Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 26 685
  • 822
  •   1
Отговори
# 450
  • София
В магазин Фантастико съм купувала  обезмирисител за хладилник.
Бързо пое неприятните миризми.

# 451
И в онзи италианския магазин срещу Баухаус и на Цариградско шосе (Виа Тракия) има обезмирисител за хладилник. Аз си купувам периодично и периодично (рядко) го слагам в хладилника. В магазина срещу Баухаус е точно в началото на първия регал отляво, срещу вината.
Избършете отново отвътре в хладилника, но с някакви домакински универсални кърпички, оставете няколко кърпички на затворен хладилник да изсъхнат, те са ароматизирани. После пак с вода и някакъв препарат за чинии. Може да оставите за едно денонощие и нарязани лимони примерно, нещо цитрусово. Иначе сода бикарбонат се води, че абсорбира и миризми.
Скрит текст:
Много съм доволна и от един обезмаслител от същия магазин (сега не мога да кажа как се казва и изглежда), много по-силен е от Мелио-то и други подобни. С него и печката, и плочките в банята много лесно се чистят. Въобще, в този магазин има доста интересни почистващи препарати, които ги няма в обикновените магазини. За плочки в банята има всякакви различни - и за почистване, и за антиваровик, и цялостен дезинфектант. И киселина има за премахване на онези отвратителни налепи в тоалетната чиния. 
.

Последна редакция: ср, 13 авг 2025, 15:45 от man_darin_ka

# 452
Първо да кажа, че брокера трудно ще прецени дали даден кандидат е потенциален палачор. Хората външно изглеждат добре, но не му знаеш навиците и дали друса и пие. А в България брокерите са съвсем незаинтересовани.

Второ, крайно време е да дадете имената на тези хора сътворили такива огромни щети. Аз се отказах да си дам апартамента под наем да не стане като със Мйорка.

Трето, прикачете малко снимки от погрома, дамите тук ще дадат съвети, кое как по лесно ще се въстанови.

# 453
Да разчита, че ще подбере читави хора.
Това е в основата на всичко по-нататък. Както и двата депозита.
Пак казвам, че не говоря за случайни брокери.
При моите брокери на това разчитам. Няма как иначе, след като съм в другия край на страната.
Затова предложих и фирма за управление - колкото и да са безотговорни уж, ходят всеки месец и гледат какво става. Едно е да не си влизал две години (което е и моя грешка, признавам), друго - месец-два.
Фирмите за управление така казват, но не е това истината. Като стигнете до подписване на договор с тях, след като се ходи при нотариус и ги упълномощавате да отдават жилището ви за ...неопределен период от време (плащането е от вас), искат да сте застраховали апартамента (ама през тяхна агенция най-добре посочена) , отделно вие ще посещавате жилището си , като минете през тях-т.е. обаждате им се, те уговарят кога е удобно на наемателя и чак тогава отивате. Нямате право да ходите без тази стъпка, нито вие имате отношения с наемателите.
Та..като направите това, разбирате че не е всичко. Всъщност те не ходели всеки месец да наглеждат, за да не ги притесняват, а по-точно изобщо не ходят, като почнете да настоявате. Наемателите им превеждат парите по сметка,  те по интернет проверяват за платени сметки, изобщо не се занимават да ходят на място. Чак когато излизат наематели и тогава отиват на оглед , почват неприятностите явно (видно е защо и ги натискат да си оправят нещата) Приспадат си всеки месец комисионна (нормално) , превеждат ви парите по банкова сметка и вие вярно не се занимате с нищо, ама и не знаете какво става в жилището ви. Не знам , когато прекратявате договора дали го връщат в нормално състояние, но знам, че трудно отдават жилището ви . Има много неща ...които дразнят. Много любезни, обещаващи, имаш полза (вярно нещо плащаш, но ти спокойно) обаче...не знам какво излиза накрая, защото аз се отказах. 2-3 месеца не можаха да го отдадат моето, фирми се обаждаха и протестираха, защото не им дават комисион (ако доведат човек трябва да вземат и от него и на тях да плати т.е. 100% от наемателя искат, а за доведената фирма...трябва още тогава и става много) Дълго е , ама това е основното, та...и там не всичко е добре.

# 454
"фирми се обаждаха и протестираха, защото не им дават комисион (ако доведат човек трябва да вземат и от него и на тях да плати т.е. 100% от наемателя искат, а за доведената фирма...трябва още тогава и става много)"
Тези брокери "с клиенти",които са ти се обаждали, от къде ти имат контакт? Защото това са стандартни приказки,ако наемодател пуска обява сам и не желае да плати комисион на случаен брокер или ако се довери само на един брокер да му предлага имота. Рядкост са тези,които взимат от едната страна само.

