Отдаване и наемане на имоти - какво се случва реално? - ТЕМА 43

• 25 466
  • 822
  •   2
Отговори
# 570
Когато жилището  е оставено прекалено мърляво от наемателите и фирмите отказват да го почистят, не е ли вариант мургави поне да разчистят всички боклуци? Чувала съм, че те разчистват, но не зная какви са условията и цените.
И ако те разчистят, след това наемодателят да направи само грубо почистване, колкото да стане приемливо за някоя фирма за да направи основно почистване.

# 571
Поне в София, този контингент влиза "безплатно", само ако има метални неща за скрап. Нищо друго вече не пипат и не искат.

# 572
Мен ако питате, по-добре този контигент да НЕ влиза в имота въобще - колкото и да е мръсно, няма нужда от проблеми и усложнения, както и да знаят къде какво има.

# 573
Вие сменяте легла, за да е комфортно на наемателите, а ние обикаляме по огледи и се нагледах на олющени табли и страници, надрани и омазани с червило бели гардероби, мръсни килими...Вярно, че има голямо търсене на апартаменти в района на НБУ, но пък не съм очаквала чак такава мърлявщина за наем от 1200- 1300 лв.
За двустайни или тристайни са тези наеми?
За двустайни.

# 574
Едва ли хазяите са си надрали мебелите  сами и са ги омазали с червило. Най-вероятно тези неща са останали от предходни наематели. Някои хазяи се стараят да отстраняват гадостите и счупените неща след такива наематели. На други хазяи вероятно вече им е писнало и/или не могат да го направят.
Пиша това, защото това са впечатления на кандидат-наематели, т.е. не може да се приеме, че е субективно негативно към наемателите мнение на собствениците на жилището. Пък после има едни подигравки/иронични подмятания какви такива изисквания имали хазяите - защо два наема депозит, защо не връщат депозит заради щети и мърлявщина, за проверка на място как се поддържа жилището, ей такива неща.

# 575
Едва ли хазяите са си надрали мебелите  сами и са ги омазали с червило. Най-вероятно тези неща са останали от предходни наематели. Някои хазяи се стараят да отстраняват гадостите и счупените неща след такива наематели. На други хазяи вероятно вече им е писнало и/или не могат да го направят.
Пиша това, защото това са впечатления на кандидат-наематели, т.е. не може да се приеме, че е субективно негативно към наемателите мнение на собствениците на жилището. Пък после има едни подигравки/иронични подмятания какви такива изисквания имали хазяите - защо два наема депозит, защо не връщат депозит заради щети и мърлявщина, за проверка на място как се поддържа жилището, ей такива неща.
Апартаментът се отдава за първи път, до момента собствениците са живели в него, но са се преместили в по- голямо жилище.
Аз също съм била от страната на наемодател и никога не съм си позволявала да има огледи в непочистен имот.

# 576
  • Варна
Хората са различни. Тези може да нямат време да почистят и ремонтират. Наемът, който искат, предполагам е съобразен със състоянието на това, което предлагат. Никой не е длъжен да предлага топ качество все пак. На вас не ви е харесало, подминавате. След вас ще дойдат други, с по-малки изисквания и бюджет, ще наемат, изчистят и така…
Пък ако тези хазяи не са си съобразили цената, просто никой няма да им наеме имота и пазара сам ще ги насочи да свалят цената или да подобрят състоянието. Ако намерят наематели, значи е ок.

# 577
Абсолютно съм съгласна, че хората сме различни и на едно и също нещо гледаме по различен начин. За мен чистотата( не лукса) е много, много важна и винаги това е първото, което ми прави впечатление в имотите, които се отдават под наем.

