъшен живот в столицата. Не е за пренебрегване и фактът, че специалността ще бъде част от Медицински университет, което е в плюс. В София е към Лесотехническия университет, а много отдавна според мен трябваше да премине към МУ София. Доста по-логично е. Иначе е факт, че в София ветеринарните клиники са повече, базата е по-добра, защото е разработена с годините. Но в Плевен инвестициите също са големи, тепърва ще се строят нови сгради и модерни бази. Едни от най-скъпите техники за роботизирано опериране са именно в Плевен. Така че това, че е провинциален град, не бива да подвежда повечето хора, че обучението и базите не са на ниво, не е така. Simple Smile Но наистина първите години вероятно балът за влизане няма да е чак толкова висок, докато не се утвърди специалността. Логично е хората да предпочетат утвърденото пред тепърва утвърждаващото се. След първия изкаран випуск (5 години) смятам, че нещата ще се изравнят откъм балове за прием. След това зависи вече от конкретните университети - доколко са адаптивни към промените, какви условия предлагат.

# 9
  • В небето
Трябват и кадри. София има все пак едно предимство- доста ветеринарни клиники, където студентите да стажуват, дори в учебно време. В Плевен едва ли има толкова ветеринарни клиники колкото в София.

Защо решихте, че практиката се провежда във ветеринарни клиники? Базата на ЛТУ е под всякаква критика. В МУ-Плевен е изградена добра база в гр. Пордим, където студентите могат да прилагат на практика теорията.

# 10

Защо решихте, че практиката се провежда във ветеринарни клиники? Базата на ЛТУ е под всякаква критика. В МУ-Плевен е изградена добра база в гр. Пордим, където студентите могат да прилагат на практика теорията.
Не говоря за учебната практика, ами за такава в извънучебно време ( по желание). Затова съм написала стажуване.

# 11
Здравейте, днес беше ВЕЛИКИЯТ изпит. Ето ми малко информация, която получих от дъщеря ми:
- тази година ще приемат 40 зрелостника
- изпитът не беше по обичайният формат на изпита по биология за медицина и фармация, имаше липсващи 1-2 компонента

# 12
  • София
Вече са излезли оценките от изпита. Кога се очаква класирането?

# 13
Дъщеря ми е приета. Има ли други? Утре ще ходим, за да се запишем. Да се запознаем😀

# 14
  • София
Аз мога да се похваля, че нашето приятелско дете е прието и е много щастлива. Дано им е на късмет на децата тази първа година в новата специалност.

Общи условия

Активация на акаунт