# 455
Имам и двете клаузи и че имам право да вдигна с годишния % инфлация според НСИ, и че 1 мес преди изтичането на 1 г трябва да ми кажат ако ще преподписваме и да уточним условията. Т.е. така си знаят от самото начало, че могат да очакват анекс с добавен % на инфлацията. Така или иначе договорите са ми за по 1 година.

НаБабаДетето
Пазя плочки, ламинат също, но няма много смисъл, защото ММ не се навива да го демонтира и подменя отделни ламели. Щял да се начупи, понякога е сглобяван в посока, в която не може да се разглоби заради мебели и т.н. Та за ламината на мен ми е безсмислено.

Tintina, супер идея ми даваш как от разстояние, да проверя сестрите дали са се отрегистрирали. Мерси!
Здравейте.
В момента актуализирам договор за наем, но може ли да ми цитирате клаузата с актуализирането на наема спрямо инфлацията.
До сега никога не съм я вклчвала в договора, а вдигах наемите на по 3-4 години. Просто бях в чужбина и като си насмятах евентуално освобождаване и връщане за огледи, предпочитах да не вдигам всяка година. За това и никой не мърдаше. Сега от 800 лв направо вдигнах с 400 лв след като се уточнихме с наемателката, че отива при гаджето така или иначе и се нае по снимки два часа след обявата.
Но и вече нямам намерени наистина да не пипам наема 5 години.
Та, ми трябва формулировка, с който хем аз да съм ок, хем те да не се плашат и дразнят.
Обаче % инфлация спрямо НСИ отново ми се струва нисък, не става и въпрос да им вдигам наема всяка година и да ги "щавя" в никакъв случай, но все пак да е нещо нормално.
Благодаря Ви.

# 456
  • Бургас
Тази клауза за инфлацията лично за мен не е особено полезна.
Договорът се подписва всяка година. Това е времето на актуализацията. Ако искаш - с 20-30 лева вдигай, ако искаш - с 50, ако не искаш - недей. Аз така реших да правя. Просто предупреждавам наемателите два месеца по-рано, че ще има актуализация, да мислят.

По повод на погрома на Majorica също да се присъединя - може и да няма необходимост за пълна смяна на мебели. Кухненските врати, ако трябва да се слагат нови - не само фирмите ги правят. В "Бриколаж" и "Практикер" режат и кантират по размери, вярно са ограничени фурнирите, но не е никак скъпо.

По повод на черните списъци на наемателите - някой беше споделил групата във Фб.
Там качих моята наемателка.
Постът беше изтрит, вероятно след неин протест.

Та нещата със списъците ги виждам по следния начин:
Скрит текст:
Създава се асоциация на наемодателите, с регистър, но след оторизиран достъп спрямо изискванията на ЗЗЛД. Там всеки след регистрация ще може да провери наемател по име. Няма да е публичен регистърът. Отдавна мисля за такава асоциация, която да надгради Клуба на алчните хазяйки, може би един ден ще дойде и това време. Освен регистър, асоциацията може да дава съвети, правна помощ, да съдейства за нормализиране на пазара и всичко, което сега тук си правим в тази прекрасна тема.

# 457
"фирми се обаждаха и протестираха, защото не им дават комисион (ако доведат човек трябва да вземат и от него и на тях да плати т.е. 100% от наемателя искат, а за доведената фирма...трябва още тогава и става много)"
Тези брокери "с клиенти",които са ти се обаждали, от къде ти имат контакт? Защото това са стандартни приказки,ако наемодател пуска обява сам и не желае да плати комисион на случаен брокер или ако се довери само на един брокер да му предлага имота. Рядкост са тези,които взимат от едната страна само.
Защото и преди бях пускала обяви на жилището със същите снимки в олх, имоти бг. и имаше моя номер, не ги бях свалила. Да не мислите , че си измислям. 2г стои празно жилището, защото и преди имах проблеми с наематели, реших чрез фирма и да давам нещо, но пък да съм спокойна и нещо да взимам (имам нужда финансова, но..) Жилището не е голямо, обзаведено е с всичко необходимо (не е лукс) , винаги почистено, оправено....да се събуеш и влезеш в нормално жилище обикновен човек. Но...и с фирми и без фирми все това. Надеждата ми беше в управлението на имоти, но ...не стана , те сами трудно да отдадат (имат си поставена фирма, видях си обявата, но не отговаряше квадратурата -беше двойно завишена) , когато други фирми ги търсят те искали и техният дял и те не си водели клиентите, защото така клиента трябва 1 наем и половина да плати (а сега май и повече процент взимат не половин наем) Винаги съм си плащала на фирмата комисионната, но когато съм имала проблем с наемател ...или брокера напуснал, или не знам какво си...сам се оправяш.