# 578
Още след 10г може наемите да са 2ни. Така както преди 10 бяха наполовина на сега.
И тогава ще имаш ипотека 1500лв, а наем 2500лв.
След още 10г ще имаш ипотека 1500лв, а наем 5000лв.
А след още 10 (тоест, след общо 30) вече ще вземам наем 10,000 - само дето дотогава ще съм умрял 😀
На мен една инвестиция не ми ли носи поне 5-10% (зависи от риска), не я правя, а не 2-3% и да се надявам, че още 10-20-30 години лихвата ще все 2.5% докато инфлацията е все 10%. То ако продължи така не 10, а няколко години само още, трябва да фалира държавата, защото няма да има кой да ни купува външния дълг. Къде го дават така, лихва 2-3%, а инфлация 10. Няколко години като аномалия може, но дългосрочно не може, защото хората с пари също искат да ги защитят от инфлация (и не само чрез апартаменти) и няма все така да са доволни на лихва 2% при инфлация 10. Ще потърсят другаде да си държат капитала.
Крис, сега видях една новина от преди месец, вице-световни сме на бридж, всички състезатели са възпитаници на СУ ИТ и матем анализ. Няма случайни неща.
Аз съм също спец и по математика и икономика и бизнес, и ИТ, че и матем анализи, статистики и каквото си помислиш, (че и по бридж).
Казвам ти, при инфлации, пари, покачвания всичко е в %.
Ей и ченгетата искат покачване в % и не само те. Лихвите също са в %, инфлацията е %.
%тите имат една особеност, да се смятат върху себе си с натрупване всеки период (в случая година)
Най-очевидната и елементарна сметка е, че ако изтървем номинала на парите да се обезцени 2но за даден период, в следващия период пак ще е 2но (при равни други условия), защото прогресията е геометрична, а не линейна.
Инфлацията няма да се мери в левове/евро, заплатите няма да се покачват с левове/евро и наемите няма да се покачват с еди колко си лева, евро.
Така както преди 10-20г стоките и услугите растяха със стотинки, после с левчета, сега растат с по 5 и по 10лева.
Преди закръгляхме до 50ст, после до левче, сега се закръгля до 5-10лв.

Нищо учудващо няма, ако едно увеличение е У, за стойност Х, то след 2 периода ще е Х*Уна 2ра.
Не бой се, нищо няма да фалира, поне не и по тая причина. Така като почти никоя държава не е фалирала за последните 150 години. А цените си растат.

Дали ще има деноминиране (и ще премахнем 1 нула), или ще си караме с 0лите, ама изобщо няма какво да те учудва, че 1 наем ще стане 5 бона. Ако преди 20г някой беше казал, че за студио ще се взимат по 1к, а за 3ст по 2к, малко хора щяха да повярват. През 2005 програмистите взимаха по толкова.
Всичко (свързано с парите) е просто една маркировка, означение.
Така както и след 4 мес и половина ще минем в евро и числата ще станат различни, така и след 10 и 20 години числата пак ще са различни.
Ти го знаеш това много добре, не ми се вярва да говоря нещо ново.

Да кажем, че инфлацията при имотите е 3% на година. За 10г това е 35%. Изобщо не е малко.

Има и следният момент.
Инфлацията е винаги по-голяма от лихвите по кредити.
Иначе никой нямаше да инвестира и да прави бизнеси, а щеше да си държи парите в банката.
Е, ако да кажем лихвите са 3%, няма как и покачването на имотите да е точно 3. Може да е 4 или пък 5.
При 5% имаме 63% покачване за 10г, и 165% покачване за 20г (общо 2.65 х сегашната цена)

Т.е. при супер консервативна прогноза и 5% увеличение (цени и наеми)
Ако един наем на 2ст сега е 1300, след 20 г ще е 1300*2.65=3450лв

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 14:53 от dany1

# 579
Biserka, ще Ви разочаровам,но досега след 100% от наемателите ми е било за мега гига голямо колосално чистене. Нарочно използвам тези думи, за да бъдат културни. Та или трябва да попаднете на някоя съвестна хазайка от тук,да си вземе 1 седмица отпуска да чисти мизерии на старите наематели, или да си изчистите сами. Не всеки иска да плати 500+ лева за почистване. При самите огледи и ако не се отдаде веднага,пак ще прашаса.

