Третиноин /Ретин-А/, Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди -Тема 14

• 19 734
  • 268
  •   1
Отговори
# 210
  • Бургас
Не се филмирайте излишно.
Нищо няма да ви стане от ретинол за козметична употреба.

# 211
  • София
Ползвате ли този продукт с ретинал на celimax (корейски). Заслужава ли си? Имате ли ефект от него? Гледам, че доста го рекламират разни дерматолози -инфлуенсъри;) из инстаграм. Извинявам се, ако е обсъждан. 🙂

# 212
Някой с отзиви за акретин? Взех си 0,025% и мисля да го почвам. Досега не съм ползвала третиноин, само ретинол.
На 43 съм, нормална към суха кожа.

Последна редакция: чт, 08 яну 2026, 13:44 от AriaNovaKaq

# 213
Аз много харесвам акретин , супер  нежен е към кожата за разлика  от акнелиз. Акнелиз ползвах повече от 3 години  и абсолютно  всеки път имах ужасно белене и дразнене. Кожата ми ставаше като изгоряла от слънце. Всичко след  това ми щипеше. Минах на акретин и с него  нямам абсолютно  никалви  негативни реакции.

# 214
Бихте ли споделили (които имат) как се справяте с беленето?
При мен не е белене, а нещо подобно на кир ефект, появява се рядко, но ме влудява и си причинявам поражения докато го махна. Кожната ми бариера се нарушава и съм принудена да спра всички активи, защото и те дразнят. Уж съм на най-щадящия - индийския на Menarini, мажа го веднъж седмично, но този кир ефект веднъж месечно ме мори зверски. С хидратацията съм по принцип достатъчно вманиачена, така че и това не ме спасява.

# 215
Здравейте, започнах да използвам този крем, турски е:

Начинаеща съм и моля за съвети. Направих 2 намазвания през ден, като на третия усетих сърбеж и вече 5 дни не съм мазала. Знам, че трябва много да се внимава. Сега кожата ми е спокойна, без сърбеж и раздразнения. Въпросът ми е дали да пробвам с мазане един път седмично, като по-щадящо? Ползвам слънцезащита фактор 50. Също се чудех дали да слагам на шията? Доколкото съм запозната околоочната зона е хубаво да се пази. Вие каква хидратация използвате? На 47 години съм с по-скоро мазна и тежка кожа.
Благодаря много!

# 216
И аз използвам индийския менарини и имам същия проблем с беленето. Разредила съм употребата ама ефект няма. Чудя се дали да не го сменя с някой друг. Някакви препоръки?

# 217
  • София
Здравейте, започнах да използвам този крем, турски е:

Начинаеща съм и моля за съвети. Направих 2 намазвания през ден, като на третия усетих сърбеж и вече 5 дни не съм мазала. Знам, че трябва много да се внимава. Сега кожата ми е спокойна, без сърбеж и раздразнения. Въпросът ми е дали да пробвам с мазане един път седмично, като по-щадящо? Ползвам слънцезащита фактор 50. Също се чудех дали да слагам на шията? Доколкото съм запозната околоочната зона е хубаво да се пази. Вие каква хидратация използвате? На 47 години съм с по-скоро мазна и тежка кожа.
Благодаря много!
Това не е за начинаещи. Започва се веднъж седмично от най-ниска концентрация. След 2-3 месеца се започва два пъти седмично, след още толкова 3 пъти, докато кожата не привикне. Едва след това вдигате концентрацията. Иначе си се белите и се примирявате с лош естетически вид и нарушена кожна бариера.
Аз мажа през ден, одтаналите дни си ползвам други активни съставки

# 218
Ако имате някакви съмнения след ползване на третиноин, най- ниския процент, слагайте преди него Бепантен,който не е бебешкия. Това е буфер, аз така почнах. Той смекчава нещата и лека полека,с много хидратация, въвеждайте. Микробелене и аз имах преди, но откакто засилих хидратацията не се появява често. Хубаво е да имате за през деня бариерен крем.

# 219
Микробелене и аз имах преди
Как го ликвидирахте когато се появи? Механично, с киселини? Аз не мога да намеря подходящ и щадящ способ, за да не си разранявам кожата и бариерата.

# 220
С хидратация…

# 221
Пробвайте с добавяне на млечен тонер в рутината. При мен веднага спря беленето и вече не оставам без такъв продукт. Хидратацията е изключително важна, но само крем след ретиноловия продукт не винаги е достатъчен.

# 222
По принцип моята теория е следната:
Ретиноидите разгръщат своето действие (обновяване на кожата) след около половин година от стартирането им. В този смисъл беленето, когато не е прекалено, е логичен и донякъде необходим резултат. Аз не искам да го избегна на 100%, а да минимизирам негативните последици от него и да постигна щадящо излющване на горния слой без нарушаване на кожната бариера. Хидратацията при мен е мания и не ме спасява - моето лице е почти постоянно мокро от тонери, серуми и кремове. Ако в деня след трета използвам ексфолиране с киселини нещата са поносими (за бариерата), но недостатъчни (кир-ефектът не е ликвидиран изцяло). Ако приложа и механично ексфолиране (с възможно най-нежна естествена памучна тъкан) на следващия ден съм с червена и сърбяща кожа. Това ми е положението. Трябва ми продукт, който от раз да ми излющи горния слой без да ми поврежда бариерата. Ще пробвам с млечен тонер, но ако aha/bha киселини не ми спират лющенето се съмнявам, че и млечната киселина ще може. Все пак може ли линк?

# 223
Ползваш прекалено много продукти. Трета не се ползва така. Когато се използва правилно няма видимо лющене. И не, кожата не се обновява от него чак след половин година и изобщо не е необходимо видимо лющене, за да разбереш, че кожата ти се обновява. На единия ден третиноин и на другия ден aha/bha = нарушена кожна бариера, а лющенето при това положение няма да спре. Постоянно мокро лицето, пък явно неефективно хидратирано

# 224
  • Prismatica Aerie
Трябва ми продукт, който от раз да ми излющи горния слой без да ми поврежда бариерата.
Продукт, който „от раз“ да излющи всичко и да не пипне бариерата, не съществува.
При ретиноиди лющенето често е от раздразнение и прекалено ускорено обновяване, а не от липса на ексфолиация. В такъв случай повече киселини или механично търкане не решават проблема, а го задълбочават.
Може да пробвате почистващо олио - на суха кожа, без търкане, само леко масажиране. Емулгиране и отмиване с топла вода. Ензимна пудра като втори почистващ продукт.
Хидратация, но балансирана, т.е. продукти на водна основа и такива на липидна. Липидите предпазват кожата от загуба на вода и държат повърхностните клетки плътно подредени. Течни продукти - двуфазни тонери, есенции. И запечатване с добър оклузивен продукт. Серамиди, холестерол, мастни киселини.

Млечен тонер е вид текстура, не тонер с млечни киселини.

Общи условия

Активация на акаунт