# 458
Ох, Тинтина, моите уважения, ама като почнеш така -моя брокер, та моя брокер е много готин. Ами жената писа че с брокер ги е намерила, брокерът къде е сега - да не би да чисти и той. Па доверен бил твоят - ми хубаво, ама освен твоя аз за друг доверен нито съм чела, нито съм чувала, нито съм виждала...та как да ти кажа...радвам се за теб, ама нещо не на място е идеята ти в случая!

# 459
И други потребител(к)и са писали, че работят с доверен (познат) брокер, не е само Тинтина. В София е джунгла, и откъм брокери, и откъм наематели.

# 460
  • Варна
И във Варна е джунгла. И в Търново - наложи ми се да прозвъня няколко обяви за наеми в имот бг от различни агенции - от локални и неизвестни за мен, до големи имена като Адрес и Явлена - на всички до една ми вдига любезно гласче насреща и ми се отговаря как “този е отдаден”, нищо, че обявата си виси от седмици, или “не знам, трябва да звънна и да питам и да ви върна обаждане”, което не се случва.
Контакт с отговорен човек, който разбира какво работи, е невероятно ценен. Аз нямам такъв и затова се оправям сама. Сега за търговското помещение обаче май ще трябва да се прежаля и направо изтръпвам от мисълта в какъв батак вероятно ще се вкарам. Може би ще пробвам с обява на витрината, с надеждата да се свържа директно с частно лице, което минава в района. Така го намерих и го купих аз.

# 461
  • Бургас
Много от наемодателите в София работят с брокери.
Лично за мен съм видяла ползите, не казвам, че ще работи така за всички.
Даже май най-добре ще дисциплинира наемателите наемодател-мъж, който всеки месец се явява на инспекция в имота. Ама нямам такъв подръка.
То и в Бургас е джунгла, не е само в столицата, явно в големите градове е така.

# 462
Какво мислите за следната фурна за наематели? Говорим за добре направено жилище. До сега винаги съм поставял стандартен размер фурна и котлони, но някои от новите апартаменти ще са с по-малки кухни, а и не виждам смисъл 1-2 човека да ползват огромна фурна.

Скрит текст:

Обем                                          48 l
Начин на затопляне           Горно и долно затопляне
Ширина                                          59 cm
Дълбочина                                    47 cm
Височина                                       33 cm

Котлони ще сложа отделно.
Тази мога да я разположа напречно върху плота, може и в импровизирана ниша. Така ширината ще е 47 см, а височината само 33.

Въпросът е, колко са надеждни, евентуално подлежат ли на ремонт, почистване.

Предимство, което аз виждам, компактни са, лесно биха се подменили.
Недостатък, вероятно се развалят много повече. Но зависи и кой и как ги ползва.

Горната марка и модел са напълно произволни. Не съм гледал конкретно за купуване, нито за магазин, нито за модел и тн. Но по характеристики мисля за нещо такова. Без котлони, да не е много малка, да има горен и долен реотан.

# 463
  • Варна
“Добре направено жилище” и половинка фурна тип Раховец напълно се изключват. По-добре недей. Такъв тип фурни придават евтин и базов облик на жилището. Колкото и да са надеждни, ще дръпнат надолу цялостната визия. Бих сложила нормална фурна, дори за сметка на един шкаф по-малко.

# 464
Много от наемодателите в София работят с брокери.
Лично за мен съм видяла ползите, не казвам, че ще работи така за всички.
Даже май най-добре ще дисциплинира наемателите наемодател-мъж, който всеки месец се явява на инспекция в имота. Ама нямам такъв подръка.
То и в Бургас е джунгла, не е само в столицата, явно в големите градове е така.

И дамата от темата също. Пропусна да напишеш супер трупер най най моят готин, брокер, че трябва да е.

Дани, аз съм с такава фурна и посмъртно няма да сложа нито голяма, нито стъклокерамични плотове, които да ми счупят, надерат на първата седмица, та после да сменям.
140 лв беше печката преди две години, когато купих.
Сега я изчистих,  ползвах шпакла за да отстраня мазнотии 1 см дебели, около котлоните! Следващият път ако е пак така мърлява, хвърлям и вземам нова за 150 лева.
Но моят таргет е друг, аз отдавам еднопространствено, норвално, ново и чисто, без да е лукс като на колежките софиянки Grinning

ПС...доста нагряват някои от тези фурни, особено отзад ламарината, не е доре наблизо да има контакти, може да ги постопи. Не бих ремонтирала такава, както вече казах - на боклука и нова.

Общи условия

Активация на акаунт