Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 25 582
  • 822
  •   1
Отговори
# 510
Krasimilo, не омеквай Simple Smile
Те не са ти приятели, а клиенти.
С интерес чакам да разкажеш.

За София, аз работя с брокер за наема.
Доволна съм за момента

# 511
  • Варна.
И аз да дам моите 5 ст по темата на Маджорика,

Преди повече от 25 г., като студентка и наемателка си намерих абсолютно случайно съквартирантка, до колкото си спомням момичето нещо работеше по курортите. Няколко месеца живеехме заедно нормално. В един момент се изнесе неочаквано, а имахме да делим неплатени сметки.
Не знам по каква причина, но имах телефон на родителите ѝ, които живееха някъде из страната в едно село. Обадих се на тях и им казах, че тя се е изнесла, а има да се плащат пари и хората ми ги изпратиха.

Във вашия случай може да напишете едно любезно писмо до кмета на с.Левуново (около 500 жители) с искане за съдействие за намиране на родителите на двамата, прилагате договора за наем, снимки на пораженията и сметки за разходите. Настоявате за компенсация, може и да включите в писмото, че възнамерявате да заведете гражданско дело за щетите. Ясно, че двамата са пълнолетни и родителите им не носят отговорност, но на село нещата са различни и заради "резила" родителите може да поемат такава.

# 512
  • София
Да, това е много добро предложение.
Може пък родителите да са по-читави от мъжете.
Някой назад питаше дали има мини-печки с вентилатор.
Има - https://technika.bg/brand/74/gamalux.html?ventilator_pechki%5B0%5D=450 .
То може и от другите марки да има, не съм търсила.
Една от членовете на КАН също си купи подобна, но с котлони на Гамалукс. Разбрах, защото си писахме на лични - обяснявах и как работи, кога може да се пусне котлон и фурна.
Беше за вила или тераса май, после се похвали колко хубаво и бързо пече, доволна беше.

# 513
Фейс- контрол, претенции, дипломи - всичко наред, изглеждаше нормална, идва от европейска фирма и т.н. , НО
психози, депресии, наркотици и пр. никого, който се е захванал,  не са пощадили.
При мен трета фирма отказва, да чисти.
Ще чистя аз с приятелката с маски и ръкавици.

# 514
Относно казуса на @majorica и дадените предложения да се търсят кмета на селото и родителите - не е редно да се прави.

Има си законни начини - завеждане на гражданско дело срещу наемателите, без да се намесват трети страни.

# 515
  • Бургас
А оставянето на жилището в такъв вид редно ли е???
Не е незаконно да се уведоми кметът и родителите. Нито пък да се сподели тази информация с трети лица.
Още малко и цензура ще наложите.
Като в онази Фб група уж за некоректни наематели, а постовете се трият в момента, в който някой чувствителен се разпознае и оплаче.

# 516
Кое му е незаконното да пуснеш едно писмо.
Да не са тръгнали да рекетират 3ти лица с бухалки, че да е незаконно.
Дали е удачно, отделен въпрос. Но в никакъв случай не е незаконно.

Според мен може да се пусне и жалба в полицията.
Нанасяне на умишлени вреди.
Аз така си върнах част от парите за повредата и смяната на една гаражна врата.
Наематели на съседен гараж си правели гонки с АТВта и се врязали във вратата ми. Отказаха да плащат и се правеха на луди.
Писах жалба, със видео и снимки. Полицията ги привика, обясни им, че прокурор ще разследва и ще се заведе служебно дело без мое участие. И ония си свиха сърмите и платиха там някаква част от новата врата срещу оттегляне на жалбата.
Ходихме после 2та в районното да се разпишем, че всичко е уредено и приключило.

Последна редакция: чт, 14 авг 2025, 16:26 от Moderator (Nikol)

# 517
Всъщност е незаконно. Личните данни са използвани нецелесъобразно.

Друг е въпросът, че точно тоя подход вероятно би бил най-полезен. Хем щв остави личните вещи на родителите - от загриженост, разбира се.

# 518
Не говорим за цензура, а за спазване на закона! Правете разликата.

Предложението за жалба в полицията също е законно.

# 519
Не е нужно  да порицават младежите пред кмета. Само могат да помолят любезно кмета да препрати писмото и снимките на семействата на младежите. Laughing

# 520
  • Бургас
В обичайна ежедневна частна комуникация между физически лица личните данни се използват кой както намери за добре. Дайте да не се правим на прекалени светци, ако беше така, 100% от разговорите за други хора щяха да са наказуеми Simple Smile

# 521
Тук много пъти сме си говорили за неща, които ако не прекрачеат, то са на ръба на писаните и моралните закони. Просто обсъждаме рискове и ползи. Както изключването на електричеството и влизането в имота с цел минимизиране на щети и т.н. Така и тук не е съвсем законно да се ползват данни, получени заради извършването на стопанска дейност, с други цели. Иначе може и да е работещо.

# 522
Съфорумката няма да пише на трети лица и показва това-онова, а до родителите им, които и без това им знаят данните и всичко, чрез кмета. Те трябва да имат по ЛК адрес всъщност и написано в договора. Като са неоткриваеми , няма да им държи вещи примерно десетилетия. Освен това ми се виждат и опасни, кой знае в какви среди в София се движат. Бих сложила СОТ на жилището (всъщност след един такъв го направих и дори плащах аз сметката вместо следващия наемател).
Виждам, че са имали някакви дрехи, дори да са парцали пак могат да имат после претенции. Всъщност те някакво обаждане, разговор, идване до жилището дали са имали? Всичко с опис и подпис на свидетел (може и роднина, най-добре съсед) в чували и в мазето. Мисля си , че СОТ трябва да сложи , може да идват и притесняват следващите или да направят погром и без да има наематели, те знаят че не живеят там.
Не да плаша , ама от такива всичко може да се очаква. Заведена жалба в полицията също трябва да има за погрома. Нека те ги издирват. Аз дори на прокурор писах и заведох жалба (не , че нещо направих, ама за респект, той пък натисна полицаите, а те защитаваха незнайно защо престъпника (имотен измамник)

# 523
Ако все още обсъждаме арестуваната и издирваният - кметът на селото вече е осведомен, най-малкото от полицията ще потърсят мъжа първо на адреса му, а след това ще кажат на кмета да се ослушва.

# 524
Може би е уведомен кмета , ама за друго. А ние обсъждаме щетите и евентуална възможност за покритие.

Общи условия

Активация на акаунт