Третиноин /Ретин-А/, Ретиноидна киселина, Ретинол, Ретиноиди -Тема 14

• 20 892
  • 290
  •   1
Отговори
# 285
Малко ме е срам, но ще питам. На 47г мазна кожа с бръчки около очите и една по-видима на брадичката, досега не съм ползвала нищо освен почистване, понякога нощен крем и ежедневно лека хидратация под СС крем.
Слънцезащита ползвам само на плаж или при дълги планирани разходки лятото. Имам малко пигметни петна на бузите.
Искам да почна с ретиноиди, но просто не мога да реша как и с какво. Директно с трет най-ниска концентация ли да почвам, или да пробвам първо как ще ми понесат продукти с ретинал? Чета че много жени почват от 30г.. че съм закъсняла е ясно, но по-добре късно, отколкото още по-късно.

Постепенно надграждайте. По-добре безопасно, отколкото да прибързате. Аз бих посъветвала първо да почнете с ретинол, после с ретинал.

# 286
На ваше място бих си създала първо рутина с богата хидратация и задължителна слънцезащита всеки ден и едва след този навик, бих включила ретиноиди.

# 287
Момичета, имам нужда от съвет.
От доста време използвам третиноин 0,05%. Реших да се „ъпгрейдна“ на 0,1% и отидох при кожната ми. Тя ме изслуша буквално за две минути и ми издаде рецепта. Това е нормално за тук (Австрия), много пациенти, вечно бързат и т.н..
След това отидох в аптеката. Фармацевтът се замисли доста– видя му се, че дозировката е доста висока. Аз го уверих, че няма грешка и си тръгнах.
Той обаче решил да се обади на дерматоложката, за да я попита дали не е станала грешка и дали всъщност не е 0,01%. Тя, вечно бързаща е потвърдила по-ниската концентрация. Макар че на рецептата ясно пише 0,1%. Ще полудея:dizzy_face:Stuck Out Tongue Winking Eye
Така в крайна сметка се оказах с крем 0,01%.
Въпросът ми е: да му дам ли шанс изобщо да започвам с него, или да ходя отново за нова рецепта?

# 288
Според мен няма смисъл от 0,01%, особено след като сте ползвала вече 0,05%. Не можете предполагам със същата рецепта да отидете в друга аптека?

Последна редакция: вт, 03 фев 2026, 13:24 от Oiuss

# 289
  • Пловдив
Не съм виждала Третиноин 0,5% изобщо, масово е 0,05%, така че мисля че Третиноин 0,1% е нормалдо за надграждане.

# 290
Да, 0,1 е нормално. Но 0,01 е малко.

Общи условия

Активация на акаунт