# 580
  • Бургас
Мда.
И после някои наематели имат наглостта да питат защо толкова скъпо било професионалното почистване и къде във фактурата на фирмата била разбивката по отделни дейности...

# 581
Запознах се със супер-, мега-, хипер- и т.н. доверени брокери на опитна отдаваща.
Показах всичко, приех всичките им условия и ме уведомиха, че сега не бил период на търсене. Щял да стане след 2 месеца.

Друга доверена брокерка дойде с дъщеря си преди две години и още не ми се е обадила.

Извод: дори да вършат голяма работа за някого, няма гаранция, че ще работят така и за Вас.
Същото е и с майсторите.

Приех им всички условия.

Допълвам: Преда години пак по съвет от форума се свързах с доверена брокерка от "Адрес" за наеми.
Тя дойде, много хареса имота, но заяви, че фирмата им работела само с един наемен договор от техен адвокат и други не ползвали за техни клиенти.
Обясних, че съм адвокат и не съм любител на клише, което не мога да обсъдя с потенциалния кандидат-наемател.  Отговори, че това им било задължително и договорът им бил универсален и изготвен от адвокат, на когото не знаеше името, но бил Коко и бил всеизвестен.

Та, това е реалността, такава, каквато я видях.

Последна редакция: пт, 15 авг 2025, 16:05 от Deborana

# 582
Когато жилището  е оставено прекалено мърляво от наемателите и фирмите отказват да го почистят, не е ли вариант мургави поне да разчистят всички боклуци? Чувала съм, че те разчистват, но не зная какви са условията и цените.
И ако те разчистят, след това наемодателят да направи само грубо почистване, колкото да стане приемливо за някоя фирма за да направи основно почистване.

Ако ще дишам боклуци и ще направя грубото почистване, което е по-тежкото, то ще си свърша и по-лекото докрая.

# 583
Didi, мой познат купи това легло за скъп апартамент под наем. Стои много красиво.
https://www.polihome.bg/bg/ependumeno-krebati-raziel.html

# 584
@дани - говориш сигурно за младежите ни по бридж, защото при възрастните не сме втори. Марк, Захари, Добри и Ачо ги познавам добре, играл съм доста пъти с тях, ама ме бият 😀 и аз съм математик, но бивш, сега съм финансист.
Така че за лихвите не е нужно да ме учиш, хеле пък ако правиш неверни изказвания като "Инфлацията е винаги по-голяма от лихвите по кредити." Ето например сега в САЩ лихвите по ипотеки са около 7%, а инфлацията около 3%. Хайде купи имот на кредит на 7% и го давай под наем при годишно покачване 3%, да видим ще излезе ли сметката? Ще излезе само ако почнеш на кап рейт 6+%, а не 3 като в БГ.
При нас в БГ също за 5-6 годишен период от около 2010 г. лихвите бяха над 7%, а инфлация при имотите на практика нямаше, или беше 2-3%. Всяко нещо е на цикли. Сега може да е както казваш, но догодина никой не знае.
Рей Далио, най-големият хедж фонд мениджър, казва "не е възможно дългосрочно лихвите да са твърде високи за длъжника, или твърде ниски за кредитора". А сега лихва 2-3% е твърде ниска за кредитора, ако инфлацията е 10%. Той ще ти отпусне 100 и догодина ще получи 102, но ще му трябват 110 за да си купи същите неща с тях, така че няма да е доволен.
Мислиш, че инвеститорите в имоти са много умни и си предпазват парите от инфлация, а хората с кеша са много прости и ще си го оставят инфлацията да им го яде през следващите 30 години, като ти го отпускат назаем срещу лихва, която не покрива инфлацията?
Това е просто наивно.

Общи условия

Активация на акаунт